fitos100 19 Δεκεμβρίου 2009 #1 Share 19 Δεκεμβρίου 2009 Όπως λέω και στο τίτλο θέλω να ρωτήσω το εξής: Στο κουβά με το αλάτι στις οδηγίες, λέει ότι διαλύω το αλάτι σε νερό θερμοκρασίας 24 C. Εγώ στο ενυδρείο μου έχω και θέλω θερμοκρασία 26.6 C και θέλω αλατότητα 1.025. Αν φτιάξω νερό στους 24 C και μετά ανεβάσω τη θερμοκρασία η αλατότητα δε θα αλλάξει????? Το καλοκαίρι για παράδειγμα θυμάμαι ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας είχα και αλλαγή στην αλατότητα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 19 Δεκεμβρίου 2009 #2 Share 19 Δεκεμβρίου 2009 (edited) Συνήθως στη συσκευασία αναφέρει ότι η ΧΧΧ ποσότητα στην ΧΧΧ θερμοκρασία δίνει αλατότητα ΧΧΧ (συνήθως για 1023 αναφέρονται) και αυτό διαφέρει σε κάθε εταιρία. Οπότε ανάλογα με τη θερμοκρασία που θέλεις να έχεις, βάζεις και την ανάλογη ποσότητα αλατιού μετρώντας ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λίγο νερό.. λίγο αλάτι θα τα βρεις. Μετά από μερικές φορές θα βρεις τις σταθερές σου και θα ξέρεις τις αντιστοιχίες. Με τι μετράς την αλατότητα? Έγινε επεξεργασία 19 Δεκεμβρίου 2009 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 19 Δεκεμβρίου 2009 #3 Share 19 Δεκεμβρίου 2009 (edited) Είχα βρει κάπου στο δίκτυο αυτόν τον πίνακα με τις πραγματικές και "εικονικές" τιμές με βάση τη θερμοκρασία 1. Επιλέξτε από το κόκκινο περιθώριο τη κάθετη στήλη θερμοκρασίας που ανταποκρίνεται με αυτή του ενυδρείου. 2. Εντοπίστε από το λευκό περιθώριο τη σειρά με το αποτέλεσμα της αλατότητας που έδειξε η μέτρηση. 3. Στη μπλε στήλη παρουσιάζεται η πραγματική αλατότητα του αποτελέσματος της σειράς (πράσινης π.χ.) Χωρίς να είμαι σίγουρος όμως μήπως αναφέρεται στα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης Έγινε επεξεργασία 19 Δεκεμβρίου 2009 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΑΚΗΣ 20 Δεκεμβρίου 2009 #4 Share 20 Δεκεμβρίου 2009 H αλατοτητα δεν εξαρταται απο την θερμοκρασια του νερου.Παραμενει ιδια σε ενα πολυ μεγαλο ευρος.Αυτο που αλλαζει ειναι η ενδειξη στα διαφορα οργανα τυπου επιπλεοντα πυκνομετρα ή πυκνομετρα με δεικτη. Σε αυτην την περιπτωση καλο ειναι να χρησιμοποιουμε τον πινακα που δινει ο Αιολος. Ακομα καλυτερο ομως ειναι να χρησιμοποιουμε ρεφρακτομετρο ή αλλιως διαθλασιομετρο που δειχνει την αλατοτητα του νερου χωρις να επιρρεαζεται απο την θερμοκρασια του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquarius 20 Δεκεμβρίου 2009 #5 Share 20 Δεκεμβρίου 2009 (edited) Πράγματι, η αλατότητα (salinity) αυτή καθεαυτή δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Είναι η ποσότητα άλατος (ή αλάτων) στο νερό και μετριέται συνήθως σε ‰ [ή ppt (part per thousand), αν και κανονικά το ppt δηλώνει trillion]. Η πυκνότητα (SG-Specific Gravity) του νερού όμως, επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Η πυκνότητα του νερού είναι μέτρο της δύναμης της άνωσης και δείχνει αν ένα αντικείμενο επιπλέει λιγότερο ή περισσότερο στο νερό. Όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία του νερού τόσο χαμηλότερη και η πυκνότητα του. Όσο περισσότερο αλάτι στο νερό μας, τόσο πιο "πυκνό¨είναι. Η SG είναι η μονάδα μέτρησης των υδρόμετρων (ή πυκνόμετρων) που χρησιμοποιούμε συχνά για τη μέτρηση της αλατότητας και τότε είναι πιθανόν να χρειαστεί κάποιος πίνακας ακριβούς μετατροπής-αντιστοίχισης της αλατότητας. Το νερό Α/Ο στους 4 βαθμούς Κελσίου έχει SG 1. Το νερό σε ένα τυπικό ενυδρείο reef κυμαίνεται μεταξύ 1.024-1.026. Ακόμη, τα περισσότερα ρεφρακτόμετρα που μετρούν και στις δυο παραπάνω μονάδες διαθέτουν συνήθως ATC (Auto Temperature Compensation ή αυτόματη θερμοκρασιακή αντιστάθμιση). Έγινε επεξεργασία 20 Δεκεμβρίου 2009 - aquarius Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος