tomd 16 Απριλίου 2009 #1 Share 16 Απριλίου 2009 Αν μπορεί ας μου απαντήσει κάποιος πιο ειδικός (τουλάχιστον από μένα ). Έχω ένα ενυδρείο με ζωοτόκα που τρέχει 4 μήνες, ειδικά τους 2 τελευταίους χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα(στην αρχή είχα κάποιες ασθένειες και είχα χάσει κάποια ψάρια). Είναι όγκου 110 λίτρων έχει στον βυθό χαλικάκι ψιλό ύψος 4-5 εκ., έχει μέσα 3 plattys, 4 guppys, 2 mollys, 2 γαρίδες μικρές και 2 μικρά για την άλγη (δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή την επιτημονική ονομασία). 1.Τι χρειάζεται για να φυτευτούν φυτά τροπικά μέσα; Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία πάλι από την αρχή(μεταφορά των ψαριών σε άλλο ενυδρείο --> άδειασμα/καθάρισμα --> νέο υπόστρωμα με λιπάσματα --> χαλίκι από επάνω --> φύτεμα --> στρώσιμο --> επαναφορά των ψαριών)? 2.Επίσης τι φυτά προτείνετε για αυτά τα είδη ψαριών? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alex_SKG 16 Απριλίου 2009 #2 Share 16 Απριλίου 2009 Καλησπέρα, αν δεν θέλεις να κάνεις αλλαγές στο ενυδρείο σου αλλά και επειδή απ' ότι κατάλαβα είναι και η πρώτη σου προσπάθεια σε φυτεμένο θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με εύκολα φυτά που δεν χρειάζονται λιπάσματα, υποστρώματα, co2, δυνατός φωτιμσός. Τέτοια φυτά είναι π.χ. οι anubias και κερατόφυλλά καλή συνέχεια και καλή επιτυχία Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 16 Απριλίου 2009 #3 Share 16 Απριλίου 2009 Καλησπέρα, αν δεν θέλεις να κάνεις αλλαγές στο ενυδρείο σου αλλά και επειδή απ' ότι κατάλαβα είναι και η πρώτη σου προσπάθεια σε φυτεμένο θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με εύκολα φυτά που δεν χρειάζονται λιπάσματα, υποστρώματα, co2, δυνατός φωτιμσός. Τέτοια φυτά είναι π.χ. οι anubias και κερατόφυλλά καλή συνέχεια και καλή επιτυχία Πάρε μια πρώτη γεύση με αυτά και μαθαίνοντας προχωρείς μετά και σε πιο απαιτητικά φυτά. Α και η javamoos είναι εύκολο φυτό όπως και το πολυσπέρμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomd 23 Απριλίου 2009 Author #4 Share 23 Απριλίου 2009 Τελικά έκανα αλλαγή.Δλδ, έβγαλα το νερό με τα ψαράκια σε μια μεγάλη λεκάνη, έβγαλα όλο το υπόστρωμα και έβαλα από κάτω το υπόστρωμα για φύτεμα - ξανά από πάνω το χαλίκι, φύτεψα δύο φυτά ένα echinodorus gigantea και ένα sagittaria platyfylla γέμισα με το νερό που είχα βγάλει και ξανάβαλα και τα ψάρια μέσα. Δύο μέρες από τότε και όλα καλά.Πήρα και χρονοδιακόπτη για τα φώτα(έχω 2x18W λάμπες-δεν ξέρω αν είναι αρκετές αλλα θέλω να φυτέψω και άλλα φυτά αργότερα οπότε και το θέτω σαν ερώτημα αν θα μπορέσω να βρώ λάμπες μεγαλύτερης ισχύος). Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω πόσες και ποιές ώρες είναι καλύτερα για τα φυτά και για τα ψάρια να έχω αναμένες τις λάμπες(να σημειώσω πως στο σημείο που έχω το ενυδρείο φτάνει πολύ λίγο φως ακόμη και όταν έχουμε τα ρολλά της πόρτας ανοιχτά - συνήθως το πρωί που λείπουμε λόγω δουλειάς τα έχουμε τελείως κλειστά οπότε το φως είναι ελάχιστο). Αυτά προς το παρόν.- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 23 Απριλίου 2009 #5 Share 23 Απριλίου 2009 echinodorus gigantea και ένα sagittaria platyphylla Μηπως Vallisneria gigantea εννοεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 23 Απριλίου 2009 #6 Share 23 Απριλίου 2009 (edited) Λάμπα μεγαλύτερης ισχύος στο μήκος που έχεις ήδη και στα ακροφύσια που χρησιμοποιείς τώρα δεν θα βρεις αφού η ισχύς συμβαδίζει με το μήκος (και το πάχος της λάμπας T8 ή T5). Μπορείς όμως άμεσα να αλλάξεις τις λάμπες που έχεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) και να βάλεις μία daylight και μία ειδική για ανάπτυξη φυτών (για παράδειγμα στη μάρκα arcadia είναι μία freshwater και μία original tropical αντίστοιχα, η διαφορά είναι στη θερμοκρασία του λευκού όπως μετριέται σε Kelvin) Για να αλλάξεις σε Τ5 (συνεχίζω να πιθανολογώ ότι έχεις Τ8), ώστε με ίδιο περίπου μήκος λάμπας να έχεις μεγαλύτερη ισχύ, πρέπει να αλλάξεις ballast - καπάκι κλπ. Αν έχεις juwel ενυδρείο ίσως απλά αρκεί να πάρεις το highlite ballast με τις αντίστοιχες λάμπες. Αυτό που μπορείς να κάνεις αργότερα είναι να προσθέσεις έξτρα λάμπες, ανάλογα αν χωράνε κάτω από το καπάκι σου, με τα δικά τους ballast. Για τις ώρες, σημασία έχει η σταθερή ρουτίνα και η διάρκεια και όχι ποιές ώρες θα είναι. Αν είσαι σπίτι απόγευμα, τότε βάλε ένα οκτάωρο ξεκινώντας από τις 14:00 ή από τις 15:00. Μην αλλάζεις τη ρουτίνα και μην βάζεις σπαστές ώρες με φως μέσα στην ημέρα. Η saggitaria είναι φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης. Μπορείς να προσθέσεις και άλλα εύκολα σχετικά φυτά όπως microsorium pteropus (δένεται δεν φυτεύεται), anubias (nanas, barteri, δένονται), hygrophila polysperma ή corymbosa (φυτεύεται), Ceratophyllum demersum (επιπλέει), Vallisneria (americana, asiatica, spiralis) (φυτεύεται), κι άλλους εχινόδορους (amazonicus bleheri κλπ) επίσης διάφορες Cryptocorynes, Bacopa monnieri και η αγαπημένη μου που είχα για χρόνια και δεν μπορούσα να την ξεφορτωθώ Ludwigia repens που μπορεί να πάρει και κόκκινο χρώμα αν της δώσεις λίγο παραπάνω φως (όλα φυτεύονται). Μην βάζεις μπροστά - μπροστά φυτά που παίρνουν ύψος (όπως είναι όλα τα παραπάνω εκτός από τις anubias που μένουν πιο κοντές) ! Να ρίχνεις ΜΕ ΜΕΤΡΟ (φοβού τις άλγες στη φάση αυτή αλλά και γενικά) λίγο υγρό λίπασμα (π.χ. seachem flourish ή tetra plantamin). Φιλικά Ανδρέας Έγινε επεξεργασία 23 Απριλίου 2009 - Andreas301 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomd 24 Απριλίου 2009 Author #7 Share 24 Απριλίου 2009 (edited) Ναι Panos, έχεις δίκιο, δεν θυμόμουν καλά τις ονομασίες. Τα είδα από το σαιτ της Τροπικα αυτά. Είναι Vallisneria gigantea και Echinodorus parvliflorus. Andreas ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Έγινε επεξεργασία 24 Απριλίου 2009 - tomd Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomd 24 Απριλίου 2009 Author #8 Share 24 Απριλίου 2009 Και κάτι ακόμη. Μήπως γνωρίζετε επίσης κάποιο φυτό της Tropica που να είναι κάτι σαν γρασίδι για να καλύψει μεγάλο μέρος του υπόλοιπου ενυδρείου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος