Aiolos 21 Οκτωβρίου 2009 #1 Share 21 Οκτωβρίου 2009 Έχω διαβάσει κατά καιρούς για τις διαφοροποιήσεις τιμών σε σχέση με τη θερμοκρασία. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ηλεκτρονικές ή αναλογικές συσκευές μέτρησης, αναγράφουν επάνω μια ενδεικτική τιμή θερμοκρασίας όπου το συγκεκριμένο όργανο θα δώσει τα σωστά αποτελέσματα. Στο διαθλασίμετρο (Refractometer) για παράδειγμα, ο εκάστοτε κατασκευαστής προτείνει ότι για το αποτέλεσμα των σωστών ενδείξεων η θερμοκρασία πρέπει να είναι π.χ. στους 20ο C. Πότε έχουμε τέτοια θερμοκρασία στο ενυδρείο μας? Συνήθως είναι κοντά στους 26ο C, οπότε το αποτέλεσμα της μέτρησης (μικρό ή μεγάλο), δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό. Στην αναζήτηση μου στο Internet ανακάλυψα τον παρακάτω πίνακα αντιστοιχιών θερμοκρασίας / αλατότητας και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να φανεί χρήσιμος. Λειτουργεί ως εξής: (Το διάγραμμα είναι βασισμένο στα πυκνόμετρα που βαθμονομούνται με 24ο C) 1. Επιλέξτε από το κόκκινο περιθώριο τη κάθετη στήλη θερμοκρασίας που ανταποκρίνεται με αυτή του ενυδρείου. 2. Εντοπίστε από το λευκό περιθώριο τη σειρά με το αποτέλεσμα της αλατότητας που έδειξε η μέτρηση. 3. Στη μπλε στήλη παρουσιάζεται η πραγματική αλατότητα του αποτελέσματος της σειράς (πράσινης π.χ.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 22 Οκτωβρίου 2009 #2 Share 22 Οκτωβρίου 2009 (edited) Έχω διαβάσει κατά καιρούς για τις διαφοροποιήσεις τιμών σε σχέση με τη θερμοκρασία. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ηλεκτρονικές ή αναλογικές συσκευές μέτρησης, αναγράφουν επάνω μια ενδεικτική τιμή θερμοκρασίας όπου το συγκεκριμένο όργανο θα δώσει τα σωστά αποτελέσματα. Στο διαθλασίμετρο (Refractometer) για παράδειγμα, ο εκάστοτε κατασκευαστής προτείνει ότι για το αποτέλεσμα των σωστών ενδείξεων η θερμοκρασία πρέπει να είναι π.χ. στους 20ο C. Πότε έχουμε τέτοια θερμοκρασία στο ενυδρείο μας? Συνήθως είναι κοντά στους 26ο C, οπότε το αποτέλεσμα της μέτρησης (μικρό ή μεγάλο), δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό. Στην αναζήτηση μου στο Internet ανακάλυψα τον παρακάτω πίνακα αντιστοιχιών θερμοκρασίας / αλατότητας και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να φανεί χρήσιμος. Λειτουργεί ως εξής: (Το διάγραμμα είναι βασισμένο στα πυκνόμετρα που βαθμονομούνται με 24ο C) 1. Επιλέξτε από το κόκκινο περιθώριο τη κάθετη στήλη θερμοκρασίας που ανταποκρίνεται με αυτή του ενυδρείου. 2. Εντοπίστε από το λευκό περιθώριο τη σειρά με το αποτέλεσμα της αλατότητας που έδειξε η μέτρηση. 3. Στη μπλε στήλη παρουσιάζεται η πραγματική αλατότητα του αποτελέσματος της σειράς (πράσινης π.χ.) Πολύ χρήσιμο...σε ευχαριστούμε πολύ. Έγινε επεξεργασία 22 Οκτωβρίου 2009 - Big Blue Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΑΚΗΣ 22 Οκτωβρίου 2009 #3 Share 22 Οκτωβρίου 2009 Ο πινακας αναφερεται σε μετρησεις με πυκνομετρο.Αυτες εχουν αμεση σχεση με τη θερμοκρασια του νερου.Σε αλλη θερμοκρασια,το ιδιο πυκνομετρο δινει πολυ διαφορετικες τιμες.Γιαυτο και προτιμαμε ρεφρακτομετρο (διαθλασιομετρο) το οποιο επιρεαζεται πολυ λιγο απο διαφορετικες θερμοκρασιες νερου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 22 Οκτωβρίου 2009 #4 Share 22 Οκτωβρίου 2009 τα refractometrer συνήθως έχουν τον χαρακτηρισμό ATC Automatic temperature compensation http://www.premiumaquatics.com/Merchant2/m...Code=Hydrometer έτσι δε χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό μπορείς όμως να ανησυχείς όταν καλιμπραρεις μόνο με νερό από α/ο ,γιατί καλιμπραρεις λίγο <μακριά > από το θαλασσινό νερό και υπάρχει ένα μικρό σφάλμα θέλεις σχετικό αγγλόφωνο λίνκ ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
filrou 22 Οκτωβρίου 2009 #5 Share 22 Οκτωβρίου 2009 τα refractometrer συνήθως έχουν τον χαρακτηρισμό ATC Automatic temperature compensation...... +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος