Jump to content

Yποστρωμα

yiannis667

Recommended Posts

Ρε παιδεια αγορασα 1 σακουλα MASTER SOIL υποστρωμα 3λ και 3 σακουλες MASTER GRAVEL..120 λιτρα aquatlantis ενυδρειο με Biobox2 φιλτρο και μακαρονι..

Μου ειπανε να ξεπλεινω λιγο το υποστρωμα και να αφησω λιγο νερο μεσα στο ενυδρειο οταν βαλω το υποστρωμα...Αυτο εκανα και το νερο εγινε σκετη λασπη !!! Τρομοκρατηθικα και εφοσον και δεν εβλεπα ουτε το χερι μου μεσα στο νερο , γεμισα με νερο και το υπολοιπο ενυδρειο , βαζοντας και αντιχλωριο και βακτηρια..

Ποτε θα φυγει αυτη η λασπιλα για να βαλω απο πανω και MASTER GRAVEL ( αμμοχαλυκα ? )

Nα αδειασω ολο το νερο και να το ξαναγεμισω η θα φυγει η λασπιλα απο μονη της ?

Αυτός που σου είπε να ξεπλύνεις το υπόστρωμα πριν να το βάλεις ή εννοούσε το χαλίκι και όχι το υπόστρωμα - λίπασμα των φυτών ή δεν έχει ιδέα από στήσιμο.

Πρωτα βάζουμε το υπόστρωμα σε στεγνό ενυδρείο και μετά απλώνουμε από πάνω το χαλίκι (gravel) και μετά ρίχνουμε το νερό και μάλιστα προσέχοντας να μην γίνει ανατάραξη και έρθει το υπόστρωμα από πάνω και δημιουργηθεί η λασπίλα που λες.

Τώρα τι να κάνεις ?? Περίμενε να κάτσει όλο αυτό πράγμα, κλείσε το φίλτρο να μην αναταράσσει και να μην ρουφά λάσπη. Όταν όλο αυτό, βγάλε το πιο πολύ νερό, βάλε το χαλίκι πάνω από το υπόστρωμα, και μετά συμπλήρωσε πάλι με νερό προσεχτικά.

Αν θα φυτέψεις τα φυτά τώρα, αυτό αν το κάνεις αφού βάλεις νερό ίσο με το 1/4 του ύψους του ενυδρείου και αφού τελειώσεις με το φύτεμα τότε γεμίζεις με νερό, βάζεις μπροστά το φίλτρο και μπαίνεις σε διαδικασία στρωσίματος.

Αυτός που σου είπε να ξεπλύνεις το υπόστρωμα πριν να το βάλεις ή εννοούσε το χαλίκι και όχι το υπόστρωμα - λίπασμα των φυτών ή δεν έχει ιδέα από στήσιμο.

Πρωτα βάζουμε το υπόστρωμα σε στεγνό ενυδρείο και μετά απλώνουμε από πάνω το χαλίκι (gravel) και μετά ρίχνουμε το νερό και μάλιστα προσέχοντας να μην γίνει ανατάραξη και έρθει το υπόστρωμα από πάνω και δημιουργηθεί η λασπίλα που λες.

Τώρα τι να κάνεις ?? Περίμενε να κάτσει όλο αυτό πράγμα, κλείσε το φίλτρο να μην αναταράσσει και να μην ρουφά λάσπη. Όταν όλο αυτό, βγάλε το πιο πολύ νερό, βάλε το χαλίκι πάνω από το υπόστρωμα, και μετά συμπλήρωσε πάλι με νερό προσεχτικά.

Αν θα φυτέψεις τα φυτά τώρα, αυτό αν το κάνεις αφού βάλεις νερό ίσο με το 1/4 του ύψους του ενυδρείου και αφού τελειώσεις με το φύτεμα τότε γεμίζεις με νερό, βάζεις μπροστά το φίλτρο και μπαίνεις σε διαδικασία στρωσίματος.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ , ΚΑΛΑ Ο ΠΕΤ ΣΟΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ Μ@$#$@#Σ , το υποστρωμα εννοουσε οχι τον αμμοχαλυκα.οποτε αδειαζω λασπη/νερο βαζω αμμοχαλυκα απο πανω και μετα νερο, οκ , χαλασα και το χλωριο και τα μικροβια που ειχα .... :hysterical::ooh2::bowdown:

Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω :hysterical: , το συγκεκριμένο υπόστρωμα κατά αυτό το site http://www.stm-shop.co.uk/acatalog/Planted..._Equipment.html αλλά και άλλα που το πουλάνε φαίνεται πως είναι ηφαιστιακό πέτρωμα με ενεργή επιφάνεια εμπλουτισμένη με θρεπτικά για τις ρίζες των φυτών, αναφέρει οτι θέλει ένα πλυσιματάκι (όχι πολύ έντονα γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του) και οτι το νερό θα είναι βρώμικο τις πρώτες μέρες και θα καθαρίσει με αλλαγές νερού-μηχανικό φιλτράρισμα, τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του άρα μπορείς να επιστρέψεις το χαλίκι και να πάρεις κι άλλο soil για να έχουν μπόλικο υλικό οι ρίζες των φυτών σου. Αφού το νερό καθαρίσει εντελώς θα σου πρότεινα να κάνεις και ακόμα μια αλλαγή κοντά στο 100% χωρίς να ανακατέψεις το υπόστρωμα (κάλυψέ το με εφημερίδα ή σελοφάν φαγητών κατά το γέμισμα) για να φύγουν και ότι λιπάσματα βγουν στο νερό ώστε να μην έχεις κίνδυνο με άλγες.

Εμμμ... σορρυ αλλα νομίζω οτι είναι λαθος το να μην βάλει καθολου χαλίκι. Τα χρυσόψαρα απ'οτι αναφέρθηκε σκάβουν οπότε θα αναταρασσεται συνεχώς ο βυθός. Καλύτερα να βάλει τουλάχιστον τα 2 σακια (εχει και μεγάλο ενυδρείο) γιατί αλλίως θα παλευει με τις άλγες όλη την ώρα.... Μπορεί να λέει οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς χαλικι αλλα, όπως λέει μια παροιμία, καλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε...

Σωστά; :hysterical:

Έγινε επεξεργασία - tsoum

Εμμμ... σορρυ αλλα νομίζω οτι είναι λαθος το να μην βάλει καθολου χαλίκι. Τα χρυσόψαρα απ'οτι αναφέρθηκε σκάβουν οπότε θα αναταρασσεται συνεχώς ο βυθός. Καλύτερα να βάλει τουλάχιστον τα 2 σακια (εχει και μεγάλο ενυδρείο) γιατί αλλίως θα παλευει με τις άλγες όλη την ώρα.... Μπορεί να λέει οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς χαλικι αλλα, όπως λέει μια παροιμία, καλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε...

Σωστά; :hysterical:

"This soil doesn’t needs to be covered with gravel."

Το ανέφερα αυτο.

....αλλίως θα παλευει με τις άλγες όλη την ώρα.... Μπορεί να λέει οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς χαλικι αλλα καλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε...

Εγώ προσωπικά θα έβαζα χαλίκι. μΙα τουλάχιστον λεπτη στρώση για να μην είναι κατευθείαν το χώμα σε επαφή. Απο 'κει και πέρα ο καθένας διαλέγει τι θα κάνει.

Έγινε επεξεργασία - tsoum

Το ανέφερα αυτο.

Εγώ προσωπικά θα έβαζα χαλίκι. μΙα τουλάχιστον λεπτη στρώση για να μην είναι κατευθείαν το χώμα σε επαφή. Απο 'κει και πέρα ο καθένας διαλέγει τι θα κάνει.

To εχεις δοκιμασει και ξερεις?

Για να το λεει μαλλον το εννοει. Αν το πουλαγανε και γεμιζες αλγες δεν θα υπηρχε τωρα ποια.

Μιλαμε για μεγαλη εταιρια.

Οκ τοτε. Σηκώνω τα χέρια μου.

Οι εταιρίες έχουν δώσει χρήματα για έρευνα και αυτά που λένε έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτά που νομίζουμε αρκεί να τηρούμε τις οδηγίες κάθε προϊόντος, στην περίπτωσή μας τώρα, από τη στιγμή που υπάρχουν χρυσόψαρα ακόμα και αν αυτό το υπόστρωμα ΔΕΝ βγάζει θρεπτικά μετά το πλύσιμο, αν τα χρυσόψαρα το σκάβουν τι να φυτέψεις? όλα στον αφρό θα τα βρίσκεις.

Από στησίματα για χρυσόψαρα που έχω δει θα πρότεινα τη δημιουργία κάποιων περιοχών στο πίσω και στα πλαϊνά του ενυδρείου που θα έχουν μόνο υπόστρωμα και αφού φυτευτούν, να καλυφθούν περιμετρικά οι ρίζες των φυτών με ξύλα και πέτρες ώστε να μην μπορούν να τα ξεριζώσουν τα ψάρια, στα σημεία που τα ψάρια θα βοσκάνε καλύτερα να μην μπει υπόστρωμα παρά μόνο ψιλό χαλίκι αφού το πρώτο θα είναι άχρηστο.

Αστα μου φυγε η παναγια ! Αδειασα ολο το νερο και εβαλα τον αμμοχαλυκα πανω απο το υποστρωμα και ας λεει οτι δεν θελει .. θελω εγω !!!

Μου ασπρισαν και ξεραθηκαν τα χερια μου με αυτην την ιστορια , λες να ειναι τοξικο αυτο το υποστρωμα ? :hysterical::ooh2: και να τεζαρω ? :bowdown::thumbup:

υπαρχει και τωρα θαμπαδα .. αλλα οχι βουρκος ! βλεπεις μεσα !

Έγινε επεξεργασία - yiannis667

Αστα μου φυγε η παναγια ! Αδειασα ολο το νερο και εβαλα τον αμμοχαλυκα πανω απο το υποστρωμα και ας λεει οτι δεν θελει .. θελω εγω !!!

Μου ασπρισαν και ξεραθηκαν τα χερια μου με αυτην την ιστορια , λες να ειναι τοξικο αυτο το υποστρωμα ? :hysterical::ooh2: και να τεζαρω ? :bowdown::thumbup:

υπαρχει και τωρα θαμπαδα .. αλλα οχι βουρκος ! βλεπεις μεσα !

Ωραια, καλη συνεχεια

Ωραια, καλη συνεχεια

καλα ε ? τι να λεμε ! εβαλα 4 ανουμπιες ( 8 με 10 κομματια ξεχωριστα ) και 4 αλλα μεσαιου μεγεθους δεν θυμαμαι πως λεγονται αλλα υπαρχει και σε κανονικο φυτο το ειδος εκεινο, αλλα τελος παντον καμμια σχεση με την πλαστικουρα που ειχα μεσα παλια και χαλασα και 150 ευρο τοτε :thumbup: αντε με το καλο να μεγαλοσουνε να δειξει το ενυδρειο :ooh2: Μου εμεινε να βαλω κανα 2 στην μεση και κανα 4αρι στην πλατη :hysterical: Αργοτερα ομως λογο οτι χαλασα πολλα και δεν εμεινε σαλιο :bowdown:

Για να φυτέψεις τις ανούμπιες θα πρεπει να κόψεις με κοφτερό ψαλίδι όλες τις ριζούλες αφήνοντάς τες 2-3 εκατοστά σε μήκος, επίσης θα πρέπει να μείνει ο κορμός απ' τον οποίον βγαίνουν τα φύλα, έξω από το υπόστρωμα.

Ολοι οι κορμοι ειναι εξω απο το υποστρομα και οι ριζες ειναι κοντες , μηπως ξερεις ποσο καιρο κανουν οι anubies να βγαλουνε ριζες στο υποστρομα ωστε να κατσουν στο υποστρομα για τα καλα ?

Οι ανούμπιες δεν έχουν ανάγκη να παίρνουν συστατικά από το υπόστρωμα. Αργά αργά θα γίνει και αυτό αλλά κυρίως παίρνουν από το νερό.

Τωρα αφού έβαλες υπόστρωμα κοίταξε να το εκμεταλλευθείς με φυτά που ωφελούνται από αυτό.

@viciouscircle

Έχεις δίκιο, ψάχνοντας το λιγάκι παραπάνω φαίνεται να μοιάζει με το αντίστοιχο προϊόν της Hobby το οποίο έχω δοκιμάσει, οπότε υπό συνθήκες θα μπορούσε να γίνει έτσι. Συμφωνώ απόλυτα ότι καλό είναι να διαβάζουμε και τις οδηγίες των προϊόντων. Πάντως μία στρώση χαλίκι μάλλον είναι απαραίτητα είτε είναι για χρυσόψαρα είτε όχι.

@Panos1990

Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι στο σχόλιο:

"To εχεις δοκιμασει και ξερεις?

Για να το λεει μαλλον το εννοει. Αν το πουλαγανε και γεμιζες αλγες δεν θα υπηρχε τωρα ποια.

Μιλαμε για μεγαλη εταιρια."

Αν ακολουθούσαμε πάντα ακριβώς τις οδηγίες των εταιρειών τότε θα αλλάζαμε υλικά φίλτρου κάθε 1-2 μήνες, θα βάζαμε ψάρια την επόμενη μέρα με safestart, θα βάζαμε ένα εσωτερικό φίλτρο με ροή 30 λίτρα ανά ώρα για 250 λιτρο ενυδρείο, θα χρησιμοποιούσαμε κάθε εβδομάδα tetra balance και δεν θα κάναμε ποτέ αλλαγές νερού, θα βάζαμε ένα πόντο ψάρι ανά λίτρο (σύμφωνα με πολά διαφημσιτικά "μεγάλων" εταιρειών) και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Συνεπώς ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες και ΦΥΣΙΚΑ πρέπει να είμαστε και λίγο υποψιασμένοι και να συζητάμε και μεταξύ μας. Μεγάλη εταιρεία σημαίνει δηλαδή ότι ακολουθούμε ευλαβικά το prospectus ?? Ψυχραιμία.

@Panos1990

Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι στο σχόλιο:

"To εχεις δοκιμασει και ξερεις?

Μιλαμε για μεγαλη εταιρια."

Αν ακολουθούσαμε πάντα ακριβώς τις οδηγίες των εταιρειών τότε θα αλλάζαμε υλικά φίλτρου κάθε 1-2 μήνες, θα βάζαμε ψάρια την επόμενη μέρα με safestart, θα βάζαμε ένα εσωτερικό φίλτρο με ροή 30 λίτρα ανά ώρα για 250 λιτρο ενυδρείο, θα χρησιμοποιούσαμε κάθε εβδομάδα tetra balance και δεν θα κάναμε ποτέ αλλαγές νερού, θα βάζαμε ένα πόντο ψάρι ανά λίτρο (σύμφωνα με πολά διαφημσιτικά "μεγάλων" εταιρειών) και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Συνεπώς ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες και ΦΥΣΙΚΑ πρέπει να είμαστε και λίγο υποψιασμένοι και να συζητάμε και μεταξύ μας. Μεγάλη εταιρεία σημαίνει δηλαδή ότι ακολουθούμε ευλαβικά το prospectus ?? Ψυχραιμία.

Eιναι το ιδιας αναγκης το χαλικι μετα τα ψαρια η το φιλτρο?

Εχει κατσει ποτε κανεις να κανει αυτα που λενε ακριβως οι εταιρειες? Πως ξερουμε οτι ειναι λαθος.

Δεν συμφωνω οτι ειναι σωστα, αλλα να πειραματιζομαστε.

Eιναι το ιδιας αναγκης το χαλικι μετα τα ψαρια η το φιλτρο?

Εχει κατσει ποτε κανεις να κανει αυτα που λενε ακριβως οι εταιρειες? Πως ξερουμε οτι ειναι λαθος.

Δεν συμφωνω οτι ειναι σωστα, αλλα να πειραματιζομαστε.

Μα ακριβώς αυτό λέμε κι εμείς Πάνο, Να πειραματιζόμαστε με βάση και την εμπειρία άλλων.

Όσον αφορά το αν έχει κάτσει κανείς να εφαρμόσει ακριβώς αυτά που λένε οι εταιρείες... η απάντηση είναι ναι, συχνά με κόστος πρωτίστως σε χρήματα αλλά και ζωές.

Άλλες φορές όμως, αν δεν εφαρμόσεις κατά γράμμα τις οδηγίες τότε έχεις πρόβλημα (π.χ φάρμακα).

Εν πάση περιπτώσει αντιλαμβάνεσαι το νόημα και δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε αυτό.

Τώρα αν είναι ή όχι το χαλίκι ίδιας σημασίας,... εξαρτάται. Προέχουν οι ζωές των φιλοξενούμενων αλλά από και και πέρα όλα έχουν την αξία τους.

Φιλικά

Ανδρέας

Εγω παντος μαγκες οταν εκανα την << πατατα >> ειχα αναμενο το φως του ενυδρειου βλεποντας την λασπιλα αυτη και εχοντας μονο το υποστρωμα μεσα χωρις αμμοχαλυκα ( 6 ωρες περιπου ) και δεν γεμισα αλγη :hysterical:

Εγω παντος μαγκες οταν εκανα την << πατατα >> ειχα αναμενο το φως του ενυδρειου βλεποντας την λασπιλα αυτη και εχοντας μονο το υποστρωμα μεσα χωρις αμμοχαλυκα ( 6 ωρες περιπου ) και δεν γεμισα αλγη :hysterical:

Δεν γεμίζεις άλγη σε 6 ώρες :ooh2: Θέλει το χρόνο του και αυτό.

Η προταση για υποστρωμα σε ενυδρειο με χρυσοψαρα παντως ηταν αστοχη εξ'αρχης.

Περιττο εξοδο και κακο για το ενυδρειο.

Δεν γεμίζεις άλγη σε 6 ώρες :hysterical: Θέλει το χρόνο του και αυτό.

απο εικονες παντος που εχω δει πολλοι που εχουνε το ιδιο υποστρωμα δεν χρησιμοποιουνε τιποτα αλλο

Η προταση για υποστρωμα σε ενυδρειο με χρυσοψαρα παντως ηταν αστοχη εξ'αρχης.

Περιττο εξοδο και κακο για το ενυδρειο.

γιατι ειναι κακο για το ενυδρειο ρε φιλε ? ισα ισα εχω και λιπασμα για φυτα που θα το χρειαστουνε, 1 λεπτη στρωση λιπασματος εχω(ισα ισα) και 3 στρωσεις αμμοχαλυκα απο πανω

Έγινε επεξεργασία - yiannis667

Παρεξηγηθηκες ρε φιλε?

Συγνωμη.

Ηθελες εξηγηση.

Το υποστρωμα λοιπον ειναι για φυτα που θελουν λιπανση και τα φυτα που θελουν λιπανση δεν κανουν για χρυσοψαρα. (Αυτο για το "περιττο")

Οταν υπαρχουν λιπασματα στο νερο και δεν υπαρχουν φυτα (με τη βοηθεια καταλληλου φωτος και διοξειδιου) να τα καταναλωσουν, ευνοουν τις αλγες. (αυτο για το "κακο")

Παρεξηγηθηκες ρε φιλε?

Συγνωμη.

Ηθελες εξηγηση.

Το υποστρωμα λοιπον ειναι για φυτα που θελουν λιπανση και τα φυτα που θελουν λιπανση δεν κανουν για χρυσοψαρα. (Αυτο για το "περιττο")

Οταν υπαρχουν λιπασματα στο νερο και δεν υπαρχουν φυτα (με τη βοηθεια καταλληλου φωτος και διοξειδιου) να τα καταναλωσουν, ευνοουν τις αλγες. (αυτο για το "κακο")

Σπύρο, που λέει ότι έχει μέσα χρυσόψαρα ? Δεν το είδα αυτό

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...