Jump to content

Φίλτρο και νιτρικά

Recommended Posts

Το λοιπόν για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ενυδρείο μου είναι 120 L με 20 Kg ζωντανό βράχο και αραγωνίτη. Έχω δύο κυκλοφορητές και skimmer (ventouri) καλό από όσο ξέρω (βγάζει 70ml βρωμιάς ημερησίως)

Μέσα προς το παρών υπάρχουν 1 damsel, 3 αστερίες, 4 κοχύλια, 10 blue legged hermites και ένα αχινό άλγης.

Το ενυδρείο πρωτολειτούργησε πριν ένα χρόνο. ΄Είχα βάλει κατά διαστήματα (και όχι μαζί) 2 clown ένα damsel zembra όπου και ψοφήσανε μέτα από αρκετό καιρό διαμονής στο ενυδρείο (πάνω από μήνα το καθένα).

Έτσι αποφάσια πρώτα να φτιάξω το ενυδρείο τελείως και μετά να βάλω άλλο ψάρι γιατί είναι αμαρτία.

Το ταϊσμα γίνεται μια φορά και πολύ λίγο την μέρα αφού έχω μόνο ένα ψάρι, άρα το πρόβλημα δεν είναι από κει.

Έχω PH=8,1

KH=13

NH4=0

NO2=0

PO4=0

NO3=50 mg/l και δε πέφτουν με τίποτα

Εξάρσεις αμμώνίας δεν έχω.

Αλλαγές κάνω κάθε βδομάδα μετά από συμβουλή από ένα φίλο και κάνω 10 Λίτρα έκαστως.

Ασβέστιο έχω πολύ λίγο και για αυτό βάζω calcium complete για την κοράλλινη άλγη

Από φωτισμό έχω δύο λάμπες κανονικές και δύο μπλε και ανάβουν 8 ώρες την μέρα (μόνο μη μου πείτε να ανάβω μόνο τις μπλε γιατί δε γίνεται. Έτσι όπως είναι οι λάμπες μου είναι δύο διπλες 24Wx2 που η κάθε μια έχει μια μπλε και μία κανονική.

Στο δικό μου ενυδρείο εκτός από ΖΒ και αραγωνίτη που δουλεύουν για βιολογικό φίλτρο έχω στο πίσω μέρος σε εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου, με τη σειρά που τα γράφω.. σφουγγάρια, μακαρόνια της Ehaim, (για μηχανικό μέρος) άνθρακα (για χημικό μέρος) και το substrat επίσης Ehaim (για βιολογικό μέρος).

Όπως καταλαβαίνετε η απόρία μου είναι στη διαρκή παρουσία των νιτρικών μέσα στο ενυδρείο μου. Η απορία μου είναι...΄αν αυτά που έχω σαν φίλτρο είναι οκ ή είναι υπερβολικά???

Επίσης υπάρχει περίπτωση όλα αυτά να μου δημιουργήσουν περισσότερα νιτρικά????

.. Κάποιος μου είχε πει να βγάλω και τα σφουγγάρια γιατί λέει ότι είναι κι αυτά νιτρογώνα. Αν μου πείτε και σεις να τα βγάλω τότε η βρώμια που μαζεύουν όταν τα ξεπλένω που θα πηγαίνει?? Πως θα τη βγάζω από το ενυδρείο??

καλως ηρθες.

20κιλα ζ.β. για 120 λιτρα εισαι υπερκαλυμενος σε βιολογια. αυτο σημαινει οτι δε χρειαζεσε καθολου βιολογικα υλικα στο φιλτρο.

τοσο τα βιολογικα υλικα σου , οσο και τα σφουγγαρια αποδεδειγμενα ανεβαζουν νιτρικα.

οποτε βγαζεις τα βιολογικα και εαν θελεις μπορεις να κρατησεις ενα σφουγγαρι , το οποιο θα το ξεπλενεις συχνα.

δηλαδη στο φιλτρο θα εχεις 1 σφουγγαρι που θα ξεπλενεις συχνα ή υαλοβαμβακα ενυδρειακης χρησης που θα αλλαζεις συχνα , ανθρακα και αντιφορφωρο.

Eχεις αρκετο βραχο ωστε να στηριχτεις βιολογικα μονο σε αυτον,οποτε πρεπει να αφαιρεσεις οτι βιολογικο υλικο εχεις στο κανιστρο γιατι οντως ανεβαζουν νιτρικα.

Απλα θα αφαιρεις σταδιακα τα υλικα και οχι μια και εξω για να μην αποδυναμωσεις την βιολογια σου αποτομα.

Ακριβως οτι σου ειπαν τα παιδια.

Αυτη ειναι η πηγη των νιτρικων σου.Αν δεν ειναι αυτη τη στιγμη και φταινει κατι που εχει πεθανει και βρησκεται μεσα στο ενυδρειο,αργοτερα παλι προβληματα με νιτρικα θα σου δημιουργησουν τα βιολογικα υλικα.

Βγαλτα σταδιακα ολα,ακομα και το σφουγγαρι.

Η βρομια που κρατανε,με καλη κυκλοφορια μεσα στο νερο,θα αποβαλεται απο το skimmer.

Για να πεσουν τα νιτρικα θα πρεπει να κανεις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου.Προσοχη αν δεν εχεις οσμωση,γιατι το νερο βρυσης μπορει να αποτελει μεγαλη πηγη νιτρικων

Υ.Γ.Οι αστεριες που εχεις τι ειδος ειναι?Αν δεν ξερεις βαλε μια φωτογραφια τους

Έγινε επεξεργασία - ΑΚΗΣ

επίσης μπορεις να βαλεις αλγη chaeto. εαν δεν εχεις σαμπ βαλτην σε ενα καλτσακι στο ενυδρειο...

δες τα νιτρικα μου πως επεσαν οταν εβγαλα το μακαρονι και εβαλα αλγη chaeto :hysterical:

post-16598-1259621287_thumb.jpgpost-16598-1259621202_thumb.jpgpost-16598-1259621174_thumb.jpgpost-16598-1259621159_thumb.jpgpost-16598-1259621131_thumb.jpgΣας στέλνω φωτό του ενυδρείου μου για να μου πείτε τη γνώμη σας.

Στη 5η φωτό την είχα τραβήξει στις 10/9/09. Οι άλλες είναι προχθεσινές.

Στη 1η φαίνεται ο αχινός μου και ένας ερμίτης στο καινούριο του σπίτι.

Στη 2η φαίνονται οι κυκλοφορητές που έχω (είναι αρκετοί αυτοί??? ο ένας είναι 3000 lt/h και ο άλλος λίγο μικρότερος)

Στη τρίτη φαίνονται κάτι φυτά πάνω στο βράχο που βγήκανε στη πορεία.

Οι αστερίες είναι και οι τρεις από τη δική μας θάλασσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...