Jump to content

Νέο Δισκοενυδρείο

freezer

Recommended Posts

φίλε delta ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου και θέλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα.

ΠΑΡΑΘΕΣΗ(freezer @ 24/11/2008, 22:31:27) *

ξύλα Mopani..... Ριξε κι αλλες μεσα, μεγαλες ριζες και με υψος, να παρεχουν κρυψωνες και "περασματα"

ο λόγος που δεν έβαλα άλλες ρίζες είναι για να μην περιορίσω και άλλο τον χώρο για κολύμπι. Ήδη αν προσέξεις υπάρχουν αρκετές κρυψώνες.

...Ψάρια - οργανισμοί: 20 cardinal tetra, 9 corrys aeneus, 4 SAE με τα λιτρα αυτα δεν θα εβαζα ουτε κουνουπι μεσα εκτος απο δισκους. Εξαλλου τα κορυ αυτα, θα τα παιξουν με τις θερμοκρασιες των δισκων (28+) και τα SAE μολις μεγαλωσουν λιγο, το μονο που θα προσφερουν θα ειναι στρες στους δισκους με τις κουρσες τους περα δωθε.

....με απασχολούν τα εξής:

- πόσους δίσκους θα ήταν καλό να βάλω?μονο δισκους μεσα στο ενυδρειο τοτε 5-6, με τα τετρας μεσα τοτε μονο 4 με το ζορι (δεδομενα μου, δισκοι=κοπαδοψαρα σε ομαδα 5-6 μινιμουμ, καθε δισκος 40-50 λιτρα)

Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά. Θα επιχειρήσω όμως κάποιους συμβιβασμούς, αρχικά τουλάχιστον, προσέχοντας όμως να μην επηρεάσω την διαβίωση των ψαριών. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά των corrys και ancistrus στην βιολογία του ενυδρείου. Επίσης μου αρέσει το ταίριασμα cardinal tetra και δίσκων. Οπότε για να συνυπάρξουν αυτοί οι οργανισμοί χωρίς πρόβλημα θα βάλω 4-5 μικρούς δίσκους και αν διαπιστώσω στην πορεία κάποιο πρόβλημα στη συμβίωση τους θα ελαττώσω τον αριθμό των υπόλοιπων ψαριών( εθελοντές για υιοθέτηση υπάρχουν πολλοί).

Πολυ καλυτερα, μεγαλη προοδος.

Μερικες παρατηρησεις παλι.

...Φόντο: Μαύρη αφίσα παρατηρησε αν σου "πιπερισουν" οι δισκοι (οταν βαλεις) και αν ναι, δοκιμασε και με πιο ανοιχτο χρωμα φοντο.

....Φυτά: ανούβιες, εχινόδοροι, ….(δεν γνωρίζω τα υπόλοιπα, αλλά αντέχουν μέχρι 28 C) ο σκοπος ειναι να αντεχουν πανω απο τους 28 :thumbup:

.....Ψάρια - οργανισμοί: 20 cardinal tetra, 9 corrys aenus, 7 γαριδουλες amano, 4 red cherry, 1 ancistrus sp3

Οι γαριδες εκτος της ασυμβατοτητας , παρ'ολη την ανθεκτικοτητα τους σαν ειδος γαριδων, θα εχουν πιστευω προβλημα με τις ακραια χαμηλες σκληροτητες-οξυτητα και την υψηλη θερμοκρασια. (ιδιως οταν χρειαστει να ανεβασεις πανω απο 31-32-33...)

http://www.shrimpfanatics.com/shrimp-amano.html

http://www.shrimpfanatics.com/shrimp-red-cherry.html

Το ιδιο και τα aeneus http://www.planetcatfish.com/catelog/speci...p?species_id=51

και το Ancistrus cf. cirrhosus :thumbup:http://www.planetcatfish.com/catelog/speci...p?species_id=49

Παρατηρησε συμπεριφορες και καταθεσε την εμπειρια σου, για ενημερωση ολων μας.

Καλη συνεχεια και παλι.

Θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά των corrys και ancistrus στην βιολογία του ενυδρείου. Επίσης μου αρέσει το ταίριασμα cardinal tetra και δίσκων.

:thumbup:

Υπαρχουν πιο "ταιριαστα" cory για δισκους.

http://www.planetcatfish.com/catelog/speci...?species_id=485

2η επιλογη αλλα μεγαλυτερα σε μεγεθος http://www.planetcatfish.com/catelog/speci...?species_id=316

Και απο ancistrus ισως λιγο καλυτερα http://www.planetcatfish.com/catelog/speci...?species_id=221

Οσο για τους καρδιναλιους ελπιζω να ειναι οσο μεγαλυτερο size υπαρχει (xxxl) για να μη χωρανε στο στομα των δισκων. Ενα συν ειναι οτι οι δισκοι θα μπουν δευτεροι και οι "παλιοι" θα ειναι τα καρδιναλιακια.

ΥΓ για τις ριζες εχεις δικιο, καποια στις ακρες του ενυδρειου ισως μονο χωραγαν.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου.

ο ancistrus είναι ακριβώς αυτός που προτείνεις. η απόδειξη του καταστήματος γράφει

ancistrus dolcho. προφανώς η πωλήτρια νόμιζε ότι ήταν sp3.

έχεις δίκιο για τα corrys και θα φροντίσω να αλλαχτούν για να αποφύγω τα προβλήματα.

οι γαρίδες θα πάνε σε δικό τους 30lt.

οι καρδινάλιοι είναι size Medium αλλά οι δίσκοι θα είναι small(8cm) όπότε δεν θα χωράνε στο στομα τους :thumbup:

Ερώτηση :thumbup:

μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ιχνοστοιχία PREIS DISCUS MINERALS

και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. χθές έκανα τη γνωστη διαδικασία στο βαρέλι

με α/ο κτλ χρησημοποιώντας το προϊόν TROPIC MARIN DISCUS MINERAL και παρατήρησα

μεγάλη διαφορα (στο βαρέλι). Ενώ πριν το gh ήταν 3-4 TDS 25 τώρα είναι 8 TDS 170!!!.

το kh δεν έχει αλλάξει και είναι πάλι μηδενικό. οπότε δεν θα επιρεαστεί το PH.

Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα ή πρέπει να επιστρέψω στο PREIS DISCUS MINERALS

που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα.

επίσης διάβασα κάπου ότι οι περισσότεροι δισκάδες καταλήγουν στη χρήση

μόνο ιχνοστοιχείων και όχι υλεκτρολυτών.

τα φώτα σας :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - freezer

Εβαλες συμφωνα με τη δοσολογια της TROPIC MARIN? http://www.tropic-marin.com/web/english/pr.../pro_disc_m.htm

Αν εβαλε ιδια δοση πιθανον το TROPIC MARIN ειναι πιο δραστικο. http://www.preis-aquaristik.com/eng/haupts...mineralien.html

Προετεινω να κανεις μερικες μικρες αλλαγες με σκετο ΑΟ.

Καποια στιγμη δοκιμασε το seachem discus trace. http://www.seachem.com/Products/product_pa...iscusTrace.html

Ερώτηση :thumbup:

μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ιχνοστοιχία PREIS DISCUS MINERALS

και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. χθές έκανα τη γνωστη διαδικασία στο βαρέλι

με α/ο κτλ χρησημοποιώντας το προϊόν TROPIC MARIN DISCUS MINERAL και παρατήρησα

μεγάλη διαφορα (στο βαρέλι). Ενώ πριν το gh ήταν 3-4 TDS 25 τώρα είναι 8 TDS 170!!!.

το kh δεν έχει αλλάξει και είναι πάλι μηδενικό. οπότε δεν θα επιρεαστεί το PH.

Μήπως έριξες πολύ????

Χρησιμοποιώ το ίδιο σκεύασμα εδώ και δύο χρόνια και είμαι απολύτως χαρούμενος.

Ρυθμίζω έτσι ώστε να να υπάρχει TDS 65 - 70 στο βαρέλι μου, είναι αλήθεια ότι ανεβάζει τη γενική σκληρότητα (6 στην δική μου περίπτωση) αλλά αυτό, κατά την γνώμη μου, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Πάντως κάνεις καλή δουλειά και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σε ανταμίψει. :thumbup:

(Συμφωνώ με όλες τις επισημάνσεις του φίλου delta66 :hysterical: )

Ευχαριστώ πολυ παιδια.

Έχω βαρέλι 85 lt οπότε έβαλα 2 κουταλάκια.

θα μειώσω τη δόση στο μισο την επόμενη φορά και θα δώ.

• 3 months later...

update μετά την εισαγωγή των 4 παιδιών μου εδώ και 2 μήνες

Πληροφορίες

Διαστάσεις: 101x 44 x 60

Όγκος: ~ 270lt (Καθαρά 245 lt μετρημένα)

Κατηγορία: Φυτεμένο με Δίσκους

Διακοσμητικά υλικά: Λεπτόκοκκη χαλαζιακή άμμος, ξύλα Mopani

Φόντο: Μαύρη αφίσα

Φωτισμός: 2 x 40w (λευκές)

Διάρκεια φωτισμού: 11 ώρες

Φιλτράρισμα:

Εξωτερικό: JBL CristalProfi e900 (900lt/h)

Εξωτερικό: Κινέζικο (1000lt/h) - πολύ καλή σχέση τιμής/απόδοσης

Θερμοστάτης: Tetra 300W JBL 300W

Παράμετροι:

pH:6.2

Γενική σκληρότητα (GH): 3

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 1

Αμμωνία (ΝΗ3):0

Νιτρώδη (ΝΟ2):0

Νιτρικά (ΝΟ3):10

Θερμοκρασία:29

Άλλες πληροφορίες: αλλαγές κάθε βδομάδα το 30% με 100% α/ο(με προσθήκη ιχνοστοιχείων). Χρήση μικρής ποσότητας τύρφης στο ένα εξωτερικό φίλτρο αλλά και στο βαρέλι προετοιμασίας του νερού.

Φυτά: ανούβιες, εχινόδοροι, κερατόφυλλα, φακή, κρυπτοκορινες,

Ψάρια - οργανισμοί: 4 DISCUS 20 cardinal tetra, 9 corrys Sterbai, 2 ancistrus dolich

post-9340-1240430561_thumb.jpg

post-9340-1240430581_thumb.jpg

post-9340-1240430602_thumb.jpg

post-9340-1240430618_thumb.jpg

post-9340-1240430640_thumb.jpg

post-9340-1240430665_thumb.jpg

post-9340-1240430771_thumb.jpg

Συγχαρητήρια και απο εμένα πολύ ωραίο το αποτέλεσμα αν μπορείς βάλε καμία ποίο καθαρή φωτογραφία... :unsure:

Και μερικές ακόμα...

Προσπάθησα να είναι όσο πιο καθαρές γίνεται..

post-9340-1240595481_thumb.jpg

post-9340-1240595490_thumb.jpg

post-9340-1240595502_thumb.jpg

post-9340-1240595536_thumb.jpg

post-9340-1240595481_thumb.jpg

post-9340-1240595525_thumb.jpg

και μία οικογενειακή...

post-9340-1240595514_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - freezer

Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα και πολύ καλές συνθήκες, συγχαρητήρια!!! :wub:

Το μόνο που θα παρατηρούσα είναι λίγα περισσότερα ξύλα που να δημιουργούν καλύτερες κρυψώνες και σκιερά μέρη για τους δίσκους σου! Καλή συνέχεια!

Θα ηθελα την εκτιμηση σου στο ...................ποσα λιτρα χρειαζονται τα 20 καρντιναλ που εχεις μεσα;

Πιστεύω πως τα λίτρα μου είναι οριακά μη επαρκή για τα ψάρια που έχω μέσα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τον αριθμό των ψαριών (χωρίς υπερβολές όμως) είναι η φίλτρανση. Έτσι με 22,5 λίτρα βιολογικό υλικό ήδη στα φίλτρα μου, και το νέο φίλτρο που θα παραλάβω την ερχόμενη Δευτέρα κάδου 14 λίτρων, θα έχω συνολικά 36,5 λίτρα βιολογίκού φιλτραρίσματος. Τώρα αν στο μέλλον καθώς μεγαλώνουν και τα ψάρια μου κάτι πάει λάθος, (για αυτό υπάρχουν οι μετρήσεις για να προλαμβάνεις καταστάσεις) υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να υιοθετήσουν 20 καρδινάλιους. Πάντως σέβομαι την εμπειρία σου και κάθε πρόταση δεκτή.

Πιστεύω πως τα λίτρα μου είναι οριακά μη επαρκή για τα ψάρια που έχω μέσα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τον αριθμό των ψαριών (χωρίς υπερβολές όμως) είναι η φίλτρανση. Έτσι με 22,5 λίτρα βιολογικό υλικό ήδη στα φίλτρα μου, και το νέο φίλτρο που θα παραλάβω την ερχόμενη Δευτέρα κάδου 14 λίτρων, θα έχω συνολικά 36,5 λίτρα βιολογίκού φιλτραρίσματος. Τώρα αν στο μέλλον καθώς μεγαλώνουν και τα ψάρια μου κάτι πάει λάθος, (για αυτό υπάρχουν οι μετρήσεις για να προλαμβάνεις καταστάσεις) υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να υιοθετήσουν 20 καρδινάλιους. Πάντως σέβομαι την εμπειρία σου και κάθε πρόταση δεκτή.

