Jump to content

Περί γαρίδων


Recommended Posts

ΠΕΡΙ ΓΑΡΙΔΩΝ…

ΓΕΝΙΚΑ

Οι γαρίδες γλυκού νερού έγιναν γνωστές στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο και αμέσως κέρδισαν ένα μεγάλο μέρος ενυδρειόφιλων.

Κύριο λόγω στην εξάπλωση τους έπαιξαν τα νάνο ενυδρεία διαφόρων εταιριών άλλα κυρίως της γερμανικής εταιρίας dennerle.

Ενυδρεία πραγματικά στολίδια, είναι ένα μικρό κόσμημα σε οποιοδήποτε χώρο και εάν το στήσουμε, το υψηλό φινίρισμα συνδυαζόμενο με το άψογο dizen τους κεντρίζει τα βλέμματα μας από την πρώτη στιγμή που θα τα αντικρύσουμε.

Σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα είδη που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σε αυτά τα μικρά ενυδρεία είναι και το βιβλίο της dennerle nano-fibel που το υπογράφουν οι σημαντικότεροι εκτροφείς αυτών των ειδών Αlexandra Behrendt , Friedrich Bitter, Werner Klotz, Oliver Knott, Chiris Lukhaup, Reinhard Pekny.

Πριν από μερικά χρόνια η ακόμα και μήνες ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε να διατηρήσουμε μέσα σε ένα ενυδρείο αποκλειστικά γαρίδες, εντούτοις, οι καιροί έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν αυτά τα συναρπαστικά μικρά πλάσματα. Το άρθρο αυτό ξεκίνησα να το γράφω ορμώμενος από πόστ διαφόρων φίλων, συνοδοιπόρων στην αγάπη για τα ενυδρεία και τα ψάρια.

Μερικοί φίλοι εκφράστηκαν κατά των νάνο ενυδρείων και άλλοι είναι υπέρμαχοι και ερωτευμένοι με αυτά.

Χάρις ένα συγκεκριμένο μαγαζί το water inn μπόρεσα να αγοράσω μερικά από αυτά τα ενυδρεία σε απίστευτες τιμές και ποιότητα. Να ενασχοληθώ με υπέροχα πλάσματα όπως οι γαρίδες και οι ποταμοκαραβίδες.

Η διατήρηση των φυτών μέσα σε νάνο ενυδρεία μπορεί να γίνει εύκολη η δύσκολη ανάλογα της γνώσεις που κατέχουμε και τον χρόνο που αφιερώνουμε στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης και το φυλλάδιο της dennerle περιέχει εξαιρετικές πληροφορίες, είναι ένα καλογραμμένο φυλλάδιο από τους κορυφαίους χομπίστες του είδους

Ας πούμε δυο λόγια κατά σειρά τι μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκεί μέσα, καταρχήν στα ενυδρεία αυτά συνήθως βάζουμε φυτά. Εάν διαβάσουμε προσεκτικά το φυλλάδιο της dennerle, αναφέρει σαφώς μερικά από τα πιο απλά και εύκολα φυτά που μπορούμε να φιλοξενήσουμε όπως για παράδειγμα την ανούμπια νάνα. Αναφέρει επίσης και φυτά με υψηλές απαιτήσεις που τα διατηρούμε σε συνδυασμό παροχής CO2 στο ενυδρείο μας.

Ο κάθε χομπίστας ανάλογα με τις γνώσεις, το επίπεδο και τον εξοπλισμό που διαθέτει η θέλει να αποκτήσει επιλέγει τα φυτά και τα είδη ψαριών και γαρίδων που θα αγοράσει για να φιλοξενήσει.

Η διατήρηση ενός τέτοιου ενυδρείου είναι το ίδιο εύκολη ή και ακόμα πιο εύκολη και προσιτή από οποιοδήποτε άλλο ενυδρείο, διότι ο χρόνος ενασχόλησης μαζί του αναλογικά είναι σημαντικά πιο μικρός.

Τα μικρά αυτά ενυδρεία φέρνουν περισσότερους νέους ενυδρειόφιλους στο χώρο, δίδοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα πραγματικό ενυδρείο έστω και μικρό, πράγμα που ίσως δεν θα μπορούσαν να κάνουν με ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και κόστους.

Με αυτά τα ενυδρεία ίσως ξεφεύγουμε από την λογική της αγοράς μιας γυάλας όπου η διατήρηση μικρών ψαριών είναι πραγματικά δύσκολη και αρκετά επίπονη για αυτά.

Η ίδια εταιρία αναφέρει στους κατόχους του ενυδρείου της ένας είναι ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας στο χόμπι μας η ΥΠΟΜΟΝΗ.

Έτσι λοιπόν αναφέρει και τονίζει ότι όταν στήνουμε ένα νέο νάνο ενυδρείο θα πρέπει να το αφήσουμε να δουλέψει λίγο καιρό άδειο με τα μηχανήματα του σε λειτουργία (λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα δείτε σε άλλο σχετικό πόστ-κείμενο που έχω αναρτήσει).

Έτσι λοιπόν όταν έχουμε διασφαλίσει ότι όλες οι παραμέτρους στο νερό του ενυδρείου μας είναι στα επιθυμητά επίπεδα, έχει στρώσει δηλαδή το ενυδρείο μας μπορούμε άφοβα να εισάγουμε τα είδη που έχουμε επιλέξει.

Γενικά όλοι μας κάποια στιγμή είτε από ένα νάνο ενυδρείο ξεκινήσαμε είτε από μια γυάλα, επομένως είναι πολύ λαθεμένη τοποθέτηση μερικών περί δυσκολίας των αρχαρίων με την ενασχόληση τους με μικρά ενυδρεία κτλ.

Πιστεύω ότι αυτά τα μικρά ενυδρεία καθώς και το μαγαζί που τα εισάγει, με τις προφορές που κάνει, θα φέρει κοντά πολλούς νέους επίδοξους ενυδρειόφιλους κοντά στο χόμπι έτσι ώστε να αγαπήσουν πραγματικά αυτήν την ενασχόληση, ιδιαιτέρα μερικά άγνωστα στην χώρα μας είδη όπως τα ασπόνδυλα.

Το άρθρο λοιπόν το γράφω για να δώσω μερικές απαντήσεις και να λύσω μερικές απορίες, πάνω στο θέμα αυτό.

ΟΙ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΑ

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι ενυδρειόφιλοι που αγαπούν και τους αρέσουν ιδιαιτέρα οι γαρίδες και άλλα ασπόνδυλα, είναι να τα διατηρούν μέσα σε κοινωνικά ενυδρεία. Συνήθως αγοράζουν γαρίδες και τις βάζουν μέσα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο, το αποτέλεσμα που θα έχουμε θα είναι οι γαρίδες είτε να κρύβονται συνεχώς, είτε να τις βλέπουν σαν λεία τα ψάρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γαρίδες που κρύβονται συνεχώς να μην σιτίζονται και να πεθαίνουν τελικά, λόγω αυτής της πίεσης και του στρες στο οποίο επιβάλλονται.

Η καταλληλότερη λύση είναι να διατηρούνται σε ενυδρεία αποκλειστικά μονάχες τους, διότι ακόμα και εάν δεν τις τρώνε τις ίδιες τα ψάρια που διατηρούμε μέσα σ’ ένα κοινωνικό ενυδρείο, σίγουρα θα σιτίζονται τα ψάρια σας με τα αυγά αυτών οπότε δεν θα αυξάνεται και δεν θα ανανεώνεται ο πληθυσμό σας. Υπάρχουν μερικά είδη ψαριών τα οποία είναι αδιάφορα για τις γαρίδες καθώς και προς τα αυγά τους και οι ναύπλιοι τους αναπτύσσονται ελεύθερα, οπότε μπορούμε να τα διατηρούμε μαζί. Κατάλληλα ψάρια για συμβίωση με τις γαρίδες είναι οι otocinclus, τα cories και τα χορτοφάγα plecos (τα είδη Ancistrus είναι τα καλύτερα). Όλα τα άλλα ψάρια θα φάνε τα αυτά των γαρίδων, ακόμα κι αν μερικά ψάρια αφήνουν τις ενήλικες γαρίδες ήσυχες και δεν τις κυνηγούν θα φάνε τα μικρά τους.

Κατάλληλο ενυδρείο για την διατήρηση γαρίδων θα πρέπει να είναι χωρητικότητας μεγαλύτερης των 40 λίτρων, εάν υπολογίσουμε ότι εκεί μέσα θα βάλουμε 15 με 20 γαρίδες και ότι αυτές αναπαράγονται πολύ γρήγορα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα έχετε ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό πολύ σύντομα. Όσο μεγαλύτερο είναι εάν ενυδρείο τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα άλλα και πιο εύκολη η διατήρηση τους από κάποιον αρχάριο( εννοώ για τα είδη που αυξάνεται ο πληθυσμός τους).

Όσο πιο μικρό είναι ένα ενυδρείο τόσο πιο δύσκολο είναι να κρατήσουμε τις παραμέτρους του νερό μας σταθερές , σε μικρά ενυδρεία λοιπόν δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλο αριθμό από γαρίδες, ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον τους.

Εάν πάλι ένα ενυδρείο είναι πολύ μεγάλο και έχουμε μικρό αριθμό από γαρίδες πιθανώς δεν θα μπορέσετε να δείτε και να παρατηρείτε τις γαρίδες σας όσο συχνά επιθυμείτε, άρα μια καλή ισορροπία μεταξύ λίτρων και πληθυσμού είναι αναγκαία. Ως εκ τούτο τα μεγάλα ενυδρεία δεν προσφέρονται για αυτό το είδος, χρειάζονται πολύ μεγάλους αριθμούς από γαρίδες ή γενικά από ασπόνδυλα, για να καταστήσουν το ενυδρείο σας και την ενασχόληση μαζί του μια ευχάριστη νότα στην ζωή σας.

Το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι από ένα ψιλό χαλίκι μέχρι και κάποια είδη άμμου που είναι κατάλληλα. Εγώ προσωπικά έχω χρησιμοποίηση το ψιλό και πολύ όμορφο χαλίκι μαύρου χρωματισμού της dennerle, σε άλλο ενυδρείο τις έχω κροτήσει γαρίδες σε βυθό από άμμο θαλάσσης.

Εάν θα επιθυμείτε να φυτέψετε το ενυδρείο που διατηρείτε τις γαρίδες σας, μπορείτε να το κάνετε με διάφορα μη απαιτητικά είδη φυτών. Τα φυτά όμως εάν δεν πρέπει να καταλαμβάνουν όλο τον χώρο του ενυδρείου, να μην είναι δηλαδή το ενυδρείο σας υπερβολικά φυτεμένο. Μια καλή ισορροπία θα βοηθήσει στην κράτηση των παραμέτρων του ύδατος σε υγιή επίπεδα και μαζί με το biofilm που παράγουν τα φυτά φτιάχνουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για τους μικρούς μας φίλους. Προσοχή όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολλά λιπάσματα εάν θέλετε να διατηρήσετε υγιείς μακροπρόθεσμα τις γαρίδες σας, να σας ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και να αναπαράγονται σε τακτά διαστήματα .

Εάν βάλετε μαλακό νερό με τιμές KH και GH περίπου στο 0 και στο 1, πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί εάν έχετε φυτέψει σε μεγάλο ποσοστό το ενυδρείο σας. Εάν βάλετε επίσης πολλά και ταχέως ανάπτυξης φυτά αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της πανίδας και των μικροοργανισμών μέσα στο ενυδρείο σας. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά ανταγωνίζονται πολύ αποτελεσματικά πολλούς τύπους άλγης, όμως και του βιοφίλμ καθώς και άλλων ωφέλιμων μικροοργανισμών που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής των γαρίδων. Τα φυτά αυτά καταπίνουν παίρνουν το φως και τις θρεπτικές ουσίες από το νερό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχτούν άλλοι μικροοργανισμοί. Επομένως σ’ ένα ενυδρείο που θα φιλοξενήσουμε γαρίδες και φυτά καλό είναι να μην βάζουμε πολλά ταχέως ανάπτυξης φυτά μαζί.

Να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα διότι κατά την διάρκεια του χρόνου συσσωρεύονται ρύποι και βλαβερές ουσίες. με αποτέλεσμα την αντίδραση και τον θάνατο των ευαίσθητων ασπόνδυλων. Παρ’ όλο που μπορεί να λειτουργήσει καλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ενυδρείο στο οποίο χρησιμοποιούμε λιπάσματα, κάποια στιγμή τα λιπάσματα θα λειτουργήσουν αυξητικά θα συσσωρευτούν στο νερό κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα έχουμε αύξηση ρύπων και βλαβερών ουσιών. Δεδομένου λοιπόν ότι οι γαρίδες είναι πολύ ευαίσθητες στους οργανικούς ρύπους που υπάρχουν μέσα στο νερό, οι όποιοι προέρχονται κυρίως από τα λιπάσματα. Αντιδρούν με το πέρασμα ενός χρονικού διαστήματος στη συσσώρευση των λιπασμάτων στο νερό. Δεν αξίζει λοιπόν έναν τέτοιο ρίσκο και το χαμό ολόκληρου πληθυσμού ενός ενυδρείου με γαρίδες, για να έχουν τα φυτά σας λίγο γρηγορότερη ανάπτυξη. Επομένως μπορεί να λειτουργήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ενυδρείο σας με λιπάσματα αρχικά καλά όμως έπειτα θα έχετε πολλούς ξαφνικούς θανάτους γαρίδων.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε μια περίπτωση, μια αιτία, έναν από τους λόγους ξαφνικής απώλειας των μικρών σας φίλων.

Ένα μεγάλο λάθος είναι να βάζουμε τις γαρίδες σε ενυδρεία που είναι φουλ φυτεμένα, αυτό έχει επίπτωση στις γαρίδες σας, διότι τα βακτήρια νιτροποίησης που δραστηριοποιούνται μετά την κατανάλωση τροφής δεν προλαβαίνουν να κάνουν το εργο τους. Προτού να μπορέσουν τα βακτηρίδια, προτού προλάβουν να διασπάσουν δηλαδή την αμμωνία NO3-NO4+ σε νιτρώδες άλας NO2 και έπειτα σε NO3. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η πλειοψηφία των βακτηρίων που νιτροποιούνται μέσα σε ένα βαριά φυτεμένο ενυδρείο και πεθαίνουν. Σε ένα τέτοιο ενυδρείο θα πρέπει να προσέξουμε και να μην κλαδεύουμε παρά πολύ τα φυτά μας, λίγο κάθε φορά, διότι θα έχουμε μια μικρή άλλα σημαντική αύξηση της αμμωνίας άμεσα η οποία θα επηρεάσει της γαρίδες σας. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για το ενυδρείο που ζουν οι γαρίδες σας. Μόλις κλαδέψετε τα φυτά σας η αμμωνία αρχίζει να ανεβαίνει, εμφανίζεται συνήθως στα πολύ μικρά ποσοστά δίχως να είναι πάντα μετρήσιμα. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι οι γαρίδες σας θα αρχίσουν να πεθαίνουν μία-μία για «κανένα» προφανή λόγω, όταν αυτό επαναληφτεί αρκετές φορές. Ως εκ τούτου, σιγουρευτείτε ότι τα φυτά δεν καταλαμβάνουν όλο το χώρο του ενυδρείο σας και σιγουρευτείτε ότι κλαδεύετε λίγη-λίγη ποσότητα κάθε φορά.

Είναι πολύ σημαντικό οι γαρίδες σας να τρέφονται πολύ λιτά. Διαφορετικά, η ποιότητα νερού θα είναι πολύ χαμηλή, ειδικά μέσα σε μικρά ενυδρεία, συνήθως εάν ταΐζουμε αλόγιστα, θα έχουμε βλαβερές επιπτώσεις στο νερό και καθ’ επέκταση στις γαρίδες. Οποιαδήποτε τροφή με μορφή νιφάδων ή μικρών σβόλων που είναι για ψάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την διατροφή τους. Όμως υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές τροφές για γαρίδες που τους παρέχουν ότι συστατικά χρειάζονται. Ταΐζοντας τις γαρίδες σας μία φορά την ημέρα, ή κάθε 2 με 3 ημέρες, με μικρές ποσότητες τροφής διατηρούμε υγιείς και ευτυχής των πληθυσμό μας. Τα φύλλα από διαφορά δέντρα για παράδειγμα βελανιδιάς, πλατάνου,catappa, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κάλυψη όσο και για διατροφή, διότι επάνω τους αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμοί. Οι άλγες και οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται μέσα στο ενυδρείο σας θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Δώστε για τροφή μόνο τόσο όσο οι γαρίδες σας μπορούν να καταναλώσουν μέσα 5-10 στα λεπτά. Μην αφήσετε ποτέ τα διαφορές τροφές μέσα στο ενυδρείο για πολλές ώρες ή για ολόκληρη νύχτα.

Οι γαρίδες πρέπει να έχουν όπως και τα ψάρια τις καθορισμένες αλλαγές νερού για να μείνουν ευτυχείς και υγιείς. Επαρκεί να ποσοστό 25%-40% του νερού, πρέπει να αλλάζετε κάθε εβδομάδα ανάλογα με τον πληθυσμό που διατηρείτε. Εντούτοις, αυτοί οι αριθμοί είναι ακριβώς οδηγίες και εσείς θα αποφασίσετε πόσο ακριβώς νερό θα πρέπει να αλλάξετε κάθε φορά σύμφωνα με τον αριθμό γαρίδων που διατηρείτε στο ενυδρείο σας, πόσο συχνά ταΐζετε και ανάλογα την ποσότητα τροφής που ρίχνετε κάθε φορά. Απλά σιγουρευτείτε ότι δεν αλλάζετε μεγάλη ποσότητα νερό πολύ συχνά, διότι αυτό παρεμποδίζει πάρα πολύ στο να παραμείνουν σταθερές οι παραμέτρους του νερού στο ενυδρείο σας.

Απλά σιγουρευτείτε ότι τα νιτρικά σας άλατα NO3 δεν ξεπερνούν 5 PPM (mg/1) μέσα στο ενυδρείο σας. Το νερό της βρύση έχει προσθήκες χλωραμίνης και χλωρίου, η προσθήκη αντιχλώριου επομένως είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των αλλαγών του νερού για να αποφευχθεί ο θάνατος των μικρών μας φίλων. Οι γαρίδες είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητες στις χλωραμίνες , οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιχλώριο. Οι χλωραμίνες δεν διαλύονται στο νερό τόσο εύκολα όσο το χλώριο που εάν αφήσουμε το νερό μέσα σε μια λεκάνη μπορεί να εξατμιστεί. Για αυτόν το λόγο, συστήνω το Seachem Prime αν και παρόμοια προϊόντα μπορούν να κάνουν εξίσου καλή δουλειά. Χρησιμοποιώ προσωπικά Seachem Prime γιατί είναι πολύ αποτελεσματικό και οικονομικό(5 ml στα 200 λίτρα) .

Πρέπει επίσης πρέπει να έχετε έναν θερμοστάτη εάν η θερμοκρασία δωματίου σας μειώνεται κάτω από τους 20 με 21 βαθμούς την περίοδο του χειμώνα, Διαφορετικά ο θερμοστάτης δεν απαιτείται. Όλες οι γαρίδες θα αισθάνονται καλά στις θερμοκρασίες μεταξύ 20-26.5° κελσίου, αν και μερικές γαρίδες μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλότερες και ψηλότερες θερμοκρασίες. Γενικά, οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 30 κελσίου.

Τέλος, τα καταλληλότερα φίλτρα για ενυδρεία με γαρίδες, είναι τα φίλτρα σφουγγαριών. Αυτά διώχνουν, εξάγουν τον αέρα και είναι ασφαλή για τις γαρίδες. Διότι δεν απορροφούν τις ενήλικες γαρίδες και μωρά τους, οι γαρίδες συνήθως συχνάζουν πάνω σε αυτά τα σφουγγάρια από όπου σιτίζονται από διάφορους μικροοργανισμούς, από διαφορά μικρά σκουπιδάκια από φυλλαράκια και κλαράκια φυτών.

Αν και συστήνω να χρησιμοποιείτε τα φίλτρα αέρος με σφουγγάρι, λόγω του ότι είναι οικονομικότερα έναντι των άλλων τα φίλτρα σφουγγαριών(στο δικό μου fish room αυτά χρησιμοποιώ), ειδικά εάν έχετε αρκετά μικρά ενυδρεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αντί αερόφιλτρα μια εσωτερική αντλία-κυκλοφορητή και στην εισαγωγή του να βάλετε ένα σφουγγάρι, αυτό λειτουργεί το ίδιο καλά, όμως προσέξτε να μην είναι παρά πολύ δυνατός ο κυκλοφορητής σας, να ελαχιστοποιήσετε τα ισχυρά ρεύματα που τυχόν δημιουργούνται. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν γυρίσετε την ροη προς την πλευρά του τζαμιού που συγκρατεί την αντλία-κυκλοφορητή για να ελαχιστοποιήσει τα ισχυρά ρεύματα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά φίλτρα με ένα προ-φίλτρο ή ένα σφουγγάρι που κολλιέται, συγκρατιέται στην εισαγωγή, έτσι ώστε οι νέες γαρίδες να μην μπορούν να απορροφηθούν μέσα σε αυτό. Η εταιρία Eheim και η σειρά “Classic” έχουν μικρά και δυνατά φίλτρα για ενυδρεία 60 με 80 λίτρων (Eheim 2211το συγκεκριμένο η εταιρία το συνιστά και για περισσότερα λίτρα, κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη λύση).

Εάν ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται σε αυτό το άρθρο, οι γαρίδες σας θα ζήσουν και θα αναπαράγονται επιτυχώς για πολλά έτη. Η αναπαραγωγή πρέπει πάντα να είναι ο στόχος των κατόχων γαρίδων που διατηρούνται στην αιχμαλωσία, καθώς αυτά τα είδη είναι πολύ δύσκολο να εισάγονται στην Ευρώπη σε τακτά διαστήματα, αφού είναι σπάνια (και πολλά ίσως να απειλούνται και στη φύση).

Αυτό πρέπει να είναι το καθήκον μας και το μέλημα μας να καθιερώσουμε στο χόμπι μας την διατήρηση γαρίδων από πληθυσμούς αναπαραγωγής.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ας ανασυρω και αυτο το κειμενο μια που με επιασε παλι η γαριδοτρελα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...