neon 23 Αυγούστου 2005 #1 Share 23 Αυγούστου 2005 Επιστρέφω λοιπόν και εγώ από τις διακοπές μου και η κατάσταση στο nano-reef είναι η εξής: ( Αναφέρομαι στα είδη που παρουσιάζω εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=88 ) Πρώτα τα καλά νέα: Η ανεμώνη και το μανιτάρι έχουν θεριέψει! Επίσης έχει δημιουργηθεί μια συμπαθής αποικία 7-8 μανιταριών που πηγαίνουν αρκετά καλά. Πολύ λίγη άλγη στα τζάμια και γενικότερα στο ενυδρείο Υπάρχουν κάποια δείγματα κοραλλίνης στα τζάμια. Τα κακά νέα τώρα: Ένα σαλιγκάρι παρέδωσε το πνεύμα. Το μπλε σφουγγάρι έλιωσε και έκανε split σε πολλά κομμάτια. Η caulerpa έχει καλύψει το 1/3 του ενυδρείου. Έχει προκύψει και μία τούφα βρυωψις (μικρή ευτυχώς) και κανά-δυό τουφίτσες κόκκινη τριχωειδής. Έχω μία υποψία ότι έχω και μια aiptasia. Η Xenia που περιγράφω στο άλλο post, είναι κόκκινη πλέον, έχει κολλήσει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα στην αλλαγή νερού να μένει απέξω για λίγο . Μήπως να την βγάλω καλύτερα; Παρακαλώ τα σχολιά σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 23 Αυγούστου 2005 #2 Share 23 Αυγούστου 2005 Καλό χειμώνα.. Εύχομαι να πέρασες καλά στις Διακοπές σου.. Η ανεμώνη και το μανιτάρι έχουν θεριέψει! Επίσης έχει δημιουργηθεί μια συμπαθής αποικία 7-8 μανιταριών που πηγαίνουν αρκετά καλά.Πολύ λίγη άλγη στα τζάμια και γενικότερα στο ενυδρείο Υπάρχουν κάποια δείγματα κοραλλίνης στα τζάμια. Ένα σαλιγκάρι παρέδωσε το πνεύμα.Το μπλε σφουγγάρι έλιωσε και έκανε split σε πολλά κομμάτια Λειπαμαι για τις απωλειες.... Έχει προκύψει και μία τούφα βρυωψις (μικρή ευτυχώς) και κανά-δυό τουφίτσες κόκκινη τριχωειδής.Έχω μία υποψία ότι έχω και μια aiptasia. Την βρυωψις ξεφορτοσουτην από τον βράχο(εύχομαι να μην επεκταθεί γιατί είναι άσκημος μπελάς) Αν μπορείς να βγάλεις μια photo να δούμε αν είναι όντος aiptasia και μετά βλέπουμε μέθοδο καταπολέμησης… Xenia που περιγράφω στο άλλο post, είναι κόκκινη πλέον, έχει κολλήσει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα στην αλλαγή νερού να μένει απέξω για λίγο. Μήπως να την βγάλω καλύτερα Όχι δεν θα στο πρότεινα εφόσον πάει καλα.Το κατά την αλλαγή μπορεί για ελάχιστο χρόνο να μείνει έξω από την επιφάνεια δεν θα επηρεάσει το ζώο.. Η δικιά μου ανεμώνη που την άφησα σε ένα όμορφο βραχάκι πριν φύγω για διακοπές όταν γύρισα την είδα να έχει κωλύσει στο πίσω τζάμι ακριβός κάτω από την επιφάνεια πάνω από την power compact.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neon 23 Αυγούστου 2005 Author #3 Share 23 Αυγούστου 2005 Την βρυώψις θα προσπαθήσω να την βγάλω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο με το τσιμπιδάκι, άσε που φεύγουν κομματάκια και θα προκύψει αλλού. Υπάρχει πιο καλός τρόπος; Φώτο από την aiptasia (αν είναι), μόλις γυρίσει η camera από τις διακοπές της Η Χenia εμένα δεν μου φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά. Στην αρχή ήταν άσπρη και τώρα μετά από 2,5 μήνες δείχνει πολύ "χαλαρή" και είναι ροζο-κόκκινη. Δεν την πειράζει που βγαίνει απέξω στην αλλαγή νερού; Θα βγάλω φώτο και από αυτή την άλλη εβδομάδα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 23 Αυγούστου 2005 #4 Share 23 Αυγούστου 2005 Την βρυώψις θα προσπαθήσω να την βγάλω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο με το τσιμπιδάκι, άσε που φεύγουν κομματάκια και θα προκύψει αλλού. Υπάρχει πιο καλός τρόπος; Θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις το βραχάκι που την έχει και σε έναν κουβά να κουράρεις τον βράχο για αρκετούς μήνες... Χenia εμένα δεν μου φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά. Στην αρχή ήταν άσπρη και τώρα μετά από 2,5 μήνες δείχνει πολύ "χαλαρή" και είναι ροζο-κόκκινη Πραγματικά μια photo θα βοηθήσει... Στο ενυδρείο έχεις κάνει τώρα που γύρισες μετρήσεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
neon 23 Αυγούστου 2005 Author #5 Share 23 Αυγούστου 2005 Στο ενυδρείο έχεις κάνει τώρα που γύρισες μετρήσεις? 668[/snapback] Πριν τη αλλαγή νερού PH: 8.00, KH: 8, Sal: 1.022, θερμοκρασία 27.5, NO3:15, PO4: <0,25. Μετά την αλλαγή (προχθες) δεν έχω κάνει μετρήσεις. Δεν ήταν και άσχημα από νιτροφωσφορικά, μάλλον έτρωγε τα πλεονάζοντα η caulerpa (γι αυτό μεγάλωσε τόσο εε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neon 23 Σεπτεμβρίου 2005 Author #6 Share 23 Σεπτεμβρίου 2005 Καλημέρα σε όλους. Έχω την αίσθηση πως πλέον η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Μετρήσεις: PΗ=8.20 KΗ=8 ΝΗ3,4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3=5 PO4=0 Ca=380-400 salinity=1.024 temp=26,7 Αλλαγές κάθε 10 μέρες περίπου 10-15% Έχω κάποιες ερωτησούλες: 1) Με τις τιμές που έχω, αντέχω χωρίς skimmer προς το παρόν έτσι; 2) Ξέρετε αν το Reef buffer τις seachem έχει φωσφορικά; Από τότε που το άλλαξα με το Triple buffer της Tropic Marin έχω PO4:0 το οποίο γράφει ότι δεν έχει φωσφορικά (έχω βέβαια βάλει και σακουλάκι Phosguard) 3) Στο θαλασσινό κάνουμε ελαφρύ επιφανειακό σιφωνάρισμα του αραγωνίτη; Ίσα-ίσα για να φύγει η όποια επιφανειακή βρωμιά υπάρχει ή όχι; 4) Κοραλλίνη πιάνει μόνο στα τζάμια. Πρέπει να την ξύνω για να πέφτει στο βράχο και να αναπτύσσεται εκεί; Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 23 Σεπτεμβρίου 2005 #7 Share 23 Σεπτεμβρίου 2005 Καλημέρα σε όλους.Έχω την αίσθηση πως πλέον η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Μετρήσεις: PΗ=8.20 KΗ=8 ΝΗ3,4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3=5 PO4=0 Ca=380-400 salinity=1.024 temp=26,7 Αλλαγές κάθε 10 μέρες περίπου 10-15% 1455[/snapback] Πας μια χαρα. Μπραβο! 1) Με τις τιμές που έχω, αντέχω χωρίς skimmer προς το παρόν έτσι;1455[/snapback] Καλο θα ηταν να ειχες, αλλα απο την στιγμη που προς το παρον παιζεις με ανθρακα και ΕΙΔΙΚΑ με καποιο phosphate remover τα μπαλωνεις καλα. Σιγουρα εαν εχεις ακομα μακροαλγη θα σε βοηθαει τρελα σε αυτο.Οταν βαλεις το σκιμμερ απλα θα ειναι πολυ ποιο ευκολα να κρατησεις και τις τιμες χαμηλα, αλλα και θα αλλαζεις ανθρακα και ph-rem. αρκετα ποιο αργα. 2) Ξέρετε αν το Reef buffer τις seachem έχει φωσφορικά; Από τότε που το άλλαξα με το Triple buffer της Tropic Marin έχω PO4:0 το οποίο γράφει ότι δεν έχει φωσφορικά (έχω βέβαια βάλει και σακουλάκι Phosguard) 1455[/snapback] Δεν υπαρχει τετοιο θεμα. Η εταιρια αυτη ειναι πολυ σοβαρη εταιρια για να κανει τετοιο πραγμα. Λογικα οταν εβαλες το Triple buffer θα εβαλες και το phosguard καπου κοντα χρονικα οποτε και κολαει. Χρησιμοποιω χρονια το Reef Buffer (αν και προτειμω το reef builder) , και δεν ειχα καποιο προβλημα. 3) Στο θαλασσινό κάνουμε ελαφρύ επιφανειακό σιφωνάρισμα του αραγωνίτη; Ίσα-ίσα για να φύγει η όποια επιφανειακή βρωμιά υπάρχει ή όχι; 1455[/snapback] Εαν δεν εχεις DSB δεν εχεις κανενα προβλημα. Εαν ομως εχεις DSB δεν θα κανεις καθολου σιφωναρισμα. Η λυση εκει ειναι αλλη. Εκει απλα με μια αντλια προκαλεις την βρωμιτσα να γινει floating στο ενυδρειο και την τραβαει το μηχανικο σου. Πολυ αποτελεσματικο, αλλα η βρωμα καποιες φορες ειναι παρα πολυ! 4) Κοραλλίνη πιάνει μόνο στα τζάμια. Πρέπει να την ξύνω για να πέφτει στο βράχο και να αναπτύσσεται εκεί; 1455[/snapback] Οχι δεν χρειαζεται. Για να βγει ηδη στο τζαμι σημαινει πως υπαρχει στον βραχο σαν σπορος, απλα θελει το χρονο του για να βγει καλυτερα και στο βραχο. Μην ξεχνας πως πρωτα βγαινει κοραλλινη στα πλαστικα μερη του ενυδρειου, μετα στο τζαμι και στο τελος στο βραχο. Τωρα εαν θελεις να την βγαλεις απο το τζαμι σου για αισθητικους λογους. Ειναι καθαρα δικο σου θεμα της δικης σου αισθητικης. Αν και την κοραλλινη στα πλαινα τζαμια παντα την αφηνα. Μου αρεσε το χρωμα της και η αισθηση που εδινε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
neon 23 Σεπτεμβρίου 2005 Author #8 Share 23 Σεπτεμβρίου 2005 (edited) Βεβαίως και συμφωνώ ότι η seachem είναι σοβαρή εταιρία, απλά είπα να ρωτήσω καθώς το κουτί δεν γράφει τίποτα ενώ στη συσκευασία του triple buffer αναφέρεται το ότι δεν περιέχει. Π.χ. στο discus buffer περιέχονται φωσφορικά άλατα και δεν γνωρίζω το αν αναφέρεται στη συσκευασία καθώς δεν το έχω δει ποτέ. Το πρόβλημα μου με την κοραλλίνη είναι ότι βγαίνει στο μπροστινό τζάμι και μόνο! Θα μου άρεσε και μένα να έβγαινε στο πίσω ή και τα πλαινά, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή έχω ένα turbo snail, ένα τραυματία-ερημίτη και μια cleaner shrimp και πρόκειται να προσθέσω 2-3 turbo ακόμα. Θα μπορούσα πλέον να βάλω κανένα μικρό ψαράκι; Αν ναι, ακούω ευχαρίστως προτάσεις. Έγινε επεξεργασία 23 Σεπτεμβρίου 2005 - neon Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 23 Σεπτεμβρίου 2005 #9 Share 23 Σεπτεμβρίου 2005 Καλησπερα Μιχάλη.... Οι τιμες που ανεφερες δυχνουν οτι το reefακι παει σε καλο δρομο. Για το skimmer εφοσον πεζεις με ανθρακα και αντι-φοσφορο δεν θα ελεγα οτι επιγει.. Το πρόβλημα μου με την κοραλλίνη είναι ότι βγαίνει στο μπροστινό τζάμι και μόνο! Θα μου άρεσε και μένα να έβγαινε στο πίσω ή και τα πλαινά, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο Μην ανοισυχεις σιγα σιγα θα αρχισει να περναει και στα πλαινα τζαμια αλλα και στο βραχο.. Θα μπορούσα πλέον να βάλω κανένα μικρό ψαράκι; Αν ναι, ακούω ευχαρίστως προτάσεις. Ναι μπορεις.Πρωσοπικα θα διαλεγα το six lines wrasse που το εχω δει σε mini reef φιλου σαν το μοναδικο θεμα απο ψαρια και μου αρεσε πολυ... Υπαρχουν αρκετα μικροσομα bleny και gobies και πολλες ακομα επιλογες αλλα θα πρωτιμουσα Μιχαλη να μας πεις εσυ περα απο το να ειναι μικροσομο τι αλλα θελεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manosdr 25 Σεπτεμβρίου 2005 #10 Share 25 Σεπτεμβρίου 2005 Συμφωνώ με τον ΤΑΝ για το six line wrasse απλά θα προσθέσω αφού έχεις ανεμώνη να δείς τι τύπος είναι και να βάλεις ένα συμβατό clown όπως ένα percula ή ocellaris clown που καί μικρόσωμα είναι αλλά και ήσυχα για να γευτείς την μαγεία της συμβίωσης με την ανεμώνη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neon 26 Σεπτεμβρίου 2005 Author #11 Share 26 Σεπτεμβρίου 2005 Συμφωνώ με τον ΤΑΝ για το six line wrasse απλά θα προσθέσω αφού έχεις ανεμώνηνα δείς τι τύπος είναι και να βάλεις ένα συμβατό clown όπως ένα percula ή ocellaris clown που καί μικρόσωμα είναι αλλά και ήσυχα για να γευτείς την μαγεία της συμβίωσης με την ανεμώνη. 1554[/snapback] Στο προφίλ του six line wrasse διαβάζω ότι χρειάζεται πολλά λίτρα. Βέβαια όλα τα θαλασσινά χρειάζονται πολλά λίτρα. Επίσης η ανεμώνη είναι πολύ μικρή ακόμα για να κάνει "καλή παρέα" με ένα clown καθώς τρώει μόνο ότι βρει (δεν την ταίζω). Όσον αφορά τον τύπο της θα ανεβάσω νεότερη φώτο για να το συζητήσουμε περαιτέρω. Σκέφτομαι λοιπόν για τα εξής: Amphiprion ocellaris Amphiprion percula Chrysiptera parasema Pseudochromis paccagnella Από goby τι έρχεται στην Ελλάδα; Είναι αυτά που μερικοί λένε σαλιάρες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDP 26 Σεπτεμβρίου 2005 #12 Share 26 Σεπτεμβρίου 2005 Ένα πολύ καλό link για να δείτε ποιες ανεμώνες είναι συμβατές με τους clown σας είναι ΑΥΤΟ. Τώρα για τα goby ένα πολύ όμορφο είδος είναι το Yellow Watchman Goby (Cryptocentrus cinctus) το οποίο ζει μαζί με την blind shrimp. Έαν πολύ καλό PDF για τα watchman gobies μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος