raise0 26 Μαρτίου 2009 #1 Share 26 Μαρτίου 2009 Το πρόβλημά μου: Ένα χρυσόψαρο σε Ενυδρείο 10 λίτρων. Λειτουργία: 3 μήνες. Φώς αναμμένο 20:00 με 01:00 το βράδυ. 80% αλλαγή νερού κάθε 4-5 μέρες με αντιχλώριο και με 3 ώρες καθημερινής λειτουργίας απλού φίλτρου. 2 εβδομάδες εξαιρετικά μειωμένης κινητικότητας. Πότε στο βυθό, πότε στην επιφάνεια. ΟΛΑ τα πτερύγια ΚΛΕΙΣΤΑ και ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ στο σώμα. Κάποιες φορές παρατήρησα αργή πτώση από την επιφάνεια στο βυθό χωρίς να κουνά πτερύγια. Πότε πότε αναπνέει γρήγορα στην επιφάνεια. Τη 2η εβδομάδα άρχισε να ΜΗΝ ΤΡΩΕΙ. Τη 2η εβδομάδα συμπτωμάτων αφαίρεσα τα πάντα από το ενυδρείο (πέτρες - φυτά). Μέσα σε αυτές τις δυο εβδομάδες ενεργήθηκε 2 φορές. Τη πρώτη σχεδόν φυσιολογικά και τη δεύτερη φορά έβγαλε ένα πολύ ΜΑΚΡΥ, ΛΕΠΤΟ και ΓΑΛΑΚΤΕΡΟ μακαρόνι. Δεν αντιδρά σε τίποτα... Σχεδόν το σπρώχνεις με το δάχτυλο και το ανέχεται. ΔΕΝ έχει εμφανίσει τα γνωστά σημάδια του ich. Πριν 2 μέρες όμως παρατήρησα μια "ρωγμή" στο κάτω πτερύγιο της ουράς. Εχτές το έξω κομμάτι της "ρωγμής" ΕΛΕΙΠΕ! Τι να κάνω; Στο PetShop ο άνθρωπος δεν ήξερε τι να μου πρωτοδώσει. Φοβήθηκα και δε πήρα τίποτα. Να αρχίσω με απλό αλάτι (εκτοζόν) ή με γενικό θεραπευτικό φάρμακο (ενδοπαράσιτων ή εξωπαράσιτων); Οι 2 πρώτες φωτογραφίες είναι με την ουρά ΟΚ (πριν την ασθένεια) και οι δυο στο τέλος με τη μισοφαγωμένη ουρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 26 Μαρτίου 2009 #2 Share 26 Μαρτίου 2009 Εχεις κανει πολλα και σοβαρα λαθη. Τις απαντησεις θα τις βρεις γραμμενες στο τμημα που αφορα τους αρχαριους και τα χρυσοψαρα. Διαβασε για να μην "φυγει" αδικα. Σε γενικες γραμμεςς θα σου πω οτι κανενα ψαρι δεν μπορει να ζησει σε αυτο το χωρο. Ενα χρυσοψαρο θελει 50-60 λιτρα. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να πας πισω το ψαρι και αφου διαβασεις και εφοδιαστεις με γνωσεις και το καταλληλο ενυδρειο, να ξεκινησεις απο την αρχη. Ευχομαι να παρεις τη σωστη αποφαση και καλη τυχη στο ψαρι σου.- Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 26 Μαρτίου 2009 #3 Share 26 Μαρτίου 2009 Εχεις κανει πολλα και σοβαρα λαθη. Τις απαντησεις θα τις βρεις γραμμενες στο τμημα που αφορα τους αρχαριους και τα χρυσοψαρα. Διαβασε για να μην "φυγει" αδικα. Σε γενικες γραμμεςς θα σου πω οτι κανενα ψαρι δεν μπορει να ζησει σε αυτο το χωρο. Ενα χρυσοψαρο θελει 50-60 λιτρα. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να πας πισω το ψαρι και αφου διαβασεις και εφοδιαστεις με γνωσεις και το καταλληλο ενυδρειο, να ξεκινησεις απο την αρχη. Ευχομαι να παρεις τη σωστη αποφαση και καλη τυχη στο ψαρι σου.- Ότι είπε ο diskus fan και θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός: 1) 10L "ενυδρείο" δεν είναι ενυδρείο. Όπως προαναφέρθηκε, χρυσόψαρα θέλουν πολύ περισσότερα λίτρα. Οπότε θεωρώ επιτακτική ανάγκη την αγορά ενός νέου ενυδρείου! 2) Δεν κατάλαβα γιατί έχεις σε λειτουργείο ΜΟΝΟ 3 ώρες το φίλτρο. Τα φίλτρα ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν 24 ώρες και να έχουν μέσα τους κάποιο καλό βιολογικό υλικό. 3) Με 80% αλλαγή νερού σε συνδυασμό με τα παραπάνω, σακατεύεις το ψάρι. Τις αλλαγές νερού τις κάνουμε για να ρίχνουμε τα νιτρικά (ΝΟ3) τα οποία δημιουργούνται από τον κύκλο του αζώτου. Διάβασε οπωσδήποτε το παρακάτω link (http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18301). Με τόσο μεγάλες αλλαγές νερού αλλάζεις ξαφνικά τις συνθήκες διαβίωσής του. Τώρα αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να βελτιώσεις τις συνθήκες. Κταρχήν θέσε σε λειτουργεία το φίλτρο επί 24ωρο. Πάρε τεστάκια για ΝΗ3/ΝΗ4 (αμμωνία), ΝΟ2 (νιτρίτες) και ΝΟ3 (νιτρικά) και μέτρησε να μας πεις. Η χρήση ΕΚΤΟΖΟΝ αλλά και Melafix μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσεις τις τιμές που σε ρωτάω πιο πάνω και φυσικά να πάρει ςμεγαλύτερο ενυδρείο. Το πιο σωστό απ'όλα είναι να δώσεις το ψάρι πίσω, όπως σου είπε ο Diskus, και να μελετήσεις πολύ πριν ξαναπάρεις ψάρι, αλλά έτσι άρρωστο όπως είναι αποκλείεται να στο δεχτούν. Κάνε ότι σου λέω να σώσουμε το ψαράκι και μετά βλέπουμε και τα υπόλοιπα. ΥΓ: Καλώς ήρθες στην παρέα μας και σου εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που ποστάρεις στις ασθένειες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 26 Μαρτίου 2009 #4 Share 26 Μαρτίου 2009 Μέχρι να δώσεις το ψάρι ή να του πάρεις ενυδρείο, βάλ' το σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, έστω και κουβά και κάνεις αλλαγές νερού κάθε μέρα με ίδια θερμοκρασία που θα το έχεις ετοιμάσει σε άλλο δοχείο με αντιχλώριο. Πάρε και ένα τεστάκι αμμωνίας, έστω και χαρτάκια (sticks) και κάνε αλλαγή νερού όταν ανεβαίνει η αμμωνία πάνω από 1-2. Όλα αυτά που σου προτείνω είναι λύσεις έκτακτης ανάγκης μπας και την σκαπουλάρει το ψαράκι, κανονικά θέλει στρωμένο ενυδρείο πάνω από 30 λίτρα (προσωρινά) άμεσα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
raise0 27 Μαρτίου 2009 Author #5 Share 27 Μαρτίου 2009 Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας, αλλά νοιώθω την ανάγκη να δικαιολογηθώ. Θα πω κάποια πράγματα που μάλλον θα προσβάλουν και θα εξαγριώσουν τους έμπειρους, αλλά τι να κάνει κανείς; Πήρα ένα μικρό διάφανο κουτάκι για να βάλω μέσα το πιο ανθεκτικό ψάρι του κόσμου έτσι ώστε να αντέξει στην άγνοιά μου. Είναι 10 λίτρα έτσι ώστε να μην περιορίζει ούτε την ελευθερία χώρου του ψαριού αλλά ούτε και τη δικιά μου (δε μένουμε όλοι σε βίλλα). 50-60 λίτρα για ΕΝΑ χρυσόψαρο; Ας είμαστε ρεαλιστές… Ο φυσικός χώρος των ψαριών είναι η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια. Από τη στιγμή που μπαίνουν σε κουτιά αιχμαλωσίας το συν πλην στα λίτρα δε σώζει τη κατάσταση. Οι κανόνες ΑΥΤΟ το ψάρι = ΑΥΤΑ τα λίτρα μόνο γέλιο μου φέρνουν. Σκοπός μου δεν είναι να γίνω βιολόγος, ούτε χημικός. Οπότε να δίνω 20ευρα στα petshop, για τεστ στη γυάλα με το χρυσόψαρο, αποκλείεται. Στο κάτω κάτω δεν έχω κανένα ηθικό ενδοιασμό στο να αγοράζω ένα ψαράκι των 3 ευρώ κάθε 3-4 μήνες, έτσι ώστε να έχω ευχέρεια λαθών. Δόξα το Θεό δε μου λείπει ούτε αγάπη, ούτε συμπόνια, ούτε επίγνωση των κινήσεων μου. Τουλάχιστον σε σύγκριση με κάποιους άλλους δηλωμένους φιλόζωους που γνωρίζω. Πριν κεραυνοβοληθώ από το φόρουμ να σας πω ότι παρ' όλα αυτά νοιάζομαι για τη πορεία διαβίωσης του ψαριού. Απλά μέχρι εκεί που δε θα καταπατά τη δικιά μου. Δε μπορώ να το εκφράσω καλά. Κρίμα. Δε το γλυτώνω το βρίσιμο. Το φιλτράκι το τρέχω 3 ώρες κάθε μέρα γιατί είναι εσωτερικό και τα επίπεδα θορύβου και δονήσεων που παράγει δύσκολα αντισταθμίζονται από τη φίλτρανση που επιτυγχάνει. Η αλλαγή του νερού κατά 80% ήταν λογικά λάθος μου. Μιας και η παραμονή σε δοχείο των 10 λίτρων είναι προϋπόθεση για εμένα, δε το βλέπω να ασχοληθεί άλλος με το πρόβλημά μου. (μετά από όσα έγραψα κιόλας…) Αύριο θα πάω να πάρω αλατάκι ΚΑΙ φάρμακο (οτι μου πεί ο πετσοπ boy). Πέρασαν δυο εβδομάδες. Πάω σε δραστικά μέτρα τώρα. Θα το βουτήξω σε Betantin! Σας ευχαριστώ όλους και να πώ οτι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κάποιον. Απλά σήκωσα την ασπίδα του νέου χομπίστα στο χώρο. Συγνώμη αν θίγω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 27 Μαρτίου 2009 #6 Share 27 Μαρτίου 2009 Εγώ τώρα γιατί νομίζω πως είσαι "βαλτός" για όλα τα παραπάνω.... Μου φαίνεται πως έκανες μία ερώτηση μόνο και μόνο για να αποντήσεις με αυτόν τον τρόπο και να πικάρεις κάποιους Ελπίζω να μην το καταφέρεις.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 27 Μαρτίου 2009 #7 Share 27 Μαρτίου 2009 stormtrooper δεν με απασχολεί καθόλου αν ειναι βαλτός ή οχι . Θίγει ενα θεμα ο φιλος raise0 που αντικειμενικά υπάρχει στη κοινωνία μας και ειναι ο λόγος που φτιάχτηκε αυτο το φόρουμ , να ενημερωθεί δηλαδή ο κόσμος γύρω απο τα ψάρια . Με σεβασμό προς τις απόψεις του θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε τις δικές μας . Δεν ειναι υποχρεωτικό να ασπαστεί τις απόψεις μας , θα είναι όμως μεγάλη