Jump to content

Προσθήκη Αραγωνίτη

elgrec0

Recommended Posts

Καλησπέρα ,

Το ενυδρείο μου τρέχει 21 μέρες τώρα με 12κιλα ζωντανό βράχο και 50-50 αραγωνίτη [ζωντανό-νεκρό] , διαπίστωσα ότι θα πρέπει να προσθέσω λίγο ακόμα αραγωνιτη για να γίνει DSB , πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια ανωμαλία στις τιμές του νερού?

Μέσα δεν έχω κάποια ζωντανά παρά μόνο 2 γαρίδες και 4 Turbo Snails.

Thnx ,

Νίκος

καλησπέρα,με λίγο αραγονιτη αν προσθέσεις δεν αλλάζει τίποτα ως προς της τιμές :thumbup: καλό ξεκίνημα στα θαλασσινά μονοπάτια :thumbup: .

Καλησπέρα ,

Το ενυδρείο μου τρέχει 21 μέρες τώρα με 12κιλα ζωντανό βράχο και 50-50 αραγωνίτη [ζωντανό-νεκρό] , διαπίστωσα ότι θα πρέπει να προσθέσω λίγο ακόμα αραγωνιτη για να γίνει DSB , πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια ανωμαλία στις τιμές του νερού?

Μέσα δεν έχω κάποια ζωντανά παρά μόνο 2 γαρίδες και 4 Turbo Snails.

Thnx ,

Νίκος

είναι πολύ πιθανό , καλύτερα να απομακρυνεις τα ζωντανά

φίλε kostas disc

o elgreco αναφέρει ότι θέλει να φτιάξει dsb , αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει όλο το παλιό υπόστρωμα για να δώσει το υψος που θέλει , όσο λίγη άμμο και να χρησιμοποιήσει , είναι αρκετή για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο σύστημα .. θέλει προσοχή ..

Έγινε επεξεργασία - salTasos

Σιγουρα θα υπαρξουν αλλαγες στις τιμες σου...

Πιθανοτατα διαταραχη στον κυκλο αλλα και αλλαγες στις αλλες τιμες. Ισως και PO4...

Κατά τη γνώμη μου, μπορείς να το κάνεις σταδιακά προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αραγωνίτη, χωρίς να τον ανακατεύεις με τον παλιό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, με λεπτή επίστρωση την κάθε φορά και έτσι δεν θα υπάρξει διαταραχή.

μεσα εχω 9 κιλα νεκρο και 4 ζωντανο.... συνολο 12 κιλα και ελεγα να παρω με τον κολλητο μου αλλο ενα τσουβαλακι των 9 κιλων και να το μοιραστουμε!

Αν ριξω δλδ τα 4 κιλα κατευθειαν θα ειναι λαθος?

Αν καταλαβες παραπανω, αν προσθεσεις σιγά σιγα τον αραγωνίτη δεν θα εχεις προβλημα...

Αν ξαφνικα σκεπασεις τον παλιο με ενα νεο στρωμα θα προκαλεσεις καποια ανωμαλια...

Καλύτερα σιγά σιγα...

Το κατάλαβα , απλά ανέφερα την ποσότητα που έχω και την ποσότητα που θα προσθέσω για να μου πείτε αν είναι μικρή η μεγάλη ποσότητα για το σιγά σιγά που μου λέτε , δηλαδή από τα 4 κιλα που θα πάρω να ρίξω τα 2 η το ένα? Και μετά από κάποιες μέρες πάλι….

Αυτό θα ήθελα να μου διευκρινίσετε… Πόσο είναι το λίγο? Και με πόσο καιρό διάστημα?

Φαντάζομαι 1 κιλό /ημέρα θα είναι μια χαρά , αλλά επειδή είμαι αρχάριος θα ήθελα να μου προτείνετε εσείς την ακριβής ποσότητα :thumbup: !

Ευχαριστώ ,

Νίκος

Και ο ζωντανος αραγωνιτης πως θα διατηρηθει "ζωντανος" αν αυτη η διαδικασία διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αφου εχει ανοιχτει η συσκευασια του ?

Έγινε επεξεργασία - mihak

δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι ακριβός συμβαίνει σε ένα ενυδρείο και τι ακριβός θα συμβεί μετά από μια ενεργεία σαν και αυτή που σχεδιάζεις ..

προσπαθούμε να σου προτείνουμε ασφαλείς τρόπους , είναι εύκολο να πιάσεις τις γαρίδες και τα σαλιγκάρια , έτσι θεωρώ ότι η πρόταση μου ταιριάζει καλύτερα στη περίπτωση σου

Παίδες τα έχω καταλάβει όλα αυτά και θα τα κάνω και στην πράξη , το θέμα είναι αυτό με την ποσότητα !!Κατάλαβα από τα λεγόμενα σας ότι όσο πιο λίγο ρίξω ανά περιόδους τόσο το καλύτερο , δηλαδή τόσο το λιγότερο θα μείνουν τα ζωντανά εκτός ενυδρείου!

Ωραία ως εδώ , αλλά δεν ξέρω την ποσότητα…….. να ρίχνω με το μάτι?

Σε αυτό θέλω βοήθεια όλα τα αλλα τα εχω καταλάβει και σας ευχαριστώ όλους για τις αμεσες απαντήσεις!

Ο φίλος από πάνω μου δημιούργησε και άλλη απορία όμως… Τι θα γίνει με τον ζωντανό αραγωνιτη αν μεινει πολλές μερες με ανοιχτή τη συσκευασία του?? Όσο καλά και αν τον κλεισω σίγουρα θα παιρναει αέρας …Υπάρχει πρόβλημα με αυτό? Πόσες μέρες μπορει να διατηρηθεί και σε τι περιβάλλον? Π.χ αποθήκη η οποία είναι σκοτεινή και υγρή?

thnx

στη αρχή είπες ότι θέλεις να φτιάξεις dsb ..

αυτό σημαίνει στρώμα ύψους 9-15 εκ

πόσο έχεις τώρα ?

για να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς , δώσε τα ζωντανά για φιλοξενία σε άλλο ενυδρείο , καλύτερα επέστρεψε τα στο μαγαζί που τα αγόρασες , αν γίνεται ,

άδειασε το ενυδρείο , στρώσε την καινούρια άμμο στην αρχή και κάλυψε την με τη παλιά , βάλε ξανά το βράχο και στη συνέχεια αντιμετώπισε το ενυδρείο σα να είναι καινούριο , κάνε μετρήσεις και μόλις η κατάσταση το επιτρέψει βάζεις πάλι τα ζωντανά σου ..

η

ξέχνα το dsb στο ενυδρείο ( μπορείς να φτιάξεις και εκτός ενυδρείου )

φρόντιζε για τακτικές αλλαγές νερού , κάνε μετρήσεις ΝΟ3-ΡΟ4 ,

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να προσθέσεις 4,5 κιλά ζωντανό αραγωνίτη. Αυτή η ποσότητα τι ύψος θα σου προσθέσει?? Αν για παράδειγμα προσθέσει 5 εκατοστά είναι πολύ και θα δημιουργήσει πρόβλημα αν προστεθεί όλη μαζί. Αν πρόκειται να αυξήσει το πάχος 2 εκατοστά, δεν είναι τόσο πολύ αλλά και πάλι δεν πρέπει τοποθετηθεί με τη μία.

Προτείνω λοιπόν, να προσθέτεις καθημερινά μια ποσότητα που να σκεπάζει το 1/3 της επιφάνειας του παλιού στρώματος, μόλις λίγα χιλιοστά. Πχ 2-3 χιλιοστά. Η ποσότητα αυτή σε γραμμάρια είναι σχετική με την επιφάνεια που έχεις να σκεπάσεις συνολικά, όπως σχετικός είναι και ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία.

Με τον υπόλοιπο ζωντανό αραγωνίτη που θα διατηρήσεις στην ανοιχτή συσκευασία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί μόνο βακτήρια φιλοξενεί τα οποία θα αρχίσουν να "ζωντανεύουν" μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες.

Προσωπικά δεν ανησυχώ από την πιο πάνω διαδικασία, ούτε πρόκειται να διακινδυνεύσει η ζωή των μεγάλων οργανισμών που φιλοξενεί το ενυδρείο σου. Είναι μια διαδικασία που έχω κάνει αρκετές φορές στο ενυδρείο μου, χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ανισορροπία, με τη μόνη διαφορά ότι πρόσθετα νεκρό αραγωνίτη.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τα λίτρα σου, αλλά θεωρώ ότι ή ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε όγκο, σε διαφορετική κλίμακα.

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να προσθέσεις 4,5 κιλά ζωντανό αραγωνίτη. Αυτή η ποσότητα τι ύψος θα σου προσθέσει?? Αν για παράδειγμα προσθέσει 5 εκατοστά είναι πολύ και θα δημιουργήσει πρόβλημα αν προστεθεί όλη μαζί. Αν πρόκειται να αυξήσει το πάχος 2 εκατοστά, δεν είναι τόσο πολύ αλλά και πάλι δεν πρέπει τοποθετηθεί με τη μία.

Προτείνω λοιπόν, να προσθέτεις καθημερινά μια ποσότητα που να σκεπάζει το 1/3 της επιφάνειας του παλιού στρώματος, μόλις λίγα χιλιοστά. Πχ 2-3 χιλιοστά. Η ποσότητα αυτή σε γραμμάρια είναι σχετική με την επιφάνεια που έχεις να σκεπάσεις συνολικά, όπως σχετικός είναι και ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία.

Με τον υπόλοιπο ζωντανό αραγωνίτη που θα διατηρήσεις στην ανοιχτή συσκευασία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί μόνο βακτήρια φιλοξενεί τα οποία θα αρχίσουν να "ζωντανεύουν" μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες.

Προσωπικά δεν ανησυχώ από την πιο πάνω διαδικασία, ούτε πρόκειται να διακινδυνεύσει η ζωή των μεγάλων οργανισμών που φιλοξενεί το ενυδρείο σου. Είναι μια διαδικασία που έχω κάνει αρκετές φορές στο ενυδρείο μου, χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ανισορροπία, με τη μόνη διαφορά ότι πρόσθετα νεκρό αραγωνίτη.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τα λίτρα σου, αλλά θεωρώ ότι ή ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε όγκο, σε διαφορετική κλίμακα.

Αυτό είναι!!! :hysterical:

Με καλύψατε ΠΛΗΡΟΣ :thumbup: και σας ευχαριστώ πολύ , αύριο θα ξεκινήσω τη διαδικασία αφού πρώτα προμηθευτώ τον αραγωνίτη και έναν ακόμα κυκλοφορητή….

Ευχαριστώ και πάλι! :thumbup:

Νίκος

Γεια σας παίδες!

Τελικά σημερα έγινε η προσθήκη αραγωνίτη! Κάναμε πατέντα με ένα πλαστικό κουτί το οποίο έκλεινε αεροστεγώς με καπάκι και προσθέσαμε τον αραγωνίτη σιγα σιγά με μικρές ποσότητες , έτσι ώστε να έχουμε την ελαχίστη δυνατή θολούρα! Το νερό θόλωσε λίγο αλλά μέσα σε 2 ώρες είχε γίνει πάλι κρύσταλλο και μάλιστα χωρίς το ειδικο βοηθητικό υγρό που είχε μέσα για το ξεθολωμα!

Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο το φανταζόμασταν!

Σε μετρήσεις που έγιναν οι τιμές δεν άλλαξαν καθόλου παρά μόνο το dKH από 9 που είχαμε καταφερει να το ρίξουμε πήγε στο 11 [νορμαλ πλαίσια απ’ότι διαβάσαμε!]

Αυτά!

Καλό ξημέρωμα!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...