Jump to content

Φυτεμένο Με Δισκους


redbetta

Recommended Posts

Εγώ έχω να πω ότι και να ήταν εύκολο να διατηρήσουμε φυτά στο ενυδρείο με δίσκους δεν θα το πρότεινα…, δεν δένει ρε παιδιά, ο δίσκος θέλει το σκούρο νεράκι του και της ρίζες κακά τα ψέματα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα ειπατε πολυ σωστα ολοι. :thaman:

Συνηθως ξεκιναμε με ενα κοινωνικο φυτεμενο και ξαφνικα καταληγουμε στους δισκους.

Σε αυτο το σημειο οι περισσοτεροι δεν θελουμε να πεταξουμε τον κοπο μας (φυτα) και

απλα συμβιβαζουμε την κατασταση χωρις αυτο να ειναι και κατ εμε σωστο.

Ειτε εκτροφης ειναι ειτε αγριοι, εχουν τις ιδιες απαιτησεις οποτε το προσωπικο γουστο,

σχετικα με το περοβαλλον, πρεπει να ερχεται σε 2η μοιρα.

Εξαλλου το χρωμα φαινεται περισσοτερο στους δισκους με ενα σκουρο φοντο.

Συμπερασμα ο δισκος ειναι δισκος ειτε εκτροφης ειτε αγριος αρα....

Υ.Γ. Χρηστο (Jeepas) καλως ηρθες στους ξερακιανους. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ. Χρηστο (Jeepas) καλως ηρθες στους ξερακιανους. :thaman:

Παλιότερα είχα δίσκους αλλά με κέρδισαν τα φυτά στο τέλος. Εκτός αυτού η κίνηση του ψαριού δεν με εντυπωσιάζει οπότε δισκάς δεν γίνομαι απλά που και που χάνομαι και εγώ σε αυτήν την κατηγορία, και ανεξαρτήτως αν κάποιο ψάρι με αρέσει ή όχι προσπαθώ πάντα να προωθήσω της σωστές συνθήκες διαβίωσης εφόσον της γνωρίζω. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Παλιότερα είχα δίσκους αλλά με κέρδισαν τα φυτά στο τέλος. Εκτός αυτού η κίνηση του ψαριού δεν με εντυπωσιάζει οπότε δισκάς δεν γίνομαι απλά που και που χάνομαι και εγώ σε αυτήν την κατηγορία, και ανεξαρτήτως αν κάποιο ψάρι με αρέσει ή όχι προσπαθώ πάντα να προωθήσω της σωστές συνθήκες διαβίωσης εφόσον της γνωρίζω. :thaman:

Αυτα Χρηστο ειναι γουστα και εκει κανεις δεν μπορει να πει τιποτα. :thaman:

Εμενα με συνεπαιρνει αυτη η αργη αρχοντικη κινηση του δισκου και πολυ περισσοτερο

το ταπεραμεντο του ασχετα απο χρωματα κλπ, επισης δεν σου κρυβω οτι ασχολουμαι αρκετα

με καποια θεματα που αφορουν το ειδος αυτο και οταν ερθει η στιγμη θα το ανεβασω.

Συμφωνω απολυτα με τις συνθηκες. :thaman:

Υ.Γ. Μπας και τελικα σου λειπουν? Κρυφοδισκα σε κοβω και ας λες οτι δεν. :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Σπύρο μπορεί να ζουν στο ph αυτό δύσκολα βεβαια αν χρειαστείς βέβαια και μια άνοδο θερμοκρασίας τότε άστα να πάνε δεν θα δεις ούτε φύλλο .

Και οχι μονο.

Αν εκτος απο χαμηλο πεχα, υψηλη θερμοκρασιαμ σκουρο νερο θελεις και χαμηλο φωτισμο, δεν θα μεινει κλαδεμα.

Αφησα το σχολιο μονο για το χαμηλο πεχα σε σχεση με φυτα για να μη γινεται παρεξηγηση και μιλησα για σκληροτραχηλα φυτα σε μετριο φωτισμο και νορμαλ θερμοκρασια, και ολα βαση της παρατηρησης μου. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

το ξερω Σπύρο αυτα που γραφω είναι από δική μου εμπειρία .

Και φυσικά για να μην ξεχνιώμαστε βιοτοπικό και ξερό ψωμί με άγριους δίσκους :thaman:

Link to comment
Share on other sites

το ξερω Σπύρο αυτα που γραφω είναι από δική μου εμπειρία .

Και φυσικά για να μην ξεχνιώμαστε βιοτοπικό και ξερό ψωμί με άγριους δίσκους :thaman:

Mιας και το ανέφερες,καμμιά νεώτερη φώτο απο τα καμάρια σου? :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα των νιτρικων στο βιοτοπικο-ξερακιανο παει να λυθει κυριοι φυτεμενοι.:thaman:

Link to comment
Share on other sites

Φυλλοδεντρο?

Οχι φυτα ουτε ζουμια. :thaman::thaman:

Μετα μενουν τα φωσφορικα και τελος. Παμε για φτυαρι αντι ταιστρα (μεγαλο γιατι ετσι κι αλλοιως

με μικρο... ταιζουμε και τωρα). :thaman:

Έγινε επεξεργασία - redbetta
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συγγνώμη που μπορεί να φανεί πως διαφωνώ με τους περισσότερους, αλλά για ένα φυτεμένο ενυδρείο , θεωρώ τους δίσκους ένα από τα είδη των ψαριών που δημιουργεί πολύ καλό συνδυασμό . Είναι από τα ψάρια που δεν πειράζουν τα φυτά και δείχνουν να μην ενοχλούνται και από την παρουσία των φυτών . Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα , πως μάλλον απολαμβάνουν την παρουσία τους!!

Το επιχείρημα των βιοτοπικών ενυδρείων που επικαλούνται πολλοί, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σταθεί, καθώς οι περισσότεροι δίσκοι μας καμία σχέση με άγριους δίσκους δεν έχουν. Επίσης (και ακόμα σημαντικότερο) , μπορεί στα μέρη που κατοικούν οι δίσκοι να μην υπάρχουν τα 'ενυδρειακά φυτά' αλλά υπάρχει η λειτουργία ενός φοβερού οικοσυστήματος (του θαυμαστότερου ίσως στην γη, που είναι ο Αμαζόνιος) με τεράστια φυτομάζα σε όλο το αμαζονιακό σύστημα και με ροές νερού που δεν αφήνουν το νερό ποτέ να γίνεται ακατάλληλο για τα ψάρια. Το να προσπαθούμε να εξομοιώσουμε εμείς σε 200 λίτρα ενυδρείο πχ αυτό , βάζοντας κάμποσες ξύλινες ρίζες , καφετίζοντας το νερό με τύρφη και κάνοντας ολημερίς και ολονυχτίς αλλαγές νερού, δεν θεωρώ πως μας δίνει ένα ισορροπημένο σύστημα. (Ακόμα και το καφέτισμα του νερού, και το όξινο PH στα απομεινάρια δέντρων και φυτών στο νερό του αμαζονίου οφείλεται εξάλλου...)

Η ύπαρξη φυτών (και εννοώ πολλών φυτών, όχι μιας ανούμπια και ενός εχινόδορου) σε ένα δισκοενυδρείο, απορροφά σε τέτοιο βαθμό την περίσσια των ακατάλληλων για τα ψάρια θρεπτικών συστατικών που σε συνδυασμό και με σωστή ανανέωση του νερού , μπορεί να μας δώσει ένα πολύ πιο φυσικό αποτέλεσμα που να μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μικρογραφία ανεξάρτητου οικοσυστήματος.

Τα φυτά είναι οι φυσικοί καθαριστές των ενυδρείων , συντελούν στην οξυγώνοση του νερού και μετά από ένα απλό τάισμα , μπορεί κανείς με μερικές τυπικές μετρήσεις, να δει ποιες είναι οι τεράστιες διαφορές σε ένα σχεδόν γυμνό δισκοενυδρείο και σε ένα καλά φυτεμένο δισκοενυδρείο.

Τα περί ενόχλησης των δίσκων από τα φυτά κτλ, πιστεύω πως είναι υποκειμενικές θεωρίες και διατηρώ αμφιβολίες για το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα ψάρια τροποποιούν τις συμπεριφορές τους αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν. Αν ένα ψάρι μάθει μέσα σε ένα πυκνοφυτεμένο περιβάλλον , θα μάθει να μην αγχώνεται ακόμα και από το κλάδεμα των φυτών. Σε πυκνοφυτεμένα ενυδρεία μου, οι δίσκοι όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά πλησιάζουν το χέρι μου όταν ασχολούμαι με τα φυτά πχ Ένας φίλος που έκανε αλλαγές μια φορά στις 2 μέρες αλλά κατά τα άλλα έλειπε πολλές ώρες και τα ταϊζε τα ψάρια με αυτόματη ταϊστρα, τα ψάρια του φοβόντουσαν και την σκιά τους και ας ζούσαν σε μαύρο νερό και ρίζες χωρίς φυτά. Αγχωνόντουσαν για πλάκα από το καθετί . Όλα είναι σχετικά ως προς το πως θα φερθούν τα ψάρια και έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες

Επομένως το ζητούμενο είναι το τι δουλειά κάνουν τα φυτά και νομίζω πως εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Αν κάποιος θιασώτης του γυμνού δισκοενυδρείου, πρέπει να λείψει για 30 ημέρες, αν δεν αφήσει άτομο να του κάνει αλλαγές νερού στο ενυδρείο του και ταϊζει τα ψάρια με μεγάλη αυτόματη ταϊστρα όπως τα ταϊζε, ενδέχεται να μην βρει κανένα ψάρι ζωντανό όταν γυρίσει. Ίσως και σε ακόμα λιγότερες ημέρες!!

Αν κάποιος που έχει πυκνοφυτεμένο δισκοενυδρείο κάνει το ίδιο, ολα τα ψάρια θα ζούνε. Αυτό τα λέει όλα πιστεύω. (Σε πυκνοφυτεμένο ζουν ακόμα και για πολλούς πολλούς μήνες , 5++ μήνες ...ναι καλά διαβάσατε, δοκιμασμένο λόγω φοβερών απρόοπτων υποχρεώσεων κάποτε / και έχουν γεννήσει κιόλας ).

Σαφώς η αλλαγή νερού είναι απαραίτητη, όπως ανανεώνουμε τον αέρα στα σπίτια μας για ένα διάστημα της ημέρας ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Αλλά με το να είμαστε υπερ του γυμνού δισκοενυδρείου, είναι σαν να λέμε πως δεν χρειαζόμαστε κάδους απορριμάτων και τουαλέτες στα σπίτια μας, επειδή ανοίγουμε μόνιμα τα παράθυρα και τις πόρτες για να ανανεώνεται ο άερας.... Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε τους φυσικούς καθαριστές του νερού , επειδή αλλάζουμε διαρκώς νερό....

Είναι πασιφανές πως ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί ποτέ να ισορροπήσει ούτε για μερικές μέρες και κρέμεται από τον ανθρώπινο παρεμβατισμό 100%.

Σύντομα θα αφήσω μία λίστα φυτών που έχω τσεκάρει ο ίδιος σε δισκοενυδρεία , σε θερμοκρασίες που την καλοκαιρινή περίοδο ξεπέρασαν και τους 33 βαθμούς για αρκετές ημέρες (σε μερικές περιπτώσεις καύσωνα άγγιζαν και τους 35 ). Γιατί οι λίστες των Tropica / Dennerle κτλ είναι μάλλον εντελώς θεωρητικές , μιας και στην Γερμανία και την Πολωνία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες χεχε!!!

Από τα φυτά που θα σας γράψω κανένα δεν χάλασε (συνοπτικά μπορώ να σας πω πως είναι ελάχιστα τα είδη φυτών που δείχνουν να μην αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή εμείς ζούμε στην Ελλάδα και μας αφορά πολύ περισσότερο το θέμα αυτό, μιας και το καλοκαίρι τα ενυδρεία μας τουλάχιστον κατά την διάρκεια της φωτοπεριόδου, αγγίζουν ακόμα και τους 33 βαθμούς τις ζεστές ημέρες (προσωπικό μου high score oi 36) , ενώ στα δισκοενυδρεία έχουμε σχεδόν μόνιμα 27-30 βαθμούς και καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου, έπρεπε κάποια στιγμή να μην αρκούμαστε στο τι μας λέει η κάθε Βορειοευρωπαϊκή εταιρεία !

Να σημειωθεί πως όλα τα παρακάτω φυτά είναι δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες και εννοείται πως τα καλοκαίρια πέρασαν και δεν χάθηκε κανένα από τα εν λόγω φυτά. Εννοείται πως τα φυτά που αντέχουν σε 28 και άνω στα δισκοενυδρεία μας, είναι πολύ περισσότερα από αυτά της παρακάτω λίστας (πχ λογικά όλες σχεδόν οι anubias και τα περισσότερα είδη εχινόδορων υποθέτω πως θα έχουν την ίδια συμπεριφορά) αλλά γράφω μόνο για είδη που εχω δει ο ίδιος , οπότε δεν μπορώ να προσθέσω και είδη της εκάστοτε οικογένειας που ποτέ δεν είχα .

Αν επιθυμεί κάποιος Moderator να χρησιμοποιήσει την λίστα (μιας και είναι πολύ πιο διευρυμένη από εκείνες των εταιρειών ) ανοίγοντας άλλο θέμα pinned σε πιο κοινή θέα, είναι ελεύθερος να το κάνει. Εγώ όφειλα να την γράψω εδώ μέσα για να μην ανοίξω παρεμφερές θέμα από δική μου πρωτοβουλία.

Δοκιμασμένα Φυτά, που αντέχουν σε θερμοκρασίες δίσκων

Alteranthera Reineckii Bronze

Alteranthera Reineckii Pink (Rosaefolia)

Alteranthera Reineckii Nana

Ammania Bonsai

Anthrax Species

Anubia Barteri

Anubia Coffeefolia

Anubia Gold

Anubia Nana

Anubia Nana Bonsai

Apogoneton Ulvaceus

Bacopa Caroliana

Bacopa Monnieri II

Blyxa Japonica

Blyxa Japonica Aubertii

Camboba Caroliana

Camboba Aquatica

Ceratopteris Thalictroides

Cratonneuron Filicinum (Troangel Moss)

Cryptocorine Lucens (X wilissi)

Cryptocorine Parva

Cryptocorine Red Species

Cryptocorine Undulata

Cryptocorine Wendtii Brown

Cryptocorine Wendtii Green

Didiplis Diandra

Echinodorus Amazon Sword

Echinodorus Kleiner Bar

Echinodorus Latifolius

Echinodorus Ozelot

Echinodorus Red Leopard

Echinodorus Tenellus

Echinodorus Tornado

Egeria Densa

Einchhornia Diversifolia

Eriocaulon Cinereum

Eriocaulon Setaceum

Eleocharis Acicularis

Eusteralis Stellata

Fissidens Fontanus (Phoenix Moss)

Glossostigma Elatinoides

Hemianthus Callitrichoides (Cuba)

Heteranthera Zosterifolia (Star Grass)

Hydrocotyle Leucocephala

Hydrocotyle Verticillata

Hygrophila Araguaia

Hygrophila Corymbosa

Hygrophila Corymbosa Dwarf

Hygrophila Corymbosa Siamensis

Hygrophila Corymbosa Siamensis Small leaf

Hygrophila Difformis

Hygrophila Lacustris

Hygrophila Pinnatifida

Hygrophila Polysperma

Hygrophila Polysperma 'Sunset'

Juncus Repens

Lilaleopsis Braziliensis

Lindernia Rotundifolia

Ludwigia Arcuata

Ludwigia Grandulosa

Ludwigia Mullerti

Ludwigia Repens Rubin

Ludwigia Ovalis

Lysimachia Nummularia

Lysimachia Nummularia Aurea

Marsilea Exarata

Micranthemum Micranthemoides

Microsorum Pteropus

Myriophyllum Matogrossense RED

Myriophyllum Aquatica Green

Nesaea Crassicaulis

Nesaea Red Sp

Nymphea

Pogostemon Helferi

Polygonum 'Sao Paolo'

Prosperpinaca Palustris

Riccia Fluitans (Crystal wort)

Rotala 'Enie'

Rotala Green

Rotala Macrandra Red

Rotala Macrandra Green small leaf

Rotala Rotundifolia

Rotala Wallichi

Samoleus Valerendi

Saggitaria Subulata

Sagitaria Pussila

Staurogyne

Valisneria Americana

Valisneria Nana

Valisneria Spiralis

Vesivularia Dubyana (java moss)

Έγινε επεξεργασία - Vandar
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους και κάτι ρεαλιστικό γιατί από τις πολλές φιλολογίες των ευρωπαίων πήγαμε να φέρουμε τρόικα και στα ενυδρεία μας. :bigemo_harabe_net-64: Συμφωνώ και επαυξάνω Βανδάριε! Ποτέ δε δημιουργήθηκε σε κανένα ενυδρείο μου ούτε το παραμικρό πρόβλημα με υψηλή θερμοκρασία παρα μόνο από κακή ποιότητα νερού , έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και φυσικά σταμάτημα ( εν μέσω διακοπών της ΔΕΗ ) των φίλτρων που όπως καταλαβαίνετε , μου διέλυσε τα πάντα.Άσε δε και με εκείνη την υστερία περί pH! Κόντευα να φάω τη μισή μου περιουσία σε τύρφες και χημικά για να τα ρίξω.Κι όταν κατάλαβα πόσο αδιάφορα είναι τελικά όλα αυτά ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΜΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ , και τα ψάρια ηρέμησαν και γεννάνε και τα φυτά πετάνε! Οι ζωντανοί οργανισμοί είναι πολύ πιο προσαρμοστικοί από τα καλούπια που θέλουμε να τους βάλουμε και μάλλον περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση ακολουθώντας προτόκολλα και τυπικότητες δήθεν ειδημόνων του εξωτερικού! Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις όπως πχ. με την καταστροφή αβγών λόγω ελλειπούς φωτοσκίασης και χαμηλού pH κατά την αναπαραγωγή ή δημιουργίας πέτρας στα νεφρά λόγω σκληρού νερού ή και άλλα που έχουν να κάνουν με την ατομική φυσιολογία ορισμένων ειδών.Πάντως ο χρυσός κανών είναι καθαρό νεράκι με πολλές αλλαγές νερού, διαδραστικότητα με τα ψαράκια σας, σταθερός προγραμματισμός στη διατροφή και τις συνθήκες χημείας και θερμοκρασίας του νερού, μπόλικα φυτά που είναι εγγυητές της ποιότητας του , και προπαντώς ΑΓΑΠΗ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτή και αν ήταν εξαιρετική δουλειά Vandar!!! Προσωπικά για άλλη μια φορά μένω άφωνη μαζί σου!!

Εννοείται πως συμφωνώ και επαυξάνω για τα περί φυτεμένου ενυδρείου κιόλας! Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και ανεκτίμητα σε σχέση με οποιοδήποτε ''επιχείρημα'' των θιασωτών της αντίθετης άποψης.

Ώρα να βρω κι άλλους δίσκους για το φυτεμένο μου λοιπόν!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Και εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα φυτα και δισκοι να ειναι μαζι...ισα ισα πιστευω οτι ειναι καλυτερα... και εγω το ενυδρειο το ειχα βιοτοπικο μονο αμμο και ξυλα για αρκετο διαστημα απο την στιγμη που εβαλα φυτα μια εβδομαδα αργοτερα η δισκοι γεννουσαν σχεδον καθε εβδομαδα. Του εβλεπα οτι περνουσαν καλυτερα ηταν σαν μια ασχολια για αυτους να κρυφτουνε να παιξουν να γεννησουν πανω στα φυλλα...ειδα και διαφορα στο νερο του ενυδρειου το ειδα πιο καθαρο πιστευω οτι δεν υπαρχει προβλημα ουτε στους δισκους ουτε στα φυτα.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που μπορεί να φανεί πως διαφωνώ με τους περισσότερους, αλλά για ένα φυτεμένο ενυδρείο , θεωρώ τους δίσκους ένα από τα είδη των ψαριών που δημιουργεί πολύ καλό συνδυασμό . Είναι από τα ψάρια που δεν πειράζουν τα φυτά και δείχνουν να μην ενοχλούνται και από την παρουσία των φυτών . Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα , πως μάλλον απολαμβάνουν την παρουσία τους!!

Το επιχείρημα των βιοτοπικών ενυδρείων που επικαλούνται πολλοί, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σταθεί, καθώς οι περισσότεροι δίσκοι μας καμία σχέση με άγριους δίσκους δεν έχουν. Επίσης (και ακόμα σημαντικότερο) , μπορεί στα μέρη που κατοικούν οι δίσκοι να μην υπάρχουν τα 'ενυδρειακά φυτά' αλλά υπάρχει η λειτουργία ενός φοβερού οικοσυστήματος (του θαυμαστότερου ίσως στην γη, που είναι ο Αμαζόνιος) με τεράστια φυτομάζα σε όλο το αμαζονιακό σύστημα και με ροές νερού που δεν αφήνουν το νερό ποτέ να γίνεται ακατάλληλο για τα ψάρια. Το να προσπαθούμε να εξομοιώσουμε εμείς σε 200 λίτρα ενυδρείο πχ αυτό , βάζοντας κάμποσες ξύλινες ρίζες , καφετίζοντας το νερό με τύρφη και κάνοντας ολημερίς και ολονυχτίς αλλαγές νερού, δεν θεωρώ πως μας δίνει ένα ισορροπημένο σύστημα. (Ακόμα και το καφέτισμα του νερού, και το όξινο PH στα απομεινάρια δέντρων και φυτών στο νερό του αμαζονίου οφείλεται εξάλλου...)

Η ύπαρξη φυτών (και εννοώ πολλών φυτών, όχι μιας ανούμπια και ενός εχινόδορου) σε ένα δισκοενυδρείο, απορροφά σε τέτοιο βαθμό την περίσσια των ακατάλληλων για τα ψάρια θρεπτικών συστατικών που σε συνδυασμό και με σωστή ανανέωση του νερού , μπορεί να μας δώσει ένα πολύ πιο φυσικό αποτέλεσμα που να μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μικρογραφία ανεξάρτητου οικοσυστήματος.

Τα φυτά είναι οι φυσικοί καθαριστές των ενυδρείων , συντελούν στην οξυγώνοση του νερού και μετά από ένα απλό τάισμα , μπορεί κανείς με μερικές τυπικές μετρήσεις, να δει ποιες είναι οι τεράστιες διαφορές σε ένα σχεδόν γυμνό δισκοενυδρείο και σε ένα καλά φυτεμένο δισκοενυδρείο.

Τα περί ενόχλησης των δίσκων από τα φυτά κτλ, πιστεύω πως είναι υποκειμενικές θεωρίες και διατηρώ αμφιβολίες για το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα ψάρια τροποποιούν τις συμπεριφορές τους αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν. Αν ένα ψάρι μάθει μέσα σε ένα πυκνοφυτεμένο περιβάλλον , θα μάθει να μην αγχώνεται ακόμα και από το κλάδεμα των φυτών. Σε πυκνοφυτεμένα ενυδρεία μου, οι δίσκοι όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά πλησιάζουν το χέρι μου όταν ασχολούμαι με τα φυτά πχ Ένας φίλος που έκανε αλλαγές μια φορά στις 2 μέρες αλλά κατά τα άλλα έλειπε πολλές ώρες και τα ταϊζε τα ψάρια με αυτόματη ταϊστρα, τα ψάρια του φοβόντουσαν και την σκιά τους και ας ζούσαν σε μαύρο νερό και ρίζες χωρίς φυτά. Αγχωνόντουσαν για πλάκα από το καθετί . Όλα είναι σχετικά ως προς το πως θα φερθούν τα ψάρια και έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες

Επομένως το ζητούμενο είναι το τι δουλειά κάνουν τα φυτά και νομίζω πως εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Αν κάποιος θιασώτης του γυμνού δισκοενυδρείου, πρέπει να λείψει για 30 ημέρες, αν δεν αφήσει άτομο να του κάνει αλλαγές νερού στο ενυδρείο του και ταϊζει τα ψάρια με μεγάλη αυτόματη ταϊστρα όπως τα ταϊζε, ενδέχεται να μην βρει κανένα ψάρι ζωντανό όταν γυρίσει. Ίσως και σε ακόμα λιγότερες ημέρες!!

Αν κάποιος που έχει πυκνοφυτεμένο δισκοενυδρείο κάνει το ίδιο, ολα τα ψάρια θα ζούνε. Αυτό τα λέει όλα πιστεύω. (Σε πυκνοφυτεμένο ζουν ακόμα και για πολλούς πολλούς μήνες , 5++ μήνες ...ναι καλά διαβάσατε, δοκιμασμένο λόγω φοβερών απρόοπτων υποχρεώσεων κάποτε / και έχουν γεννήσει κιόλας ).

Σαφώς η αλλαγή νερού είναι απαραίτητη, όπως ανανεώνουμε τον αέρα στα σπίτια μας για ένα διάστημα της ημέρας ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Αλλά με το να είμαστε υπερ του γυμνού δισκοενυδρείου, είναι σαν να λέμε πως δεν χρειαζόμαστε κάδους απορριμάτων και τουαλέτες στα σπίτια μας, επειδή ανοίγουμε μόνιμα τα παράθυρα και τις πόρτες για να ανανεώνεται ο άερας.... Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε τους φυσικούς καθαριστές του νερού , επειδή αλλάζουμε διαρκώς νερό....

Είναι πασιφανές πως ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί ποτέ να ισορροπήσει ούτε για μερικές μέρες και κρέμεται από τον ανθρώπινο παρεμβατισμό 100%.

Σύντομα θα αφήσω μία λίστα φυτών που έχω τσεκάρει ο ίδιος σε δισκοενυδρεία , σε θερμοκρασίες που την καλοκαιρινή περίοδο ξεπέρασαν και τους 33 βαθμούς για αρκετές ημέρες (σε μερικές περιπτώσεις καύσωνα άγγιζαν και τους 35 ). Γιατί οι λίστες των Tropica / Dennerle κτλ είναι μάλλον εντελώς θεωρητικές , μιας και στην Γερμανία και την Πολωνία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες χεχε!!!

Από τα φυτά που θα σας γράψω κανένα δεν χάλασε (συνοπτικά μπορώ να σας πω πως είναι ελάχιστα τα είδη φυτών που δείχνουν να μην αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Άψογος ο φιλος!!!!!

Θες να το κανεις φουλ φυτεμενο Δημητρη;;

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι φουλ δεν μ αρέσει .λίγο πράσινο κ μια ρίζα είναι οκ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Όχι φουλ δεν μ αρέσει .λίγο πράσινο κ μια ρίζα είναι οκ.

Ο εντονος φωτισμος σε συνδιασμο με την υπερβολικη φυτομαζα ειναι παντως λογοι που θα πρεπει να μας βαλουν σε σκεψεις για το αν θα πρεπει να ζουν τα συγκεκριμενα ψαρια (και οχι μονο)σε τετοιου ειδους ενυδρεια...

Και το λεω σαν παθων μεγαλωνοντας δισκους σε ενυδρεια μονο με γιαλι μεχρι και σε ενυδρειο που δεν φαινονταν τα ψαρια απο τα φυτα και τις ριζες...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Που το ξεθαψατε το θεμα απο το 2013;;;

:)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφού το ξέθαψες... γιατί είναι άψογος ο φίλος και τι καινούργιο έχει το θέμα... και είναι ωραίο;

Link to comment
Share on other sites

Ειδες να ενοχλούνται με τον έντονο φωτισμό Στάθη;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...