Jump to content

Η αποφαση παρθηκε.

chriskousis

Recommended Posts

Μέχρι και πριν 1 μήνα στο ενυδρείο αυτο φιλοξενούσα κιχλίδες mbuna απο την λίμνη malawi.

Γενικά στην μέχρι τώρα "ενυδρειακή καριέρα" μου πάντα φιλοξενούσα "επιθετικά" ψάρια. Απο αφρικάνικες λίμνες και κυρίως απο Αμερικάνικες (εννοειτε σε διαφορετικά ενυδρεία) Κεντρική και Νότια Αμερική.

Αυτή τη φορά το σκέφτηκα πολύ καλα και αποφάσισα να έρθω και εγω στον κόσμο με το "χαμηλό Ph" όπως λετε και εσείς :)

To ενυδρείο για ένα μήνα το κρατάω χωρίς ψάρια αλλά και σταθερό στις βιολογικές του ιδιότητες

pH:6,5

Γενική σκληρότητα (GH): 5

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 8

Αμμωνία (ΝΗ3):0

Νιτρώδη (ΝΟ2):0

Νιτρικά (ΝΟ3):4

Θερμοκρασία:26

Ας πάμε στο μέγεθος του ενυδρείου

Μήκος : 255εκ

Πλάτος : 60εκ

Ύψος : 70εκ

Σε γενικές γραμμές γνωρίζω , απο τα άπειρα ομολογουμένος threads που διάβασα στο forum , της συνθήκες που χρειάζονται οσον αφορά την ποιότητα του νερού , τις αλλαγές , την διακόσμηση κτλ.

Ερχόμαστε όμως στον τομέα που με καίει.

ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ.

Μου αρέσουν πολλά ψαράκια. Θα παραθέσω μια λίστα με διάφορα απο τα ψάρια που μου αρέσουν και θα ήθελα να μου πείτε εαν και ποια θα ήταν το καλύτερο "ζευγάρωμα" με δίσκους σε ενα ενυδρείο.

Απο κοπαδόψαρα : Ροδόστομοι , Καρδινάλιοι , Ζέμπρα Ντάνιο , Melanotaenia , Congo Tetra.

Ψαρια βυθού : Κλοουν , ΚΟΥΛΙ ΛΟΟΥΤΣ (ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΥΠΑΚΙΑ) , κοπάδι απο κορις , πλεκος (δεν εχω ιδεα ποιοι ειναι και θεωρούνται κατάλληλοι για συμβίωση με δίσκους) , οτοκυκλοι.

Θα ήθελα κάποια νανοκιχλίδα όπως Ραμς ή cacatuoides ή κατι αλλο εαν εχετε να προτείνετε!

Kάτι για το οποίο έχω διαβάσει σε πολλα ξένα forums και θα ήθελα απλά να ρωτήσω εαν κάποιος απο εσας έχει ανάλογη εμπειρία, ειναι η συμβίωση δίσκων με Uaru Amphiacantoides. Όλοι λένε οτι και σε χαρακτήρα και σε ανάγκες νερού ειναι ακριβώς τα ίδια. Γνώμες , απόψεις , συζήτηση.

Στον βυθό θα έχει χαλίκι ψιλό και άμμο λευκή ανάμεικτα.

Φωτισμός , 6 λάμπες Τ8 1 μέτρου 36W.

Φιλτράρισμα Εσωτερικό σε στυλ αμβούργου με 2 κυκλοφορητές eheim (δυστυχως δεν θυμάμαι μοντέλα) που γυρίζουν απο 1200lt/h το καθένα.

Η μπακέτα στα χέρια σας. :P

Καλως ηρθες στον κοσμο μας!ΚΗ κατεβα 3,5-4 και θερμοκρασια αν δεν γινει φυτεμενο,πιο ψηλα!Οο για την συμβιωση τους με αλλους φιλοξενουμενους να κοιταξεις οσο το δυνατον να μην ειναι πολυ κινητικα γιατι οι δισκοι θα στρεσαρονται και θα εχεις προβληματα!Καλο ξεκινημα στον κοσμο των δισκων!

ευχαριστω φιλε HAWAI.

Ελπιζω να εχω και κανα comment αφου περασουμε τα 200 views :)

To ενυδρείο για ένα μήνα το κρατάω χωρίς ψάρια αλλά και σταθερό στις βιολογικές του ιδιότητες

pH:6,5

Γενική σκληρότητα (GH): 5

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 8

Αμμωνία (ΝΗ3):0

Νιτρώδη (ΝΟ2):0

Νιτρικά (ΝΟ3):4

Θερμοκρασία:26

Στον βυθό θα έχει χαλίκι ψιλό και άμμο λευκή ανάμεικτα.

χωρίς ψάρια και σταθερό στην βιολογία...πως?? με τίποτα τροφές ή αμμονίες???

για GH και KH θελεις χαμηλότερα νούμερα(αν και Kh8 και gh5 μου κάνει εντύπωση...με τι μετράς???)

πάντως για να είσαι οκ στα νερά σου δεν αγοράζεις καμιά Α/Ο να βρείς την υγειά σου :)

για τον βυθό θα έλεγα οι δίσκοι θα προτιμούσαν ψιλή ανοιχτόχρωμη άμμο(εμένα μ'αρέσει πολύ πάντως)

όσο για συγκάτοικους θα μ'αρεσει ένα κοπαδάκι cardinal(που κάνουν για αυτά τα νερά και τις θερμοκρασίες)

καλή αρχή :P

Φίλε μου καλως ήρθες στην δισκοπαρέα!

Από τα ψάρια που αναφέρεις κατάλληλα είναι οι καρδινάλιοι και οι ροδόστομοι.Για το βυθό ενδεδειγμένα είναι τα κορυντορας,τα κούλι λόουτς(πού προσφέρουν στήν καθαριότητα πολλά περισσότερα απ'όσα νομίζουμε) και απο πλεκοειδή ancistrus,αλλα και μεγαλύτεροι πλέκο,όπως panaque nigrolineatus,iriri,golden nuget,zebra και αμέτρητοι ακόμα(έχεις επιλογή,μιας και απο τις αναφερόμενες διαστάσεις του ενυδρείου έχεις άφθονα λίτρα).Βάλε πολλά ξύλα,φυτά και χρησιμοποίησε πολλά λίτρα βιολογικών υλικών(substrat pro ή siporax θα πρότεινα) και όλα θα πάνε ρολόι! :)

Γενικά απέφυγε τα πολύ γρήγορα ψάρια και τους οτόκυκλους,οι οποίοι γίνονται πολλές φορές ενοχλητικοί στους δίσκους(πάνε επάνω τους)και δεν φημίζονται για την ιδιότητα τους στο να καθαρίζουν!(προτιμότερα τα SAE).Επίσης όμορφα συμβατά ψάρια είναι τα chokolate gourami και τα ramirezi

Ta rams τα αναφερω και στο αρχικο μου ποστ, ομως εχω ενδιασμους .. πιστευω οτι θα στρεσαρουν τους Δισκους σε περιπτωση ζευγαρωματος.

Απο την αλλη σκεφτομαι πολυ σοβαρα Uaru ή γεωφαγους.

Πως καταβαζεις το pH?

Εχει πολυ διοξειδιο το νερο, οι δισκοι θελουν πολυ οξυγονο και 0-3 kH, χαμηλο tds, 28C θερμοκρασια μινιμουμ.

Kαλο ειναι οι συγκατοικοι να ειναι ψαρια που ζουν στα ιδια νερα (Ν.Αμερικης) και να αντεχουν τις "σκληρες" συνθηκες των δισκων.

Κοιταξε για Hemigrammus bleheri, corydoras leucomelas, L-183, γεωφαγους.

Οι δισκοι να μπουν τελευταιοι και αφου ειναι το ενυδρειο ετοιμο 100%.

Γενικα χαμηλα φωτα, χαμηλη ροη αλλα πολλα βιολογικα υλικα, υψηλη θερμοκρασια, καλη οξυγονωση, τυρφη κλπ

Μπες και στο section του bleher στο φορουμ και δες τα threads εκει.

υγ αν βαλεις μιξη αμμο χαλικι δεν κερδιζεις τπτ παρα θα παει η αμμος απο κατω και θα φαινεται το χαλικι

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δελτα , εννοειτε οτι οι Δισκοι θα μπουν τελευταια και ΜΑΖΙΚΑ στο ενυδρειο. Θα φροντισω να ριξω το Ph... αλλα επειδη στα ενυδρεια μου παντα ή το ανέβαζα ή το ειχα σταθερό στο 7... Με τυρφη το ριχνω? Αλλα δεν εχω ιδεα.. στο φίλτρο μπαίνει η τυρφη? Μετα απο ποσο καιρο την αφαιρω? (αν την αφαιρω κιολας..)

Υ.Γ Η αμμος αναλογικα και ποσοτικα θα ειναι περισσοτερη απο το χαλικι οποτε δεν θα παει κατω. ανακατα θα ειναι :)

Δελτα , εννοειτε οτι οι Δισκοι θα μπουν τελευταια και ΜΑΖΙΚΑ στο ενυδρειο. Θα φροντισω να ριξω το Ph... αλλα επειδη στα ενυδρεια μου παντα ή το ανέβαζα ή το ειχα σταθερό στο 7... Με τυρφη το ριχνω? Αλλα δεν εχω ιδεα.. στο φίλτρο μπαίνει η τυρφη? Μετα απο ποσο καιρο την αφαιρω? (αν την αφαιρω κιολας..)

Υ.Γ Η αμμος αναλογικα και ποσοτικα θα ειναι περισσοτερη απο το χαλικι οποτε δεν θα παει κατω. ανακατα θα ειναι :)

με τυρφη το ph το ριχνεις .Μπαινει στο φιλτρο και θελει αλαγη καθε μηνα.

Ωραια μεχρι εδω. Πριν την βαλω στο φιλτρο? Την καθαριζω/ξεπλενω? ή οχι?

Aν βάλεις τύρφη θα πρέπει να μετράς τακτικά τις παραμέτρους του νερού σου,ώστε να αποφύγεις μια κάθετη πτώση στις τιμές τους.Πάντως στο ph 7 τα ύβριδια δίσκων (όπως τα δικά μου-ph 7,kh 4,gh 7) ζουν μια χαρά.Φυσικά στούς άγριους αλλάζει το θέμα και οι απαιτήσεις αυξάνονται θεαματικά.¨Εχεις αποφασίσει για το είδος;

Υ.Γ Η αμμος αναλογικα και ποσοτικα θα ειναι περισσοτερη απο το χαλικι οποτε δεν θα παει κατω. ανακατα θα ειναι :P

Αν βαλεις ΜΑΖΙΚΑ τα ψαρια θα εχεις προβλημα με την ανταποκριση απο τη βιολογια στην αποτομα επιπλεον φορτιση του ενυδρειου.

Στο τελος λοιπον αλλα σταδιακα η εισαγωγη τους. :)

Και με προτιμηση τους μεγαλυτερους σε μεγεθος στο τελος.

Μιξη αμμου-χαλικιου.

Καλως.

Αν δεν το εχεις δοκιμασει ποτε, ψαχτο καλα γιατι οπως ξερεις ειναι μεγαλη μανουρα το ξεστησιμο, ιδιως αν εχουν μπει οι δισκοι.

pH

Δεν χρειαζεται να κατεβει αλλο νομιζω, κατω απο το 6,5 που δινεις σαν τιμη στο ενυδρειο σου στην αρχη.

Εκτος κι αν βαλεις heckel.

Απλα ρωτησα πως το κατεβαζεις γιατι παραλληλα εχεις υψηλη ανθρακικη σκληροτητα (8kH) που σημαινει οτι υπαρχει ελειψη οξυγονου το νερο.

Για να εισαι ενταξει με 6.5 pH που εχεις, πρεπει να εχεις κοντα στ 2 kH.

Θα σε διευκολυνει πολυ με τις συνθηκες του νερου μια αντιστροφη οσμωση.

Την τυρφη, καλυτερα να την χρησιμοποιησεις με ενα φιλτρακι, σε μικρη αναλογια μονο για το χρωμα και τις ουσιες της που θελουν οι δισκοι, στο βαρελι προεοιμασιας που θα μαζευεις το νερο της ΑΟ.

Ετσι δεν θα χρειαζεται να ανοιγοκλεινεις το εξωτερικο φιλτρο (που θα κοιταξεις να προστατεψεις με ενα προφιλτρο απο τα σκουπιδακια, (αν δεν εχει ηδη, ισως ενα απλο χοντροτρυπο σφουγγαρι στο μπαστουνι εισαγωγης θα ειναι αρκετο).

Οσο λιγοτερο στρες στα ψαρια αυτα τοσο καλυτερα, αυτη ειναι η αρχη παντως κακου.

Απλα ρωτησα πως το κατεβαζεις γιατι παραλληλα εχεις υψηλη ανθρακικη σκληροτητα (8kH) που σημαινει οτι υπαρχει ελειψη οξυγονου το νερο.

Η οξυγονοση του νερου πιθανοτατα να εχιε να κανει με τους κυκλοφορητες τους οποιους και ειχα κλεισει 2 μερες πριν κανω τις μετρησεις. Εκανα αλλαγη τα 2/3 απο το νερο του ενυδρειου σημερα εβαλα σε βραστο νερο ολα τα ξυλα και τις διακοσμησεις που θα χρησιμοποιησω στο ενυδρειο και θα τα εχω ετσι για 2-3 μερες καθως τα ειχα σε σακουλες μεσα στο stand του ενυδρειου.

Η οξυγονοση του νερου πιθανοτατα να εχιε να κανει με τους κυκλοφορητες τους οποιους και ειχα κλεισει 2 μερες πριν κανω τις μετρησεις. Εκανα αλλαγη τα 2/3 απο το νερο του ενυδρειου σημερα εβαλα σε βραστο νερο ολα τα ξυλα και τις διακοσμησεις που θα χρησιμοποιησω στο ενυδρειο και θα τα εχω ετσι για 2-3 μερες καθως τα ειχα σε σακουλες μεσα στο stand του ενυδρειου.

Δεν μιλαω για κατι τετοιο.

Η σχεση pH kH ειναι κατι βασικο και στανταρ.

Αν εχεις 6,5 pH για να υπαρχει ισορροπια οξυγονου διοξειδιου στο νερο και να εχουν τροφη τα φυτα αλλα και οξυγονο τα ψαρια, πρεπει να εχεις 2 kH ασχετα κυκλοφορητες κλπ.

Δες αυτο αν θελεις http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm

Δεν μιλαω για κατι τετοιο.

Η σχεση pH kH ειναι κατι βασικο και στανταρ.

Αν εχεις 6,5 pH για να υπαρχει ισορροπια οξυγονου διοξειδιου στο νερο και να εχουν τροφη τα φυτα αλλα και οξυγονο τα ψαρια, πρεπει να εχεις 2 kH ασχετα κυκλοφορητες κλπ.

Δες αυτο αν θελεις http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm

Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει εφαρμογή μόνο σε φυτεμένα ενυδρεία με παροχή διοξειδίου...

Δεν αποτελεί παράδειγμα για οποιοδήποτε άλλο ενυδρείο...

Ναι

"CO2/pH/KH calculator and chart

NOTE: This calculator (and the chart based on this formula) will only work if your water is carbonate buffered. If your water contains high levels of phosphates, it will alter your water properties, and invalidate these CO2 calculations."

Γιαυτο ρωταω πως κατεβαινει το πεχα χαμηλα με τοσο κεχα που εχει, γιατι αν βαζει co2 ισχυει το προβλημα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...