Jump to content

Πείραμα

JDP

Recommended Posts

Εχτές μπήκαν στο nano reef που έχω 2 μικροί αχινοί από τον κορυνθιακό. Μαζί του μπήκαν και 1 μικρός αστερίας 3cm και 4 σαλιγκαράκια.

Μόλις μπήκαν μέσα ο μικρός αχινός έφυγε γρήγορα και κρύφτηκε κάτω από ενα κομμάτι βράχου ενώ ο πιο μεγάλος άρχισε την δουλειά. Τσιμπολογούσε άλγη πάνω από τον βράχο σαν τρελός. Σήμερα το πρωί πριν φύγω για το γραφείο ζούσαν όλα μια χαρά.

Τα σαλιγκάρια είχαν ορμήξει στα τζάμια και ο αστερίας έδειχνε να κόβει βόλτες επάνω σε μια πέτρα.

Λέτε να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα με τα διάφορα κοράλια-μανητάρια?

Από προσωπική πείρα σου αναφέρω ότι:

-Οι αχινοί είναι πολύ καλοί αλγοβόροι οργανισμοί και δεν θα σου δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Δραστηριοποιούνται την νύχτα.

Μπορεί να καταστρέφουν μικρές περιοχές κοραλλίνας, οι οποίες εμφανίζονται σαν άσπρα σημεία. Κατόπιν όμως δημιουργείται γρήγορα νέα κοραλλίνα στην ίδια περιοχή.

Μπορεί να σου ρίξουν κάποια κοράλλια που δεν είναι καλά στερεωμένα.

-Υπάρχουν πολλά είδη αστεριών. Αυτοί μπορεί να είναι αλγοβόροι μπορεί και όχι.

Οι μη αλγοβόροι μπορεί να είναι είδη που ζουν στην άμμο και αποτελούν τα πιο γνωστά είδη, ή στις αποχές όπως είναι οι οφίουροι και τρέφονται με μικροοργανισμούς. Τα είδη αυτά δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως ωρισμένα είδη που συνήθως έχουν αγκαθωτά πόδια και τα οποία θα τα ξεχωρίσεις εύκολα όταν θα τα δεις πάνω σε κάποιο σκληρό κοράλλι , να το απομηζούν.

-Τα συνηθισμένα σαλιγκάρια που βρίσκονται στις γούρνες της παραλίας είναι πολύ καλοί αλγοβόροι οργανισμοί και εντελώς ακίνδυνα. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι συνηθίζουν να "βολτάρουν" σε όλο το σπίτι εκτός από το ενυδρείο.

Άλλα είδη σαλιγκαριών όπως οι γνωστοί στρόμποι, οι κώνοι και άλλα παρόμοια είδη, είναι επικύνδυνοι σαρκοφάγοι οργανισμοί που μπορούν να φάνε άλλα σαλιγκάρια, ερημίτες ακόμα και ψάρια.

Αν λοιπόν έχεις επιλέξει τα σωστά είδη, να είσαι σίγουρος ότι θα συμβιώσουν τέλεια με τις τροπικές συνθήκες του ενυδρείου σου.

Φιλικά Νίκος

Νίκο σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου.

Πιστεύω να καταφέρω να βγάλω κάποιες φώτογραφίες και να βάλω για να δείτε ακριβώς ποια είδη είναι. Πάντως μέχρι σήμερα το πρωί ο αχινός δεν έχει δείξει να ενδιαφέρετε για κανένα από τα κοράλια που έχω μέσα ούτε κανένας από τους υπόλοιπους νέους κατοίκους.

Θα συμφωνήσω με το Νίκο ,εγώ έχω αχινούς και μεσογειακούς ερημίτες σε όλα μου τα ενυδρεία και στο reef και στο μεσογειακό και στο fish only και κάνουν τρομερή δουλειά όσο για τους αχινούς αυτή το πρωί είναι ακίνητοι και το βράδυ κάνουν πάρτη :):D:lol:

Λοιπόν ο αχινός που έβαλα πρόσφατα εγώ κυκλοφορεί και τη μέρα! Και όχι μόνο στα τζάμια αλλά ανεβαίνει σε πολύ φωτεινά σημεία σα να μην τρέχει τίποτα.

Η απορία μου είναι η εξής: Θα πρέπει να φάει όλη την κοραλίνη του ενυδρείου για να αρχίσει να τρώει και άλγη; Το καλό είναι ότι έχω καταργήσει την ξύστρα και την κάρτα για το ξύσιμο από το τζάμι...

Από τους 2 αχινούς που μπήκαν ο ένας δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ο άλλος μέχρι σήμερα τα πάει μια χαρά. Το ίδιο και ο αστερίας και τα σαλιγκάρια. Όλα χαίρουν άκρας υγείας και δεν έχουν ενοχλήσει κανένα απο τα κοράλια μου μέχρι και σήμερα.

Λοιπόν ο αχινός που έβαλα πρόσφατα εγώ κυκλοφορεί και τη μέρα! Και όχι μόνο στα τζάμια αλλά ανεβαίνει σε πολύ φωτεινά σημεία σα να μην τρέχει τίποτα.

Η απορία μου είναι η εξής: Θα πρέπει να φάει όλη την κοραλίνη του ενυδρείου για να αρχίσει να τρώει και άλγη; Το καλό είναι ότι έχω καταργήσει την ξύστρα και την κάρτα για το ξύσιμο από το τζάμι...

20699[/snapback]

Πρέπει να είναι πολύ πεινασμένος!

Μην ξεχνάς ότι τρέφεται με διατομική άλγη.

• 5 years later...

Έτσι για να θυμηθούμε και παλιές συζητήσεις που μπορεί να είναι και επίκαιρες !!! :bowdown:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...