Jump to content

Αλλαγες Νερού Απο Θάλασσα....

Recommended Posts

Μη μου βάζεις ιδέες....

Κάποτε είχα ένα φουσκωτό που τρύπησε και πάει, αλλά μου έμεινε η μηχανή. Λες να βρούμε κανένα και να ανοιγόμαστε στα βαθιά?

Ω ναι.. ήρθε και η δικιά μας σειρά.... τουλάχιστον τα "προκαταρκτικά"

Έτσι χτες με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για "επί τόπου" τεστ πήγαμε με τον Θοδωρή σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής για να κάνουμε τις πρώτες μετρήσεις.

Λάβαμε υπ όψιν και την απόσταση και κατά πόσο το σημείο θα ήταν εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο και επιλέξαμε την περιοχή της Νέας Ηράκλειας.

Υπάρχουν φυσικά πολύ καλύτερα σημεία και πιο απόμερα, αλλά οι αποστάσεις από την Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες και όχι προσιτές για το αυτοκίνητο.

Στο κάτω κάτω έναν δειγματοληπτικό έλεγχο θα κάναμε.

Οι μετρήσεις από το φυσικό θαλασσινό νερό με τις εκεί εποχιακές συνθήκες είναι οι εξής.

03/03/2012 - 10:30

Θερμοκρασία νερού: 15.5C

Αλατότητα: 1031 (μέτρηση με ρεφρακτόμετρο, αλλά και ψηφιακή)

pH: 8,14 με ψηφιακή μέτρηση, αλλά και με τεστ της Salifert που έδωσε τις αντίστοιχες τιμές.

ΚΗ: 8.0, με φωτόμετρο της ΗΑΝΝΑ

Ca: 470 με την καινούργια σειρά της Red Sea

Μg: 1560 " " "

Στη συνέχεια (στο σπίτι) έγινε ανάμιξη του νερού με Α/Ο, (στα 16 λίτρα φυσικού θαλασσινού, προστέθηκαν 3 λίτρα Α/Ο) με αλατότητα 1025 στους 26C

pH: 7.90

KH: 7.30

Ca: 380

Mg: 1280

Οι μετρήσεις έγιναν φυσικά με τα ίδια τεστ όπως και παραπάνω.

Στα σχέδια μας ήταν να πάει το φυσικό θαλασσινό νερό την ίδια μέρα σε κάποιο εργαστήριο για περαιτέρω μετρήσεις όσον αφορά την καθαρότητα του, αλλά λόγω της ημέρας (Σάββατο) ήταν κλειστά !!!

Αυτή ήταν μια πρώτη "επαφή" και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.. σε άλλες περιοχές.

post-13206-0-40645900-1330850067_thumb.jpg

post-13206-0-02764700-1330850098_thumb.jpg post-13206-0-21198000-1330850125_thumb.jpg

post-13206-0-48935700-1330850151_thumb.jpg post-13206-0-28710000-1330850173_thumb.jpg

Άντε ρε βαγγέλη δείξε στο λαό τις μετρήσεις.

Τι.... Θέλεις παρακάλια!!!

Και τις φωτό !!

χε χε έγραψες πριν ανέβουν !!! σε πρόλαβα.

Μέχρι να στείλω το πμ με προλαβες.

Να σημειωθεί ότι με την βοήθεια του google earth επιλεχθεικε περιοχή όπου δεν χύνονται κοντά στην περιοχή: ρεματιές , ρυάκια , ποταμακια. Σε περίπτωση βροχής μην κατεβάσει όλα τα φυτοφάρμακα απο τυχόν ραντισμενα χωράφια.

Πήραμε νερο ~30μετρα απο την ακτή με την βοήθεια της προβλήτας και βάθος 50 cm με την βοήθεια του χεριού μου.

ααα επίσης ο βυθός ήταν βραχώδεις, γεμάτος αχινούς και κόκκινες ανεμώνες...

post-13206-0-47252000-1330851423_thumb.jpg

Δεν υπάρχει! Μπρίζες που με βάζετε η δουλειά μου εκεί είναι.5 λεπτά απο εκεί.Λέτε να κάνω κανένα σάλτο με τους κουβάδες?

Έτσι έτσι.. μαζί σου για παρέα κι ηθική συμπαράσταση !!!

Αυτά το ~20 λίτρα από την χθεσινή εξόρμηση, προστέθηκαν στο ενυδρείο (220 καθαρά) μου σαν μια μικρή αλλαγή.

Παρατήρησα ότι τα λίγα SPS που έχω, άνοιξαν τους πολύποδες, αλλά αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση και που το παρατήρησα αργά το βράδυ και σήμερα το πρωί είναι ότι στο ενυδρείο μου υπάρχει μια πολύ καλή διαύγεια του νερού (σε σχέση με τις συνηθισμένες αλλαγές), και χωρίς να έχω αλλάξει ενεργό άνθρακα.

Οι πιο παλιοί στο άθλημα έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο? και αν ναι που αποδίδεται?

Λογικά στη διαλυτότητα του αλατιού που δεν χρειάστηκε να λιώσει,ήταν ένα με το νερό.Έλιωσε στο νερό σου και πήρε και διάφορα μαζί του.Πάντως οι τιμές είναι αρκετά καλές για συντήρηση,και λογικά γεμάτο ζωή.Είναι αγροτική περιοχή.Θα δοκιμάσω πάντως με 15λιτρο κουβαδάκι με δεμένο σκοινί.25 λεπτά το πολύ απο μένα είναι το μέρος.Καλά ο barbabril κομάντο!χάθηκε να πάρετε ενα σκοινάκι?

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Αυτά το ~20 λίτρα από την χθεσινή εξόρμηση, προστέθηκαν στο ενυδρείο (220 καθαρά) μου σαν μια μικρή αλλαγή.

Παρατήρησα ότι τα λίγα SPS που έχω, άνοιξαν τους πολύποδες, αλλά αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση και που το παρατήρησα αργά το βράδυ και σήμερα το πρωί είναι ότι στο ενυδρείο μου υπάρχει μια πολύ καλή διαύγεια του νερού (σε σχέση με τις συνηθισμένες αλλαγές), και χωρίς να έχω αλλάξει ενεργό άνθρακα.

Οι πιο παλιοί στο άθλημα έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο? και αν ναι που αποδίδεται?

Καλησπέρα και από εμένα.Στην αλλαγή σου άφηνε το νερό στο 1027 που με το νερό που φεύγει με το σκίμμερ να είσαι εντάξει στο 1026.Όπως είπα και του Θανάση εγώ προσθέτω 10% γλυκό στην αλαγή μου και οι μετρήσεις μου είναι εντάξει.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Στη συνέχεια (στο σπίτι) έγινε ανάμιξη του νερού με Α/Ο, (στα 16 λίτρα φυσικού θαλασσινού, προστέθηκαν 3 λίτρα Α/Ο) με αλατότητα 1025 στους 26C

pH: 7.90

KH: 7.30

Ca: 380

Mg: 1280

Οκ μετρίσεις. Για κάποιον ο οποίος κάνει μικρές αλλαγές νερού και συντηρεί το ενυδρείο του με δοσολογίες/ριάκτορ, καλές είναι. Για αυτόν που ψάχνει με αλλαγές νερού να αναπληρώση στοιχεία-ιχνοστοιχεία μπορεί να του φαίνονται χαμηλές.

Εχω προσέξει κι εγώ πως το νερό της θάλασσας φαίνεται πιο "καθαρό". Και 1-2 μέρες να αφήσω να δουλεύει φρέσκο αλατόνερο δεν γίνεται τόσο διαυγές που έγραψες.

Ναι.. οι τιμές είναι στο όριο προς χαμηλές ειδικά για κάποιον που έχει σκληρά κοράλλια.

Αυτό με τη διαύγεια το αποδίδω (χωρίς να είμαι σίγουρος) στο ότι το νερό είναι "ζωντανό" και με όλους αυτούς του πλαγκτονικούς οργανισμούς που μπορεί να έχει, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διάφορες διεργασίες.....

Ίσως είναι πιο καθαρό από τυχόν ρεύματα.

για καποιον που δεν εχει σκληρα κοραλια και μπορει να πηγαινει να μαζευει ειναι το απολυτο νερο!

μπραβο παιδια! καλη δουλεια!

για καποιον που δεν εχει σκληρα κοραλια και μπορει να πηγαινει να μαζευει ειναι το απολυτο νερο!Όπως και εγώ. :bigemo_harabe_net-69:

μπραβο παιδια! καλη δουλεια!

Σήμερα εξορμήσαμε για την πρώτη μας μεγάλη αλλαγή με φυσικό θαλασσινό νερό από την περιοχή της Ποτίδαιας (Τορωναίος κόλπος).

post-13206-0-23876000-1331506127_thumb.jpg

Μετρήσεις πριν δεν πραγματοποίησα εγώ, παρά μόνο μετά την ανάμειξη του με νερό όσμωσης αφού είναι αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως.

Ο Θοδωρής έκανε και αυτός τις μετρήσεις του πριν και μετά που θα τις αναρτήσει και αυτός.

Έχουμε και λέμε, αν και είμαι κάπως υπερβολικός στον αριθμό των τεστ.. είπα να εξαντλήσω όλα όσα είχα.!!!

Θερμοκρασία: 26ο C

Αλατότητα: 1026

ΚΗ: 7.0 Ηanna και Salifert

pH: 8.0 Salifert

Ca: 370 Salifert / 390 RedSea

Mg: 1260 RedSea

I2: 0,06 RedSea

K (potassium): 413 RedSea (προτεινόμενες τιμές 380-400)

Fe: 0,05 RedSea και σύμφωνα με την εταιρία η τιμές πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 0,10-0,20 με προτεινόμενο το 0,15

PO4: 0,0 RedSea / Seachem / Sera

NO2: 0,0 Salifert

NO3: 0,0 RedSea / Salifert

NH3/4: 0,0 Salifer

Si: 0,0 Seachem / Sera

Org: 0,0 Salifert

Cl: 0,0 Sera

Cu: 0,0 Api

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Πολύ καλές μετρήσεις βλέπω.

χωρίς μετρήσεις είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσει κάποιος σε αλλαγή από θαλασσα?

τι αποκλήσεις μπορεί να υπάρχουν?

Πωπωω οργανωση!!! Μηπως ο Θοδωρης μικρος ηθελε να γινει αστροναυτης?! Η τροχονομος?! χαχαχαχα

χωρίς μετρήσεις είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσει κάποιος σε αλλαγή από θαλασσα?

τι αποκλήσεις μπορεί να υπάρχουν?

Κατά την ανάμιξη του με νερό όσμωσης επιβάλλονται οι μετρήσεις, οι βασικές τουλάχιστον.... πως αλλιώς θα γνωρίζεις τι κάνεις !!!

Έλα και κανας Αθηναίος να βάλει αντίστοιχες μετρίσεις απο το θαλασσινό του νερό!

Βασικά υπάρχουν τέτοια νερά εδώ?

Εδώ δεν έχω βρει ακόμα...

εγω μια απο αυτες τις μερες αμα εχει καλο καιρο σκεφτομαι να πεταχτω μεχρι τα λιμανακια να δω τι παιζει με μετρισεις..

lorenzos, δύο φορές που πέρασα απο εκει (απο το καλοκαιρινό καφέ) μέτραγα αλατότητα 1.023-1.024.

Στου Λάμπρου (ταβέρνα πριν τις στροφές) που μπαίνουν τα νερά μέσα στην λίμνη μέτρησα μια φορά με βροχή 1.023.

Στο Λαιμό 1.024.

Αν μετρίσεις σε κάποιο σημείο με νερό 1.026 και πάνω να μας πεις.

ναι εεε τοσο χαμηλα..! θα παω να ριξω και εγω μια ματια αλλιως θα παω πιο κατω και βλεπουμε. αν και με τον καιρο ετσι βροχερο με βλεπω απο βδομαδα. παντως μολις παρω μετρησεις θα ενημερωσω γτ και εγω το σκεφτομαι σοβαρα για αλλαγες απο θαλασσα!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...