Jump to content

Ανεμιστηράκια??


Zorba_The_Freak

Recommended Posts

Λοιπόν, έχω το ενυδρείο του carrefour με την πλαφονιέρα για τα φώτα. Σύντομα εκεί μέσα θα υπάρχουν 120 W και πολλή ζέστη :rockon: Πρέπει λοιπόν να βάλω ανεμιστηράκια.

Η ερώτηση λοιπόν είναι: να βάλω τα ανεμιστηράκια πάνω από την πλαφονιέρα ώστε να ψύχω τις λάμπες ή στην άκρη ώστε να ψύχω το νερό? Και ο αέρας να είναι προς τα μέσα ή προς τα έξω?

Ποιο είναι καλύτερο για το καλοκαίρι που θα υπάρχει και αρκετή ζέστη στο δωμάτιο?

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Τα ανεμιστηράκια όταν χτυπάνε τις λάμπες θα διώχνουν τη ζέστη από τις λάμπες. Αν χτυπάνε την επιφάνεια του νερού θα υπάρχει μεγαλύτερη εξάτμιση, άρα και ψύξη του νερού.

Εγώ χρησιμοποιώ συνδυασμό των 2 για ψύξη του νερού του ενυδρείου. Ανεμιστηράκια που ανακυκλώνουν τον αέρα στο χώρο με τις λάμπες ώστε να μην γίνεται φούρνος και ανεμιστηράκια που χτυπάνε στην επιφάνεια του νερού προκαλώντας εξάτμιση=>ψύξη του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βγάζεις την πλαφονιέρα και να μοιράσεις τις λάμπες σε όλο το καπάκι. 120W είναι πολλά για το ενυδρείο σου. Θα πηγαίνει στην τσίτα και θα δίνεις μόνιμα μάχες με τις άλγες. Σου προτείνω αυτό που έκανα εγώ με το ίδιο ενυδρείο. Τρεις λάμπες Τ5, 2 των 39W και μία στην μέση 24W. Θα έχεις 103W σύνολο. Με αυτά και είμαι συνέχεια στην τσίτα και δεν μπορώ ότι έχω βρει την ισορροπία ακόμα. Επίσης να ξέρεις ότι με αυτόν το φωτισμό θέλεις οπωσδήποτε παροχή CO2 με μπουκάλα.

Ένα ανεμιστηράκι που να ρίχνει αέρα στο νερό είναι υπεράρκετο για να σου κρατάει το καλοκαίρι θερμοκρασία γύρω στους 27-28 βαθμούς. Τον χειμώνα δεν χρειάζεται. Μπορείς να κάνεις ένα κόψιμο στο κεντρικό αφαιρούμενο κομάτι του καπακιού και να το τοποθετήσεις εκεί. Προσοχή όμως γιατί το ανεμιστηράκι προκαλεί εξάτμιση του νερού και πρέπει να ακολουθήσεις ειδική διαδικασία κατά την αλλαγή του νερού για να μην έχεις αύξηση της σκληρότητας του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Αν κάνεις τακτικές και καλές αλλαγές νερού δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα. Εκτός αν χρησιμοποιείς πρόσθετα, για να αυξήσεις τη σκληρότητα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσέχεις τις δόσεις που θα βάζεις όταν αναπληρώνεις το νερό που έχει εξατμιστεί.

Link to comment
Share on other sites

"ειδική διαδικασία κατά την αλλαγή του νερού"

για δώσε λεπτομέρειες ή κανά link για να διαβάσω...

13863[/snapback]

Το νερό που εξατμίζεται αφήνει όλα τα πρόσθετα και τα άλατα που περιέχει μέσα στο ενυδρείο. Και με τα ανεμιστηράκια η εξάτμιση είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει η σκληρότητα του νερού, κυρίως από τα άλατα, πράγμα που δεν είναι ότι καλύτερο για τα ψάρια μας, εκτός αν έχουμε Αφρικανικές κιχλίδες. Πολλές φορές η στάθμη του νερού κατεβαίνει αρκετά πριν τις προγραμματισμένες αλλαγές νερού που κάνουμε.

Στην περίπτωση αυτή και εφ, όσον κάνουμε αλλαγές νερού με νερό της βρύσης και όχι από RO, δεν συμπληρώνουμε απλώς νερό. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι την κανονική στάθμη και αμέσως μετά προχωρούμε σε αλλαγή νερού 20 έως 30%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παραμένουν πολλά κατάλοιπα αλάτων μέσα στο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...