Jump to content

Τι συμβαίνει???

Recommended Posts

Καλησπέρα ,

Σε ενυδρείο φίλου εχθες δυστυχώς πέθαναn όλα τα snails [turbo και astrea στο σύνολο 6] 2 αστερίες ένα σαρκοφυτο και ένα slug……… κάναμε 3 φορές τα τεστ της τροπικ μαριν και οι τιμές ηταν οι παρακάτω:

PH:8.4

KH:13

No2:0

No3:0

Ammonia:0

Τι μπορεί να το προκάλεσε????

Ειχε προηγηθεί αλλαγή νερου και εγκατάσταση sump 3 ημέρες πριν το συμβάν.

Για το νερό χρησιμοποιήθηκε R/O και αλάτι του οποίου η συσκευασια είχε ανοιχτεί 2 μήνες πριν….. υπάρχει περίπτωση να έκανε τη ζημιά το αλάτι?

Δύσκολα να βρεθούν τα πραγματικά αίτια των απωλειών.

Αναζήτησε τους λόγους στις τελευταίες αλλαγές, που μπορεί να δημιούργησαν ανισορροπία ή και τοξικότητα στο νερό πχ από φρέσκια σιλικόνη.

Αλατότητα, θερμοκρασία, οξυγόνωση.....

Δύσκολα να βρεθούν τα πραγματικά αίτια των απωλειών.

Αναζήτησε τους λόγους στις τελευταίες αλλαγές, που μπορεί να δημιούργησαν ανισορροπία ή και τοξικότητα στο νερό πχ από φρέσκια σιλικόνη.

Αλατότητα, θερμοκρασία, οξυγόνωση.....

Καλημερα... πραγματικη καταστροφη.... :wub: Σημερα παρατηρηθηκε μια ακομη απωλεια στον αστερια. Το sump ειχε πληθει καλα και η σιλικονη ηταν ειδικη για ενυδρεια της BISON, επισης πρν μπει το sump εχει χρησιμοποιηθει για καραντινα επιτυχως. Η αλατοτητα ηταν 1.024 ιδια δλδ με του ενυδρειου και η εισαγωγη του νεου νερου εγινε στο sump. Το περιεργο που παρατηρησα ηταν οτι οταν συνδεθηκε το sump με το κυριο ενυδρειο μετα απο λιγες (βραδυ ηταν) ωρες η θερμοκρασια επεσε απο 25,5 στους 24. Επισης στα ψαρια προς το παρον δεν εχω δει καποιο ιδιαίτερο προβλημα και τρωνε και ειναι ζωηρα.. Το προβλημα ειναι στα ασπονδυλα και στα κοραλια...... Οποιαδηποτε γνωμη-συμβουλη θα βοηθησει πραγματικα....Ευχαριστω.

Τα ασπόνδυλα είναι πιο ευαίσθητα από τα ψάρια. Αυτό το απότομο και ταυτόχρονο μου δείχνει και εμένα κάποιο παράγοντα τοξικότητας μέσα στο ενυδρείο. Δυστυχώς εσύ μόνο μπορείς να βρεις τι μπορεί να είναι.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα θυμάμαι μία περίπτωση που είχαμε συζητήση πολύ παλιά εδώ και πήγαινε η γυναίκα ενός και καθάριζε με azax τα τζάμια του ενυδρείου εξωτερικά. Αυτές οι αναθυμιάσεις είχανε ξεπαστρέψει όλα τα ζωντανά και δε μπορούσε κανένας να βρει το λόγο. Πάντως και εμένα η σιλικόνη μου κάνει υποπτη το ότι ήταν καραντίνα δε λεεί κάτι (εδώ ρίχνεις χαλκό μέσα στη καραντίνα που είναι άκρως τοξικός και τα ψάρια ζούνε ) για τα ασπόνδυλα όμως το ανεκτό επίπεδο τοξικότητας είναι πολύ πιο χαμηλό από ότι στα ψάρια.

Τα ασπόνδυλα είναι πιο ευαίσθητα από τα ψάρια. Αυτό το απότομο και ταυτόχρονο μου δείχνει και εμένα κάποιο παράγοντα τοξικότητας μέσα στο ενυδρείο. Δυστυχώς εσύ μόνο μπορείς να βρεις τι μπορεί να είναι.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα θυμάμαι μία περίπτωση που είχαμε συζητήση πολύ παλιά εδώ και πήγαινε η γυναίκα ενός και καθάριζε με azax τα τζάμια του ενυδρείου εξωτερικά. Αυτές οι αναθυμιάσεις είχανε ξεπαστρέψει όλα τα ζωντανά και δε μπορούσε κανένας να βρει το λόγο. Πάντως και εμένα η σιλικόνη μου κάνει υποπτη το ότι ήταν καραντίνα δε λεεί κάτι (εδώ ρίχνεις χαλκό μέσα στη καραντίνα που είναι άκρως τοξικός και τα ψάρια ζούνε ) για τα ασπόνδυλα όμως το ανεκτό επίπεδο τοξικότητας είναι πολύ πιο χαμηλό από ότι στα ψάρια.

Σιγουρα δεν ειχε επαφη ουτε το sump ουτε το ενυδρειο με καθαριστικα τετοιου τυπου, το ενυδρειο ειναι κλειστο με καπακι και το sump ειναι μεσα σε ντουλαπι. Απο εκει και περα τι κανω??αλλαζω νερο ? τα πεταω ολα? πραγματικα με εχει στεναχωρησει.

Αυτό με το azax το ανέφερα όχι ότι ισχύει σε εσένα αλλά απλά να σου δείξω ένα παράδειγμα πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά να βρούμε τους παράγοντες τοξικότητας. Σίγουρα η λογική λέει να ξεκινήσεις με αυτά που άλλαξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς να σημαίνει οπωσδήποτε πως το sub είναι η αιτία.

(μήπως είχες ρίξει χαλκό για θεραπεία στο sub όταν ήταν καραντίνα? )

Αυτό με το azax το ανέφερα όχι ότι ισχύει σε εσένα αλλά απλά να σου δείξω ένα παράδειγμα πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά να βρούμε τους παράγοντες τοξικότητας. Σίγουρα η λογική λέει να ξεκινήσεις με αυτά που άλλαξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς να σημαίνει οπωσδήποτε πως το sub είναι η αιτία.

(μήπως είχες ρίξει χαλκό για θεραπεία στο sub όταν ήταν καραντίνα? )

Αντρεα το καταλαβα ρε συ οτι μου ανεφερες ενα παραδειγμα απλα απαντησα και σε αυτο για να καλυψω και αυτο το ενδεχομενο :wub: . Χαλκο δεν εχω ριξει ποτε, δεν ειχα προβληματα με βακτηρια , ασθενειες και τετοια.... Μια ερωτηση, ο μπρουτζος τι επιδρασεις εχει στην βιολογια του θαλασσινου νερου?

Πόσα λίτρα είναι το sump και πόσα το ενυδρείο ? Επίσης έχεις μετρήσεις πριν τις αλλαγές?

Έγινε επεξεργασία - filrou

Πόσα λίτρα είναι το sump και πόσα το ενυδρείο ? Επίσης έχεις μετρήσεις πριν τις αλλαγές?

140 το ενυδρειο, 30 το sump, ειχα μετρησει ναι , και την αλατοτητα. Οι τιμες στα ιδια επιπεδα.

Έγινε επεξεργασία - mihak

140 το ενυδρειο, 30 το sump, ειχα μετρησει ναι , και την αλατοτητα. Οι τιμες στα ιδια επιπεδα.

Ο μπρούτζος – χαλκός όταν έρχεται σε επαφή με τον ελεύθερο αέρα οξειδώνετε και παράγει ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο. Είναι μια πράσινη ουσία η οποία ευθυνότανε τα παλιά χρόνια για πολλούς θανάτους και για αυτό τον λόγο τα σκεύη τα μπρούτζινα τα <<γανώνανε>>.

Το σαρκοφυτο όταν πέθανε έβγαλε μια άσπρη ουσία σαν βλέννα?

Την ίδια ιστορία έπαθα και εγώ πριν λίγο καιρό χωρίς καμία εξήγηση , θα σε συμβούλευα να κάνεις μια γενναία αλλαγή νερού γρήγορα γιατί εγώ έχασα πολλά πράγματα και παρακάλα να μείνει το πρόβλημα μέχρι εκεί. ( σκληρά δεν μου πείραξε )

Αποτι φαινεται η αιτια του κακου ειναι αυτη....... λετε να φταιει αυτο το τμημα της υπερχυλισης? ηρθε απο ebay μαζι με την υπερχυλιση και ελεγε οτι ειναι για aquariums.Αλλα η επιφανεια του ειναι δειχνει να ειναι μπρουτζινη ....

Α και επισης μια μικρη αλλαγη νερου την εκανα στο sump οταν ειδα τα snail να πεφτουν......αλλα αποτι φαινεται το κακο ειναι μεγαλο...

post-10548-1240828860_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - mihak

Μη το ψάχνεις. 99.99% αυτή είναι η αιτία του κακού.

Υπάρχει καταγεγραμμένο ακριβώς ίδιο περιστατικό.

πάρε το τέστ χαλκού και μέτρησε τι τιμή έχει το ενυδρείο σου.

υπάρχει προιον σε υγρή μορφή που μπορεί να δεσμευσει τον χαλκό, και σε συνδυασμό με συχνές αλλαγές νερού να προλάβεις να σώσεις ότι μπορέσεις

Μη το ψάχνεις. 99.99% αυτή είναι η αιτία του κακού.

Υπάρχει καταγεγραμμένο ακριβώς ίδιο περιστατικό.

ΟΚ θα το τακτοποιησω αμεσα αυτο....καλα ομως δεν θα επρεπε να αλλαξει καποια τιμη στο νερο??? ετσι ατιμα χτηπισε????ερωτηση αλλη τωρα... Βγαζω το σιδερο...και κανω αλλαγη νερου......ποσο νερο να αλλαξω ?

Όσο μπορείς περισσότερο.

Πρόσεξε αυτό που σου λέει ο Απόστολος.

Τι θα ηταν πιο σωστο να κανει απο τη στιγμη που δεν ειναι σπιτι τωρα για να αλλαξει το νερο , να κλεισει την υπερχειληση και την επιστροφη απο το σαμπ για να μην περναει πια νερο απο τη χαλκοσωληνα, δηλαδη να μεινει το νερο χωρις φιλτρανση για 3-4 ωρες? η να το αφησει ετσι οπως ειναι τωρα?

πάρε το τέστ χαλκού και μέτρησε τι τιμή έχει το ενυδρείο σου.

υπάρχει προιον σε υγρή μορφή που μπορεί να δεσμευσει τον χαλκό, και σε συνδυασμό με συχνές αλλαγές νερού να προλάβεις να σώσεις ότι μπορέσεις

Αυτο το τεστ νερου και το υγρο που δεσμευει τον χαλκο το βρισκω σε καταστηματα με ενυδρειακα? ειναι και δευτερα ρε γμτ.....

έχουμε νεότερα ?

Ναι εχουμε!! :P Τελικα το προβλημα ηταν οντως η μπρουτζηνη συνδεση της υπερχυληση με τον σωληνα του sump. Εγινε αφαιρεση της συνδεσης αυτης, αδειασα τελειως το sump, εκανα μια καλη αλλαγη νερου, και επλυνα καλα σωληνες και skimmer. Σημερα 4 μερα μετα απο ολη αυτες τις ενεργειες ανοιξανε μερικα Zoanthids , μερικα κεφαλακια απο Clavularia, και τα μανιταρια αρχισανε να μεγαλωνουν, ειμαι χαρουμενος που δεν εχασα την ephyllia!! :wub::ninja: . Τα ψαρια ειναι ζωηρα αλλα δυστυχως εχασα το σαρκοφυτο, ενα Lobophyton , μια Alveopora και τα snails. Σημερα εγινε τεστ Cu και βρηκα 0.08. Αυριο μεθαυριο θα γινει αλλη μια αλλαγη 20% του νερου και πιστευω θα ειμαι ενταξει....

Καλη συνεχεια σου ευχομαι. :wub:

Στην θεση σου θα εστελνα email στην εταιρια που σου εδωσε την υπερχειλιση. :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...