επιτυχία να θέσει τα ερωτηματικά και να αναρωτηθεί . Φιλε raise0 απ οτι έγραψες εμένα το αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι η φράση σου " Οι κανόνες ΑΥΤΟ το ψάρι = ΑΥΤΑ τα λίτρα μόνο γέλιο μου φέρνουν. " Για να στο δώσω να το καταλάβεις θα σου πω το εξής , ενα λυκόσκυλο πιστεύεις οτι ειναι το ιδιο να ζει σε ενα κλουβί , ενα διαμέρισμα , μια μονοκατοικία με αυλή , ή σε ένα κτήμα ; Πώς θα χαρακτήριζες εσυ τη κατοχή ενος τέτοιου ζώου μέσα σε ενα διαμέρισμα ; Αυτα απο εμένα , πιστεύω οτι τα μέλη μας θα προσπαθήσουν με επιχειρήματα και με σεβασμό προς το πρόσωπο σου να σε κάνουν να κατανοήσεις το πνεύμα μας εδώ μέσα . Το ιδιο περιμένω και απο εσένα , σεβασμό προς τις απόψεις μας , χωρίς .... γέλια . Τωρα για να ερθω και στο κυρίως πρόβλημα και με το σκεπτικό το μη χείρον βέλτιστο εχω να σου πω τα εξής απλα πράγματα που δεν έχουν κόστος ιδιαίτερο . Οταν κάνεις αλλαγή νερού μπορείς το νερό να το βάλεις σε ενα δοχείο με το αντιχλώριο μαζί και να το εχεις έτοιμο την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις με αυτο το τρόπο εχεις ενα σχετικά παλιό νερο με την ιδια θερμοκρασία περιβάλλοντος που εχει και το ενυδρείο σου ( εφ όσον είναι στον ιδιο χώρο). Οι αλλαγές σου θα πρέπει να ειναι μικρότερες και κάθε 3-4 ημέρες . Η ποσότητα της τροφής θα πρέπει να είναι τόση όση θα καταναλωθεί σε 1 λεπτό το πολύ 2 φορές την ημέρα . Να εχεις υπ οψιν σου πως σε αυτές τις περιπτώσεις η τροφή και ο τρόπος χρήσης της ειναι καθοριστικός για την επιβίωση του ψαριού . Τωρα σταματάς το τάισμα για 5 ημέρες κάνεις αλλαγη νερου και με το μελαφίξ ξεκινάς θεραπεία . Υ.γ. τουλάχιστον κάνε μια προσπάθεια να βάλεις ένα καλό βιολογικό φίλτρο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 27 Μαρτίου 2009 #8 Share 27 Μαρτίου 2009 Δέν χρειάζεται να συνεχιστεί το θέμα..... Το ψάρι εκτός των άλλων, σίγουρα υποφέρει και από ενδοπαράσιτα εξού και το 'άσπρα ινώδη περιττώματα' και θέλει άμεσα θεραπεία π.χ. ESHA HEXAMITA ή αντίστοιχο.... Τώρα για τα υπόλοιπα συμφωνώ με τους υπόλοιπους συνφορουμίστες..... Ίσως είναι το πρώτο πόστ για ασθένεια που κλειδώνω αλλά δέν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Άν ο φίλος ΔΕΝ θέλει να ακούσει και θεωρεί ότι όλοι εμείς λέμε βλακείες ενώ έχουμε να κάνουμε με ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ οργανισμούς τί να πώ.....Θλίβομαι γιατί οι λόγοι ύπαρξης ενός φόρουμ είναι ΚΑΘΑΡΑ αυτοί...Η ενημέρωση και η καλυτέρευση του χόμπυ μας, και των ζωντανών μας....Όποιος ΔΕΝ θέλει αυτά ΔΕΝ μπορεί να είναι και μέλος του φόρουμ.... ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΛΟΙΠΟΝ και καλή τύχη στο ψαράκι που καταδίκασες..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 27 Μαρτίου 2009 #9 Share 27 Μαρτίου 2009 Μετά από διευκρινήσεις το θέμα ανοίγει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 27 Μαρτίου 2009 #10 Share 27 Μαρτίου 2009 Μετά από διευκρινήσεις το θέμα ανοίγει. ...και θεωρώ πως είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει μία όμορφη κουβέντα, χωρίς τσακωμούς και χαρακτηρισμούς! Στο κάτω κάτω, κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις Θίγει ενα θεμα ο φιλος raise0 που αντικειμενικά υπάρχει στη κοινωνία μας και ειναι ο λόγος που φτιάχτηκε αυτο το φόρουμ , να ενημερωθεί δηλαδή ο κόσμος γύρω απο τα ψάρια . Με σεβασμό προς τις απόψεις του θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε τις δικές μας . Δεν ειναι υποχρεωτικό να ασπαστεί τις απόψεις μας , θα είναι όμως μεγάλη επιτυχία να θέσει τα ερωτηματικά και να αναρωτηθεί . Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 28 Μαρτίου 2009 #11 Share 28 Μαρτίου 2009 [...]Πήρα ένα μικρό διάφανο κουτάκι για να βάλω μέσα το πιο ανθεκτικό ψάρι του κόσμου έτσι ώστε να αντέξει στην άγνοιά μου. Μπορείς όμως να μειώσεις πρώτα την άγνοιά σου και μετά να δεις τι μπορεί να αντέξει το ψάρι. Είναι 10 λίτρα έτσι ώστε να μην περιορίζει ούτε την ελευθερία χώρου του ψαριού αλλά ούτε και τη δικιά μου (δε μένουμε όλοι σε βίλλα). 50-60 λίτρα για ΕΝΑ χρυσόψαρο; Ας είμαστε ρεαλιστές… Πόσον καιρό θα μπορούσες να ζήσεις σε μια τουαλέτα με χαλασμένο καζανάκι, παράθυρο που ανοίγει 3 ώρες τη μέρα και καθαρισμό με μάνικα μια μια στο τόσο? Ο φυσικός χώρος των ψαριών είναι η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια. Από τη στιγμή που μπαίνουν σε κουτιά αιχμαλωσίας το συν πλην στα λίτρα δε σώζει τη κατάσταση. Οι κανόνες ΑΥΤΟ το ψάρι = ΑΥΤΑ τα λίτρα μόνο γέλιο μου φέρνουν. Αφού δηλώνεις άγνοια πως μπορείς να ξέρεις τόσο καλά οτι το είδος του ψαριού δεν καθορίζει τα λίτρα? πόσο μάλλον ώστε να χλευάζεις την γνώμη τόσων ανθρώπων που δηλώνουν γνώση μέσα από πολυετή εμειρία? Σκοπός μου δεν είναι να γίνω βιολόγος, ούτε χημικός. Οπότε να δίνω 20ευρα στα petshop, για τεστ στη γυάλα με το χρυσόψαρο, αποκλείεται. Στο κάτω κάτω δεν έχω κανένα ηθικό ενδοιασμό στο να αγοράζω ένα ψαράκι των 3 ευρώ κάθε 3-4 μήνες, έτσι ώστε να έχω ευχέρεια λαθών. Το λάθος έχει νόημα να συμβεί έτσι ώστε να μάθεις από αυτό και να μην το επαναλάβεις, στην αντίθετη περίπτωση ή το κάνεις για διασκέδαση ή από μειωμένη αντίληψη. Δόξα το Θεό δε μου λείπει ούτε αγάπη, ούτε συμπόνια, ούτε επίγνωση των κινήσεων μου. Αν νιώθεις την αγάπη και την συμπόνια, δεν μπορείς να βλάψεις κανένα πλάσμα συνειδητά. Αν έχεις επίγνωση των κινήσεων (και πράξεών) σου, δεν μπορείς να δικαιολογήσεις δεύτερο λάθος ή έλλειψη γνώσης με τόσους ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν την εμπειρία τους για το καλό του ψαριού και της δικής σου διευκόλυνσης. Τουλάχιστον σε σύγκριση με κάποιους άλλους δηλωμένους φιλόζωους που γνωρίζω. Πριν κεραυνοβοληθώ από το φόρουμ να σας πω ότι παρ' όλα αυτά νοιάζομαι για τη πορεία διαβίωσης του ψαριού. Απλά μέχρι εκεί που δε θα καταπατά τη δικιά μου. Δε μπορώ να το εκφράσω καλά. Κρίμα. Δε το γλυτώνω το βρίσιμο. Το φιλτράκι το τρέχω 3 ώρες κάθε μέρα γιατί είναι εσωτερικό και τα επίπεδα θορύβου και δονήσεων που παράγει δύσκολα αντισταθμίζονται από τη φίλτρανση που επιτυγχάνει. Η αλλαγή του νερού κατά 80% ήταν λογικά λάθος μου. Μιας και η παραμονή σε δοχείο των 10 λίτρων είναι προϋπόθεση για εμένα, δε το βλέπω να ασχοληθεί άλλος με το πρόβλημά μου. (μετά από όσα έγραψα κιόλας…) Αύριο θα πάω να πάρω αλατάκι ΚΑΙ φάρμακο (οτι μου πεί ο πετσοπ boy). Πέρασαν δυο εβδομάδες. Πάω σε δραστικά μέτρα τώρα. Θα το βουτήξω σε Betantin! Προσπαθείς να πετύχεις το παράδοξο... έχει προσπαθήσει φίλος να διατηρήσει μονομάχο σε 10 λίτρα με σωστά στρωμένο φίλτρο που λειτουργεί συνεχώς και ταίζοντας λίγο και πάλι η αμμωνία χτύπαγε κόκκινο με αποτέλεσμα το ψάρι να κάνει ηλιοθεραπεία πάνω στο φίλτρο για να μην το καίει η αμμωνία. Το χρυσόψαρο από την άλλη που έχει την φήμη οτι παράει πολύ αμμωνία, σε 10 λίτρα με φίλτρο μη στρωμένο που λειτουργεί 3 ώρες τη μέρα, χρησιμοποίησε την επίγνωση κινήσεών σου και δες αν είναι εφικτό. Σας ευχαριστώ όλους και να πώ οτι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κάποιον. Απλά σήκωσα την ασπίδα του νέου χομπίστα στο χώρο. Συγνώμη αν θίγω. Κατά τη γνώμη μου η ασπίδα σου είναι η ασπίδα κάποιου που επιμένει να πετύχει κάτι ακατώρθωτο απλά κάνοντας το ίδιο λάθος ξανά και ξανά όχι μόνο χωρίς να μαθαίνει αλλά και να μην δέχεται καμία βοήθεια από ανθρώπους που έχουν ήδη μάθει από το ίδιο λάθος. Τελικά με αυτή την ασπίδα από ποιόν αμύνεσαι? Φίλε μου δεν μου φαίνεσαι για χαζός άθρωπος αλλά επίμονος και ίσως αμυνόμενος από την κριτική των πιό έμπειρων. Να ξέρεις πάντος οτι όποτε χρειαστείς την γνώση, διατίθεται δωρεάν σε αυτό το φόρουμ, αξιολογείται, αναβαθμίζεται και κρίνεται καθημερινά από χομπίστες και επαγγελματίες και μπορείς να την βρείς και χωρίς διάλλογο αν έχεις πρόβλημα με την κριτική μας, διαβάζοντας κάποια άρθρα που σίγουρα δεν χρειάζεται να είσαι χημικός ή βιολόγος για να τα κατανοήσεις. Για άρθρα εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=98 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=585 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=4683 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1556 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=65 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1563 Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 28 Μαρτίου 2009 #12 Share 28 Μαρτίου 2009 Μια ερωτηση γιατι δεν καταλαβα. Τα 50-60 λιτρα που λενε μινιμουμ για το χρυσοψαρο ειναι η βιλα? Τοτε η λιμνη τι ειναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarevock 29 Μαρτίου 2009 #13 Share 29 Μαρτίου 2009 Τι εγινε? αυτο ηταν? μπηκε, τα ειπε, εφυγε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raise0 29 Μαρτίου 2009 Author #14 Share 29 Μαρτίου 2009 Καλησπέρα. Να ευχαριστήσω τον Admin που άνοιξε ξανά το θέμα. Έτσι ας συνεχίσω πάνω στην ασθένεια. Λοιπόν που λέτε το ψαράκι μας άφησε. Τη παρασκευή το απόγευμα το βρήκα νεκρό δίπλα στο φίλτρο... Είχα σκοπό να μπω να διαβάσω συγκεκριμένα για κανα φάρμακο και να πάω να το πάρω αλλά δε πρόλαβα. Λίγο πιο καλά το ιστορικό… 3 εβδομάδες πριν το ατυχές γεγονός παρατήρησα δυσκοιλιότητα. Ενώ το ψαράκι απέβαλε κάθε 2-3 μέρες είχε να τα κάνει καιρό. Έτσι μπήκαμε στη 2η εβδομάδα οπου ενεργήθηκε μια φορά με ασυνήθιστα περιττώματα, (photo) τουλάχιστον για μένα. Αμέσως μετά άρχισαν τα προβλήματα στη κολύμβηση και η απεργία πείνας. Τη 3η και τελευταία εβδομάδα ενεργήθηκε άλλη μια φορά και τελευταία, με πολύ μακριά και λεπτά λευκά ινώδη περιττώματα. Ίσως ενδοπαράσιτα; Τότε ήταν που αφαίρεσα και όλη τη διακόσμηση. Να πω οτι στη περίοδο της ατονίας μια μέρα το είδα για 4-5 δευτερόλεπτα περίπου να κολυμπά μανιασμένα και πολύ γρήγορα χτυπώντας πάνω στα τοιχώματα στο χαλίκι και πέρναγε μέσα απο τα φυτά με δύναμη. Ανατριχιαστικό! Λες και ξύπναγε από εφιάλτη. Σίγουρα πόναγε πολύ μετά. Αυτό ίσως να το ξαναέκανε πολλές φορές. Ξέρει κανείς από τι μπορεί να ήταν. (π.χ. ich;). Το μεγαλύτερο σφάλμα ήταν η μεγάλες αλλαγές νερού που έκανα. Αλλά το άκουσα απο διάφορους με ενυδρεία, δεν ήταν φίλοι μου… δεξιά και αριστερά. Μέτα από πολύ καιρό βρήκα το φόρουμ. Τα χρυσόψαρα απαιτούν και αυτά βιολογικό φίλτρο; Μόνο μηχανικό δε κάνει; Αυτό που έχω κάνει πολύ θόρυβο για μένα. Πρέπει να ακούγεται στο ψάρι σαν καταρράκτης. Πώς γίνεται να μην το αγχώνει με 24ώρες λειτουργία; Δείτε το κιόλας και πείτε μου αν μπορώ να το μετατρέψω σε βιολογικό. Τώρα ήμουν έτοιμος να πάρω άλλο αλλά με φάγατε. Δυστυχώς δε μπορώ να φιλοξενήσω στο χώρο μου 60λιτρο. Θα πάω να δω στο πατάρι ενός γνωστού ένα ενυδρείο γύρω στα 30 λίτρα. Θα το μετρήσω, θα σας πω και βλέπουμε. Θα μπορούσα να πάρω ένα μονομάχο; Είδα ότι είναι μικρότερος. Θέλει τον ίδιο χώρο με το χρυσόψαρο; Αν είναι όμως πιο ευαίσθητο ακόμα δεν το παίρνω. Διάβασα ότι θέλει μαλακό νερό (π.χ. ξύλα μέσα στο ενυδρείο). Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarevock 29 Μαρτίου 2009 #15 Share 29 Μαρτίου 2009 (edited) Κοιτά... θα στο πω ωμά, οταν γραφείς τετοια η μονη απαντηση που μπορεις να παρεις ειναι οτι δεν κανεις για το χομπι... Ξερεις δεν προσπερνιούνται ευκολα τετοια γραφόμενα... Βεβαια το οτι ψαχτηκες για 60αρι ειναι ενα βημα δεν μπορω να πω, αλλα... ....αυτο εχω να σου πω σε πολυ πολιτισμενο τονο! Αν οντως θες να "αλλαξεις" τοτε ξεκιναμε εδω, εδω και εδω μιας και θελεις χρυσοψαρα... Με μεγαλη επιφυλαξη! *edit Τωρα ειδα οτι Γιωργος σου εχει δωσει πιο πανω πολυ καλα links.... διαβασε τα! Έγινε επεξεργασία 29 Μαρτίου 2009 - sarevock Link to comment Share on other sites More sharing options...
marly 29 Μαρτίου 2009 #16 Share 29 Μαρτίου 2009 Λυπάμαι για το ψαράκι αλλά ήταν προδιαγεγραμμένη η τύχη του. Για μονομάχο τα 30lt είναι καλά. Βρές το ενυδρείο και θα σε βοηθήσουμε να κάνεις σωστή δουλειά αυτή τη φορά. Να ξέρεις οτι για να κρατήσεις οτιδήποτε ζωάκι χρειάζονται κάποια έξοδα.Αν δεν θες να διαθέσεις χρήματα χρόνο και κόπο μη κάνεις την αρχή.. Θα είναι κρίμα και για σένα και για το ψαράκι σου! Φιλικά Μαριάννα Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 29 Μαρτίου 2009 #17 Share 29 Μαρτίου 2009 Σου προτείνω 30λιτρο και μονομάχο και είσαι άψογος και οικονομικά και εύκολα και για το ψάρι πολύ καλή περίπτωση, προχώρα με αυτή τη σκέψη, για εμένα είναι επιτυχία και που μπήκες στην διαδικασία να σκεφτείς. Επίσης μιας και σε βλέπω έτοιμο να πάρεις φάρμακα σου λέω το εξής, πάρε ότι χρειάζεται στην αρχή και θα γλυτώσεις τα φάρμακα και πολλάααα έξοδα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 29 Μαρτίου 2009 #18 Share 29 Μαρτίου 2009 (edited) ...Επίσης μιας και σε βλέπω έτοιμο να πάρεις φάρμακα σου λέω το εξής, πάρε ότι χρειάζεται στην αρχή και θα γλυτώσεις τα φάρμακα και πολλάααα έξοδα... Τι φαρμακα τον κοβεις οτι θα παρει δλδ? Έγινε επεξεργασία 29 Μαρτίου 2009 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 29 Μαρτίου 2009 #19 Share 29 Μαρτίου 2009 Αν αγοράζεις ψάρια και φάρμακα με την ελπίδα οτι κάποια στιγμή θα βρεις το σούπερ ψάρι και το σούπερ φάρμακο για να το κρατήσεις σε 10 λίτρα σύγκρινε τα έξοδα με ένα καλοστημένο ενυδρείο κατάλληλο για το ψάρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 29 Μαρτίου 2009 #20 Share 29 Μαρτίου 2009 ααα φαρμακο για τα ψαρια εννοουσες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος