Jump to content

Αντικατάσταση ενυδρείου

lazarous

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Αν και είμαι αρκετό καιρό μέλος του aquazone αυτή είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum.

Αν και νέος με το hobby (5 χρόνια) τρέχω ένα δισκοενυδρείο 1,5 χρόνο και να σας πω την αλήθεια τα θέματα που αναπτύσσονται στο forum με κάλυπταν πλήρως από το στήσιμο μέχρι τώρα (πολύ περισσότερο από τα τοπικά καταστήματα ενυδρείων).

Έχω ένα φυτεμένο στρωμένο με χαλίκι, 180λτ με 3 δίσκους, 2 pleco, 6 sae.

Οι μετρήσεις μου είναι, Ph:6,5 KH:4, ΑΜΜΩΝΙΑ:0, ΝΙΤΡΩΔΗ:0

Φιλτρανση βιολογική (Eheim Ehfisubstrat pro / Sera Siporax):

Eheim ProII 2026 (950l/h) & Eheim Ecco 2232 (400l/h)

Λάμπα UV, παροχή CO2 με Ph controller της Pappilon, αλλαγές νερού κα8ε 10-15 μέρες από RO.

Πήρα την απόφαση να μεγαλώσω την χωρητικότητα σε 300λτ (δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος για 400+λτ) και μόλις χτες παρέλαβα το ενυδρείο μου!

Το νέο ενυδρείο δεν θα είναι φυτεμένο, με λευκή άμμο και ρίζες μόνο.

Θα τρέχει με τα ίδια φίλτρα που ανέφερα παραπάνω, και αναμένω ένα EheimPro3 2071 (1000lt/h) το όποιο θα αντικαταστήσει αργότερα το Eheim Ecco 2232.

Πήρα ψιλή λευκή άμμο 20kg της Aquatic Nature, και αναφέρει πως δεν επηρεάζει το Ph & Kh .

Τη UV λάμπα την έχω κλειστή (με την προσθήκη του 2ου φίλτρου πριν 1μήνα), δεν ξέρω όμως αν χρειάζεται το CO2 έλλειψης φυτών στο νέο ενυδρείο (?)

Ο φωτισμός θα αλλάξει με τρεις (3) 60cm Τ5 λάμπες 1x 10.000K 24W & 2x 6.500K 24W.

Όταν τοποθετήσω το νέο ενυδρείο στην θέση του παλιού και χρησιμοποιήσω τα 180λτ νερού, τις ρίζες και τα φίλτρα από το παλιό ενυδρείο, προσθέσω το υπόλοιπο νερό από RO, μπορώ να βάλω τα ψαράκια μου αμέσως την ίδια μέρα)?!?

Με τον καθαρισμό της ψιλής άμμου έσεις (όσοι έχετε) πως το αντιμετωπίζεται? Μου είπαν πως θα έχω πρόβλημα με την "σκουπα" δηλ. 8α αντλεί και την άμμο!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Λάζαρος

Έγινε επεξεργασία - lazarous

Καλώς ήρθες στη παρέα μας!

Θα σου απαντήσω σε όσα γνωρίζω καθότι δεν ξέρω από δίσκους!

Καταρχήν πολύ ακλώς έπραξες και μεγάλωσες τα λίτρα σου. Αυτό θεωρητικά και πρακτικά σου επιτρέπει να προσθέσεις 1-2 δισκάκια ακόμα (τείνω προς το 1). Το CO2 που χρησιμοποιούσες, προφανώς εξυπηρετούσε στην ανάπτυξη των φυτών σου, αλλά σίγουρα συνείσφερε και στην πτώση του pH. Αυτό που δεν μας αναφέρεις είναι αν έκανες και κάτι άλλο για την πτώση του pH, δηλαδή τύρφη ή ειδική προετοιμασία ή οτιδήποτε.

Γνώμη μου είναι πως στο νέο σου ενυδρείο που δεν θα είναι φυτεμένο να μην βάλεις CO2. Χωρίς να είμαι σίγουρος, η λογική μου λέει πως από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν φυτά να την καταναλώνουν υπάρχει περίπτωσει να "πνίξει" τα ψάρια σου.... Ας μας πει και κάποιος άλλος την γνώμη του. Αν πάντως ισχύει αυτό που σου λέω, τότε θα πρέπει να βρεις κάποιον άλλο τρόπο να ρίχνεις το pH σου.

Τώρα στο στήσιμο του νέου ενυδρείου.... Σίγουρα θα χρησιμοποιήσεις το παλίο σου νερό, αλλά αν συμπληρώσεις μόνο από ΑΟ, τότε θα αλλάξεις σημαντικά τις τιμές! Οπότε θα πρέπει να βρεις την σωστή αναλογία ΑΟ με νερό βρύσης, ώστε να μην αλλάξεις περιβάλλον.

Στην άμμο δεν χρειάζεται να βάζεις σκούπα.... Αν γεμίσεις ακαθαρσίες, απλά βάλε την άκρη της σκούπας ή του σωλήνα 2-3cm πάνω από την επιφάνεια της άμμου και θα στα μαζεύει.....

Αυτά από μένα!

Καλως ηρθες....θα σου αναφερω οτι σε μη φυτεμενο δε χρειαζεσαι co2,για να κρατησεις το νερο μαλακο χρηση α/ο που ηδη κανεις και τυρφης που δεν ειδα να αναφερεις πουθενα.Με τη χρηση σκουπας συμφωνω με τον stormtrooper.Στις αλλαγες νερου το βαζεις κατευθειαν απο αο στο ενυδρειο?Φιλικα :thumbup:

Ναι έχετε δίκιο για την τύρφη, δεν την ανέφερα σαν διεργασία δημιουργίας νερού στο βαρέλι με μια αντλία και ενα φίλτρο/δοχείο που περιέχει τύρφη.

Επίσης και για την ρύθμιση θερμοκρασίας στους 29,5-30C με θερμαντηρα 300w της jager.

Καλωσηρθες και ενεργα.Απο φιλτρανση μια χαρα σε βλεπω οσο για την μεταφορα αν δουλευουν και τα 2 φιλτρα στο 180λιτρο πανω απο 1 μηνα και βαλεις ολο το νερο απο το παλιο σου ενυδρειο και συμπληρωσεις με ro +λιγα βακτηρια (για σιγουρια καλο θα κανει παρα κακο)μπορεις να βαλεις τα ψαρακια σου αφοβα(καλο θα ηταν να μην ταισεις στο μεγαλο την πρωτη μερα της μεταφορας.Το co2 πιστευω οτι δεν θα το χρειαζεσαι αν αποφασισεις να μην βαλεις καθολου φυτα οπως επισης οτι την λαμπα που αναγερεις με 10.000κ θα μπορουσες να την αντικαταστισεις με μια 4500κ βεβαια γουστα ειναι αυτα αλλα να ξερεις θα ειναι μωβ προς το μπλε το χρωμα που θα βγαζει στα 10.000κ.Κανε την μεταφορα ασε το συστημα να προσαρμοστει και να ηρεμησει και σε κανα μηνα + βαλε αλλα 2 δισκακια και θα εισαι super.Κατα τα αλλα συνεχισε αφοβα και περιμενουμε φωτογραφικο υλικο

Για τα βακτήρια, έχω πάρει το stress zyme της API (περιέχει εκατομμύρια ζωντανά βακτήρια που επιταχύνουν την ανάπτυξη του βιολογικού φίλτρου και εξουδετερώνει αμμωνία και νιτρώδη) και 8α το προσθέσω στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες.

Για τον φωτισμό δεν έχω καταλήξει κάπου, πάντως ένα πλεονέκτημα των Τ5 με ηλεκτρονικό ballast είναι ότι ελέγχονται και από dimmer. Οπότε 8α το δω στην πορεία......και 8α προσπαθήσω να προσομοιώσω όσο δυνατό καλύτερα με το φυσικό τους περιβάλλον με κάποιον controller.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...