pateras 18 Μαρτίου 2009 #1 Share 18 Μαρτίου 2009 καλησπερα σε ολους... στο νεο μου φυτεμενο, θα εχω 3 λαμπες Τ8 των 40 W . Μια AQUA-GLO, μια SUN-GLO , και μια POWER-GLO. Θα ειναι καθαρα περιπου 300 lt, γιατι ενω οι διαστασεις ειναι μεγαλυτερες, μου εφαγε χωρο η πλατη και οι πολλες ριζες που εβαλα.το έχω γεμισει νερο για να βγαλει οτι σκουπιδια εχει και σε 2-3 μερες το αδειαζω και θα το γεμισω καθαρο νερο με κοντισιονερ κτλ. για φυτα σκεφτομαι καμια δεκαρια το πολυ, δε θελω να γινει ζουγκλα για πολλους λογους. φυτα θα βαλω ευκολα, καποιες κρυπτοκορινες, ανουμπιες, κοκκινα και πρασινα πλατυφυλλα. CO2 θα χρησιμοποιήσω diy. το ερωτημα μου ειναι αν χρειαζεται να βάλω αεροπετρα οξυγώνου. χρειαζεται? δε ξέρω αν 10 φυτα ειναι αρκετα και ικανα να παρεχουν οξυγόνο για αυτα τα λιτρα...τι λέτε? και κατι ακομη, μήπως οι 3 λάμπες για αυτα τα φυτα ειναι υπερβολή? μήπως να αφαιρεσω μια? και αν ναι, ποια? ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 18 Μαρτίου 2009 #2 Share 18 Μαρτίου 2009 Τί φίλτρο έχεις και με ποιο τρόπο είναι στημένο? Εννοώ εσωτερικό, εξωτερικό, με spray bar, χωρίς??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 18 Μαρτίου 2009 Author #3 Share 18 Μαρτίου 2009 το φιλτρο ειναι εσωτερικο, 3 συγκοινωνουντα δοχεια, στο πρωτο απο κατω μπαινει το νερο απο το κυριως ενυδρειο, περναει στο δευτερο που εχει υαλοβαμβακα, μακαρονια κτλ, και τελος στο τριτο που υπαρχει ενας πολυ δυνατος κυκλοφορητης, απο τον οποιο το νερο επιστρεφει καθαρο στο κυριως ενυδρειο,το spay με συγχωρείς αλλά δεν εχω ιδεα τι ειναι.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 18 Μαρτίου 2009 #4 Share 18 Μαρτίου 2009 Spray bar Στα λίτρα σου θα πρέπει να αρχίσεις από τώρα να σκέφτεσαι την αγορά ενώς εξωτερικού φίλτρου! Το Spray bar είναι αυτό που βλέπει στο link πιο πάνω και συνήθως το έχουν τα εξωτερικά φίλτρα. Το νερό το οξυγονώνεις αναταράσσοντας την επιφάνεια του νερού! Θεωρητικά οι αεραντλίες είναι άχρηστες. Πρακτικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμες. Σε ένα φουλ φυτεμένο με δύσκολα φυτά είναι σχεδόν απαγορευτικές! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 18 Μαρτίου 2009 Author #5 Share 18 Μαρτίου 2009 σε ευχαριστω πολυ, καταλαβα τι ενοεις, βεβαια μπορω να δημιουργήσω αναταραξη και με την πιεση του νερου που βγαινει απο τον κυκλοφορητη. θελω ομως να το αποφυγω για τι το ενυδρειο ειναι στο σαλονι, και ο θορυβος που θα κανει σιγουρα καποιον θα ενοχλει..... τι να κανω τελικα ¨? να βαλω μια αεροπετρα που την εχω απο το παλιο βραχοενυδρειο που ειχα? 'η οχι? για τις λ'αμπες τι λες? παντα για ευκολα φυτα και οχι υπερβολικα στον αριθμο... συγνωμη αν σε ζαλισα, τωρα παω στο profil μου να αλλαξω την εμπειρια μου σε αρχαριος !!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 18 Μαρτίου 2009 #6 Share 18 Μαρτίου 2009 1. σχετικά με το φίλτρο: Δεν κατάλαβα η διάταξη των 3 συγκοινωνούντων δοχείων του ενυδρείου σου είναι diy ή από τον κατασκευαστή. Στην δεύτερη περίπτωση συνήθως δεν επαρκεί ο χώρος που κατασκευάζουν ώστε να βάλλεις μπόλικο βιολογικό υλικό και να είσαι καλυμένος. Στην περίπτωση όμως που είναι diy από εσένα μπορεί να το έχεις κάνει αρκετά μεγάλο και να βολεύει. Μπορείς να υπολογίσεις τον όγκο (λίτρα) που καταλαμβάνουν αυτά τα 3 δοχεία; 2. Σχετικά με O2 και CO2 Έχεις μπλεχτεί λίγο.. diy CO2 με αερόπετρα ή ανατάραξη της επιφάνειας ώστε να έχεις αρκετό O2 δεν συμβαδίζουν, ή θα προσπαθήσεις να έχεις περισσότερο O2 ή CO2. Γνώμη μου αφού δεν θα βάλλεις δύσκολα φυτά είναι να αφήσεις το CO2 προς το παρόν και να κοιτάξεις να έχεις σωστή ανατάραξη με το spraybar που σου πρότεινε ο Νίκος. Έτσι θα είναι καλύτερα τα ψάρια σου. Αν αργότερα δεις προβλήματα στα φυτά το συζητάμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 19 Μαρτίου 2009 Author #7 Share 19 Μαρτίου 2009 φιλε akkornteon καλησπερα,καταρχην τα δοχεια εχουν συνολικο ογκο περιπου 100 lt και νομιζω οτι ειναι αρκετα...... αν καταλαβα καλα το spray bar απαιτει αλλη κατασκευη και αυτο δε γινεται ....πιστευεις οτι αν δε βαλω co2 και αεροπετρα, με ευκολα φυτα η αναταραξη που δημιουργει το νερο που ερχεται απο τον κυκλοφορητη επαρκει για Ο2? ή καλου κακου να βαλω μια αεροπετρα? για τις λαμπες τι λες? sorry σε ζαλισα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 19 Μαρτίου 2009 #8 Share 19 Μαρτίου 2009 φιλε akkornteon καλησπερα,καταρχην τα δοχεια εχουν συνολικο ογκο περιπου 100 lt και νομιζω οτι ειναι αρκετα...... αν καταλαβα καλα το spray bar απαιτει αλλη κατασκευη και αυτο δε γινεται ....πιστευεις οτι αν δε βαλω co2 και αεροπετρα, με ευκολα φυτα η αναταραξη που δημιουργει το νερο που ερχεται απο τον κυκλοφορητη επαρκει για Ο2? ή καλου κακου να βαλω μια αεροπετρα? για τις λαμπες τι λες? sorry σε ζαλισα... 100L όγκος εσωτερικού φίλτρου μάλλον δύσκολο... Κάτι έκανες λάθος στους υπολογισμούς σου! Για τα υπόλοιπα, όπως σου είπε και ο akkornteon, τα εύκολα φυτάκια δεν χρειάζονται CO2... Θα σου έλεγα να μην μπλέξεις για την ώρα με την αναλογία Ο2 και CO2. Προσωπικά θα σου έλεγα, με τα εύκολα φυτά πως μπορείς να βάλεις αερόπετρα αλλά αν έχεις ανατάραξη δεν την έχεις ανάγκη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 19 Μαρτίου 2009 #9 Share 19 Μαρτίου 2009 (edited) Δηλαδή το ενυδρείο σου είναι συνολικά 400lt από τα οποία τα 100λτ είναι του δοχείου 3 σταδίων που έχεις για φίλτρο; Αν το μετράς σωστά: μήκος(cm)*πλάτος(cm)*ύψος(cm)/1000 , τότε είσαι οκ αμα γεμίσεις όλο αυτό με βιολογικό. Το spraybar δεν είναι κάποια κατασκευή, απλά παίρνεις αυτό το τρυπητό σωληνάκι και το συνδέεις στην άκρη της αντλίας που έχεις. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι. Δημιούργησε ανατάραξη με αυτόν τον τρόπο και αν δεις ότι τα ψάρια σου προβληματίζονται βάζεις και αερόπετρα. Για τις λάμπες 3*40=120w, 120w/300lt=0.4w/lt που αρκεί για τα περισσότερα εύκολα φυτά. Κρυπτοκορίνες δεν είχα και δεν ξέρω αν είναι απαιτητικές, το πλατύφυλλο επίσης δεν ξέρω ποιο είναι, πάντως όσα φυτά είναι κόκκινα να ξέρεις ότι είναι πολύ απαιτητικά σε φως, της τάξης του 1w/lt. Ανούμπιες, βαλισνέριες, κερατόφυλλο, java fern και κάποια άλλα εύκολα δεν θα έχεις πρόβλημα όμως. Έγινε επεξεργασία 19 Μαρτίου 2009 - akkornteon Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarevock 20 Μαρτίου 2009 #10 Share 20 Μαρτίου 2009 βεβαια μπορω να δημιουργήσω αναταραξη και με την πιεση του νερου που βγαινει απο τον κυκλοφορητη. θελω ομως να το αποφυγω για τι το ενυδρειο ειναι στο σαλονι, και ο θορυβος που θα κανει σιγουρα καποιον θα ενοχλει..... Πιστεψε με και εγω στο σαλονι το εχω και δεν ακουγεται ΤΙΠΟΤΑ! αν τοποθετηθει σωστα το spaybar... κιχ δεν κανει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 20 Μαρτίου 2009 Author #11 Share 20 Μαρτίου 2009 το ενυδρειο ειναι συνολικα 630 lt. απο αυτα τα 100lt ειναι το εσωτερικο φιλτρο.. απο τα 530 που μενουν ομως υπολογιζω χοντρικα οτι πλατες , χαλικια , ριζες, πετρες, μπυ τρωνε τα 200 περιπου, οποτε μενουν καθαρα περιπου 300-350 lt νερο. τώρα καταλαβα τι είναι το spray bar, και δεν ειναι δυσκολο να το κανω, σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις ,ανοιγω τωρα καινουριο θεμα ( νεο προβλημα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 20 Μαρτίου 2009 #12 Share 20 Μαρτίου 2009 ε τότε πιστεύω ότι βάζοντας μπόλικο βιολογικό υλικό είσαι καλυμμένος από το εσωτερικό σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 20 Μαρτίου 2009 #13 Share 20 Μαρτίου 2009 Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται πολύ κουφό να έχει 100L εσωτερικό φίλτρο? Δεν σε αμφισβητώ φίλε (και πρόεδρα της ομαδάρας ) pateras, απλά μου φαίνεται ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ μεγάλο! Έχεις τη δυνατότητα να μας δίξεις καμία φωτογραφία? Από απλή περιέργεια.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 20 Μαρτίου 2009 Author #14 Share 20 Μαρτίου 2009 προς το παρων δεν υπαρχει δυνατοτητα για φοτο αλλα μολις το μετρησα ακριβως, και ειναι 90 lt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 20 Μαρτίου 2009 #15 Share 20 Μαρτίου 2009 Να προσθέσω οτι DIY CO2 σε 300 λίτρα καθαρά δεν νομίζω να προσφέρει κάτι. Με 0,4 watt/lt μπορείς να φτιάξεις μια ωραία ζουγκλίτσα με πολλές κρυπτοκορύνες, ανούμπιες, βαλισνέριες και άλλα φυτά και να μην ασχολείσαι σχεδόν καθόλου με κλαδέματα και λιπάσματα παρά μόνο τα απαραίτητα (ενα βασικό υγρό λίπασμα και ίσως κάποιες ταμπλέτες για να πάρουν μπρος τα φυτά με πλούσιο ριζικό όπως οι κρυπτοκορύνες) Και φυσικά δεν χρειάζεσαι CO2 με τέτοια φυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pateras 20 Μαρτίου 2009 Author #16 Share 20 Μαρτίου 2009 viciousircle τα φυτα που αποφασισα ναβαλω ειναι τα εξης Anubias barteri ''coffeefolia'' Anubias barteri var. nana Cryptocoryne undulata Cryptocoryne undulata ''broad leaves'' Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya' Cryptocoryne wendtii 'Tropica' Hygrophila difformis Hygrophila corymbosa 'Siamensis' Microsorum pteropus 'Windelψv' Staurogyne sp. να μη βαλω co2 ε? αεροπετρα? αν δεν εχω spray bar , χρειαζεται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 20 Μαρτίου 2009 #17 Share 20 Μαρτίου 2009 την θες την αερόπετρα ε; χαχαχα! αφού σου αρέσει βάλ' την!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 21 Μαρτίου 2009 #18 Share 21 Μαρτίου 2009 Παραγωγή διοξειδίου θα έχεις και από την αναπνοή των ψαριών αν αυτά είναι αρκετά (απλά όχι λίγα) και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να βάλεις αεραντλία αλλά να λειτουργεί την νύχτα γιατί τα φυτά σταματούν την φωτοσύνθεση και αρχίζουν την αναπνοή καταναλλώνοντας οξυγόνο και αν τα ψάρια είναι αρκετά ίσως να υπάρχουν προβλήματα έλλειψης οξυγόνου. Θα ήταν λάθος να λειτουργεί η αεραντλία όλο το 24ωρο και ακόμα χειρότερα μόνο την ημέρα για τον προηγούμενο λόγο (θα έχεις λίγο διοξείδιο την ημέρα για φωτοσύνθεση, λίγο οξυγόνο για αναπνοή την νύχτα) για να απολαμβάνεις και εσύ τις φυσσαλίδες, καλύτερα να βάλεις moonlight για λίγες ώρες αφού κλείσουν τα φώτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος