Jump to content

νέα αλλά με προβληματάκι

doki

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα!!!

Είμαι καινούρια στο forum και γενικότερα στο χόμπι των ενυδρείων.

Πριν από 3 μέρες πήρα ένα μονομάχο και 3 ζεβράκια ροζ (από το pet shop μου είπαν ότι ταιριάζουν αυτά) και τα έχω σε ένα 25λιτρο ενυδρείο με φίλτρο βυθού και φως.

Σήμερα το πρωί παρατήρησα ότι η ουρίτσα του μονομαχούλη μου ξεφτίζει και μάλλον είδα ότι τον τσιμπάνε τα ζεβράκια.

Επειδή έχω όμως έχω δει για το fin rot και μοιάζει πάρα πολύ θα ήθελα να με βοηθήσετε να ξεχωρίσω αν είναι όντως δάγκωμα ή αρρώστια.

Σήμερα είδα ότι σκιστικε και η ουρίτσα του.

Γενικότερα ο μονομάχος δείχνει να κρύβεται από τα ζεβράκια αλλά σήμερα είναι λιγάκι πιο ζωηρούλης και έχει όρεξη για φαγητό.

Το ενυδρείο είναι καινούριο και δεν είναι στρωμένο (όσο μπορώ να ξέρω τι σημαίνει αυτό) οπότε δεν έχω μετρήσει τις παραμέτρους του νερού (ph, νιτρικά κτλ.)

Δεν ξέρω πολλά από ενυδρεία και θα ήθελα να μου δώσετε και καμιά συμβουλή για καλύτερη ζωή των αγαπημένων μου φίλων.

Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και καμια φωτογραφία.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Και πάλι καλως σας βρήκα.

Δείτε και τις φωτό του ενυδρείου και του μονομάχου μου.

Στην τελευταία φαίνεται και η σκισμένη ουριτσα του.post-13335-1241852638_thumb.jpgpost-13335-1241852685_thumb.jpgpost-13335-1241852705_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - doki

παιδιά έχω πανικοβληθεί.

μόλις ανακάλυψα ότι η ουρά του μονομάχου μου έχει κοπεί στι μέση.

βοηθηστε μεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

Για μενα βαλε το μονομαχο μονο του. Δεν ξερω αν ταιριαζει με τα αλλα ψαρακια αλλα τα λιτρα σου ειναι λιγα. Ειδικα σε μικρο ενυδρειο.

Αν βλεπω καλα εχεις φιλτρο. Τι υλικο εχεις μεσα? Εριξες φαρμακα? Αλλαγες νερου κανεις και πως? Καλο θα ειναι να κανεις και μετρησεις στο νερο.

Επισης ο μονομαχος θελει λα[ου 25 βαθμους θερμοκρασια. Εσυ απο οτι βλεπω δεν εχεις θερμαντικο σωμα στο ενυδρειο σου οποτε η θερμοκρασια του νερου ειναι στη θερμοκρασια του δωματιου.(16-19 αυτη τη περιοδο) Βαλε ενα θερμοστατη να ζεσταινει το νερο στους 25 βαθμους.

το φίλτρο είναι βυθού και έχει υαλοβάμβακα και άνθρακα.

θερμαντήρας χρειάζεται οπωσδήποτε;

από το pet shop μου είπαν ότι δεν χρειάζεται.

αλλαγές νερού κάνω κάθε 3 μέρες λίγο λιγότερο από το μισό νερό.

βάζο αντιχλώριο και ένα άλλο φάρμακο για τη βιολογία.

επειδή το βλέπω ότι είναι αρκετά άδειο το ενυδρείο μόνο με το μονομάχο έχετε να μου προτείνεται κανένα ψαράκι να βάλω μέσα;

μετρήσεις του νερού δεν έχω κάνει ακόμα επειδή δεν έχει στρωθεί το ενυδρείο.

επίσης θέλω αν ξέρει κάποιος να μου προτείνει κανένα καλό pet shop στη θεσσαλονίκη που να ασχολείται με ψάρια.

ο μονομαχος ειναι τροπικο ψαρακι και ολα τα τροπικα ψαρια θελουν ζεστο νερο (24-28 περιπου) Απλα αντεχει. κι εσυ αντεχεις αν καθησεις στους 10 βαθμους. δες αυτο κατ'αρχας να παρεις μια μυρωδια για το μονομαχο αν και δεν λεει για τις απαιτησεις σε θερμοκρασια..

http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=627

αφου δεις και την επισιμη ονομασια του ψαξε να βρεις περισσοτερες πληροφοριες στο ιντερνετ.

βγαλε τον ανθρακα. τον βαζουμε για να αφαιρεσουμε βλαβερες ουσιες και φαρμακα απο το νερο.

βαλε στη θεση του λιγο μακαρονι ή αλλο βιολογικο υλικο ωστε να γινουν αποικιες βακτηριων. Αν καταλαβα φιλτρο βυθου πρεπει να λες αυτο που ρουφαει το νερο απο τον πυθμενα σωστα?

οι αλλαγες νερου που κανεις καλο ειναι γιατι ειναι αρχη αλλα οχι και καθε 3 ημερες. αργοτερα καθε εβδομαδα το 1/4 μονο. (κατ' εμε)

τα χημικα θα τα βαζεις μονο αν αλλαζεις ή προσθετεις νερο και μονο στο καθαρο νερο, πριν το ριξεις στο ενυδρειο σου. το αντιχλωριο καμια ωρα πριν και τις βιολογικες καλλιεργιες 1 λεπτο πριν.

απο οσα γνωριζω εγω και για τα λιτρα σου δεν εχω να σου προτεινω αλλα ψαρια. επιλεγεις μονομαχο ή αλλα ψαρακια. πολυ καλα ειναι τα γκαπυ αλλα θα πολλαπλασιαστουν. ποτε ομως με μονομαχο. Αν ξερει καποιος αλλος κατι πανω σε αυτο ελπιζω να σου πει,

μετρησεις πρεπει να κανεις τωρα ειδικα που ειναι αστρωτο το ενυδρειο σου και πολυ κακως εβαλες τοσα ψαρια απο τωρα. (ασχετο με το μονομαχο). καλο θα ειναι να παρεις σε υγρη μορφη τεστ, αλλα κοστιζει και ειναι χρονοβορο στη διαδικασια των μετρησεων. εγω προτεινω στικς λογω της ευκολιας σου, της απειριας σου, του κοστους και δεδομενου της αντοχης που εχουν οι μονομαχοι.

για περισσοτερα καλο θα ηταν να εβλεπες εδω

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=26108

θα σε βοηθουσε αν πηγαινες μιας και εισαι απο σαλονικα..

Απο οτι καταλαβα το ενυδρειο σου ειναι άστρωτο.

Παρε ολα τα ψαρακια και δωστα πισω στον πετσοπα που τα πηρες.

Κατσε διαβασε εδω μεσα πως να στρωσεις το ενυδρειο σου πρωτα και αφου αυτο γινει με επιτυχία τοτε πας και περνεις ψαρακια.

Τωρα τι ψαρακια δεν μπορω να ξερω τι σου αρεσουν.

Παντος πρεπει να παρεις κατι που να ταιριαζουν μεταξύ τους.

καλώς ήρθες και απο εμένα....

θα διαφωνήσω με τον fishaki στο θέμα των τέστ....μην πάρει στίκς είναι πολύ αναξιόπιστα....τα υγρά τέστ είναι πολύ καλύτερα, ο χρόνος μέτρησης δεν είναι μεγάλος (σε 5 λεπτάκια έχεις τα αποτελέσματα)και δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος...

Για τα ψάρια σου τώρα...προσωπικά θα τα έδινα όλα πίσω μέχρι να στρώσει το ενυδρείο....θα έβγαζα τα ψεύτικα φυτάκια και θα έβαζα κάποια εύκολα αληθινά φυτάκια...

όταν στρώσει το ενυδρείο σου,και αυτό θα το δείς απο τις μετρήσης σου(ΝΗ3/ΝΗ4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3>0), τότε θα έβαζα τον μονομάχο και κάποιες γαριδούλες....(γνώμη μου πάντα).

καλή συνέχεια και ότι χρειαστείς πές μας

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας.

πείτε μου ποια ακριβώς τεστ πρέπει να κάνω;

ποιες παραμέτρους του νερού δλδ πρέπει να μετρήσω και που πρέπει να κυμαίνονται οι τιμές τους;

επίσης να πάρω στικς ή υγρό (το ξέρω ότι είναι πιο αξιόπιστα τα υγρά αλλά αν δε δω μεγάλο πρόβλημα με τα στικσ πρέπει να τα παρώ:bowdown:

τέλος θα ήθελα αν μπορείται να μου πείτε μια τάξη μεγέθους των τιμών των στικσ και των υγρών τεστ.

Ευχαριστώ και πάλι!!!!!

πρέπει να μετρήσεις

ΝΗ3/ΝΗ4(αμμωνία)=0

ΝΟ2 =0

ΝΗ3>0

εγώ θα έλεγα να πάρεις μόνο υγρά τέστ...η τιμή τους είναι περίπου 10 το 1...

τίμες στίκς δεν γνωρίζω...

πρέπει να μετρήσεις

ΝΗ3/ΝΗ4(αμμωνία)=0

ΝΟ2 =0

ΝΗ3>0 NO3 !!! ο φιλος μπερδευτηκε λογω ταχυτητας.

εγώ θα έλεγα να πάρεις μόνο υγρά τέστ...η τιμή τους είναι περίπου 10 το 1...

τίμες στίκς δεν γνωρίζω... αν θυμαμαι καλα 10 - 20 € και μετραει τα παντα εκτος απο ΝΗ3

ρε παιδια που ξερετε οτι τα στικς ειναι τοσο πολυ αναξιοπιστα? εχετε συγκρινει? θεωρω οτι αν παρεις μια καλη μαρκα οι αποκλισεις δεν θα ειναι πολυ μεγαλες ωστε να υπαρξει προβλημα. Αλλωστε τι τα πουλανε. γνωμη μου παντα. ειληκρινα θα το μετρησω καποια στιγμη απο περιεργεια. Κατα το στρωσιμο χωρις ψαρακια, γιατι να παιδευτει ο αλλος σε καθημερινη βαση και να μετραει χωριστα, απο τη στιγμη που μπορει με ενα απλο βουτηγμα? doki, για σιγουρια ομως καλο θα ηταν να παρεις υγρα. Ειναι ευκολα στη χρηση οντως. Απλα θα σου κοστισουν ισως και περισσοτερο απο τα τριπλασια χρηματα.

Τελικα τι εκανες με τα ψαρακια και τον ανθρακα? Τα ψαρια πρεπει να φυγουν οπωσδηποτε για να μην εχεις απωλειες.

Οι τιμες που δινει ο φιλος πρεπει να ειναι για στρωμενο ενυδρειο. εσυ λογικα θα εχεις ανεβασμενες καποιες. πρωτα θα ανεβουν ΝΗ3 και επειτα ΝΟ2 και ΝΟ3. οταν θα μηδενισουν οπως αναφερεται παραπανω μπορεις να βαλεις ενα ψαρακι. αν θυμαμαι καλα η ολη ιστορια κραταει 40 ημερες και θα πρεπει να ριχνεις καθημερινα τροφη, οση θα εριχνες για να ταισεις ενα ψαρακι.

Διαβασε αυτο για να καταλαβεις τι γινεται. Αν δεν καταλαβεις δεν θα κανεις τιποτα.

ναι ΝΟ3 ήθελα να πώ.

έχω κάνει σύγκριση υγρά τέστ με στίκ (ΝΗ3/ΝΗ4) και ενώ το στίκ έλεγε 0 το υγρό έδειχνέ ανάμεσα 0.25 και 0.50(το υγρό τέστ ήταν της API,που είναι απο τα καλύτερα)...

εμένα ο χρόνος στρωσίματος στο 120 ήταν 25 μέρες...

Έγινε επεξεργασία - Shadow_1

ναι ΝΟ3 ήθελα να πώ.

έχω κάνει σύγκριση υγρά τέστ με στίκ (ΝΗ3/ΝΗ4) και ενώ το στίκ έλεγε 0 το υγρό έδειχνέ ανάμεσα 0.25 και 0.50(το υγρό τέστ ήταν της API,που είναι απο τα καλύτερα)...

εμένα ο χρόνος στρωσίματος στο 120 ήταν 25 μέρες...

Πασσο!!! :bowdown::bowdown:

ρε παιδια που ξερετε οτι τα στικς ειναι τοσο πολυ αναξιοπιστα? εχετε συγκρινει? θεωρω οτι αν παρεις μια καλη μαρκα οι αποκλισεις δεν θα ειναι πολυ μεγαλες ωστε να υπαρξει προβλημα. Αλλωστε τι τα πουλανε. γνωμη μου παντα. ειληκρινα θα το μετρησω καποια στιγμη απο περιεργεια. Κατα το στρωσιμο χωρις ψαρακια, γιατι να παιδευτει ο αλλος σε καθημερινη βαση και να μετραει χωριστα, απο τη στιγμη που μπορει με ενα απλο βουτηγμα? doki, για σιγουρια ομως καλο θα ηταν να παρεις υγρα. Ειναι ευκολα στη χρηση οντως. Απλα θα σου κοστισουν ισως και περισσοτερο απο τα τριπλασια χρηματα.

Τελικα τι εκανες με τα ψαρακια και τον ανθρακα? Τα ψαρια πρεπει να φυγουν οπωσδηποτε για να μην εχεις απωλειες.

Οι τιμες που δινει ο φιλος πρεπει να ειναι για στρωμενο ενυδρειο. εσυ λογικα θα εχεις ανεβασμενες καποιες. πρωτα θα ανεβουν ΝΗ3 και επειτα ΝΟ2 και ΝΟ3. οταν θα μηδενισουν οπως αναφερεται παραπανω μπορεις να βαλεις ενα ψαρακι. αν θυμαμαι καλα η ολη ιστορια κραταει 40 ημερες και θα πρεπει να ριχνεις καθημερινα τροφη, οση θα εριχνες για να ταισεις ενα ψαρακι.

Διαβασε αυτο για να καταλαβεις τι γινεται. Αν δεν καταλαβεις δεν θα κανεις τιποτα.

1. Δεν εχεις κανει συγκριση ακομα, αλλα αναρωτιεσαι κι'ολας για την αποψη των αλλων.

2. Το ανεκδοτο της 10ετιας; Τα υπολοιπα αχρηστα ......γιατι τα πουλανε;

Καλως ηρθες.

Για αρχη επεστρεψε τα ζεβρακια και κρατα μονο το μονομαχο.

Παρε ενα εσωτερικο φιλτρο (και οχι βυθου), ενα θερμαντηρα που να χωραει φυσικα στο ενυδρειο (τοσα watt οσα και τα λιτρα του νερου) και ενα θερμομετρο.

Ξεκινα διαβασμα με τις "ανακοινωσεις" στα θεματα "Αρχάριοι γλυκού νερού"

Δωσε μαγλαη προσοχη στα Στρώσημο κοινόβιων ενυδρείων, Για αρχάριους και Τα πρώτα μου βήματα…, Ξεκινώντας και προχωρώντας σωστά

Καλη συνεχεια.

Υγ μη ακους οτι σου προτεινει ο καθενας (και τα πετσοπ) αλλα διασταυρωνε τις πληροφοριες.

ΠΡΙΝ αγοραζεις οτιδηποτε (ιδιως ζωντανο) διαβαζε γι'αυτο και ρωτα και εδω στο φορουμ.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Έχετε να μου προτείνεται κάποια τεστ (μάρκες);

Αν μπορούσατε θα ήθελα και από υγρά τεστ και από στικς γιατί απ'ότι κατάλαβα τα υγρά είναι λίγο ακριβά και δεν ξέρω αν θα μπορώ να τα αγοράσω.

Έχετε να μου προτείνεται κάποια τεστ (μάρκες);

Αν μπορούσατε θα ήθελα και από υγρά τεστ και από στικς γιατί απ'ότι κατάλαβα τα υγρά είναι λίγο ακριβά και δεν ξέρω αν θα μπορώ να τα αγοράσω.

Οντως τα υγρα (αφου ειναι και πιο καλα και αξιοπιστα) ειναι και πιο ακριβα ομως αν το δεις μακροχρονια και κοιταξεις το αριθμο τεστ που βγαζουν ειναι πιο οικονομικα.

Δεν ξερω ακριβεις τιμες και λεω παραδειγμα στο περιπου, αν ενα υγρο τεστ pH εχει 10€ και βγαζει 180 test σου κοστιζει 0,05€ το τεστ.

Αν το ιδιο συμβαινει και για τα αλλα τεστ που εχει ενα στικ ΝΟ2,ΝΟ3,GH,KH (αμμωνια δεν βαζω γιατι δεν εχω δει ακομα στικ τεστ με τεστ αμμωνιας) θα κοστιζει περιπου 0,25€ το καθε γενικο τεστ.

Αν ενα στικ τεστ κοστιζει 15€ και εχει 25 στικ μεσα θα κοστιζει 1,66€ το καθε γενικο τεστ.

Και οπως ειπαμε θα πρεπει να παρεις και το τεστ αμμωνιας σε υγρο αναγκαστικα αφου δεν το εχουν τα στικ.

Αυτα που εχω δοκιμασει ειναι τα API http://aquariumpharm.com/

Δειχνει μεσα και καποια στικ που εχουν και τεστ αμμωνιας αλλα δεν ξερω αν εχουν ερθει στην ελλαδα ακομα.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...