georgym 29 Ιανουαρίου 2010 #1 Share 29 Ιανουαρίου 2010 Ανοίγω κι άλλο θέμα και συγχωρέστε με γι αυτό. Είναι όμως ανάγκη να καταλάβω κάποια πράγματα μιας και έχω σκοπό να ξεκινήσω δίμετρο ενυδρείο με δίσκους. Παντού έχω διαβάσει να αναφέρεται το πόσο σημαντικό είναι το βιολογικό φίλτρο για δίσκους και πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο κλπ Τι ακριβώς εξυπηρετεί ένα βιολογικό φίλτρο; Τι διεργασίες γίνονται κατα τη "συνάντησή" του με το νερό και ποιοί μικροοργανισμοί βοηθούνε; Ποιο βιολογικό υλικό προτείνεται για δίσκους και σε τι αναλογία; Έχω διαβάσει και για κάποιες καλλιέργεις φυτών μέσα στο σάμπ που κάνουν παρόμοια δουλειά. Ας κάνουμε μια αρχή σ' αυτά και στην πορεία να δούμε τι άλλο θα προκύψει μιας και πιστεύω το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τα ενυδρεία μας. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 29 Ιανουαρίου 2010 #2 Share 29 Ιανουαρίου 2010 (edited) To "όσο περισσότερο τόσο καλύτερο" για το βιολογικό υλικό δεν το απορρίπτω αλλά δεν το έχω κατανοήσει οπότε δεν έχω άποψη, θα ήταν καλή μια συζήτηση με δισκάδες που έχουν κάνει τις παρατηρήσεις τους. Όσο για τα φυτά σε sump το βρίσκω μια εξαιρετική και απλή ιδέα για την αφαίρεση νιτρικών και φωσφορικών με φυσικό τρόπο και παράλληλα να μην ενοχλούμε τα ψάρια με έντονο φωτισμό, ακόμα μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε τα (επιπλέοντα κατά προτίμηση) φυτά σε ένα άλλο δοχείο αν θέλουμε να ανεβάσουμε τη θεραπεία για την αντιμετώπιση παθογόνων. Το τελευταίο θα είναι κάτι σαν τα refugium των reef με riccia, κερατόφυλλο και άλλα ταχέως αναπτυσσόμενα, εύκολα με αντοχή σε μεγάλες θερμοκρασίες και χαμηλό pH. Πληροφορίες για βακτήρια: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=191811 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=198612 Έγινε επεξεργασία 29 Ιανουαρίου 2010 - viciouscircle Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 29 Ιανουαρίου 2010 #3 Share 29 Ιανουαρίου 2010 (edited) Μπορείς να βάλεις φυλλόδενδρο τόσο στο κυρίως ενυδρείο και γιατι όχι και στο sump! Σημαντικότερο πλεονέκτημα τα πολλά βιολογικά υλικά,μιας και μιλάμε για δίσκους και η ποσότητες τροφης ειναι μεγάλες! Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι η πολυ καλη οξυγονωση του νερου καθως εχουμε μεγαλυτερη επιφανεια επαφης με τον αερα. Επίσης ειναι ευκολότερη η συντήρηση,είναι φθηνότερο απο τα φίλτρα και γίνεται ευκολα οπτικός έλεγχος. Απο βιολογικά υλικά τα κλασσικά είναι substrat pro και siporax. Έγινε επεξεργασία 29 Ιανουαρίου 2010 - DIMITRIOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 30 Ιανουαρίου 2010 Author #4 Share 30 Ιανουαρίου 2010 Πώς λειτουργούν αυτά τα υλικά; Τα αγοράζεις ας πούμε, τα βάζεις στο φίλτρο σου και έχεις ως δια μαγείας βιολογικό φίλτρο ή πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να "κατοικηθούν"; Διάβασα και κάτι για μπόλιασμα βιολογικό. Μπορώ δηλαδή με ασφάλεια να πάρω "βιολογικό υλικό" από άλλο ενυδρείο και να το βάλω στο δικό μου φίλτρο; Επίσης τα βιολογικά υλικά κατοικούνται μόνο από τα βακτήρια που μας "βολεύουν" ή μπορεί να γίνουν και εστίες μόλυνσης από παθογόνους οργανισμούς; Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά προσπαθώ να μπω καλά στο θέμα χωρίς να έχω κενά Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 30 Ιανουαρίου 2010 #5 Share 30 Ιανουαρίου 2010 Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυξάνονται τα βακτήρια και διαμορφώνονται αναλογίες μεταξύ των φυλών. Αν θες 100% ασφαλές μπόλιασμα θα ξεκινήσεις με κάποιο καλό σκεύασμα βακτηρίων του εμπορίου, αλλιώς θα πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος για το ενυδρείο και τα ψάρια από το οποίο θα πάρεις μπόλι. Παθογόνα βακτήρια υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ενυδρεία αλλά σε αντίθεση με αυτά του φίλτρου χρειάζονται ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν (ψάρια) οπότε δεν θα πολλαπλασιαστούν στο φίλτρο μας αλλά σε κάποιο ψάρι με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω στρες ή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 30 Ιανουαρίου 2010 Author #6 Share 30 Ιανουαρίου 2010 Είσαι σαφέστατος και σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Συνεχίζουμε.... Ο ενεργός άνθρακας τι ρόλο παίζει; Φαντάζομαι πως δεν ανήκει στα βιολογικά φίλτρα αλλά κάνει κάποια αντίδραση. Επίσης μέχρι πόσο καιρό είναι ενεργός; Πότε δηλαδή τον αλλάζουμε; Τέλος, θα βάζαμε ενεργό άνθρακα σε δίσκους; Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 30 Ιανουαρίου 2010 Author #7 Share 30 Ιανουαρίου 2010 test Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 30 Ιανουαρίου 2010 #8 Share 30 Ιανουαρίου 2010 Είσαι σαφέστατος και σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Συνεχίζουμε.... Ο ενεργός άνθρακας τι ρόλο παίζει; Φαντάζομαι πως δεν ανήκει στα βιολογικά φίλτρα αλλά κάνει κάποια αντίδραση. Επίσης μέχρι πόσο καιρό είναι ενεργός; Πότε δηλαδή τον αλλάζουμε; Τέλος, θα βάζαμε ενεργό άνθρακα σε δίσκους; O άνθρακας χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τοξικά,φάρμακα κτλπ.Οι επώνυμοι άνθρακες δεν επιστρέφουν όσα τράβηξαν στο ενυδρείο μετα την πάροδο ημερών,απλά αδρανοποιούνται. Πάντως τον χρησιμοποιούμε μονο σε ανάγκη,έτσι δεν υπάρχει λόγος να μένει στο ενυδρείο. Σε δίσκους επίσης θα τον απέφευγα,γιατι αναστέλλει την χρήση της τύρφης(για να μαλακώσει το νερό) Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 31 Ιανουαρίου 2010 #9 Share 31 Ιανουαρίου 2010 Εγω δεν χρησιμοποιω τυρφη ... εχω GH 2 και ΚΗ 1 ... ειναι μαλακο το νερο μου; Να βαζω ανθρακα .... αφου δεν κινδυνευω να την "τραβηξει"; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 31 Ιανουαρίου 2010 #10 Share 31 Ιανουαρίου 2010 (edited) Εγω δεν χρησιμοποιω τυρφη ... εχω GH 2 και ΚΗ 1 ... ειναι μαλακο το νερο μου; Να βαζω ανθρακα .... αφου δεν κινδυνευω να την "τραβηξει"; Μηπως να εξηγησεις στο φίλο τι ακριβώς εννοείς και να αφήσεις τα αινήγματα??Απ'όσα γράφω αυτο κατάλαβες???Ωριμοι-λεμε τωρα-άνθρωποι είμαστε,μπορούμε να εκφράσουμε παραγωγικά τις διαφωνιες μας!Ο ανθρωπος ρωτάει να μάθει κάποια πολύ βασικά πραγματα για τον ανθρακα,σταυρόλεξα έχει και στα περίπτερα Έγινε επεξεργασία 1 Φεβρουαρίου 2010 - DIMITRIOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 1 Φεβρουαρίου 2010 #11 Share 1 Φεβρουαρίου 2010 Εγω δεν χρησιμοποιω τυρφη ... εχω GH 2 και ΚΗ 1 ... ειναι μαλακο το νερο μου; Να βαζω ανθρακα .... αφου δεν κινδυνευω να την "τραβηξει"; Συγνώμη έχεις δίσκους και δεν χρησιμοποιείς τύρφη;;; Γιατί;;; Αααα και το νερό σου δεν είναι μαλακό αλλά προφανώς όξινο, μαλακό είναι το πάπλωμα, το κωλαράκι του μωρού κτλ. Άνθρακα γιατί να βάλεις να τραβήξει τη; Να βοηθήσει που; να κάνει τη; Να μήνη πόσο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 1 Φεβρουαρίου 2010 #12 Share 1 Φεβρουαρίου 2010 Μηπως να εξηγησεις στο φίλο τι ακριβώς εννοείς και να αφήσεις τα αινήγματα??Απ'όσα γράφω αυτο κατάλαβες???Ωριμοι-λεμε τωρα-άνθρωποι είμαστε,μπορούμε να εκφράσουμε παραγωγικά τις διαφωνιες μας!Ο ανθρωπος ρωτάει να μάθει κάποια πολύ βασικά πραγματα για τον ανθρακα,σταυρόλεξα έχει και στα περίπτερα Δημητρη ..... ετσι που το εγραψες για μενα μενει το νοημα οτι σε δισκους δεν βαζεις ανθρακα μονο για να μην τραβηξει τα χουμικα που μαλακωνουν το νερο. Η αποψη μου ειναι (και η δικη σου φανταζομαι) οτι ο ανθρακας μπαινει κυριως σε 2 περιπτωσεις ... ολοκαινουργιο ενυδρειο για 2-3 μερες ή μετα απο θεραπεια για να τραβηξει το φαρμακο. Κατ' επεκταση ΔΕΝ χρειαζεται γενικοτερα ο ανθρακας στο φιλτρο. Δεν εχω λοιπον διαφωνια με αυτο που λες αλλα ... με το τι συμπερασμα βγαινει απο αυτο ετσι οπως το εχεις διατυπωσει (κατα την αποψη μου). Υ.Γ. Εχω προτιμηση στις χαμογελαστες φατσουλες.- Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 1 Φεβρουαρίου 2010 #13 Share 1 Φεβρουαρίου 2010 Συγνώμη έχεις δίσκους και δεν χρησιμοποιείς τύρφη;;; Γιατί;;; Αααα και το νερό σου δεν είναι μαλακό αλλά προφανώς όξινο, μαλακό είναι το πάπλωμα, το κωλαράκι του μωρού κτλ. Άνθρακα γιατί να βάλεις να τραβήξει τη; Να βοηθήσει που; να κάνει τη; Να μήνη πόσο; 1. ΝΑΙ. 2. Μου σκουραινει το νερο και ΔΕΝ βλεπω καλα τα ψαρια!!!!! 3. 4. Αυτες τις αποριες ... δεν τις εχω εγω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 2 Φεβρουαρίου 2010 Author #14 Share 2 Φεβρουαρίου 2010 Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον παιδιά και τις απαντήσεις σας όπως για την υγιή διαφωνία και το ατέλειωτο χιούμορ σας. Απ' ό,τι καταλαβαίνω πρέπει να αναθεωρήσω πολλά πράγματα. Μάλλον έχω μείνει πίσω. Τον ενεργό άνθρακα το θεωρούσα σαν ένα από τα "πρέπει" του καλού φιλτραρίσματος και γι αυτό τον έχω μόνιμα. Μάλλον θα πρέπει να τον απομακρύνω και να τον ξανατοποθετώ όταν υπάρχει λόγος. Άραγε άνθρακας που χρησιμοποιήθηκε για ας πούμε μια εβδομάδα, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αργότερα ή απλά πετιέται; Και πόση διάρκεια ζωής έχει ο ενεργός άνθρακας; Μήπως εξαρτάται από πόσες "βρωμιές" τραβάει; Υ.Γ. Πάντως φίλε Δημήτρη η παρέμβασή σου δεν ήταν αρκετά σαφής για μένα. Ήταν όντως αίνιγμα. Είστε σε άλλα επίπεδα και χρησιμοποιείτε ορολογίες προς το παρόν άγνωστες για μένα. Και αυτό εννοείται πως δεν είναι παρατήρηση.... απλά μετά από "δύσκολες" συμβουλές θα πρέπει να περιμένεις και ανάλογες εκ νέου διευκρινιστικές ερωτήσεις από μένα και απορίες και στο τέλος φοβάμαι να μη με βαρεθείτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 2 Φεβρουαρίου 2010 Author #15 Share 2 Φεβρουαρίου 2010 .... διόρθωση για το Υ.Γ. ....έκανα λάθος στο όνομα. Δεν εννοούσα το Δημήτρη αλλά τον Diskus Fan Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 2 Φεβρουαρίου 2010 #16 Share 2 Φεβρουαρίου 2010 Καλωσηρθες στον κοσμο των δισκων Εν συντομια θα σου πω τα εξης: Τα "πρεπει" των δισκων ειναι καθαρο νερο, καλη εως υπερβολικη φιλτρανση και σταθερες συνθηκες!!! Οσον λοιπον αφορα στο βιολογικο σου να εχεις υπ'οψιν σου οτι σο περισσοτερο, τοσο το καλυτερο(ειδικα αν μιλαμε για σαμπ) καθως ο δισκος θελει πολυ πολυ φαι!!! Απο εκει και περα η χρηση του ανθρακα, δεν ενδεικνυται για μονιμη χρηση καθως απορροφα χρησιμα για τα ψαρια ιχνοστοιχεια. Καλο βεβαια θα ηταν να χρησιμοποιεις ανθρακα 2-3 μερες το μηνα, καθως εκτος απο την απορροφηση τοξινων, αφαιρει και μερος των οργανικων που υπαρχουν στο νερο μας Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgym 2 Φεβρουαρίου 2010 Author #17 Share 2 Φεβρουαρίου 2010 Καλώς σας βρήκα δισκάδες. Εγώ απέχω πολύ ακόμα αλλά διαβάζω συνεχώς τα όσα γράφετε και πιστεύω σύντομα θα μειώσω την απόσταση που μας χωρίζει (σε θεωρητικό επίπεδο φυσικά) Κάποιος για την ερώτηση σχετικά με το πόσο διαρκεί ο ενεργός άνθρακας και αν μπορώ να τον ξαναχρησιμοποιήσω και πάλι; Και κάτι ακόμα... μήπως μπορεί να μου πει κάποιος πόσο χώρο στο sump χρειάζεται μια αντλία νερού και πόσο ένας θερμοστάτης; Γνωρίζω πως για το βιολογικό υλικό χρειαζόμαστε το maximum του χώρου. Τι γίνεται όμως με τις αναλογίες των υπόλοιπων χώρων; (μηχανικός καθαρισμός, θερμοστάτης και αντλία) Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 2 Φεβρουαρίου 2010 #18 Share 2 Φεβρουαρίου 2010 Καλώς σας βρήκα δισκάδες. Εγώ απέχω πολύ ακόμα αλλά διαβάζω συνεχώς τα όσα γράφετε και πιστεύω σύντομα θα μειώσω την απόσταση που μας χωρίζει (σε θεωρητικό επίπεδο φυσικά) Κάποιος για την ερώτηση σχετικά με το πόσο διαρκεί ο ενεργός άνθρακας και αν μπορώ να τον ξαναχρησιμοποιήσω και πάλι; Και κάτι ακόμα... μήπως μπορεί να μου πει κάποιος πόσο χώρο στο sump χρειάζεται μια αντλία νερού και πόσο ένας θερμοστάτης; Γνωρίζω πως για το βιολογικό υλικό χρειαζόμαστε το maximum του χώρου. Τι γίνεται όμως με τις αναλογίες των υπόλοιπων χώρων; (μηχανικός καθαρισμός, θερμοστάτης και αντλία) Ο χώρος της αντλία που θα είναι ο τελευταίος θα πρέπει να είναι αρκετός (αρκετά μεγαλύτερος από τα υπόλοιπα διαμερίσματα) ώστε να υποδέχεται με άνεση το νερό που θα γυρίσει κατά τη διακοπή λειτουργίας της αντλίας. Οι θερμαντήρες μπορούν να μπουν σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα που αρκεί να υπάρχει καλή ροή και να μην εκτεθούν στον αέρα κατά τη διακοπή λειτουργίας της αντλίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheoG 19 Μαρτίου 2010 #19 Share 19 Μαρτίου 2010 Την καλησπέρα μου και από μένα παιδιά. Οπότε κάνοντας μια σύνοψη τι είδους φίλτρανση θα πρέπει να έχουμε στο δισκοενυδρείο μας? Όσο πιο απλά μπορείται γτ είμαι κ γω νέος στο δισκοενυδρείο και θέλω να το κάνω όσο πιο τέλειο γίνεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 19 Μαρτίου 2010 #20 Share 19 Μαρτίου 2010 Την καλησπέρα μου και από μένα παιδιά. Οπότε κάνοντας μια σύνοψη τι είδους φίλτρανση θα πρέπει να έχουμε στο δισκοενυδρείο μας? Όσο πιο απλά μπορείται γτ είμαι κ γω νέος στο δισκοενυδρείο και θέλω να το κάνω όσο πιο τέλειο γίνεται. ητε παρεις εξωτερικα φιλτρα ητε βαλεις σαμπ θες ΠΟΛΛΗ μα ΠΟΛΛΗ σιποραξ για βιολογικο , Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 19 Μαρτίου 2010 #21 Share 19 Μαρτίου 2010 Κάποιος για την ερώτηση σχετικά με το πόσο διαρκεί ο ενεργός άνθρακας και αν μπορώ να τον ξαναχρησιμοποιήσω και πάλι;Γυρω στον ενα μηνα (διαβασε ομως και τις οδηγιες του).Οταν τον βγαλεις τον πετας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redbetta 19 Μαρτίου 2010 #22 Share 19 Μαρτίου 2010 Την καλησπέρα μου και από μένα παιδιά. Οπότε κάνοντας μια σύνοψη τι είδους φίλτρανση θα πρέπει να έχουμε στο δισκοενυδρείο μας? Όσο πιο απλά μπορείται γτ είμαι κ γω νέος στο δισκοενυδρείο και θέλω να το κάνω όσο πιο τέλειο γίνεται. Η απαντηση βρισκεται στο #16 αυτη που εδωσε ο Nidal. Θα ηταν καλο να ξερουμε και ποσα λτ ενυδρειο θα φιλοξενησουν τους δισκους. Καλως ηρθες και απο εμενα στους δισκους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος