Jump to content

Πως τα καταφέρνετε με το ασβέστιο ρε παιδιά;

Recommended Posts

Θα συμφωνήσω ότι το ΡΗ σου είναι χαμηλό. Με υγρά τεστ το μετράς ή με ηλεκτρονικό ΡΗμετρο; Αν τελικά η τιμή που γράφεις είναι σωστή ίσως να έχεις χαμηλή κυκλοφορία στο ενυδρείο.

Με ηλεκτρονικό πεχάμετρο...η κυκλοφορία κάθε άλλο παρά χαμηλή είναι...θα έλεγα το αντίθετο.

Εαν μετρήσω με υγρά test, μου το δίνουν γύρω στο 8,1-8,2.

• Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Αν η τιμή του ΚΗ παραμένει σταθερή μεταξύ 12 και 13, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να διατηρήσεις υψηλές τιμές ασβεστίου με πρόσθετα. Αυτό που πετυχαίνεις είναι μια προσωρινώ αύξηση και μετά επαναφορά στις παραμέτρους ισορροπίας του συστήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθετου ασβεστίου θα μετατραπεί σε ίζημα.

Guest aquarius

λές

Κάποιος αναφέρει: "...During calcification 50 ppm of alkalinity are consumed for every 20 ppm of calcium. So more than twice the amount of bicarbonate is used compared to calcium. Since recommended reef tank levels of bicarbonate are only 175 ppm alkalinity can drop extremely fast in relation to calcium."

που βλέπεις το παράξενο ?

τα 50 ppm alkalinity είναι 2,5 d KH

http://www.saltyzoo.com/SaltyCalcs/AlkConv.php

Τελικά, φαίνεται πως συμφωνούμε... :D

Φίλε μου, έχεις δίκιο ότι δε μπορείς να ρυθμίσεις μόνο το ένα ή το άλλο στην έξοδο του C/R. Ωστόσο, οι τιμές στο ενυδρείο μπορεί να διαφέρουν σημαντικά καθώς στη διαδικασία του calcification (δε ξέρω πως λέγεται στα ελληνικά) νομίζω ότι η κατανάλωση-απορρόφηση Alk είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το Ca καθεαυτό. Δε συμφωνείς?

το φραγγάκι που θα βάλουμε - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα μεγαλώνει , έτσι και οι ανάγκες του θα μεγαλώνουν .. εμείς παρακολουθούμε ανά τακτά διαστήματα την εξέλιξη και διορθώνουμε τη ρύθμιση του reactor ,

:rasp:

Έτσι είναι! Τώρα είσαι σαφής... :rasp:

Σου ξαναλέω...

μην προσπαθεις να ανεβάσεις το Ca με 12-13 ΚΗ!

Το συστημα σου ειναι σε πλήρη ανισοροπια!!!

Κανε μια αλλαγη νερου να πεσει το ΚΗ και στη συνεχεια αργά και ισοροπημενα φτιαξε τις τιμες σου!

Guest aquarius

Σου ξαναλέω...

Κανε μια αλλαγη νερου να πεσει το ΚΗ και στη συνεχεια αργά και ισοροπημενα φτιαξε τις τιμες σου!

Μήπως Νίκο, θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσει και το αλάτι της KENT που δίνει χαμηλό ΚΗ? :D

Σου ξαναλέω...

Εχω κάνει πάρα πολλές αλλαγές νερού απο τότε που αντιμετώπιζα πρόβλημα με το κυανό και τις άλγες.Απο τότε λοιπόν το ασβέστιο ήταν πολύ χαμηλά.Ομως ακόμη και μετά απο τις συχνές αλλαγές πάλι δεν άλλαξε τίποτε σε σχέση με το KH και το ασβέστιο.

το αλάτι της KENT δίνει χαμηλό ΚΗ

Πόσο kh δίνει το αλάτι της ΚΕΝΤ στο νερό αλλαγής από Α/Ο ;

Της ΤΜ που χρησιμοποιεί ο Big Blue έχει χαμηλό kh επίσης.

Η γνώμη μου είναι ότι το kh στο ενυδρείο του Big Blue πήρε την ανηφόρα από το Ρh buffer που πρόσθετε επηρεαζόμενος από τις τιμές που του έδειχνε το μόνιτορ του Ρh που έχει.

Υπάρχει βέβαια πάντα το πολύ πιθανό όπως προείπαν κι άλλοι παραπάνω το τεστ για κάποιο λόγο να δείχνει λάθος. Γιαυτό καλό είναι να γίνει μέτρηση και με άλλο τέστ όπως της ΑΡΙ

Αν θες θύμισε μας πόση είναι η κυκλοφορία σου.

Για c/r δεν είναι κακή ιδέα να συλλέγεις από τώρα πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του και τα μοντέλα που ανταποκρίνονται στα λίτρα σου αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να αγοράσεις κάποιον τώρα γιατί δεν έχεις στοκάρει τόσο που να τον χρειάζεσαι άμεσα αλλά και γιατί δεν έχεις κατανοήσει κάποια πράγματα πιο απλά και πιο βασικά. Για παράδειγμα δεν μπορεί να έχεις αυξημένη μία παράμετρο πχ το kh στο νερό του ενυδρείου σου, να μην ξέρεις πως σου προέκυψε, αλλά και να μην μπορείς να δώσεις πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος από κάποιους πιο έμπειρους.

Η γνώμη μου είναι ότι το kh στο ενυδρείο του Big Blue πήρε την ανηφόρα από το Ρh buffer που πρόσθετε επηρεαζόμενος από τις τιμές που του έδειχνε το μόνιτορ του Ρh που έχει.

Υπάρχει βέβαια πάντα το πολύ πιθανό όπως προείπαν κι άλλοι παραπάνω το τεστ για κάποιο λόγο να δείχνει λάθος. Γιαυτό καλό είναι να γίνει μέτρηση και με άλλο τέστ όπως της ΑΡΙ

Αν θες θύμισε μας πόση είναι η κυκλοφορία σου.

Για c/r δεν είναι κακή ιδέα να συλλέγεις από τώρα πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του και τα μοντέλα που ανταποκρίνονται στα λίτρα σου αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να αγοράσεις κάποιον τώρα γιατί δεν έχεις στοκάρει τόσο που να τον χρειάζεσαι άμεσα αλλά και γιατί δεν έχεις κατανοήσει κάποια πράγματα πιο απλά και πιο βασικά. Για παράδειγμα δεν μπορεί να έχεις αυξημένη μία παράμετρο πχ το kh στο νερό του ενυδρείου σου, να μην ξέρεις πως σου προέκυψε, αλλά και να μην μπορείς να δώσεις πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος από κάποιους πιο έμπειρους.

Εχεις δίκιο...και το δικό μου συμπερασμα είναι ότι το Kh πήρε την ανηφόρα μετά την συστηματική χρησιμοποίηση του Ph Buffer της Salifert.Το έχω σταματήσει πλέον εντελώς και τα πράγματα αρχίζουν να βρίσκουν τον σωστό δρόμο.Ηδη βρίσκομαι στο 11 Kh με ασβέστιο λίγο πάνω απο το 300.

Λάθος στο test δεν υπάρχει αφού το τσέκαρα με νερό γεμάτο ασβέστιο και μου έδειξε κανονικά αυτό που έπρεπε.

Σε ότι αφορά τώρα την χρήση του Ph Buffer ομολογώ ότι έκανα λάθος, παρασυρόμενος απο τις χαμηλές ενδείξεις του Πεχάμετρου, το οποίο τελικά δεν ξέρω πόσο σοβαρά θα το έχω απο εδω και εμπρός.Το υγρό μέτρησης Ph μου δίνει κάτι λίγο παραπάνω απο 8......προς το παρών ξεχνάω ενδείξεις ηλεκτρινικού πεχάμετρου και χρήση Ph Buffer.

Σε ότι αφορά τον ριάκτορα επίσης συμφωνώ σε όλα.

Πάντως σε ευχαριστώ πάρα πολύ γιά το ενδιαφέρον σου και την διάθεση γιά βοήθεια....μάλλον πέτυχες διάνα.

Έγινε επεξεργασία - Big Blue

Αυτή είναι η αξία του δημόσιου διάλογου. Αναδεικνύει λεπτομέρειες που τις αγνοούμε και που μπορούν να αποτελέσουν αργότερα χρήσιμο οδηγό συμβουλών, αυτών που θα ακολουθήσουν.

Επειδή οι δημοσιεύσεις ξεχνιούνται με την πάροδο του χρόνου, θα σας παρακαλούσα αγαπητοί Φίλοι Big Blue και nikman σε μελλοντικό ανάλογο θέμα, να μεταφέρεται τις εμπειρικές γνώσεις σας, σε όποιον τις ζητήσει, με σκοπό τη βοήθεια των μελών αλλά και τη διάδοση του χόμπυ μας.

Γιάννη περιμένω νέα από την εξέλιξη του συστήματός σου.

Καλή συνέχεια

Guest aquarius

...

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει το ΚΕΝΤ, οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά είχα διαβάσει σε άλλο ελληνικό φόρουμ με έμπειρους reefers, ότι ενδείκνυται το ΚΕΝΤ σε περίπτωση υψηλού KH σε θαλασσινά. Κάπου, νομίζω, είχα δεί και ένα συγκριτικό πίνακα από σχετική μελέτη για τα αλάτια, αλλά όσο και άν έψαξα στο δίκτυο δε το βρήκα :rasp: (γιαυτό πρέπει, αν βρείς κάτι να το αποθηκεύσεις τοπικά αμέσως αλλιώς πέταξε το πουλάκι... :rasp: )

Τελικά μήπως είναι μύθος ή υπερβολή λόγω κάποιας "χαλασμένης" παρτίδας... :rasp:

Τώρα όσον αφορά στο KH του TM, αν και σε πιστεύω :D, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό χρησιμοποιώ και εγώ, αλλά και γιατί δεν έχω διαβάσει τίποτα σχετικό με χαμηλό KH για το συγκεκριμμένο αλάτι... ;)

Αυτή είναι η αξία του δημόσιου διάλογου. Αναδεικνύει λεπτομέρειες που τις αγνοούμε και που μπορούν να αποτελέσουν αργότερα χρήσιμο οδηγό συμβουλών, αυτών που θα ακολουθήσουν.

Επειδή οι δημοσιεύσεις ξεχνιούνται με την πάροδο του χρόνου, θα σας παρακαλούσα αγαπητοί Φίλοι Big Blue και nikman σε μελλοντικό ανάλογο θέμα, να μεταφέρεται τις εμπειρικές γνώσεις σας, σε όποιον τις ζητήσει, με σκοπό τη βοήθεια των μελών αλλά και τη διάδοση του χόμπυ μας.

Γιάννη περιμένω νέα από την εξέλιξη του συστήματός σου.

Καλή συνέχεια

Νίκο μου μην το συζητάς καθόλου...θεωρώ υποχρέωσή μου την άμεση ενημέρωση εδω σε οποιοδήποτε πρόβλημα με τις λύσεις αντιμετώπησής του που βρίσκουμε.....είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω απέναντι σε αυτο τον ιστότοπο που με φιλιξενεί με τόση αγάπη.....να'σαι καλά.

Αυτη την στιγμή οι μετρήσεις μου, δείχνουν 350 ασβέστιο και 1350 μαγνήσιο....ανεβαίνουμε σιγά-σιγά!!!

Τώρα όσον αφορά στο KH του TM, αν και σε πιστεύω :D, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό χρησιμοποιώ και εγώ, αλλά και γιατί δεν έχω διαβάσει τίποτα σχετικό με χαμηλό KH για το συγκεκριμμένο αλάτι... :rasp:

Αγαπητέ aquarius όταν λέμε ότι ένα αλάτι έχει χαμηλό κάποιο στοιχείο πχ το Kh φαντάζομαι ότι εννοούμε σε σχέση με άλλα αλάτια, σε σχέση με τη θάλασσα και σε σχέση με το ίδιο, δηλαδή συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα στοιχεία του. Έτσι καταλαβαίνω ,εγώ τουλάχιστον, το χαμηλό ή το υψηλό.

Το ΤΜ εφόσον το χρησιμοποιείς θα μπορούσες να κάνεις μία μέτρηση σε νερό της αλλαγής και να δεις πόσο ΚΗ σου βγάζει.

Έτσι νομίζω ότι αποκτούμε μία προσωπική αντίληψη που σε αρκετές περιπτώσεις είναι και η σωστότερη, ή τουλάχιστον θα μπορούμε να την υποστηρίξουμε στηριζόμενοι σε κάτι χειροπιαστό.

Εγώ το ΤΜ έχω μετρήσει σε νερό αλλαγής και μου βγάζει 7dkh με τεστ της Api. Ο φίλος mastronic το έχει μετρήσει 8dkh με τεστ salifert, και Ίσως να είναι αυτό το σωστότερο.

Όπως και να έχει είναι μικρότερο από της θάλασσας. Σίγουρα υπολείπεται από άλλα αλάτια. Δεν ακολουθεί δε την υψηλή αναλογία που έχει το ίδιο το αλάτι (ΤΜ) στα άλλα στοιχεία του πχ ασβέστιο, μαγνήσιο. Επομένως είναι χαμηλό.

Guest aquarius

Ευχαριστούμε για τα links filrou! Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτοί οι πίνακες που ανέφερα παραπάνω. Εκείνοι ήταν από ένα εργαστήριο οργανισμού μέτρησης ποιότητας ή κάτι τέτοιο.

Πάντως αυτά που μας έδωσες, αν και τα είχα εντοπίσει στο δίκτυο, δε μπόρεσα να βγάλω άκρη για το συγκεκριμένο ζήτημα με το KH στο KENT. Υπάρχει κάποιος συσχετισμός των στοιχείων αυτής της μελέτης του AAM με το Alkalinity? ή απλά παρατίθενται συγκριτικοί πίνακες περιεκτικότητας χημικών στοιχείων?

Πιθανόν κάτι να μου διέφυγε...στη χημεία ήμουν (και είμαι) σκράπας! :rasp:

Τελικά όμως, το ΚΕΝΤ δίνει ή όχι χαμηλό Alk? :D

Έγινε επεξεργασία - aquarius

θα μας τρελάνουν αυτά τα τεστ ..

για τα μπάζα είναι όλα τα φτηνά μου φαίνεται :D ..

εδώ είναι δυο έρευνες

η δεύτερη είναι πιο <χομπίστικη>

http://www.aquariumwatertesting.com/AWT_Sa...alysis_0208.pdf

http://www.tanktests.co.uk/index.php?targe...alt_water_study

Παιδια νομιζω πως δεν θα βγαλετε ακρη ετσι. Το καθε αλατι εχει τα υπερ και τα κατα του και ολα ειναι μιλια μακρια απο το θαλασσινο νερο. Το Tropic Marine Pro Reef το εχω μετρησει με Salifert Dkh 8. Εχω δοκιμασει 3-4 αλατια και γενικοτερα κατα την αποψη μου ειναι ενα απο τα καλυτερα αλατια. Αλλαζω νερο συμπληρωνω με Kent Pro Buffer και ειμαι κομπλε! Τα υπολοιπα τα αναλαμβανει ο Ρεακτορας. Θεωρω οτι με λιγη υπομονη θα ερθουν οι τιμες του φιλου ΒΒ εκει που πρεπει. Ενα πολυ καλο αθρο για να καταλαβει καποιος την σχεση των τιμων και να δρασει αναλογα ειναι αυτο:

http://www.reefkeeping.com/issues/2005-07/rhf/index.php

Πάντως αυτό που βλέπβ καθημερινά, είναι η συνεχής αλλαγή εμφανησιακά τουλάχιστον στο ενυδρείο, καθώς φτειάχνουν οι τιμές και στρώνει με την πάροδο του χρόνου όλο και πιό πολύ το ενυδρείο...τι ενοώ;

αυξηση της κοραλίνης...αύξηση της ασβεστιακής άλγης....μείωση της ανεπιθύμητης άλγης και αρκετό πράσινο χρώμα στους βράχους.....

Guest aquarius

θα μας τρελάνουν αυτά τα τεστ ..

για τα μπάζα είναι όλα τα φτηνά μου φαίνεται :rasp: ..

εδώ είναι δυο έρευνες

η δεύτερη είναι πιο <χομπίστικη>

http://www.aquariumwatertesting.com/AWT_Sa...alysis_0208.pdf

http://www.tanktests.co.uk/index.php?targe...alt_water_study

Αυτό είναι!!! Το pdf του AWT!!! Μπράβο σου spin! :rasp:

Λοιπόν εγώ μέτρησα χθές το ΤΜ το απλό με το νέο (διορθωμένο) τέστ της salifert και μου έδωσε 11.5 dKH. Το νέο αυτό τέστ είναι πολύ αξιόπιστο (+/- 0,3 dKH) και η Salifert δίνει μάλιστα μετρημένο δείγμα για επιβεβαίωση της αξιοπιστίας του!

Τελικά μου φαίνεται πως οι συγκριτικές μετρήσεις που μας έδωσε ο χομπίστας, στο link του spin, είναι οι σωστές τιμές ειδικά για τα αλάτια TM, καθώς εγώ μέτρησα το απλό TM στο 11.5 dKH και αυτός στο 12.8. To TM pro reef το μετράτε κάποιοι από εσάς, περίπου 8dKH και αυτός 7.7dKH.

Σωστός ο χομπίστας! :rasp:

Ευχαριστούμε ξανά spin! :D

Guest aquarius

Αυτό είναι!!! Το pdf του AWT!!! Μπράβο σου spin! :rasp:

Λοιπόν εγώ μέτρησα χθές το ΤΜ το απλό με το νέο (διορθωμένο) τέστ της salifert και μου έδωσε 11.5 dKH. Το νέο αυτό τέστ είναι πολύ αξιόπιστο (+/- 0,3 dKH) και η Salifert δίνει μάλιστα μετρημένο δείγμα για επιβεβαίωση της αξιοπιστίας του!

Τελικά μου φαίνεται πως οι συγκριτικές μετρήσεις που μας έδωσε ο χομπίστας, στο link του spin, είναι οι σωστές τιμές ειδικά για τα αλάτια TM, καθώς εγώ μέτρησα το απλό TM στο 11.5 dKH και αυτός στο 12.8. To TM pro reef το μετράτε κάποιοι από εσάς, περίπου 8dKH και αυτός 7.7dKH.

Σωστός ο χομπίστας! :rasp:

Ευχαριστούμε ξανά spin! :D

Και τελικά ΝΑΙ! Σύμφωνα με τους μάλλον έγκυρους πίνακες του AWT, το KENT είναι το αλάτι με το χαμηλότερο KH συγκριτικά με τα άλλα (εκτός του Marine Environment με 1.71Meq/l), με 1.9 Meq/l.

να σου πω και κάτι άλλο να γελάσεις ..

πολλοί θεωρούν ότι το αλάτι πρέπει να αναδευτεί πριν τη χρήση για να ομογενοποιηθούν τα συστατικά του :rasp:

ανακάτεμα λοιπόν :D

σε όποιον αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη ιδέα προτείνω να πάρει μέτρα ώστε να μη αναπνέει τη σκόνη

και κάτι ακόμα

η νέα μόδα* στα τεστ είναι τα ELOS

τσέκαρα το ασβέστιο σε σύγκριση με τη salifert και μου έδινε σχεδόν ίδια ένδειξη , σύντομα θα έχω στα χέρια μου και άλλα τεστ

*αν θες να είσαι σίγουρος πας σε άλλες εταιρίες με ακριβέστερα και ακριβότερα τεστ

Πράγματι πολύ ενδιαφέρον τα link με τους πίνακες και τις παραμέτρους του κάθε αλατιού. Το Κent και το Tropic Marin pro Reef έχουν από τα χαμηλότερα Kh. Οπότε αν ο ΒΒ χρησιμοποιεί το pro reef δεν χρειάζεται να το αλλάξει. Το κέρδος θα είναι αμελητέο. Φυσικά αν χρησιμοποιεί το απλό τότε ναι έχει μεγάλη διαφορά, συμβάλοντας στην αλματώδη αύξηση του kh που έχει στο ενυδρείο του.

Λοιπόν παλαιότερα είχα μετρήσει 12 dkh σε νερό αλλαγής και αργότερα όταν πήρα Α/Ο ξαναμέτρημα και μου έδωσε 7+ dkh πάντα με to pro reef. Είχα υποθέσει τότε ότι τους παραπάνω βαθμούς dkh μου τους έδινε το νερό του δικτύου. Τώρα όμως που βλέπω τους πίνακες και πόσο Alkalinity δίνει το απλό ΤΜ παίζει να μου είχαν πασάρει αυτό το αλάτι αντί για το pro. :rasp:

To reef crystals βλέπω από τον πίνακα και έχει ενδιαφέρον. Όλα στο φουλ!!! Πώς το καταφέρανε βρε παιδιά; :D

Σήμερα βρίσκομαι Αθήνα και προαπάθησα να βρω της KENT το turbo calcium αφού το πρωτο κουτί σε καννονική συσκευασία μου τελείωσε.Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρώ και έτσι αποφάσησα να δοκιμάσω το αντίστοιχο της Tropic marin.Υπενθυμίζω ότι αυτη την εποχή μετά την παύση του Ph bufer οι τιμές σε ασβέστιο έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν με την χρήση του turbo calcium σιγά και σταθερά.Εχω μεγάλη περιέργεια στο τι θα γίνει με το αντίστοιχο προιόν της Tropic σε συνδιασμό με το αλάτι της Tropic που χρησιμοιποιώ.Σήμερα επίσης είναι και η καθορισμένη ημέρα,γιά την τακτική μηνιαία αλλαγή νερού μαζί με τα απαραίτητα υλικά σε άνθρακα-αντιφώσφορο και υαλοβάμβακα.

.Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρώ και έτσι αποφάσησα να δοκιμάσω το αντίστοιχο της Tropic marin.

δεν δούλεψε στο δικό μου ενυδρείο όταν το δοκίμασα πριν 4-5 χρόνια

, ίσος να το έχουν βελτιώσει

για λόγους ασφάλειας μη χρησιμοποιείς τη maximum δοσολογία , κράτα τις τιμές σου στα κάτω όρια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...