elle 9 Ιουνίου 2006 #1 Share 9 Ιουνίου 2006 Καλημέρα, ανακάλυψα χθές ατυτό το forum και αποφάσισα να απευθύνομαι εδώ πλέον για τις τι απορίες μου οι οποίες δέν είναι και λίγες. Έχω μία μικρή λιμνούλα 260lt στο μπαλκόνι μου, στην οποία έχω εγκαταστήσει ένα φίλτρο τλιπλής δράσης 650lt/h για να καθαρίζει το νερό και να παρέχει με τις μπουρμπουλήθρες του οξυγόνο στα ψαράκια που σκοπεύω να βάλω. Προχθές πρόσθεσα και ένα συστημα παροχής CO2 (CO2-optimat της tetra plant)γιατι διάβασα σε ένα απο τα forum οτι είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών, πράγμα που δέν το είχα σκεφτεί καθόλου (ευτυχως που υπάρχει το aquazone).Επειδή όμως οι βεντούζες του δέν κολλούσαν στα τοιχώματα της λιμνούλας, τις κόλλησα σε ένα κομμάτι γυαλί που το στήριξα στα τοιχώματα και τώρα έχει μία μικρή κλίση. Πειράζει αυτό; Όταν άγόρασα τα πρώτα φυτά (2 βαλισνέριες και 1 ανούβια), δέν τα έβαλα αμέσως μέσα γιατι είχε χαλάσει ο καιρός και το νερό ήταν πολύ κρύο.Έτσι τα κράτησα 1-2 εβδομάδες σε μικρά ταπεράκια με νερό της βρύσης το οποίο άλλαζα καθε 3-4 μέρες αλλα στο τέλος τα φυτά άρχισαν να χαλάνε. Έτσι μόλις έφτιαξε ο καιρός αμέσως τα καθάρισα όσο μπορούσα απο τα χαλασμένα φύλλα και φύτεψα τις βαλισνέριες σε μικρά καλαθάκια με μείγμα απο οργανικό βυθό και χαλικάκι απο τη λιμνούλα, έδεσα τηνανούβια σε ένα μικρό βραχάκι για να πιαστεί και τα έβαλα στη λιμνούλα.Απο τότε περάσανε 2 εβδομάδες και ενώ οι βαλισνέριες παρέμειναν στην ίδια σχετικά κατάσταση (χαλια δηλαδή), η ανούβια ενώ οι ριζες τις απλώθηκαν λίγο στο βραχάκι τα φύλλα της κιτρίνησαν πάρα πολύ.Υπέθεσα οτι έφταιγε η ανεπάρκεια CO2 και η έλειψη θρεπτικών συστατικών οπότε έβαλα την παροχή CO2 και απο μία ταμπλέτα λίπασμα βυθού (crypto της tetra plant) σε κάθε καλαθάκι και εριξα και δυο ταμπλέτες χυμα στο βυθό (στη λιμνούλα έχω επίσης άλλες 2 ανούβιες , 1 νούφαρο , 1 νεροΰάκινθο λιγο ταλαιπωρημένο, καθώς και 2 δράκαινες που βρίσκονται στο πιο ρηχό επίπεδο με τις ρίζες τους μονο στο νερό, ολα φυτεμένα σε καλαθάκια εκτός απο τι ανούβιες και τον νεροΰάκινθο).Έκανα καλά ή μήπως θα ήταν καλύτερα να έριχνα υγρό λίπασμα στο νερό; Απο ψάρια αποφάσισα να βάλω χρυσόψαρα. Να τα βάλω τώρα ή να περιμένω να στρώσει λιγο το περιβάλλον της λιμνούλας; Δεν θα βοηθήσουν τα ψαράκια στην ισορροπία του όλου περιβάλλοντος; Το νερό απο μετρήσεις που έκανα είναι πολύ σκληρό 21 ή 23 ( δε θυμάμαι καλά ) και το ph ανεβασμένο 8-9. Επίσης παρατήρησα στην επιφάνεια των φύλλων του νούφαρου και στα τοιχώματα της λιμνούλας ιζήματα. Αντέχουν τα χρυσόψαρα και τα φυτά που έχω σε τέτοιες συνθήκες; Είναι αλήθεια οτι με την παροχή CO2 θα μειωθούν οι τιμές τους; Γνωρίζει κανένας αν υπάρχει κάποιο ψαράκι που να αντέχει στο κρύο νερό και να κάνει τη δουλεια που κάνει ένας γλύφτης σε ένα ενυδρείο; Aυτά για την ώρα, μπράβο σε οποιον καταφερε να διαβάσει όλα αυτά που έγραψα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zorba_The_Freak 9 Ιουνίου 2006 #2 Share 9 Ιουνίου 2006 Καλώς όρισες στην παρέα μας. Σχετικά με τα προβλήματα που έχεις με τα φυτά, το πρώτο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ο φωτισμός. Πως φωτίζεται η λιμνούλα σου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elle 9 Ιουνίου 2006 Author #3 Share 9 Ιουνίου 2006 Μέχρι το μεσσημέρι τη βλέπει ο ήλιος και μετά έχει σκιά γιατί βρίσκετε δίπλα σε τέντα. Βρίσκεται σε γωνία στη βορειοανατολική πλευρά του σπιτιού δίπλα σε στηθαίο ύψους 80 cm ( η λιμνούλα έχει ύψος 50cm ).Επίσης ο ήλιος τη βλέπει λίγο και το απόγευμα.Θα βάλω και φωτογραφίες των φυτών σε slideshow για να τα δείτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dartman 9 Ιουνίου 2006 #4 Share 9 Ιουνίου 2006 Καλο ειναι να μη βαζεις τα φυτα με τα γλαστρακια ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
elle 9 Ιουνίου 2006 Author #5 Share 9 Ιουνίου 2006 Ξαναβάζω τις φωτογραφίες γιατι είναι πολύ μικρές και αλλάζουν πολύ γρήγορα στο προηγούμενο συνημένο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elle 9 Ιουνίου 2006 Author #6 Share 9 Ιουνίου 2006 Μεγάλη κακοκαιρία ,φόβος για χαλάζι, λέω να τα μαζέψω μέσα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDP 9 Ιουνίου 2006 #7 Share 9 Ιουνίου 2006 Καλό θα είναι να βρείς κάποιο υλικό για να σκεπάζεις την λίμνη σου σε περιπτώσης παγετού ή γενικά άσχημου καιρού. Για τις άλλες ερωτήσεις αφήνω να απαντήσει πρώτα κάποιος από τους πιο ειδικούς σε λίμνες μην σου προτείνω και καμία πατάτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Νενδος στελιος 10 Ιουνίου 2006 #8 Share 10 Ιουνίου 2006 Καλό θα είναι να βρείς κάποιο υλικό για να σκεπάζεις την λίμνη σου σε περιπτώσης παγετού ή γενικά άσχημου καιρού.Για τις άλλες ερωτήσεις αφήνω να απαντήσει πρώτα κάποιος από τους πιο ειδικούς σε λίμνες μην σου προτείνω και καμία πατάτα. 25344[/snapback] ΩΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΣΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΔΙΑΒΓΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝ ΑΝΕΒΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΑ ΦΥΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΨΑΡΙΑ 2 ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ CO2 ΚΑΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΑΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΑΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΥΟΞΙΔΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΤΟ ΑΠΟ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΤΑ ΝΟΥΦΑΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΙΣΗΣ Link to comment Share on other sites More sharing options...
elle 10 Ιουνίου 2006 Author #9 Share 10 Ιουνίου 2006 Καλησπέρα,ευχαριστώ για τις απαντήσεις.. Μάλλον ανακάλυψα γιατί κόντεψε να τα τινάξει η ανούβια..Απο το κρύο!!!! Αγόρασα χθές ένα θερμόμετρο γιατί κάθε πρωΐ που έβαζα το χέρι μου στο νερό την προηγούμενη εβδομάδα, μου φαινότανε πολύ κρύο.Οταν είδα τη θερμοκρασία το μεσσημέρι τρόμαξα, αν είναι δυνατόν Ιούνιο μήνα και το νερό να έχει μεσσημεριάτικα 11 βαθμούς !!! Διάβασα αμέσως τις απαιτήσεις της ανουβιας σε θερμοκρασία και είδα οτι είναι 20-30 βαθμοί. Τις μάζεψα αμέσως και τις έβαλα μαζί με τον νεροϋάκινθο μέσα στο σπίτι σε ένα μικρό ενυδρείο που έχω.Ελπίζω να γλυτώσουν.Όταν ζεστάνει ο καιρός θα τις ξαναβγάλω έξω στη λιμνούλα.Το πρωΐ η θερμοκρασία ήταν 13 C και τώρα είναι 24 C. Είναι να τρελαίνεσαι με τον καιρό τις τελευταίες μέρες. Ανακάλυψα επίσης οτι οι βαλισνέριες είχαν ένα καφετί σχεδόν χρώματος ίζημα στα φύλλα τους, αποτέλεσμα μάλλον του συνδυασμού της σληρότητας του νερού με λίγο απο τον πηλό απο το καλαθάκι του νούφαρου που το είχα ψιλοανακατέψει τις τελευταίες μέρες. Τρίβοντας το με το νύχι απο κάτω εμφανίζεται ένα καταπράσινο φύλλο. Τόσο καιρό τα καθάριζα περνώντας τα απαλά ανάμεσα απο τα δάχτυλα μου και δέν καθάριζε. Δέν φανταζόμουν οτι χρειαζόταν να το τρίψω, απλά νόμιζα πως είχαν χαλάσει τα φύλλα.Πάλι καλά που δέν τα έκοψα. Η καφέ άλγη πάνω στο χαλίκι άν το ανακατέψεις λίγο σηκώνεται σαν σύνεφο σκονης μέσα στο νερό η παραμένει κολλημένη στο χαλίκι; Μπορεί μέσα σε μία μέρα να καλύψει όλο τον πυθμένα (μόνο κάτω απο τα καλαθάκια το χαλίκι ήταν καθαρό) και νο νερό απο κρυστάλινο να γίνει κατακίτρινο; Μήπως δέν είναι άλγη αλλά λάσπη απο τη βροχή που έριξε; Αν βάλω σαλιγκαρια μέσα στη λίμνη (apple snail) λέτε να την κοπανήσουν;Aν δέν την κοπανήσουν λέτε να αντέξουν κάτω απο αυτές τις συνθήκες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
elle 10 Ιουνίου 2006 Author #10 Share 10 Ιουνίου 2006 25380[/snapback] Ευχαριστώ για την απάντηση. Είδα τη δική σου λίμνη σε παλαιότερη δημοσιευση και είναι πολλη όμορφη .Θέλω και εγώ του χρόνου να φτιάξω μία μεγάλη σαν τη δική σου σε ένα κτήμα που έχουμε, ας δω πως θα τα πάω με τη μικρούλα πρώτα.. Απο ότι έχω διαβάσει για τις UVC ακτίνες πρέπει να λειτουργούν συνέχεια.Το νερό περναει μέσω της αντλίας απο το φίλτρο που του κάνει ένα πρώτο καθάρισμα και μετά περνάει απο τη υπεριώδη ακτίνοβολία που σκοτώνει τα μικρόβια και την πράσινη άλγη.Είναι πολύ καλό αυτό και για τα ψάρια γιατί λέει οτι σκοτώνονται οι μικροοργανισμοι που προκαλούν ασθένειες. Είδα κάτι πολύ ωραία φίλτρα με λαμπα UV στη Gardena αλλα είναι πανάκριβα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος