Jump to content

Χημικο φιλτρο υλικα

Recommended Posts

Καλημερα στην παρεα και χρονια πολλα σε ολους.

Εχω ενα reef στην κατοχη μου που δουλευει σχεδον 2 χρονια. Το ενυδρειο ειναι 190 λιτρα με 35 κιλα βραχο και 30 κιλα αραγωνιτη. Απο εξοπλισμο το ενυδρειο μου ειναι κομπλε και ολα μου πανε καλα ιδιαιτερα τον τελευταιο καιρο που δειχνουν ολα να κυλουν ομαλα και οι τιμες του νερου σχεδον ιδανικες . Να σημειωσω μονο πως δεν εχω sump λωγω ελλειψης χωρου. Για την χημικη φιλτρανση χρησιμοποιω ενα φιλτρο eheim 2217 1000λιτρα ανα ωρα. Μεσα βαζω ανθρακα, αντιφοσφωρο και τα λοιπα σφουγγαρια για να συμπληρωσω το κενο στο κανιστρο. Οι αποριες μου ειναι οι εξης....

1) Καθε ποτε αλλαζουμε ανθρακα και αντιφοσφωρο ?

2) Μπορω εκτος απο αυτα τα 2 να βαλω τιποτε αλλο που θα μπορουσε να βοηθησει το συστημα μου?

Εγω μεχρι και σημερα τα υλικα αυτα στο φιλτρο τα αλλαζω καθε 30 μερες το πολυ. Ο ανθρακας ειναι ο matrix carbon της seachem και το αντιφοσφωρο ειναι το phosphate free παλι απο την ιδια εταιρια. Καπου διαβασα οτι τον ανθρακα τον αφηνουμε μεσα να δουλεψει για 5 ημερες και μετα πρεπει να τον βγαλουμε. Αληθευει αυτο ? ΅Εγω τα υλικα που βαζω μεσα τα αφηνω μεχρι και την επομενη αλλαγη τους μετα απο σχεδον 1 μηνα. Ειναι λαθος αυτο ?

:D Aφου στο συστημα σου ολα κυλουν ομαλα και δεν εχεις κανενα προβλημα νομιζω οτι βρηκες την ιδανικη συντηρηση για το ενυδρειο σου και δεν χρειαζεται κατι περισσσοτερο .Τωρα αυτο που θα πουνε και οι περισσοτεροι φιλοι θα ηταν να βγαλεις το σφουγγαρι γιατι ειναι πηγη νιτρικων .Αν στο ενυδρειο μας χρησιμοποιουμε αντιφωσφορο σιδηρου τον αλλαζουμε στο μηνα επισης υπαρχει ανθρακας που αλλαζεται στο μηνα τον συγκεκριμενο δεν τον γνωριζω αλλα νομιζω οτι στις οδηγιες θα γραφει πολλες φορες οταν χρησιμοποιουμε τετοιον ανθρακα κατα διαστηματα μεσα στο μηνα τον ξεπλενουμε λιγακι ετσι θα μπορουσες αντι για σφουγγαρι να εβαζες υαλοβαμβακα ενυδρειακο και οταν θα τον αλλαζεις να ξεπλενεις και τον ανθρακα. :angry2: Έγινε επεξεργασία - space

Δηλαδη αυτο που ειχα διαβασει πως οταν βαζουμε ανθρακα μεσα , θα πρεπει μετα απο 5 μερες να τον βγαλουμε ειναι λαθος ? Εγω οπως ανεφερα και πιο πανω , τα υλικα τα αφηνω μεσα μεχρι και την επομενη αλλαγη, δηλαδη μετα απο περιπου 1 μηνα

Δηλαδη αυτο που ειχα διαβασει πως οταν βαζουμε ανθρακα μεσα , θα πρεπει μετα απο 5 μερες να τον βγαλουμε ειναι λαθος ? Εγω οπως ανεφερα και πιο πανω , τα υλικα τα αφηνω μεσα μεχρι και την επομενη αλλαγη, δηλαδη μετα απο περιπου 1 μηνα

Σου αναφερα οτι υπαρχουν ανθρακες που ειναι για λιγες ημερες συνηθως ο ενεργος ανθρακας δηλαδη ο ανθρακας που οταν τον ξεπλενεις τον ακους να ""βραζει"" αντεχει μηνα .Τωρα οταν εχεις μ****α κοραλλια μεσα στο ενυδρειο καλο ειναι να τον εχεις συνεχεια μεσα γιατι τα κοραλλια απελευθερωνουν τοξικες ουσιες ''ΠΟΛΕΜΑΝΕ"" μεταξυ τους

Όπως σου είπε και ο Space το σφουγγάρι η θα το καθαρίζεις πολύ συχνά όπως και το βαμβάκι (αν βάλεις) διότι είναι πηγή νιτρικών και δεν το θέλεις !!!!

Ο συγκεκριμένος ενεργός άνθρακας θέλει αλλαγή κάθε μήνα και ενδιάμεσα κάποιο ξέπλυμα.

Το αντιφώσφωρο που έχεις νομίζω ότι είναι με βάση το αλουμίνιο οπότε διαρκεί λίγο (εφ όσον υπάρχουν φωσφορικά στο ενυδρείο).. αν δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι δεν έχει κατακρατήσει κάτι μπορείς να παρατείνεις λίγο τη διάρκεια.

Μιας και το ενυδρείο σου λογικά είναι στρωμένο μετά από τόσο καιρό, δεν χρειάζεται να βάζεις αντιφώσφωρο με βάση το αλουμίνιο αλλά με βάση το σίδηρο που έχει διάρκεια ζωής έως και 2 μήνες.

Με την ποσότητα του βράχου που έχεις για τα λίτρα σου υπερκαλύπτεσαι σε βιολογία οπότε στο φίλτρο τοποθετείς μόνο άνθρακα / αντιφώσφωρο

ΟΚ. Τωρα καταλαβα.

Παντως μεσα στο φιλτρο εχω γυαλοβαμβακα και σφουγγαρι απο εκεινο το μπλε. Ο τυπος απο το pet-shop που τα ειχα ψωνισει μου ειχε πει οτι τα σφουγγαρια δεν τα καθαριζουμε καθολου, μονο μετα απο αρκετους μηνες τα ξεπλενουμε με νερο απο οσμωση για να φυγει μερος της βρωμας που θα εχει μαζευτει, για να μπορει να κυκλοφορει το φιλτρο καλυτερα το νερο. Στα 2 χρονια μια φορα τα καθαρισα γιατι ειχε μειωθει κατα πολυ η ροη του φιλτρου. Εκανα λαθος τοσο καιρο και τα αφηνα ετσι ?

Λάθος στα είπε.... και το ίδιο το σφουγγάρι εκτός από πηγή νιτρικών είναι τόπος κατοικίας βακτηριδίων οπότε αν το πλένεις με γλυκό νερό πάνε βόλτα τα βακτηρίδια !!!!

Αν δεν το πλένεις βουλώνει από βρομιές και ανεβάζει να νιτρικά... το βγάζεις και τελειώνει η ιστορία !!!

Το βαμβάκι κρατεί βρομιές αλλά κάθε 10 μέρες το πολύ θέλει αλλαγή γιατί πάλι θα αρχίσεις να έχεις νιτρικά... οπότε το βγάζεις και αυτό !!!!

Από μετρήσεις που βρίσκεται το ενυδρείο σου?

Ξέχασα να πω ότι όταν πλένουμε τα υλικά όπως σφουγγάρι κλπ πάντα με το νερό του ενυδρείου που αλλάξαμε.

Φοσφωρικα σχεδον μηδενικα και νιτρικα στο 5.

Ποτε δεν μπορεσα να μηδενισω τα νιτρικα. Ισως αυτος να ειναι ο λογος.

Το κανιστρο στο eheim 2217 ειναι μεγαλο. Ειναι σωστο να βγαλω ολα τα σφουγγαρια απο μεσα και να αφησω το τσαντακι με τα υλικα φιλτραρισματος να κατσουνε στον πατο? Θα ειναι σωστη η ροη του φιλτρου ετσι ?

Αν τα νιτρικά είναι στο 5 μη το πεις ούτε του παπά !!!!

Το δικό μου κάνιστρο είναι μεγαλύτερο και έχω μόνο αυτά μέσα... και όπως πάει η ροή πρώτα ταν άνθρακα και μετά τον αντιφώσφωρο.

Σύμφωνα με τη ροή του δικού σου φίλτρου στη κάτω σχάρα θα πατάει ο άνθρακας και από πάνω το αντιφώσφωρο.

Με τι τεστ μετράς... υγρά?, μάρκα?

Από πληθυσμό τι έχεις μέσα... ψάρια , κοράλλια?

Με τι τεστ μετράς... υγρά?, μάρκα?

Mετραω με τropic marin και salifert .

Θελεις να πεις οτι τα νιτρικα μου ειναι πολυ καλα ?

Έγινε επεξεργασία - jimmy19111977

Από πληθυσμό τι έχεις μέσα... ψάρια , κοράλλια?

Απο πλυθησμο δεν εχω σχεδον τιποτα μεσα.

1 fox face

1 blue tang

κατι καβουρακια και σαλιγκαρια

2 peppermint shrimps

1 αστακο μικρο (debelius)

1 galaxea astreata μικρη και 1 bubble coral που ειχε σχεδον πεθανει απο οταν ξεκινησα το ενυδρειο και τωρα εχει αρχισει να γενιεται παλι απο την αρχη.

Αυτα μονο. Πριν απο κατι μερες εβαλα μεσα ενα sea apple αλλα δεν το κρατησα γιατι σταματησε να ανοιγει και να τρωει και το φοβηθηκα να μην μου κανει ζημια στο ενυδρειο.

Οταν ξεκινησα το θαλασσινο εκανα πολλα λαθη με αποτελεσμα να στεναχωρηθω με απωλειες απο λαθος επιλογες αλλα και να χασω τσαμπα λεφτα. Τωρα δεν βιαζωμαι και παρολλο που το ενυδρειο μου εχει κλεισει σχεδον 2 χρονια κανω βηματα για την αναπτυξη του αργα και σιγουρα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...