Jump to content

Sos πως φυτεύουμε

pet

Recommended Posts

Γειά σας,

Πήρα σήμερα κάποια φυτά για το ενυδρείο μου και θέλω να ρωτήσω μια μάλλον πολύ χαζή ερώτηση.

Ελευθερώνω τις ρίζες από αυτό το μάλλον συνθετικό περίβλημα που έχουν και φυτεύω ή τα βάζω μαζί με αυτό!

Μέχρι τώρα είχα ανούμπιες που δεν ήταν μέσα σε τέτοιο υλικό και τις τοποθέτησα σε ξύλα, τώρα με αυτά που θα τα βάλω στο χαλίκι κόλλησα!

Ευχαριστώ

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=3461

http://www.tropica.com/go.asp?article=883

(ουπς! με πρόλαβε ο delta...προηγείται και αλφαβητικά βλέπεις :rasp:

Έγινε επεξεργασία - efthvag

Ήταν χαζό αλλά έπρεπε να σιγουρευτώ

Σας ευχαριστώ πολύ-πολύ

@ pet Μια απαντηση μπορει να ειναι χαζη, μια ερωτηση ποτέ. :rasp:

@ efthvag οσο πιο πολλες απαντησεις τοσο το καλυτερο :rasp:

@ pet Μια απαντηση μπορει να ειναι χαζη, μια ερωτηση ποτέ. :P

τέλειο το βιντεάκι, τα φύτεψα κιόλας! :rasp:

ευχαριστώ

@ pet Μια απαντηση μπορει να ειναι χαζη, μια ερωτηση ποτέ. :P

"Τα είδα όλα" :rasp:

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!

"Τα είδα όλα" :rasp:

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!

Φύτεψα τα φυτά μου, πήρα κι άλλα, έχω τώρα καμμιά 12αριά και νομίζω ότι γέμισε αρκετά.

(echinodorus, microsorum, crinum, pogostemon, anubias)

Ποιό είναι το κατάλληλο σύστημα λίπανσης; ταμπλέτες, υγρά... κ.λπ.

Μπες στον κόπο να γράψεις πιο αναλυτικά στοιχεία, δηλαδή αν έχεις υπόστρωμα κάτω από το χαλίκι, τι φωτισμό (πόσες λάμπες, βατ, μάρκα), πόσες ώρες τις ανάβεις ημερησίως, αν έχεις μέσα ψάρια πόσα-ποιά, τι φίλτρο και υλικά φιλτραρίσματος και γενικά, όσο ποιό καλά περιγράψεις το ενυδρείο σου τόσο πιο εύκολο θα είναι να σε βοηθήσει κάποιος...αν μπορείς να ανεβάσεις και καμμιά φωτογραφία..και να γράψεις και αναλυτικά ποιά και πόσα φυτά έχεις...

Λοιπόν από φυτά έχω:

2 Echinodorus ‘aquartica’

1 Echinodorus ‘ozelot’

1 Echinodorus ‘x barthii’

1 Crinum calamistratum

1 Pogostemon helferi

2 Microsorum pteropus ‘narrow’

1 Cryptocoryne

1 anubia και

2 μικρά που δεν τα ξέρω (... nana)

Σχεδόν όλα τα έβαλα την τελευταία εβδομάδα.

Λάμπα έχω τη sera plant color 15W αυτή που μου είχαν προτείνει για το ενυδρείο (Juwel 60lt) αλλά όταν ήταν με 2 φυτά και την ανάβω ~10 ώρες.

(Προφανώς πρέπει να την αλλάξω)

Έχω σκέτο χαλίκι, χωρίς υπόστρωμα.

Μετά από μια ταλαιπωρία με τις τιμές του νερού (μπήκα ξανά δηλ. σε διαδικασία στρωσίματος) αφαίρεσα 3 αταίριαστα ψάρια που είχα και αυτή τη στιγμή έχω μόνο 2 γκάππυ με σκοπό να συνεχίσω μόνο με ζωοτόκα.

Φίλτρο έχω το τυποποιημένο της Juwel με τα σφουγγάρια (μπλε, πράσινο, μαύρο άνθρακα, filterwool) αλλά θέλω να το αλλάξω και να βάλω και κεραμικά υλικά (μάλλον σε μορφή μακαρονιού).

1. Δεν χρειαζεσαι υποστρωμα.

2. Θα χρειαστεις κι αλλη λαμπα. Να εισαι στο μισο βατ ανα λιτρο περιπου.

3. Η ποσοτητα των λιπασματων μπαινει σε συναρτηση με το διαθεσιμο φωτισμο και διοξειδιο (CO2). Αυτα τα δυο σπρωχνουν τα φυτα να αναπτυχθουν και αν ριχνεις παραπανω λιπασματα θα τα εκμεταλευονται οι αλγες, αν ριχνεις λιγοτερα θα χαλανε τα φυτα. Καταλαβαινεις χρειαζεται μια ισορροπια.

4. Οι εχινοδωροι και το pogostemon ειναι απο τα πιο καλα και ευκολα φυτα.

Αντεχουν σε ψηλοτερες θερμοκρασιες απο τα αλλα και τρεφονται απο τις ριζες τους, δλδ θα χρειαστεις να παρεις και να φυτεψεις διπλα (2-3 εκ, οχι πιο κοντα) στις ριζες τους ταμπλετες* σαν κι αυτες http://www.seachem.com/Products/product_pa...ourishTabs.html

5. Το Crinum calamistratum ισως δεν παει τοσο καλα αφου χρειαζεται πολυ φως.

6. Τη φτερη ή java fern ή microsorum δεν θα τη φυτεψεις, Θα την "πιασεις" αναμεσα σε κλαδια ξυλων και πετρες με λιγη πετονια ή κλωστή στο χρωμα του ξυλου (οπως την ανουμπια). Ειναι ευκολη και τρεφεται απο τα φυλλα της.

7. Η κρυπτοκορυνα ευκολη κι αυτη, θελει ταμπλετα.

8. Η ανουμπια δεν θελει τιποτα απλα οπως ειπαμε μη τη φυτεψεις στο χαλικι.

9. Ανθρακα στο ενυδρειο με φυτα δεν βαζεις γιατι κραταει τα λιπασματα.

10. Aντικατεστησε καποιο σφουγγαρι με siporax ή substrat pro.

11. Ψαχτη να φτιαξεις σε μπουκαλι διλιτρο με ζαχαρη μαγια, diy ιδιοκατασκευη διοξειδιο. (κανε αναζητηση)

Αλλιως θα πας σε υποκαταστατο που κοστιζει ομως κατι παραπανω απο το ζαχαρονερο ετσι?

Κοιτα για seachem excel

12. Θα κοιτας τα ΝΟ3 (νιτρικα) οταν μετρας πριν την αλλαγη να μην ειναι μηδεν, αλλα 10-15. Με αυτα εκτως των αλλων τρεφονται τα φυτα.

13. Απο υπολοιπα λιπασματα προτεινω ιδιως αν βλεπεις τρυπες στα φυλλα : 1-2 φορες την εβδομαδα καλιο (seachem potassium). Δυο φορες την εβδομαδα seachem flourish ιχνοστοιχεια-γενικο λιπασμα.

Οι δοσολογιες που λενε ειναι για φουλ φυτεμενα και ειναι η μεγαλυτερη δοσολογια που μπορει να γινει.

Εσυ ξεκινα με το 1/3 της δοσης και νομιζω θα εισαι ΟΚ.

Αν δεις συμπτωματα μη καλης αναπτυξης τα ξαναλεμε.

* προσοχη με τις ταμπλετες να μην τις ξεθαψεις απο το βυθο γιατι θα αφησουν τα θρεπτικα στο νερο και θα γεμεισεις αλγες και φιλμ επιφανειας. Κρατανε 3 μηνες περιπου πριν λειωσουν,

Καλη συνεχεια.

• 4 weeks later...

ενα μεγαλο μπραβο στον delta66 διοτι οι απαντησεις ειναι κατι παραπανω απο πολυ καλες .

ειχα ακριβως το ιδιο προβλημα με τον φιλο που ανηξε το ποστ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...