Jump to content

Αλλαγες Νερού Απο Θάλασσα....


Recommended Posts

Θέλω να συζητήσουμε την εξής περίπτωση, για μια απορία που είχαμε με τον Θοδωρή.

..Μέχρι τώρα στις αλλαγές που κάνουμε, αραιώνουμε το φυσικό θαλασσινό νερό με όσμωση, κυρίως λόγω της αλατότητας, αλλά έτσι μειώνονται τα άλλα στοιχεία σε οριακά επίπεδα.

Αν σε βάθος χρόνου και σιγά-σιγά με τις αλλαγές, προσαρμόσουμε την αλατότητα του ενυδρείου μας στα 1030 που είναι το φυσικό θαλασσινό, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στους οργανισμούς που φιλοξενούμε?

Το ότι προσαρμόσαμε κάποιους μεσογειακούς οργανισμούς στα 1026 και ζούνε μια χαρά, δεν θα μπορούσε να γίνει και το αντίθετο?

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε βάθος χρόνου? (θεωρητική ερώτηση).

Link to comment
Share on other sites

Βαγγέλη δεν θα χαλούσα την συνταγή είναι όπως έχει μάθει το ενυδρείο του καθένα.Ας πάρουμε τα προβλήματα που θα έχουμε πρώτα.Κάθε ζωντανό που θα θέλαμε να προσθέσουμε θα πρέπει πρώτα να το προσαρμόσουμε σε περιβάλλον 1.030 αλατότητας.Θα παίρνει απο ώρες μέχρι μέρες για να αποφύγουμε το σοκ.Τα ζωντανά μπορεί να πήγαν καλά αλλά μακροπρόθεσμα θέλει μακροχρόνια έρευνα και μελέτη για να δεί κάποιος τις επιπτώσεις στην υγεία τους.Τα σκληρά κοράλλια με λίγο παρεκκλίνουσες τιμές στην αλατότητα το βλέπεις δεν γουστάρουνε.Δεν θα άντεχαν πάνω απο 1.027-28 ακόμα και σιγά σιγά και σίγουρα όχι μακροπρόθεσμα.Οι οργανισμοί αυτοί δεν προσαρμόζονται σε συνθήκες μεσογείου.Το ενυδρείο μας είναι μια θερμοκοιτίδα που το προσαρμόζουμε σύμφωνα με της ανάγκες των ζωντανών που φιλοξενούμε και όχι το αντίθετο.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπερα και απο εμενα!

Ψήνομαι και εγω αρκετο καιρο να ξεκινήσω αλλαγες νερου απο θαλασσα και εχω καποιες αποριες.

Καταρχάς να αναφερω οτι η θαλασσα απο το σπιτι μου ειναι μολις 5 λεπτα εξου και ο λογος των αλλαγών από θαλασσα.

Λοιπον, εκανα προσφατα μετρηση σε δήγμα νερου που πηρα και τα αποτελεσματα αρχικα της αλατοτητα ηταν 1035…. Αρκετα υψηλό οπως καταλαβαίνεται. Για να το κατεβασω στο 1026 επρεπε να προσθέσω περιπου 30% νερο απο Α/Ο. Οι μετρήσεις μετα απο αυτο ηταν Ca 320, Kh 4,5 και Mg αρκετα χαμηλά επίσης….

Η βασικη απορια μου είναι η εξης: εάν τοποθετησω το νερο αυτό σε δοχείο, φτιάξω την αλατοτητα του, ανεβασω Ca, Kh, Mg με προσθετα, βαλω θερμοστατη να ανεβασω θερμοκρασια, βαλω μεσα ενεργο ανθρακα για παν ενδεχομενο και το αφήσω καποιες ωρες ή και καποιο βραδυ με κυκλοφορια, την επομενη μερα πριν την αλλαγη, το νερο αυτό κατά ποσο θα είναι «ζωντανο»????

Σκέφτομαι ότι μονο και μονο με το οσμοτικο σοκ που θα παθει το ζωοπλακον όταν θα φτιάξω την αλατοτητα δεν θα τα κακαρώσει???

Αυτό με τον ενεργο ανθρακα το σκέφτομαι επειδή η συγκεκριμένη παραλια που είναι κοντα στο σπιτι μου δεν είναι και η πιο καθαρη του νησιου (ξεχασα, από κερκυρα ειμαι). Η κίνηση αυτή με τον ανθρακα θα με καλύψει σε τυχών «βρομιες» που ισως εχει το νερο? Υπαρχει παντα και η αποστείρωση του νερου με ozon αλλα τοτε μαλλον δεν μιλαμε για «ζωντανο νερο» αλλα απλα για τσαμπα αλάτι…

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Ωραία αυτά που ακούω απο το υπέροχο Ιόνιο εχω μια απορία φίλε μου το νερό που μετράς τί θερμοκρασία έχει?

Link to comment
Share on other sites

Θα δώσω μερικές εξηγήσεις για όσους ενδιαφέρονται να αρχίσουν τις αλλαγές με φυσικό νερό απο Θάλασσα.

1.Το νερό πρέπει να είναι απο περιοχή που έχουμε εύκολη πρόσβαση και όσο το δυνατόν πιο καθαρό.Η ύπαρξη ζωής στα νερά είναι απαραίτητη.Ανεμώνες και αχινοί είναι καλό σημάδι.Η οσμή είναι κακό σημάδι.

2.Καλό είναι να μαζεύουμε το νερό απο βάθος και όχι απο την επιφάνεια γιατί εκεί μαζεύονται όλοι οι ρύποι.

3.Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε του νερό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

4.Το πρώτο πράγμα είναι να βάλουμε θερμοστάτη.

5.Οταν με το καλό φτάσει στους 25-26 βαθμούς μετράμε με κάτι αξιόπιστο την πυκνότητα/αλατότητα.Δεν ξεχνάμε να βαθμονομούμε το όργανο που χρησιμοποιούμε συχνά γιατί η αλατότητα είναι πολύ σημαντική παράμετρος και αιτία να χάσουμε ακριβά κοράλλια που δεν συγχωρούν τέτοια λάθη.

6.Συμπληρώνουμε με νερό όσμωσης μέχρι να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.(Για 20 λίτρα που πέρνω 1.030ppm θέλω κάτι λιγότερο απο 1,5 λίτρο για να πέσει στους 1.026 ppm).

7.Αν επιθυμούμε κάνουμε μετρήσεις.

8.Καλό είναι να κάνουμε αλλαγές απο το σάμπ τόσο με το νερό που βγάζουμε όσο και με το νερό που προσθέτουμε.Είναι καλύτερα να αναμιγνύεται με νερό του ενυδρείου πρώτα και όχι να πέφτει απότομα πάνω στα κοράλλια.

9.Αν μία παράμετρος δεν είναι σωστή τα κοράλλια αντιδρούν οπότε έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.Ειδικά στα σκληρά που είναι πολύ αλατο-ευαίσθητα,Καλύτερα να κάνετε πιο πολύ ώρα και να προσθέσετε σιγά-σιγά το νερό και όχι απότομα.

10.Οταν τελειώσετε με την αλλαγή και όλα τα lps φουσκώσουν και κανένα απο τα σκληρά δεν αντέδρασε(συνήθως αν πάει κάτι στραβά βγάζουν μια ουσία) έχετε κάνει μια επιτυχή αλλαγή νερού με "ζωντανό"νερό θαλάσσης.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι!

Αυτή η ερώτηση με την θερμοκρασία του νερού με έχει προβληματίσει και άλλες φορές. Ξέρω ότι ανάλογα με την θερμοκρασία παίζει και η αλατοτητα, αλλά.... Ότι θερμοκρασία και να έχει το νερό, όταν βάλουμε μια σταγωνα του πάνω στο ρεφρακτομετρο, δεν θα πάρει την θερμοκρασία αυτού;;;; Εγώ πχ πάντα βάζω την σταγωνα μου στο ρεφρακτομετρο την αφήνω καμινάδα 15 Δευτερολεπτα και μετά μέτραω. Εξαλου το ρεφρακτομετρο έχει και ATC οπότε δεν ξέρω εάν διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα άσχετα με τι θερμοκρασία έχει το αρχικό νερό;

Είναι μήπως κάτι που δεν έχω καταλάβει;

Σχετικά με τις απαντήσεις σου ευχαριστούμε πολύ! Πολύ κατατοπιστηκες!

Από την περιοχή που σκοπεύω να πάρω νερό είναι κοντά στην πόλη γι' αυτό και λέω ότι δεν είναι και η πιο καθαρή παραλία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μυρίζει και έχει πολλούς αχινους η περιοχή.

Θα παρακαλούσα πάντως εάν είναι δυνατό και εάν υπάρχει φυσικά χρόνος, να μου απαντήσεις στα πιο πάνω χθεσηνα ερωτήματα μου.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ναι φίλε μου.Το 30% ωσμωτικό νερό που προσθέτεις δεν μου αρέσει.Στα 20 λίτρα που παίρνω εδώ και 2 μήνες προσθέτω λίγο παραπάνω απο 1 λίτρο....

Δεν είναι σωστό να προσθέτεις ρυθμιστικά διαλύματα στο νερό γιατί το κάνεις βόμβα...που είναι έτοιμη να εκραγεί.Ειδικά αν τα προσθέτεις όλα μαζί.Πέρα απο την ταλαιπωρία που θα περνάς κάθε φορά.Όζον δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ(και δεν σκοπεύω).Την υπεριώδες λάμπα (UV)την χάρισα γιατί δεν βρήκα τίποτα ωφέλιμο στην χρήση της και άνθρακα....τον βγάζω σιγά-σιγά λόγω αλλαγής μεθόδου(bio-pellets).Και συνεχίζω να πιστεύω οτι κάτι κάνεις λάθος.Ακόμα και τα καλύτερα διαθλασόμετρα θέλουν ρύθμιση και δυνατή πηγή φωτός(έχω ένα d-d διαθλασόμετρο,ενα tropic marin χειροποίητο πυκνόμετρο για ρύθμιση όλων,και ένα ηλεκτρόδιο 365 μέρες το χρόνο μέσα στο σάμπ).Η λειτουργία Automatic Temperature Calibration δεν μου λέει κάτι.Τα τέστ αν τα κάνεις σε χαμηλή θερμοκρασία είναι πάλι λάθος.Ακολούθησε βήμα βήμα τις οδηγίες μου και αν μπορείς δημοσίευσε τις μετρήσεις σου να δούμε και εμείς τιμές Κέρκυρας.Και κάτι τελευταίο είναι το 3 της παραπάνω μου δημοσίευσης.

Link to comment
Share on other sites

Το 30% που αναφέρω μην το παίρνεις και τόσο της μετρητης μπορεί και να έκανα και εγώ κάποιο λάθος στην ποσότητα που πρόσθεσαν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το νερό είχε αλατοτητα 1035 σε θερμοκρασία δωματίου. Είχα πάρει ένα μισόλιτρο νερό από θάλασσα και το μετρησα στο σπίτι.

Όσο για τον άνθρακα τον αναφέρω για χρήση του μέσα στο νερό από την θάλασσα κατα την προετοιμασία του.

Link to comment
Share on other sites

Μην το κουράζεις το νεράκι με φίλτρα και ιστορίες δεν θέλει τίποτα.Αυτό που φοβάσαι είναι τους οργανισμούς που περιέχει.Για να το δείς αυτό πρέπει να στείλεις δείγμα σε κάποιο εργαστήριο που εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα όπως πχ το Εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ.Αν έχεις ενεργό άνθρακα στο ενυδρείο δεν χρειάζεται να το κουράζεις το νερό.Η θερμοκρασία και η αλατότητα είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στο θαλασσινό ενυδρείο δώσε βάση να είσαι ακριβής με τις μετρήσεις σου και δεν θα χάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Alex με πορωνεις, μου φαινεται θα ερχομαι επανωμη να γεμιζω!!!

Link to comment
Share on other sites

Απο Ν.Ηράκλεια γεμίζω..απο ποταμό δεν θα πήγαινα να μαζέψω.Αν πας πάνω απο το ενυδρείο μου,κλήσεις την κυκλοφορία μυρίζεις το νερό Νίκο&μυρίζει όπως τα νερά της Χαλκιδικής πέρα απο τη Ηράκλεια όμως.Με άνθρακα φεύγει φυσικά η μυρωδιά αλλά ρίχνω την ποσότητα σιγά-σιγά(μόλις 30γραμμάρια και αυτά την προηγούμενη βδομάδα).Από διαύγεια? το πίνεις άνετα .Απο κοράλλια τούμπανο όλα.Σήμερα άλλαξα 15 λίτρα μια φωτό 1000λέξεις.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

φανταστικο!! Θα ερθω καποια στιγμη να το δω και απο κοντα το ενυδρειο.Ειμαι πολυ κοντα να την κανω την αλλαγη απο την θαλλασα.Και αφου ειναι καλυτερα στην Ν,Ηρακλεια, θα περνω απο εκει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αυτό είναι το σημείο (40.495277, 22.814427) που συλλέγω νερό εδώ και ένα μήνα περίπου και

κάτι χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα.

Δεν συνιστώ ούτε παροτρύνω κάποιον να ακολουθήσει την επιλογή μου για συλλογή νερού απ' την θάλασσα

και μάλιστα απ' το συγκεκριμένο σημείο και αν τελικά το πράξει το κάνει με δική του ευθύνη απολύτως !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

έχω μια ερώτηση για τα σχεδον 30 και παραπάνω άτομα που κάνουν αλλαγές από θάλασσα.

Επειδή είμαι στα σκαριά ενός θαλασσινού ενυδρείου το οποιο θα φιλοξενήσει μ****α κοραλία και λίγα σε αριθμό το ίδιο επίσης και σε ψαρια.

κατά ποσο είναι δυνατό να πρώτογεμίσω, ξεκινήσω, και στρώσω το ενυδρείο μου με κατευθείαν νερό από τις θάλασσα μας???

όπως και να χει η αλλαγές θα γίνονται με θαλασσινό νερό επόμενος ρωτάω αν μπορώ να το ξεκινήσω κατευθείαν με το θαλασσινό και όχι τεχνητό.

επίσης να πω πως διαβάζω το συγκεκριμένο θέμα σχεδόν από τότε που αναρτήθηκε, ένα πολύ μεγάλο σε όλους όσους ενημερώνουν το συγκεκριμένο θέμα και το ψάχνουν συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

Kαι βέβαια μπορείς.Και να το κάνεις. :bigemo_harabe_net-64:

Αρκει να κανεις τις αναλογες διορθωσεις......

Link to comment
Share on other sites

έχω μια ερώτηση για τα σχεδον 30 και παραπάνω άτομα που κάνουν αλλαγές από θάλασσα.

Επειδή είμαι στα σκαριά ενός θαλασσινού ενυδρείου το οποιο θα φιλοξενήσει μ****α κοραλία και λίγα σε αριθμό το ίδιο επίσης και σε ψαρια.

κατά ποσο είναι δυνατό να πρώτογεμίσω, ξεκινήσω, και στρώσω το ενυδρείο μου με κατευθείαν νερό από τις θάλασσα μας???

όπως και να χει η αλλαγές θα γίνονται με θαλασσινό νερό επόμενος ρωτάω αν μπορώ να το ξεκινήσω κατευθείαν με το θαλασσινό και όχι τεχνητό.

επίσης να πω πως διαβάζω το συγκεκριμένο θέμα σχεδόν από τότε που αναρτήθηκε, ένα πολύ μεγάλο σε όλους όσους ενημερώνουν το συγκεκριμένο θέμα και το ψάχνουν συνεχεια.

Θα κάνεις ότι θα έκανες για να ετοιμάσεις το ενυδρείο και μετά αντί να ετοιμάσεις νερό με αλάτι και όσμωση απλά θα πάρεις από την θάλασσα και θα το φέρεις στην αλατότητα που το θες αραιώνοντας το με όσμωση :)

Link to comment
Share on other sites

Στο 556 πόστ έχω γράψει 10 βήματα για να μαθαίνει ο κόσμος.

Γενικά το θαλασσινό νερό είναι πολύ φτωχό σε μετρήσεις και δεν δίνει την πλούσια ποικιλία απο dKH,Ca,Mg ,ιχνοστοιχεία κτλ που δίνει το συνθετικό.Για κάποιον που έτσι και αλλιώς ρίχνει κάθε μέρα πρόσθετα είναι οκ και πάντα με χαμηλή dKH που είναι και το ζητούμενο πχ για μένα.Άλλους που δεν τους ενδιαφέρει η χαμηλή αλκαλικότητα το συνθετικό αλάτι δίνει πολύ καλές τιμές μέχρι την επόμενη αλλαγή νερού.

Δεν μπορείς να πείς οτι είναι για συνέχεια γιατί πρέπει να προσέχουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (να μην έχει αέρα,κύμα και να μην βρέχει και μαζέψουμε ότι να-ναι).

Μερικά συστατικά δεν χωράνε στον κουβά το συνθετικού και αυτό είναι δεδομένο.Το χειρότερο είναι το τράβηγμα γι αυτούς μένουν μακρυά και με το κόστος της βενζίνης =βγαίνει ακριβότερα και απο το καλύτερο αλάτι,αλλά για όσους μένουν κοντά σε καθαρή θάλασσα είναι απλά τυχεροί.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω σε αυτά που λες, εγώ προσωπικά βάζω ένα μέρος αλάτι στην αλλαγή νερού, δλδ κάνω 15λιτρα θάλασσα και 5 λίτρα με αλάτι-όσμωση, δεν ξέρω όμως αν επιτυγχάνω κάτι έτσι..

Link to comment
Share on other sites

Panos1990 ο καθένας μας βρίσκει στην πορεία μια ρουτίνα που του πάει και την ακολουθεί.Αν αυτό σε βολεύει και πάνε καλά όλα δεν βρίσκω λόγο για να το αλλάξεις.

Επίσης εχω διαπιστώσει οτι το θαλασσινό νερό τραβιέται πιο εύκολα...αδειάζει στην κυριολεξία γρήγορα...οι τιμές πέφτουν απο την πρώτη μέρα και είναι δύσκολο να τις κρατήσεις...

Φυσιολογικό οταν μιλάμε για ώριμο νερό,φυσιολογικές συνθήκες κοντά στις NSW.pH 8,3 και ένας φίλος που μετράει orp (αν και δεν την εμπιστεύομαι μπορείς να έχεις όμως ένα μέτρο σύγκρισεις) έχει θεαματικές μετρήσεις..

2 πράγματα που έχω βρεί οτι θέλουν βελτίωση.Κάλιο-στρόνδιο...θέλει ένα σπρώξιμο και τα ιχνοστοιχεία είναι άλλο καπέλο...πιστεύω οτι η δοσολογία μου είναι μικρή και δεν φτάνει...σε άλλο ενυδρείο ίσως να μην ισχύει κάτι τέτοιο,ίσως είναι και το protein skimmer που αν διαβάσει κανείς τι βγάζει σε διάφορες μελέτες που έχουν γίνει θα απογοητευτεί όταν μάθει οτι τα μισά πρόσθετα που ρίχνουμε καταλήγουν στον αφρό που μαζεύει.

Τα βακτήρια όταν πέφτουν (σε μεγάλες δόσεις)μαζί με την αλλαγή νερού είναι σχεδόν σίγουρο το μπλούμ με κυάνο ή διατομική...για άγνωστη αιτία οπότε μην ρίχνετε βακτήρια την ίδια μέρα με την αλλαγή άλλωστε δεν χρειάζεται.

Φυσικά κάθε θάλασσα είναι διαφορετική απλά νομίζω οτι βρήκα το σημείο για μένα,το έχουν συνηθίσει τα ζωντανά μου δεν αντιδρούν καθόλου σε κάθε αλλαγή και δεν το αλλάζω...έχει και μια καφετέρια πριν την σκάλα αφήνω την γυναίκα βγάζω το κουβαδάκι,γεμίζω το 20λιτρο...(εμείς οι ριφάδες είμαστε καμμένοι εντελώς..κάποια στιγμή μας βλέπω μπουκάλοβα...)

Αλλά έχω αφήσει τα καλύτερα αλάτια στο μπαλκόνι για τις δύσκολες μέρες(όταν η βενζίνη ξεπεράσει το 2ευρω.....πχ)

Το πότε θα τα χρησιμοποιήσω είναι θέμα χρόνου.

Ενα ακόμα κολπάκι για να φιλτράρουμε το νερό να είμαστε σίγουροι...Συνήθως βάζω την αντλία της αναπλήρωσης στον κουβά αφού έχω φτιάξει το νεράκι (σωστή θερμοκρασία salinity κτλ..) την έξοδο της αναπλήρωσης την περνάω απο την κάλτσα του σάμπ που μέσα έχω και λίγο υαλοβάμβακα...όσο νερό βγαίνει,τόσο νερό μπαίνει.

Τις αλλαγές μου τις κάνω με wet skimming βάζω το σκίμμερ να βγάζει πιο πολύ αφρό που καταλήγει σε ένα κουβά,ίσως και λάθος αλλά απλά τεμπέλικα το αφήνω και αλλάζει μόνο του σε 1-2 ώρες όσο πάει έτσι έχω και τέλεια προσαρμογή...δεν κουνιέται φύλλο.

Αυτά...και συγνώμη αν σας κούρασα...

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

Για σε όλους απο 180lt Σε 400lt με την μια

Απο την θάλασσα και όλα πανε καλλίτερα

Νεο πείραμα

Θα σας ενημερωσο

Link to comment
Share on other sites

Τη λυτρα πρέπει να αλλάζω απο την θάλασσα

Για 400lt ενυδρειο και κάθε ποτέ ?

15 Μέρες και όλα super

Link to comment
Share on other sites

Τη λυτρα πρέπει να αλλάζω απο την θάλασσα

Για 400lt ενυδρειο και κάθε ποτέ ?

15 Μέρες και όλα super

στα ιδια λιτρα αλλαζω 50 λιτρα καθε βδομαδα.δηλ 50% το μηνα.
Link to comment
Share on other sites

Χτες πήγα να πάρο ένα "θερμομετρο"

Σε ένα pet και του έδωσα Νερό Για ανάλυση

Επάθαι πλακα Και αυτός Και εγώ όλες Η "μετριισις" τέλειες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...