1. Απεφυγες να απαντησεις στην ερωτηση μου (ασχετα με το αν συμφωνω σε αυτο περι φιλτρου κλπ).

2. Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

3. Θα σου προτεινα να βγαλεις τα "περιτα" και να αυξησεις την ομαδα των δισκων. Προεχει εστω και αν "παραβιασεις" ελαφρα το οριο των λιτρων. Προσωπικα θεωρω λαθος το μεγεθος, αλλα καταλαβαινω τις "υποχωρησεις που γινονται στις περισσοτερες των περιπτωσεων. Αργα η γρηγορα στον ιδιο δρομο (του μεγαλυτερου ενυδρειου) θα βαδισεις και τοτε θα με καταλαβεις απολυτα. Θεωρω επισης πολυ σημαντικο να μπαινουν δισκοι ιδιου η σχεδον ιδιου χρωματισμου.-

Έγινε επεξεργασία - diskus fan

1. Απεφυγες να απαντησεις στην ερωτηση μου (ασχετα με το αν συμφωνω σε αυτο περι φιλτρου κλπ).

2. Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

3. Θα σου προτεινα να βγαλεις τα "περιτα" και να αυξησεις την ομαδα των δισκων. Προεχει εστω και αν "παραβιασεις" ελαφρα το οριο των λιτρων. Προσωπικα θεωρω λαθος το μεγεθος, αλλα καταλαβαινω τις "υποχωρησεις που γινονται στις περισσοτερες των περιπτωσεων. Αργα η γρηγορα στον ιδιο δρομο (του μεγαλυτερου ενυδρειου) θα βαδισεις και τοτε θα με καταλαβεις απολυτα. Θεωρω επισης πολυ σημαντικο να μπαινουν δισκοι ιδιου η σχεδον ιδιου χρωματισμου.-

αυτο το τελευταιο που το στηριζεις?εχεις δει διαφορες σε συμπεριφορα?

αυτο το τελευταιο που το στηριζεις?εχεις δει διαφορες σε συμπεριφορα?

Εσυ δεν γνωριζεις οτι οι δισκοι ζουν σε ομαδες και μαλιστα μεγαλες; Ειναι ακριβως το ιδιο με το να να βαλεις μονο 4 αντι για 20 καρντιναλ .-

Εσυ δεν γνωριζεις οτι οι δισκοι ζουν σε ομαδες και μαλιστα μεγαλες; Ειναι ακριβως το ιδιο με το να να βαλεις μονο 4 αντι για 20 καρντιναλ .-

Αυτο ειναι γνωστο.

Απ'οτι καταλαβα ομως ρωτησε αν εχεις δει διαφορετικες συμπεριφορες σε κοπαδι δισκων διαφορετικου χρωματισμου :wub:

ή απλα το λες απο αποψη φυσικης "εικονας" του κοπαδιου??

Έγινε επεξεργασία - delta66

Οι δισκοι που εχουν ομοιο η παρομοιο χρωμα (π.χ Blue diamond και Cobalt blue) "κοπαδιαζουν" πιο ευκολα απο οτι οι ανακατεμενοι χρωματισμοι.-

Ο leopard πάντως είναι συνέχεια με τον pigeon-blood στους άλλους(brilliant blue) δεν δίνει σημασία. Ενώ ο pigeon-blood κοπαδιάζει με όλους.

Οι δισκοι που εχουν ομοιο η παρομοιο χρωμα (π.χ Blue diamond και Cobalt blue) "κοπαδιαζουν" πιο ευκολα απο οτι οι ανακατεμενοι χρωματισμοι.-

αυτο ακριβως ηθελα να ρωτησω και ηταν κατι που δεν γνωριζα.

Εννοειται βεβαια οτι οταν ειναι σε μικρο χωρο, εξ'αναγκης ειναι κοντα, αυτο ομως δεν σημαινει οτι κοπαδιαζουν. Επισης αν ειναι σε ηλικια αναπαραγωγης, λογικο ειναι να επιλεξουν παλι εξ'αναγκης, απο το διαθεσιμο αριθμο ψαριων που αποτελουν την ομαδα, ασχετως χρωματισμου.-

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...