yiannis667 2 Δεκεμβρίου 2009 #1 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 (edited) Καλησπερα , αυτην την στιγμη εχω ανουμπιες μπροστα στο ενυδρειο αλλα αναμενο εναν μεγαλο αριθμο φυτων που μερικα χρειαζονται διαχυση CO2.. 120 λιτρα με 13 αρσενικα guppy μεσα Επειδη δεν θελω να πειραματιστω με DIY BOTTLES ουτε να αγορασω πανακριβα CO2 μηχανηματα για το μολις 120 λιτρα ενυδρειο μου ( να ητανε 830 να το εκανα !!! ) , ρωταω εαν οι ταμπλετες CO2 της SERA στο εμποριο ( και αυτες ακριβες ειναι ) κανουνε δουλεια η θα σπαταλησω 30 ευρο για το τιποτα ? Η σελιδα τους λεει 1 ταμπλετα κανει για 120 λιτρα νερο αλλα δεν λεει καθε ποτε ( 1 η 2 την εβδομαδα ? ) και περιεχει 20 ταμπλετες. Κανουνε δουλεια ? Αξιζουνε τα λεφτα ? Ειναι επαρκης για πυκνοφυτεμενο ενυδρειο 120 λιτρων με 13 αρσενικα guppy μεσα ? φυτα .... JAVA MOSS , ECHINODORUS AMAZONICUS , ECHINODORUS OZELOT , CRYPTOCORYNE LUCENS , WINDELOV JAVA , JAVA FERN , ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΟΥΜΠΙΕΣ Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2009 - yiannis667 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stardust 2 Δεκεμβρίου 2009 #2 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 για μένα μάζεψε λεφτά και πάρε μια και καλή μια μπουκάλα και δεν θα το μετανιώσεις..μακροπρόθεσμα θα σου στοιχίσει πολύ λιγότερα και θα έχεις και στανταρ μετρήσεις.τις ταμπλέτες δεν τις έχω δοκιμάσει και δεν έχω γνώμη.αλλά αν έχεις σκοπό να κάνεις ένα full planted ενυδρείο,μην το σκέφτεσαι καν.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiannis667 2 Δεκεμβρίου 2009 Author #3 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 (edited) για μένα μάζεψε λεφτά και πάρε μια και καλή μια μπουκάλα και δεν θα το μετανιώσεις..μακροπρόθεσμα θα σου στοιχίσει πολύ λιγότερα και θα έχεις και στανταρ μετρήσεις.τις ταμπλέτες δεν τις έχω δοκιμάσει και δεν έχω γνώμη.αλλά αν έχεις σκοπό να κάνεις ένα full planted ενυδρείο,μην το σκέφτεσαι καν.... Το θεμα ειναι οτι τις φοβαμαι και λιγο αυτες τις μπουκαλες / συστηματα .... Εχω το ενυδρειο στο δωματιο μου απεναντι απο το κρεβατι και καπνιζω και ολας ... Αμα κανει κανα μπαμ ? Εαν υπαρξει διαρροη τοτε τι γινεται ? Τα τεζαρω ? Λενε ειναι αοσμο εαν υπαρχει διαρροη και ειναι τοξικο για την καρδια και προκαλει αρυθμιες Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2009 - yiannis667 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stardust 2 Δεκεμβρίου 2009 #4 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 Το θεμα ειναι οτι τις φοβαμαι και λιγο αυτες τις μπουκαλες / συστηματα .... Εχω το ενυδρειο στο δωματιο μου απεναντι απο το κρεβατι και καπνιζω και ολας ... Αμα κανει κανα μπαμ ? Εαν υπαρξει διαρροη τοτε τι γινεται ? Τα τεζαρω ? Λενε ειναι αοσμο εαν υπαρχει διαρροη και ειναι τοξικο για την καρδια και προκαλει αρυθμιες μην φοβασαι δεν θα εχεις προβλημα.ειχα κανει και γω διαφορες πατεντες,απο diy και ετοιμες μπουκαλιτσες με spray αλλα οταν πηρα την μπουκαλα πραγματικα ειδα αλλο ενυδρειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsagos 2 Δεκεμβρίου 2009 #5 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 (edited) να πάρεις μπουκάλα και άσε τα χαπακια! η μπουκάλα κρατάει μήνες και ασε που σε ενα εξάμηνο-8μηνο με τα χαπια θα πάς πιο ψηλα σε έξοδα αποτι με την μπουκάλα! εγω εχω ανοικτή 24'/7 απο τον αυγουστο και ακόμα παει! εαν την έβαζα με χρονοδιακόπτη μαζί με το φωτιστικό.... ανετα πηγενε πανο απο χρόνο! Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2009 - tsagos Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiannis667 2 Δεκεμβρίου 2009 Author #6 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 να πάρεις μπουκάλα και άσε τα χαπακια! η μπουκάλα κρατάει μήνες και ασε που σε ενα εξάμηνο-8μηνο με τα χαπια θα πάς πιο ψηλα σε έξοδα αποτι με την μπουκάλα! εγω εχω ανοικτή 24'/7 απο τον αυγουστο και ακόμα παει! εαν την έβαζα με χρονοδιακόπτη μαζί με το φωτιστικό.... ανετα πηγενε πανο απο χρόνο! Kαλα οτι παει παει !!! μην παρει και εμενα μαζι φοβαμαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alex_SKG 2 Δεκεμβρίου 2009 #7 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 Το θεμα ειναι οτι τις φοβαμαι και λιγο αυτες τις μπουκαλες / συστηματα .... Εχω το ενυδρειο στο δωματιο μου απεναντι απο το κρεβατι και καπνιζω και ολας ... Αμα κανει κανα μπαμ ? Εαν υπαρξει διαρροη τοτε τι γινεται ? Τα τεζαρω ? Λενε ειναι αοσμο εαν υπαρχει διαρροη και ειναι τοξικο για την καρδια και προκαλει αρυθμιες Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsagos 2 Δεκεμβρίου 2009 #8 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 Kαλα οτι παει παει !!! μην παρει και εμενα μαζι φοβαμαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salvator_v 2 Δεκεμβρίου 2009 #9 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 Το θεμα ειναι οτι τις φοβαμαι και λιγο αυτες τις μπουκαλες / συστηματα .... Εχω το ενυδρειο στο δωματιο μου απεναντι απο το κρεβατι και καπνιζω και ολας ... Αμα κανει κανα μπαμ ? Εαν υπαρξει διαρροη τοτε τι γινεται ? Τα τεζαρω ? Λενε ειναι αοσμο εαν υπαρχει διαρροη και ειναι τοξικο για την καρδια και προκαλει αρυθμιες Διαλλέγεις να αγοράσεις από σωστή πηγή την μπουκάλα, μανόμετρα κι εξοπλισμό για να μην έχεις πρόβλημα. (Κατά περιόδους υπάρχουν και μεταχειρισμένα επώνυμα συστήματα σε καλή τιμή εδώ στις αγγελίες). Οι σωστές μπουκάλες έχουν και βαλβίδες εκτόνωσης, άρα δεν υπάρχει περίπτωση έκκρηξης της μπουκάλας από πίεση. Το τσιγάρο και η φωτιά σβήνουν με το CO2 (εξ ού και χρησιμοποιείται για πυρόσβεση), άρα δεν υπάρχει περίπτωση έκκρηξης από φωτιά. Η εισπνοή CO2 δημιουργεί υπνηλίες και όχι αρυθμίες. Αν υπάρχει διαρροή τότε σε πιάνει ένας γλυκός ύπνος, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η συγγέντρωση του CO2 στον αέρα για πολύυυυυ βαθύ ύπνο χωρίς επιστροφή. Καλό είναι στο χώρο που κοιμόμαστε να υπάρχει πάντα καλός αερισμός, με ή χωρίς μπουκάλα CO2 μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gabri.c 2 Δεκεμβρίου 2009 #10 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 Οι σωστές μπουκάλες έχουν και βαλβίδες εκτόνωσης, άρα δεν υπάρχει περίπτωση έκκρηξης της μπουκάλας από πίεση. Το τσιγάρο και η φωτιά σβήνουν με το CO2 (εξ ού και χρησιμοποιείται για πυρόσβεση), άρα δεν υπάρχει περίπτωση έκκρηξης από φωτιά. Η εισπνοή CO2 δημιουργεί υπνηλίες και όχι αρυθμίες. Αν υπάρχει διαρροή τότε σε πιάνει ένας γλυκός ύπνος, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η συγγέντρωση του CO2 στον αέρα για πολύυυυυ βαθύ ύπνο χωρίς επιστροφή. Καλό είναι στο χώρο που κοιμόμαστε να υπάρχει πάντα καλός αερισμός, με ή χωρίς μπουκάλα CO2 μέσα. +1 Συμφωνώ απόλυτα Κατα την γνώμη μου 100% μπουκάλα. Μπορεί η αρχική πάγια επένδυση να είναι υψηλή σε σχέση με τις ταμπλέτες αλλα μακροπρόθεσμα θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Πέραν της μεγάλης διάρκειας ζωής και της ευκολίας στον χειριμό, πιο σημαντικό θεωρώ οτι είναι η σταθερή παροχή CO2 που εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες χωρίς αυξομειώσεις μέσα στο ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsagos 2 Δεκεμβρίου 2009 #11 Share 2 Δεκεμβρίου 2009 +1 στο +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 3 Δεκεμβρίου 2009 #12 Share 3 Δεκεμβρίου 2009 Ποια απο τα φυτα σου χρειαζονται διοξειδιο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiannis667 3 Δεκεμβρίου 2009 Author #13 Share 3 Δεκεμβρίου 2009 Βασικα αποτι ειδα ΚΑΝΕΝΑ φυτο μου δεν χρειαζεται CO2 ουτε ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ( τσαμπα τα 15 ευρο για το master soil , παλι καλα που δεν αγορασα 3 σακουλες οπως μου λεγανε ! ) Βρηκα αυτο το αρθρο και το συναπτω .... Τα παρακατω ειναι φυτα που μπορουν να αναπτυχθουν σε καθε ενυδρειο χωρις προσθετο φως απο τη μια ή δυο λαμπες του, χωρις ειδικο υποστρωμα για φυτα, και χωρις την προσθηκη CO2, μονο με συχνες αλλαγες νερου, και καποια (φειδωλη) βοηθεια απο λιπασμα (νερου και υποστρωματος αναλογως). Φυτα αργης αναπτυξης που τρεφονται απο τις ριζες : Crinum natans και Crinum thaianum (κρεμμυδι). Sagittaria platyphylla και S. subulata. Vallisneria americana, asiatica και spiralis. Echinodorus amazonicus (amazon sword), E. major, E. bleheri και άλλα πρασινα ειδη Echinodorus. Ολες οι Cryptocorynes. Aponogeton crispus. (Στο φυτεμα, ο βολβος να μην ειναι εντελως σκεπασμενος απο το χαλικι). Στα παραπανω, βοηθαει καθε 2-3 μηνες η εισαγωγη μισης ή μιας (αναλογως του μεγεθους του φυτου) ταμπλεττας λιπανσης του εμποριου που προοριζεται για το υποστρωμα, οσο πιο βαθια μπορουμε κατω απο τις ριζες. Φυτα αργης αναπτυξης που τρεφονται (κυριως) απο το φυλλωμα τους και χρησιμοποιουν τις ριζες ή τα "πιαστρακια τους" μονο για να συγκρατουνται : Ολες οι Αnubias. (Στο φυτεμα, το "ριζωμα" να μην καλυπτεται). Μπορουμε να τις δεσουμε και σε πετρες ή ξυλα. Microsorium pteropus (java fern) και Bolbitis heudelotii. (Στο φυτεμα, το "ριζωμα" να μην καλυπτεται). Μπορουμε να τις δεσουμε και σε πετρες ή ξυλα. Vesicularia dubyana (java moss). Πρεπει να δεθει σε πετρα η ξυλο. Φυτα γρηγορης αναπτυξης με κοτσανακι και πολλα φυλλα (stem plants): Ceratophyllum demersum (hornwort). Ρουφήχτρα στην κυριολεξια νιτρικων και αλλων θρεπτικων, ο καλυτερος βοηθος του βιολογικου μας φιλτρου, και καταπολεμητης της αλγης. Μπορειτε να το "πιασετε" στο χαλικι, σαν να φυτευατε, ή απλως να το αφησετε να επιπλεει. Σκοτωνεται δυσκολα! Shinnersia rivularis, Limnophila sessiliflora, Bacopa monnieri, Egeria (Elodea) densa, Hygrophila difformis (ντοματια), Hygrophila polysperma (η original πρασινη, οχι η κοκκινη variation), Hygrophila corumbosa (πιο αργης αναπτυξης αλλά εξ ισου μη απαιτητικη), και Ludwigia repens (μεγαλωνει καλά σε μη απαιτητικα ενυδρεια, χωρις να παιρνει ομως κοκκινο χρωμα, εκτος αν την αφησετε να ψηλωσει και να πλησιασει το φως). Καλο ειναι να ριχνετε (με τσιγγουνια) καποιο υγρο λιπασμα συμφωνα με τις οδηγιες της συσκευασιας του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salvator_v 3 Δεκεμβρίου 2009 #14 Share 3 Δεκεμβρίου 2009 Ωραία τα λες αλλά... τα πάντα είναι σχετικά! Τα παραπάνω φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα ενυδρείο χωρίς ιδιαίτερο φως και χωρίς CO2, αλλά είναι σχετικό με την ποσότητα, όπως και με τον αριθμό των ψαριών. Άν βάλεις όλα τα φυτά που αναφέρεις στο πρώτο σου Post, τα ιχνοστοιχία στο νερό και το CO2 που παράγεται από τα ψάρια σου και τα βακτηρίδια στο ενυδρείο σου δεν επαρκεί. Ούτε τα θρεπτικά συστατικά που θα απορροφούν από την τροφή που ρίχνεις. Άλλο να βάλεις 2-3 σχετικά εύκολα φυτά, κι άλλο όλα όσα γράφεις σε 120 λίτρα. Το υπόστρωμα δεν πάει χαμένο, ούτε για τους Εχινόδορους ούτε για τις Κρυπτοκορίνες. Ξεκίνα λοιπόν σιγά σιγά με λίγα φυτά και στην διαδρομή αποφασίζεις πότε θα χρειαστεί CO2 και λίπασμα, κρίνοντας από την συμπεριφορά των φυτών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος