soto 2 Ιανουαρίου 2009 #1 Share 2 Ιανουαρίου 2009 Έχω στα χέρια μου ένα ενυδρείο που μου χάρισε ένας καλός φίλος,με τις εξής διαστάσεις. μήκος:140, βάθος:60 και ύψος 100 . Το μεγάλο ύψος οφείλεται στο ότι κάποτε το ενυδρείο αυτό είχε μήκος 3m και τώρα βέβαια δεν είναι και πολύ βολικό στο χειρισμό του γενικά. Για πολλά χρόνια είχα ενυδρείο (μικρότερων διαστάσεων βέβαια) με κιχλίδες αφρικής και αμερικής παλαιότερα. Με την ευκαιρία της εγκατάστασής μου στο νέο μου σπίτι που τώρα τελειώνει σκέφτομαι να κάνω το εν λόγω ενυδρείο reef. Tο μόνο που με προβληματίζει από όλα αυτά που έχω διαβάσει στο forum είναι το κόστος του εξοπλισμού για να στηθεί αλλά πολύ περισσότερο το κόστος λειτουργίας του, αφού διαβάζω ότι για τον φωτισμό του μόνο και με δεδομένο το μεγάλο βάθος του θα έχω μια μεγάλη επιβάρυνση στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Με το σκεπτικό λοιπόν ότι προτιμώ να πέσω πάλι στις αφρικάνες από το να κάνω μισές δουλειές, θα μπορούσε κάποιος να μου κάνει μια ανάλυση (στο περίπου) του κόστους για όλα τα μηχανήματα που θα χρειαστώ(sump,skimmer,κυκλοφορητές) καθώς και για βράχο,άμμο,κ.λ.π.για τα λίτρα του εν λόγω ενυδρείου? Θέλω αν είναι να το κάνω να έχει τα πάντα από την αρχή. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση. Σωτήρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas disc 2 Ιανουαρίου 2009 #2 Share 2 Ιανουαρίου 2009 θέλει το άτιμο θέλει.........ένα lido που έχω 120 λίτρα 1800 ευρω έως τώρα είναι πανέμορφη η θάλασσα αλλά και η Μαλδίβες με ένα 1000κακι είσαι πασάς Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 3 Ιανουαρίου 2009 #3 Share 3 Ιανουαρίου 2009 Αγαπητέ Φίλε, Σίγουρα το κόστος του βασικού εξοπλισμού, αλλά και το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα οποιοδήποτε βιοτοπικό σύστημα, άλλης κατηγορίας. Δεν νομίζω όμως ότι είναι απαγορευτικό, για οποιονδήποτε, που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν ύφαλο χαμηλών απαιτήσεων, που μπορεί να τον χαίρεται χωρίς να μπει στη διαδικασία να ανταγωνιστεί τα υπερ-συστήματα, που όλοι μας βλέπουμε συχνά στις παρουσιάσεις. Η εισβολή των Κινεζικών προϊόντων, έχουν χαμηλώσει κατά πολύ το αρχικό κόστος, ενώ η σταδιακή αναβάθμιση, μπορεί να απαλύνει την όλη επιβάρυνση. Όσον αφορά το πάγιο κόστος συντήρησης, θεωρώ ότι αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ευχέρεια του καθενός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
soto 7 Ιανουαρίου 2009 Author #4 Share 7 Ιανουαρίου 2009 Βέβαια διαβάζοντας,είδα ότι ένα fish only έχει μικρότερο κόστος συντήρησης κυρίως σε ότι αφορά τον φωτισμό. Είναι και αυτό λοιπόν υπό σκέψη. Τώρα άσχετα με το τι θα αποφασίσω τελικά λέω να φτιάξω από τώρα το sump και τα απαραίτητα για την υπερχείληση,έτσι να μην έχω μετά πολύ φασαρία. Θέλω να κάνω όμως την εξής ερώτηση:έχω ελεύθερο ύψος κάτω από τη βάση του ενυδρείου 80cm.Ένα skimmer για τα λίτρα μου(περίπου 800) τι ύψος μπορεί να έχει,έτσι ώστε να δω τι ύψος θα κάνω το sump για να μην έχω πρόβλημα αργότερα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 7 Ιανουαρίου 2009 #5 Share 7 Ιανουαρίου 2009 Θα φροντίσεις να υπάρχει πάνω από το sump όσο χώρος χρειάζεται, για να μπορείς να βάζεις τα χέρια σου και να μπορείς να προσθέτεις ή να αφαιρείς τις συσκευές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 17 Ιανουαρίου 2009 #6 Share 17 Ιανουαρίου 2009 το ωφέλιμο ύψος κάτω από το ενυδρείο σου είναι αρκετά καλό και δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στη τοποθέτηση του skimmer * το υψος του sump θα είναι 40-45 εκ αν το κενό ανάμεσα στο sump και στο ενυδρείο είναι 35-40 εκ θα είσαι άνετος * υπάρχουν πολλοί τύποι- μάρκες skimmer , καλό είναι να αποφασίσεις έγκαιρος ποιο θέλεις εσύ .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος