Jump to content

Ph Crash Or Not?

eltzor

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Έχω ενα νεο 80lt ενυδρείο, το οποίο έχει αρκετά φυτά, αρκετό φως και CO2. Το Ph οταν είναι μέρα κυμαίνεται στους 6.10-6.20 βαθμούς. Την νύχτα όμως πέφτει. Πέφτει αρκετά. Για παράδειγμα το χθεσινό βράδυ έφτασε στους 5.85-5.90 βαθμούς. Ξέρω οτι δεν πρέπει να αλλάζει το Ph κατα 0,2 βαθμούς γιατι ειναι επικίνδυνο για τα ψάρια.

Για να μην έχω αυτήν την διακίμανση σκέφτομαι να βάλω σήμερα το βράδυ αεραντλία για να κάνει αναταράξεις στο νερό. Το προβλημά μου είναι, αν αυτό είναι σωστή λύση και αν θα επιρεάζει αρνητικά τα φυτά διότι θα χάνεται το CO2. Τι προτείνεται να κάνω;

Οι άλλες μετρήσεις αν και το ενυδρείο είναι καινούργιο είναι:

GH - 4

KH- 3

NH3/NH4 - 1

NO2 - 0

NO3 - 0

P4 - 0

Ξέρω επίσης οτι το KH θα πρέπει να ανέβει λίγο ακόμα για να σταθεροποιηθεί το PH, αλλά θα δώσει λύση και στο νυχτερινο πρόβλημα, που τα φυτά "αναπνεουν" με αποτέλεσμα να έχω αυτήν την πτώση;

μπορεις αν θελεις να βαλεις αεραντλια.το βραδι ετσι κι αλλιως τα φυτα απελευθερωνουν διοξειδιο(δεν το χρειαζονται),οποτε θα οξυγονωσεις καλυτερα το ενυδρειο σου τις βραδινες ωρες. :thumbup:

Ευχαριστώ για την απαντησή σου, αυτό θα κάνω αλλά είναι η σωστή λύση? εννοώ τι έχει πάει λάθος και γίνεται αυτή η διαφορά του Ph?

Ευχαριστώ για την απαντησή σου, αυτό θα κάνω αλλά είναι η σωστή λύση? εννοώ τι έχει πάει λάθος και γίνεται αυτή η διαφορά του Ph?

υπαρχουν πολλοι-πολλοι παραγοντες που επηρεαζουνε το πεχα σε καθε ενυδρειο.σαφως και μια διακυμανση προς τα κατω ειναι φυσιολογικη,αλλα ισως οχι στο βαθμο που μας αναφερεις εσυ...

οσο για τους παραγοντες,τι να πρωτοπω....ξεκινησε πχ ας πουμε με το ποσο αξιοπιστες ειναι οι μετρησεις σου,και βλεπουμε.... :thumbup:

Για την μέτρηση του Ph έχω Ph controller το ρύθμισα και το έβαλα, αργότερα (περιμένω ηλ. βάνα) θα ρυθμίζει αυτόματα και το CO2. Έκανα και Ph test me Sera που έχω και μου το έβγαλε περίπου το ίδιο (λέω περίπου διότι δεν έχει κλίμακα ανα 0.1 αλλά 0.5).

Λοιπόν, επειδή το test με την αεραντλία δεν πέτυχε και εννοώ οτι συνέχισε το επόμενο πρωί να πέφτει εφόσον το έβγαλα, άλλαξα το 1/3 του νερού. το PH ξεκίνησε με 7.4 και σταδιακά πέφτει. Οπότε μέχρι αύριο πιστέυω οτι θα στερεοποιηθεί κάπου, ώς τότε βλέπουμε...

Λοιπόν, επειδή το test με την αεραντλία δεν πέτυχε και εννοώ οτι συνέχισε το επόμενο πρωί να πέφτει εφόσον το έβγαλα, άλλαξα το 1/3 του νερού. το PH ξεκίνησε με 7.4 και σταδιακά πέφτει. Οπότε μέχρι αύριο πιστέυω οτι θα στερεοποιηθεί κάπου, ώς τότε βλέπουμε...

Μετά την αλλαγή του νερού ανέβηκε το Ph στα 6.24 και με KH 2 οπότε σιγα σιγά αρχίζει να σταθεροποιείται. Επίσης άρχισαν να σκάνε τα πρώτα σαλιγκάρια (!!)

Θα προσπαθησω να γραψω απλα τι συμβαινει.

1. Το CO2 ριχνει το pH.

2. Χωρις φως δεν χρειαζεται CO2 αφου τα φυτα δεν αναπτυσονται για να το χρειαζονται.

3. Οσο αναπτυσονται τα φυτα παραγουν οξυγονο (φωτοσυνθεση).

Ετσι λοιπον το βραδυ οσο CO2 διοχετευεις, αυτο μενει στο νερο.

Αν αναταρασεται επαρκως η επιφανεια του νερου, δημιουργειται ανταλλαγη αεριων και απελευθερωνεται διοξειδιο στην ατμοσφαιρα, και εισερχεται οξυγονο.

Αυτο το χασιμο του διοξειδιου δεν το θελεις οσο αναπτυσονται τα φυτα, αφου α) χρειαζονται το CO2 και β) παραγουν τα ιδια τα φυτα οξυγονο για τα ψαρια.

Αντιθετα την ανταλλαγη αεριων τη θελεις οσο δεν αναπτυσονται τα φυτα και δεν παραγουν οξυγονο και τα ψαρια ασφυκτιουν.

Προτασεις:

- Το φρεσκο νερο που βαζεις παντως ειναι πολυ πλουσιο σε CO2 και δεν κερδιζεις τιποτα.

- Οσο κακο ειναι η πτωση του pH τοσο κακη ειναι και η ανοδος (αν οχι πολυ χειροτερη), ετσι πχ βαζωντας κατα την αλλαγη νερο με pH 7,5 σε ενυδρειο με pH 6 εχεις κανει παλι κακο.

- Ποσες φυσαλιδες το λεπτο διοχετευεις? Δοκιμασε να μειωσεις.

- Αν οι μετρησεις ειναι σωστες και ταυτοχρονα δεν χρησιμοποιεις αλλο τροπο για να ριχνεις το pH παρα μονο το CO2, μπορεις με αυτο το πινακακι να δεις ποσο CO2 εχεις και αν ειναι ασφαλες.

http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm

- Μην αφησεις να πεσει το kH κατω απο 3-4.

- Οσο δεν υπαρχει φως δημιουργησε αναταραξη ειτε με την εξοδο του φιλτρου, ειτε με αεραντλια/ες.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Θα προσπαθησω να γραψω απλα τι συμβαινει.

1. Το CO2 ριχνει το pH.

2. Χωρις φως δεν χρειαζεται CO2 αφου τα φυτα δεν αναπτυσονται για να το χρειαζονται.

3. Οσο αναπτυσονται τα φυτα παραγουν οξυγονο (φωτοσυνθεση).

Ετσι λοιπον το βραδυ οσο CO2 διοχετευεις, αυτο μενει στο νερο.

Αν αναταρασεται επαρκως η επιφανεια του νερου, δημιουργειται ανταλλαγη αεριων και απελευθερωνεται διοξειδιο στην ατμοσφαιρα, και εισερχεται οξυγονο.

Αυτο το χασιμο του διοξειδιου δεν το θελεις οσο αναπτυσονται τα φυτα, αφου α) χρειαζονται το CO2 και β) παραγουν τα ιδια τα φυτα οξυγονο για τα ψαρια.

Αντιθετα την ανταλλαγη αεριων τη θελεις οσο δεν αναπτυσονται τα φυτα και δεν παραγουν οξυγονο και τα ψαρια ασφυκτιουν.

Προτασεις:

- Το φρεσκο νερο που βαζεις παντως ειναι πολυ πλουσιο σε CO2 και δεν κερδιζεις τιποτα.

- Οσο κακο ειναι η πτωση του pH τοσο κακη ειναι και η ανοδος (αν οχι πολυ χειροτερη), ετσι πχ βαζωντας κατα την αλλαγη νερο με pH 7,5 σε ενυδρειο με pH 6 εχεις κανει παλι κακο.

- Ποσες φυσαλιδες το λεπτο διοχετευεις? Δοκιμασε να μειωσεις.

- Αν οι μετρησεις ειναι σωστες και ταυτοχρονα δεν χρησιμοποιεις αλλο τροπο για να ριχνεις το pH παρα μονο το CO2, μπορεις με αυτο το πινακακι να δεις ποσο CO2 εχεις και αν ειναι ασφαλες.

http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm

- Μην αφησεις να πεσει το kH κατω απο 3-4.

- Οσο δεν υπαρχει φως δημιουργησε αναταραξη ειτε με την εξοδο του φιλτρου, ειτε με αεραντλια/ες.

Συμφωνα με το πινακακι που μου έδωσες να δω στην παραπάνω σελίδα έχω:

pH 6.37

KH 2 degrees 36ppm

CO2 25.595 ppm.

Οπότε είναι σωστό το CO2. Το πρόβλημά μου είναι το αν σταθεροποιήσω το PH. Αυτό απο οτι ξέρω το προκαλεί το Kh. Όπως βλέπεις παραπάνω είναι στο 2. Επίσης εκτός απο CO2 και η τύρφη ρίχνει το PH, που έχω στο φίλτρο. Αν φτάσει τα 4 το KH θα σταθεροποιηθεί το Ph στα 6.3. Αυτό το βράδυ δεν θα βάλω αεραντλία για να δώ αν πέσει.

Συμφωνα με το πινακακι που μου έδωσες να δω στην παραπάνω σελίδα έχω:

pH 6.37

KH 2 degrees 36ppm

CO2 25.595 ppm.

Οπότε είναι σωστό το CO2. Το πρόβλημά μου είναι το αν σταθεροποιήσω το PH. Αυτό απο οτι ξέρω το προκαλεί το Kh. Όπως βλέπεις παραπάνω είναι στο 2. Επίσης εκτός απο CO2 και η τύρφη ρίχνει το PH, που έχω στο φίλτρο. Αν φτάσει τα 4 το KH θα σταθεροποιηθεί το Ph στα 6.3. Αυτό το βράδυ δεν θα βάλω αεραντλία για να δώ αν πέσει.

1. Αν χρησιμοποιεις και τυρφη δεν ισχυει το πινακακι.

2. Οσο πιο ψηλα το kH τοσο πιο σταθερο το pH αλλα ...... ψηλο kH = ψηλο pH εμμεσα και μεσοπροσθεμα.

3. Οσο πιο χαμηλα το kH με ταυτοχρονη χρηση CO2 = κινδυνος

1. Αν χρησιμοποιεις και τυρφη δεν ισχυει το πινακακι.

2. Οσο πιο ψηλα το kH τοσο πιο σταθερο το pH αλλα ...... ψηλο kH = ψηλο pH εμμεσα και μεσοπροσθεμα.

3. Οσο πιο χαμηλα το kH με ταυτοχρονη χρηση CO2 = κινδυνος

Καλησπέρα, επειδή μπερδεύτηκα :rasp: τι εννοείς οταν λες αν χρησιμοποιω τυρφη δεν ισχυει το πινακάκι??? για help me Pls... τι θα έκανες εσυ στην θέση μου.. πάντως εδώ και 3-4 ώρες το PH εχει σταθεροποιηθεί στους 6.34.. (εχει κλείσει το φως και δεν έχω μεγάλη μετατροπή του PH). Δειγμα οτι χρειαζόταν αλλαγή νερού.

Καλησπέρα, επειδή μπερδεύτηκα :rasp: τι εννοείς οταν λες αν χρησιμοποιω τυρφη δεν ισχυει το πινακάκι??? για help me Pls... τι θα έκανες εσυ στην θέση μου.. πάντως εδώ και 3-4 ώρες το PH εχει σταθεροποιηθεί στους 6.34.. (εχει κλείσει το φως και δεν έχω μεγάλη μετατροπή του PH). Δειγμα οτι χρειαζόταν αλλαγή νερού.

- Το πινακακι ισχυει για νερο που το pH επιρρεαζεται μονο απο το διοξειδιο. Με την τυρφη μεσα κατεβαινει και το pH. Οποτε η τιμη που δινεις στο πινακακι για το pH δεν ειναι σωστη.

- Κοιτα αν το pH ειναι σταθερο και εν εχει σκαμπανεβασματα πανω απο 0,5 την ημερα δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.

- Εγω θα μετραγα PO4 (ειναι παραγοντας να πεφτει το πεχα) και αν ηταν σε φυσιολογικα επιπεδα θα παρακολουθουσα το ph θα προσεχα να μη πεσει το kH κατω απο 3 και θα επαιρνα πολυ καλη ηλεκτρομαγνητικη βαλβιδα γιατι εχουν χαθει ολοκληρα ενυδρεια απο κολλημα της.

Μεχρι τοτε δεν θα ειχα πανω απο 40-50 φυσ/λεπτο και με κλειστα τα φωτα ή θα εκλεινα το διοξειδιο (αν ειχα μπουκαλα) ή θα εβαζα αεραντλια αν ειχα diy.

- Ελεγχο στα ψαρια αν αναπνεουν συχνα απο την επιφανεια.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...