Big Blue 9 Απριλίου 2009 Author #76 Share 9 Απριλίου 2009 (edited) δεν δούλεψε στο δικό μου ενυδρείο όταν το δοκίμασα πριν 4-5 χρόνια , ίσος να το έχουν βελτιώσει για λόγους ασφάλειας μη χρησιμοποιείς τη maximum δοσολογία , κράτα τις τιμές σου στα κάτω όρια Εριξα σήμερα την ελάχιστη προτεινόμενη δόση γιά τα λίτρα μου (22 κουταλάκια-μετρητές της συσκευασίας),και αύριο μετρώ και ενημερώνω...παράλληλα προχώρησα στην μηνιαία αλλαγή νερού και υλικών του sub. Έγινε επεξεργασία 9 Απριλίου 2009 - Big Blue Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest aquarius 10 Απριλίου 2009 #77 Share 10 Απριλίου 2009 να σου πω και κάτι άλλο να γελάσεις .. πολλοί θεωρούν ότι το αλάτι πρέπει να αναδευτεί πριν τη χρήση για να ομογενοποιηθούν τα συστατικά του ανακάτεμα λοιπόν σε όποιον αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη ιδέα προτείνω να πάρει μέτρα ώστε να μη αναπνέει τη σκόνη Αυτό το βρίσκω υπερβολικό! και κάτι ακόμα η νέα μόδα* στα τεστ είναι τα ELOS τσέκαρα το ασβέστιο σε σύγκριση με τη salifert και μου έδινε σχεδόν ίδια ένδειξη , σύντομα θα έχω στα χέρια μου και άλλα τεστ και τα LaMotte θεωρούνται πολύ αξιόπιστα, αλλά μάλλον όχι και τόσο εύκολα... Από που τα παίρνεις τα ELOS και πόσο (αν επιτρέπετε )? *αν θες να είσαι σίγουρος πας σε άλλες εταιρίες με ακριβέστερα και ακριβότερα τεστ Link to comment Share on other sites More sharing options...
filrou 10 Απριλίου 2009 #78 Share 10 Απριλίου 2009 (edited) να σου πω και κάτι άλλο να γελάσεις .. πολλοί θεωρούν ότι το αλάτι πρέπει να αναδευτεί πριν τη χρήση για να ομογενοποιηθούν τα συστατικά του ανακάτεμα λοιπόν σε όποιον αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη ιδέα προτείνω να πάρει μέτρα ώστε να μη αναπνέει τη σκόνη Αυτό το βρίσκω υπερβολικό! και κάτι ακόμα η νέα μόδα* στα τεστ είναι τα ELOS τσέκαρα το ασβέστιο σε σύγκριση με τη salifert και μου έδινε σχεδόν ίδια ένδειξη , σύντομα θα έχω στα χέρια μου και άλλα τεστ και τα LaMotte θεωρούνται πολύ αξιόπιστα, αλλά μάλλον όχι και τόσο εύκολα... Από που τα παίρνεις τα ELOS και πόσο (αν επιτρέπετε )? *αν θες να είσαι σίγουρος πας σε άλλες εταιρίες με ακριβέστερα και ακριβότερα τεστ Δεν το βρισκω καθολου υπερβολικο για την σκονη του αλατιου. Αν παρεις καλη τζουρα θα καταλαβεις τι εννοω. Καλο ειναι να μην το αναπνεουμε. Τα ELOS μπορεις να τα βρεις εδω: http://www.aqua-reef-farm.com/shopdisplayp...p;cat=TEST+KITS Τα La Motte τα εχεις δουλεψει καθολου ? Έγινε επεξεργασία 10 Απριλίου 2009 - filrou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest aquarius 10 Απριλίου 2009 #79 Share 10 Απριλίου 2009 (edited) Δεν το βρισκω καθολου υπερβολικο για την σκονη του αλατιου. Αν παρεις καλη τζουρα θα καταλαβεις τι εννοω. Καλο ειναι να μην το αναπνεουμε. Συμφωνώ μαζί σου στο θέμα της εισπνοής της σκόνης, όμως θεωρώ υπερβολή την ανάδευση του αλατιού πρίν τη χρήση. Εσύ τη θεωρείς χρήσιμη δηλαδή? Τα ELOS μπορεις να τα βρεις εδω: http://www.aqua-reef-farm.com/shopdisplayp...p;cat=TEST+KITS Thnx Τα La Motte τα εχεις δουλεψει καθολου ? Οχι. Νομίζω ότι προς το παρόν με καλύπτουν τα (φθηνότερα) Salifert... Έγινε επεξεργασία 10 Απριλίου 2009 - aquarius Link to comment Share on other sites More sharing options...
filrou 10 Απριλίου 2009 #80 Share 10 Απριλίου 2009 Όχι, εγώ απλά είπα να αποφεύγουμε να εισπνέουμε την σκόνη από το αλάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 10 Απριλίου 2009 #81 Share 10 Απριλίου 2009 δεν γνωρίζω τη διαδικασία τυποποίησης του αλατιού και δεν μπορώ να έχω γνώμη , υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι σωστά ανακατεμένα τα υλικά μέσα στο κουβά , δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε προς το παρόν Τα La Motte τα εχεις δουλεψει καθολου ? πολύ καλό επίσης HACH http://www.hach.com/ Lovibond/Tintometer http://www.tintometer.com/start01.html Orbeco-Hellige http://www.orbeco.com/download.html Taylor http://taylor.com/ HF-Scientific http://www.hfscientific.com/Products.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 11 Απριλίου 2009 Author #82 Share 11 Απριλίου 2009 Επιτέλους...μπήκα στο κατώτερο αποδεκτό όριο των 400!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 11 Απριλίου 2009 Author #83 Share 11 Απριλίου 2009 Σήμερα η μέτρηση μου έδειξε 410..... Απο ότι λένε οι οδηγίες της Tropic με την ανάλογη δοσολογία που έριξα χθές γιά τα λίτρα μου κανονικά θα έπρεπε να έχω ανέβει κατά 28ppm, δηλαδή περίπου στα 428.Είμαι 18ppm πιό κάτω και αυτό φαντάζομαι οφείλεται ακόμη στο σχετικά υψηλό Kh , και επειδή ακόμη δεν έχουν σταθεροποιηθεί κάποια πράγματα μετά την χρήση Ph bufer.Tουλάχιστον ανεβαίνει σταδιακά και αργά.Δεν θα ακολουθήσω την διπλή δοσολογία.Θα συνεχίσω με την κανονική, μιά που βλέπω άνοδο σιγά-σιγά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 11 Απριλίου 2009 #84 Share 11 Απριλίου 2009 Σήμερα βρίσκομαι Αθήνα και προαπάθησα να βρω της KENT το turbo calcium.Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρώ... Ελλάς το Μεγαλείο σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 12 Απριλίου 2009 #85 Share 12 Απριλίου 2009 .Δεν θα ακολουθήσω την διπλή δοσολογία.Θα συνεχίσω με την κανονική, μιά που βλέπω άνοδο σιγά-σιγά. καλά είσαι , προσπάθησε να μπεις σε πρόγραμμα συντήρησης η σταθερότητα σε kh ,ca είναι το κλειδί της επιτυχίας και όχι οι υψηλές μετρήσεις , trust me Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 12 Απριλίου 2009 Author #86 Share 12 Απριλίου 2009 καλά είσαι , προσπάθησε να μπεις σε πρόγραμμα συντήρησης η σταθερότητα σε kh ,ca είναι το κλειδί της επιτυχίας και όχι οι υψηλές μετρήσεις , trust me Exεις δίκιο...ξαναμετράω απόψε να δω τι γίνεται....εαν έχω ανέβει στα 420, τότε αποδεικνύεται σταθερή άνοδο αφού πριν 2 ημέρες ήμουν στο 400. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 22 Απριλίου 2009 Author #87 Share 22 Απριλίου 2009 (edited) ο φίλος μας γράφει πιο πάνω ότι έχει kh 12 * στο πολύ καλό άρθρο που ανέβασες λέει .. If the calcium level needs boosting, then I recommend using an additive such as calcium chloride. One gram of an anhydrous calcium chloride product (such as Turbo Calcium) will raise the calcium level by 360 ppm in 1 litre of water (95 ppm in 1 gallon of water). το πρόσεξες ? Εδω και 2-3 ημέρες το KH έχει σταθεροποιηθεί στο 10 και το Ph γύρω στο 8,2.Νομίζω ότι αυτό είναι καλό σημάδι γιά να φέρω πλέον το ασβέστιο εκεί που πρέπει.Μετά το ασβέστιο σε σκόνη της Tropic Marin που δοκίμασα ενδιάμεσα με το turbo της ΚΕΝΤ επιστρέφω και πάλι στην ΚΕΝΤ απο σήμερα, μιά και θεωρώ ότι έκανε καλύτερη δουλειά. Έγινε επεξεργασία 22 Απριλίου 2009 - Big Blue Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 23 Απριλίου 2009 #88 Share 23 Απριλίου 2009 δεν δοκιμάζεις και αυτό ? ίσος να συμφέρει καλύτερα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 23 Απριλίου 2009 Author #89 Share 23 Απριλίου 2009 δεν δοκιμάζεις και αυτό ? ίσος να συμφέρει καλύτερα Το εχεις δοκιμάσει;.....μπορείς να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες, καθώς επίσης και που το βρίσκω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 24 Απριλίου 2009 #90 Share 24 Απριλίου 2009 όπως καταλαβαίνεις πάνω στη συσκευασία δεν γράφει οδηγίες δοσολογίας για ενυδρεία http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php#4 εδώ μας λέει ότι το turbo calcium kent (anhydrous or monohydrate calcium chloride) είναι 20% πιο <δυνατό > από αυτό που χρησιμοποιώ εγώ (calcium chloride dihydrate ) έχε αυτό κατά νου και ξεκίνα με μικρότερη δοσολογία και ταχτικές μετρήσεις ΚΗ 7-8 CA 390-420 θα το βρεις σε εταιρίες όπως η http://www.neochimiki.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 25 Απριλίου 2009 #91 Share 25 Απριλίου 2009 Το εχεις δοκιμάσει;..... Σιγά μη το έχει δοκιμάσει. Big Blue η γνώμη μου είναι να συνεχίσεις τη πεπατημένη και να αφήσεις τους πειραματισμούς για τους πραγματικά έμπειρους. Το Turbo Calcium έχει δοκιμαστεί κατά κόρον από το σύνολο σχεδόν των θαλασσινών, στην Ελλάδα τουλάχιστον, με σίγουρα κι ασφαλή αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 26 Απριλίου 2009 #92 Share 26 Απριλίου 2009 Θα σας παρακαλούσα να συνεχίσετε τη συζήτηση σε πολιτισμένα επίπεδα, χωρίς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και μόνο με επιχειρήματα και σχετικές παραπομπές. Με αυτόν τον τρόπο τεκμηριώνεται μία άποψη και γίνεται σαφής, ιδιαίτερα από έναν αρχάριο, που αναζητά πληροφορίες. Δημοσιεύσεις με προσωπικές φραστικές επιθέσεις διαγράφτηκαν. Σχετικά με το θέμα της διαφωνίας σας, θα ήθελα να τοποθετηθώ, αναφέροντας πως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε χημικά προϊόντα που διατίθενται από εξειδικευμένα καταστήματα (αποθήκες χημικών), τα οποία πολλοί έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει στα ενυδρεία μας, τόσο θαλασσινά όσο και γλυκού νερού. Πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά και τις δοσολογίες τους, μπορούμε να αναζητήσουμε διαδικτυακά, αλλά και σε έγκυρα ενυδρειακά βιβλία. Στην περίπτωσή μας αρκετές πληροφορίες υπάρχουν στον πρώτο τόμο του βιβλίου "The Reef Aquarium" του J. Sprung, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα από τα καλύτερα ενυδρειακά συγγράμματα, για αυτούς που ξεκινούν το χόμπι και επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός φυσικού θαλασσινού συστήματος. Η προσωπική μου άποψη, όμως, είναι ότι δεν θα πρέπει να συστήνουμε τέτοια προϊόντα σε αρχάριους ιδιαίτερα όταν διαθέτουν λίγα λίτρα, τα οποία, κατά κάποιον τρόπο, "παλεύονται" με τα γνωστά ενυδρειακά σκευάσματα. Η λανθασμένη δοσολογία ορισμένων χημικών ουσιών, μπορεί να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αλλά και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του χομπίστα και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του. Για παράδειγμα αναφέρω το προτεινόμενο άλας του Στρονδίου, το οποίο αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο, χημική ουσία. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι χημικοί τύποι του χλωριούχου ασβεστίου, έχουν άμεσα αποτέλεσμα σε ενυδρειακή χρήση, που πολλές φορές δεν είναι επιθυμητά, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα του λάθους. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκη και όχι σε μόνιμη βάση. Αντίθετα τα ανθρακικά άλατα του ασβεστίου, είναι πιο ασφαλή για τη δημιουργία και χρήση του γνωστού μας ασβεστόνερου. Και στις δύο περιπτώσεις τα χημικά σκευάσματα που επιλέγουμε, θα πρέπει να αναφέρουν στη συσκευασία τους, ότι πρόκειται για "χημικώς καθαρά" προϊόντα ή να αναφέρουν σαφώς το ποσοστό περιεκτικότητας της βασικής ουσίας. Διαφορετικά οι προσμίξεις διάφορων επιπλέον αλάτων, μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ανισορροπία στο σύστημά μας (φωσφορικά, πυριτιούχα...) ή και να περιέχουν τοξικά όπως για παράδειγμα άλατα χαλκού. Στην περίπτωση της μαγειρικής σόδας, η οποία έχει άμεσα αποτελέσματα, πάλι θεωρώ ότι η χρήση της πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα, γιατί η μόνιμη χρήση της αυξάνει θεαματικά την αλατότητα του νερού. Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και αρκετά μελετημένοι, όταν καταφεύγουμε στη χρήση χημικών προϊόντων στα συστήματά μας και κυρίως όταν τα προτείνουμε σε άτομα αρχάρια στο χόμπι ή που δεν έχουν τη διάθεση να εμβαθύνουν περισσότερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 26 Απριλίου 2009 #93 Share 26 Απριλίου 2009 αν είναι έτσι αφαιρέστε και το σχετικό άρθρο για να μη μπερδευτεί κανείς και φτιάξει καμιά βόμβα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=917 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 26 Απριλίου 2009 #94 Share 26 Απριλίου 2009 Αγαπητέ φίλε δεν αντιλαμβάνομαι το σχόλιό σου. Θεωρείς ότι η γνώση δεν πρέπει να παρέχεται?? Αντίθετα η ημιμάθεια είναι η μεγαλύτερη πηγή κακού, για το λόγο αυτό ανέφερα τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους που μπορεί να επέλθουν από την επιπόλαιη και ενθουσιώδη χρήση κάποιων χημικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφορίσουμε τέτοιου είδους μεθόδους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 26 Απριλίου 2009 Author #95 Share 26 Απριλίου 2009 Σιγά μη το έχει δοκιμάσει. Big Blue η γνώμη μου είναι να συνεχίσεις τη πεπατημένη και να αφήσεις τους πειραματισμούς για τους πραγματικά έμπειρους. Το Turbo Calcium έχει δοκιμαστεί κατά κόρον από το σύνολο σχεδόν των θαλασσινών, στην Ελλάδα τουλάχιστον, με σίγουρα κι ασφαλή αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς κάνω φίλε μου...γιά εμένα αυτό ιδιαίτερα το διάστημα δεν είναι καιρός γιά επικύνδινους πειραματισμούς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest aquarius 26 Απριλίου 2009 #96 Share 26 Απριλίου 2009 (edited) Αγαπητέ φίλε δεν αντιλαμβάνομαι το σχόλιό σου. Θεωρείς ότι η γνώση δεν πρέπει να παρέχεται?? Αντίθετα η ημιμάθεια είναι η μεγαλύτερη πηγή κακού, για το λόγο αυτό ανέφερα τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους που μπορεί να επέλθουν από την επιπόλαιη και ενθουσιώδη χρήση κάποιων χημικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφορίσουμε τέτοιου είδους μεθόδους. Νίκο, έχω την εντύπωση ότι απευθύνεσαι στον, κατά τα άλλα, συμπαθέστατο φίλο nickman και όχι στο spin, ε? Αν όχι, τότε θα έπρεπε, τόσο σαν mod αλλά κυρίως σαν Πολιτισμένος Άνθρωπος, να στηλιτεύσεις την αήθη, υποτιμητική και προσβλητική στάση του nickman, που σαν αυτόκλητος σωτήρας και θεματοφύλακας της ενασχόλησης μας με τα θαλασσινά οικοσυστήματα, προσπάθησε να "επιβάλλει" τη γνώμη του, υποβιβάζοντας τη συμμετοχή και την άποψη του spin (που κατά τη γνώμη μου, δε μοιάζει να παπαγαλίζει καθιερωμένες και στερεότυπες απόψεις αλλά αντίθετα τεκμηριώνει, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας, τις απόψεις του). Έχει γίνει κοινή πρακτική από κάποιους "έμπειρους" χομπίστες, να απορρίπτουν τη γνώση και την "άλλη γνώμη", συχνά με το πρόσχημα της αποτροπής πιθανού σφάλματος από κάποιον (ιδεατό) επίφοβο αρχάριο. Εμείς όμως, όπως είναι προφανές, είμαστε μέλη ομάδας συζήτησης και διακίνησης ιδεών περί των ενυδρείων και όχι επαγγελματίες με συγκεκριμμένα συμφέροντα, ώστε να χρειάζεται να αποκυρήξουμε (disclaim) νομικίστικα κάποιες πιθανές ευθύνες λαθών από άλλους χομπίστες. Η επιφύλαξη των άλλων μελών απέναντι στις πρακτικές μας θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη! Το γεγονός ότι μπορεί να "τρέχουμε" ένα ενυδρείο για κάποια χρόνια (και συχνά με τον "αυτόματο πιλότο"), δε μας κάνει κατ'ανάγκη "ανώτερους" και μέλη μιας "ελίτ"! Λίγος σεβασμός στη προσωπικότητα του συνάδελφου χομπίστα, δε βλάπτει! Ας διαφυλάξουμε όλοι, το επίπεδο των συνομιλιών! Έγινε επεξεργασία 26 Απριλίου 2009 - aquarius Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 26 Απριλίου 2009 #97 Share 26 Απριλίου 2009 Νίκο, έχω την εντύπωση ότι απευθύνεσαι στον, κατά τα άλλα, συμπαθέστατο φίλο nickman και όχι στο spin, ε? Αν όχι, τότε θα έπρεπε, τόσο σαν mod αλλά κυρίως σαν Πολιτισμένος Άνθρωπος, να στηλιτεύσεις την αήθη, υποτιμητική και προσβλητική στάση του nickman, που σαν αυτόκλητος σωτήρας και θεματοφύλακας της ενασχόλησης μας με τα θαλασσινά οικοσυστήματα, προσπάθησε να "επιβάλλει" τη γνώμη του, υποβιβάζοντας τη συμμετοχή και την άποψη του spin (που κατά τη γνώμη μου, δε μοιάζει να παπαγαλίζει καθιερωμένες και στερεότυπες απόψεις αλλά αντίθετα τεκμηριώνει, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας, τις απόψεις του). Λάθος αντίληψη απόκτησες συμπαθέστατε φίλε aquarius περί του θέματος. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις όλες τις δημοσιεύσεις του spin από την αρχή της εγγραφής του και θα αλλάξεις γνώμη για το προφίλ του. Εκτός κι αν είναι φιλαράκι σου οπότε πάω πάσο. Η φιλία είναι το πάν imo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spin 26 Απριλίου 2009 #98 Share 26 Απριλίου 2009 Θα σας παρακαλούσα να συνεχίσετε τη συζήτηση σε πολιτισμένα επίπεδα, χωρίς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και μόνο με επιχειρήματα και σχετικές παραπομπές. Με αυτόν τον τρόπο τεκμηριώνεται μία άποψη και γίνεται σαφής, ιδιαίτερα από έναν αρχάριο, που αναζητά πληροφορίες. ( προσπαθώ στα σχόλια μου να καλύπτω τα παραπάνω , σε αντίθεση με τον επικριτή μου ) Δημοσιεύσεις με προσωπικές φραστικές επιθέσεις διαγράφτηκαν. Σχετικά με το θέμα της διαφωνίας σας, θα ήθελα να τοποθετηθώ, αναφέροντας πως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε χημικά προϊόντα που διατίθενται από εξειδικευμένα καταστήματα (αποθήκες χημικών), τα οποία πολλοί έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει στα ενυδρεία μας, τόσο θαλασσινά όσο και γλυκού νερού. Πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά και τις δοσολογίες τους, μπορούμε να αναζητήσουμε διαδικτυακά, αλλά και σε έγκυρα ενυδρειακά βιβλία. Στην περίπτωσή μας αρκετές πληροφορίες υπάρχουν στον πρώτο τόμο του βιβλίου "The Reef Aquarium" του J. Sprung, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα από τα καλύτερα ενυδρειακά συγγράμματα, για αυτούς που ξεκινούν το χόμπι και επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός φυσικού θαλασσινού συστήματος. ( καμιά αντίρρηση , στο τρίτο βιβλίο της σειράς που αναφέρεις , οι συγγραφείς στηρίζουν τις απόψεις τους περί χημείας νερού στις εργασίες του Randy Holmes – Farley , ότι δηλ προσπαθώ να κάνω και εγώ ) Η προσωπική μου άποψη, όμως, είναι ότι δεν θα πρέπει να συστήνουμε τέτοια προϊόντα σε αρχάριους ιδιαίτερα όταν διαθέτουν λίγα λίτρα, τα οποία, κατά κάποιον τρόπο, "παλεύονται" με τα γνωστά ενυδρειακά σκευάσματα. ( αν δεν έβλεπα ότι ο φίλος μας έχει 900 λίτρα ίσος να μη έκανα παρέμβαση ) Η λανθασμένη δοσολογία ορισμένων χημικών ουσιών, μπορεί να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αλλά και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του χομπίστα και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του. Για παράδειγμα αναφέρω το προτεινόμενο άλας του Στρονδίου, το οποίο αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο, χημική ουσία. ( Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι χημικοί τύποι του χλωριούχου ασβεστίου, έχουν άμεσα αποτέλεσμα σε ενυδρειακή χρήση, που πολλές φορές δεν είναι επιθυμητά, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα του λάθους. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκη και όχι σε μόνιμη βάση. Αντίθετα τα ανθρακικά άλατα του ασβεστίου, είναι πιο ασφαλή για τη δημιουργία και χρήση του γνωστού μας ασβεστόνερου.( στα λινκ θα βρεις πίνακα με την επικινδυνότητα των πρόσθετων ασβεστίου που ίσος να σου αλλάξει γνώμη ) Και στις δύο περιπτώσεις τα χημικά σκευάσματα που επιλέγουμε, θα πρέπει να αναφέρουν στη συσκευασία τους, ότι πρόκειται για "χημικώς καθαρά" προϊόντα ή να αναφέρουν σαφώς το ποσοστό περιεκτικότητας της βασικής ουσίας. Διαφορετικά οι προσμίξεις διάφορων επιπλέον αλάτων, μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ανισορροπία στο σύστημά μας (φωσφορικά, πυριτιούχα...) ή και να περιέχουν τοξικά όπως για παράδειγμα άλατα χαλκού. ( στους πίνακες αναφέρει για αυτά που αναρωτιέσαι συγκρίνοντας <χύμα> προϊόν με τυποποιημένα , το προϊόν που χρησιμοποιώ – της φωτογραφίας -είναι σε food grate ποιότητα , αυτό προσφέρει κάποιες διασφαλίσεις- ) Στην περίπτωση της μαγειρικής σόδας, η οποία έχει άμεσα αποτελέσματα, πάλι θεωρώ ότι η χρήση της πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα, γιατί η μόνιμη χρήση της αυξάνει θεαματικά την αλατότητα του νερού. Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και αρκετά μελετημένοι, όταν καταφεύγουμε στη χρήση χημικών προϊόντων στα συστήματά μας και κυρίως όταν τα προτείνουμε σε άτομα αρχάρια στο χόμπι ή που δεν έχουν τη διάθεση να εμβαθύνουν περισσότερο. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- εδώ είναι δυο άρθρα που αναφέρονται στα πρόσθετα ασβεστιου –ΚΗ , γενικά – το πρώτο – και στο χλωριούχο ασβέστιο -στο δεύτερο - πρόσεξε τις ημερομηνίες δημοσίευσης http://www.advancedaquarist.com/issues/feb2003/chem.htm http://www.advancedaquarist.com/issues/mar2004/chem.htm εδώ είναι ένα άλλο άρθρο του ίδιου που δίνει συνταγές προσαρμοσμένες για ενυδρειακή χρήση http://www.advancedaquarist.com/issues/april2004/chem.htm όπως βλέπεις είναι μεταγενέστερο των άλλων δες τι υλικά προτείνει για αυτή τη δουλειά είναι μέσα σε αυτά το χλωριούχο ασβέστιο ? είναι μέσα σε αυτά η σόδα μαγειρικής ? ( ελαφρά τροποποιημένη σε μια περίπτωση ) μήπως αξίζει να ξαναδούμε το θέμα με περισσότερη προσοχή ? η αγορά όπως βλέπεις είναι έτοιμη να καλύψει και αυτές τις ανάγκες http://www.bulkreefsupply.com/Calcium,-Alk...m/c1/index.html αν δεν έγραφε ο aquarius τα καλά του λόγια , δεν ξέρω αν θα συνέχιζα το θέμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest aquarius 26 Απριλίου 2009 #99 Share 26 Απριλίου 2009 Λάθος αντίληψη απόκτησες συμπαθέστατε φίλε aquarius περί του θέματος. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις όλες τις δημοσιεύσεις του spin από την αρχή της εγγραφής του και θα αλλάξεις γνώμη για το προφίλ του. Εκτός κι αν είναι φιλαράκι σου οπότε πάω πάσο. Η φιλία είναι το πάν imo. Αγαπητέ μου nickman, θεωρώ φίλους μου όλους όσους δε με προσβάλουν και ας μη με αγαπούν... Υποψιάζομαι όμως, ότι αυτή η εμμονή σου με τον spin κρύβει κάποια δόση εμπάθειας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 26 Απριλίου 2009 Author #100 Share 26 Απριλίου 2009 (edited) Ειρήνη παιδιά...... Γιά να εκτονώσω λίγο τα πράγματα....μάλλον ανέβασα το ασβέστιο περισσότερο απο ότι πρέπει!!! Σημερινές μετρήσεις.....ΚΗ σταθερά πλέον στο 10....ασβέστιο στο 500 και μαγνήσιο στο 1470....πρέπει να ρίξω το ασβέστιο τώρα;!!!!...λέω να περιμένω λίγο και να ξαναμετρήσω γιά να δω εαν έχει πέσει. Έγινε επεξεργασία 26 Απριλίου 2009 - Big Blue Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος