Jump to content

Ηρεμες κιχλιδες

Antonia

Recommended Posts

Ψαχνω τις πιο ηρεμες αφρικανες (haps ή mbuna) ως ζευγαρια για το νεο ενυδρειο μου. Δεν αντεχω τους καυγαδες και τα αιματα!

Η βιβλιογραφια λεει οτι ολες ειναι επιθετικες, οτι η τελικη επιθετικοτητα εξαρταται απο την ιχθυοφορτιση, την αναλογια αρσενικων θηλυκων, τις κρυψωνες κλπ, εχω γενικη γνωση ολων αυτων αλλα θελω τη δικη σας εμπειρια!

Εγω εχω ήδη απορριψει τους pseudotropheus socolofi, saulosi, gracilior... Γινοταν σφαγη στο ενυδρειο!

Τα 3 δελφινακια που ειχα για λιγο δεν τσακωνοντουσαν ποτε! Το lapidochromis yellow (νομιζω αρσενικο) δεν ενοχλει κανενα. Οι red zebra επισης. Κανενα προβλημα στο ενυδρειο.

Κάποια δικη σας προταση;

Δυστυχος οι αφρικανες ειναι πολυ

πολεμοχαροις :)...

Δεν νομιζω να υπαρχει καποιο ειδος αλλα και παλι

ολα βασιζονται στην προσωπικοτητα του καθε ψαριου

αλλα και στο σετ απ (σωστη δομηση πετρων,καλες συνθηκες αλλα και αναλογιες αρσενικων θηλικων )

Ελπιζω να βοηθησα :):thumbup:

με τις κιχλιδες ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος απο πριν...

ειδικα τα mbuna και τα haps που αναφερεις πρεπει να κρατιουνται σε χαρεμια και οχι σε ζευγαρια ή μονα τους..

για ποσα λιτρα μιλαμε?? :)

Απλα θελω την δικη σας πρόταση και εμπειρια για πιο ειρηνικα ειδη...

Τι εχετε δει εσεις; Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ τι λεει; γιατι λενε στην βιβλιογραφια π.χ. οτι τα kribensis ή τα melanochromis auratus ειναι πολυ αγρια. Εσεις συμφωνειτε;

Η ερωτηση ειναι γενικη!

(Οι εμπειριες μου ειναι σε 120 λιτρα αλλα με πολυ νεαρα ψαρια.

Το μεγαλυτερο δεν εχω αποφασισει ακομα, αλλα θα ειναι οσο μεγαλυτερο μπορω να παρω.)

Η επιθετικότητα στις Αφρικάνες είναι κάτι σχετικό και κυμαινόμενο.

Τί εννοώ....

Ανάλογα με το είδος αλλά και με το κάθε άτομο ξεχωριστά, η επιθετικότητα μπορεί να ευθύνεται σε διαφορετικούς παράγοντες.

Π.χ.

Στα Κριμπένσις (κιχλίδες αφρικανικών ποταμών που "πάνε" σε ζευγάρια) η επιθετικότητα παρατηρείται κυριώς κατά την περίοδο της αναπαραγωγής για προστασία των αυγών αρχικά και του γόνου στην συνέχεια.

Στα είδη των αφρικανικών λιμνών γενικότερα (Mbuna και Haps απο malawi και τα είδη απο Tanganyika), η επιθετικότητα οφείλεται κυρίως στην εδαφική υπεροχή.

Στα ενυδρεία, κάθε είδος καταλαμβάνει κάποιον συγκεκριμένο χώρο (ή και περισσότερους ανάλογα με τον αριθμό των αρσενικών του είδους ή την αναλογία αρσενικών-θυληκών) και δεν αφήνει τίποτα άλλο να πλησιάσει.

Τέλος, υπάρχει και η ατομική προσωπικότητα του κάθε ψαριού.

Οπότε δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει τον βαθμό της επιθετικότητας του κάθε είδους, ειδικά μέσα στα ενυδρεία (μιας και οιπαράγοντες είναι περισσότεροι).

Υπάρχουν κάποια είδη (π.χ. Tropheus, melanochromis auratus, Peudotropheus Demasoni κλπ) τα οποία είναι αντικειμενικά "αγριότερα" απο τα υπόλοιπα λόγω του εκρητικότερου ταμπεραμέντου τους. Είτε αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη επιθετικότητα προς το δικό του είδος είτε σε μεγάλη επιθετικότητα προς τα άλλα είδη είτε και τα 2.

Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το νέο, μεγάλο ενυδρείο και ανάλογα με τα λίτρα και τις διαστάσεις του, θα σου πούμε τί είδη μπορείς να βάλεις (είτε προβείς σε species ενυδρείο είτε σε κάποιο με περισσότερα διαφορετικά είδη) ανάλογα με το τί θέλεις.

Αντιγραφω απο moutralewn:

"Υπάρχουν κάποια είδη (π.χ. Tropheus, melanochromis auratus, Peudotropheus Demasoni κλπ) τα οποία είναι αντικειμενικά "αγριότερα" απο τα υπόλοιπα λόγω του εκρητικότερου ταμπεραμέντου τους. Είτε αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη επιθετικότητα προς το δικό του είδος είτε σε μεγάλη επιθετικότητα προς τα άλλα είδη είτε και τα 2."

Επειδη λοιπον δεν πολυ-εμπιστευομαι την βιβλιογραφια σε ξενα site αλλα τους χρηστες του aquazone, μπορειτε να μου δωσετε μερικα αναλογα παραδειγματα οπως τα παραπανω αλλα αντι για τα "αντικειμενικα αγριοτερα" τα "αντικειμενικα ηρεμοτερα";;;; Αυτο μονο και εχει απαντηθει η ερωτηση μου!!! ευχαριστωω!

Πρακτικά και βάση εμπειρίας τα ηρεμότερα mbuna είναι:

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus Acei

Iodotropheus Sprengerae

Nα τονίσω ότι το παραπάνω αναφέρεται καί σε προσωπική μου εμπειρία αλλά καί στις εμπειρίες των περισσοτέρων συνχομπυστών χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ευχαριστω! θα συμφωνησω με το Labidochromis caeruleus, ειναι και το δικο μου ηρεμο και καλοτροπο!

Γεια σας.θα σας απαντησω απο τη μικρη εμπειρια που εχω αλλα και το αρκετο ψαξιμο που εχω κανει.Γενικα ειναι επιθετικα ψαρια γι αυτο και δε τα βαριομαστε :) Σιγουρα η επιθετικοτητα ατομικα διαφερει ακομα κι αν μιλαμε για το ιδιο ειδος.Παρολα αυτα υπαρχουν καποια που ειναι απο τη φυση τους πιο επιθετικα.παραδειγμα demasoni,melanochromis auratus,estherae.ναι ειναι και τα red zebra.ωχ θα τις φαω απο τους μαγαζατορες :thumbup: παρολα αυτα οσο μεγαλυτερο ειναι το ενυδρειο και οσο πιο πλουσιο το τοπιο απο κρυψωνες τοσο λιγοτερα τα προβληματα γιατι το καθενα εχει τη διακριτη περιοχη του.η τελικη επιθετικοτητα καθοριζεται απο το συνδυασμο μεγεθους και φυσικης επιθετικοτητας χωρις αυτο να ειναι απολυτο ομως.Καθως εχετε νεαρα ψαρια απο οτι καταλαβα οι διαμαχες δεν ειναι εντονες.μεγαλωνοντας ομως και αφου γινουν οι συσχετισμοι δυναμεων θα γινονται περισσοτερες μαχες.παντως στις αφρικανες και το μικρο ψαρι τρωει το μεγαλο :) απο προσωπικη πειρα.Γενικα οι labs και τα socolofi ειναι φιλησυχα.

ευχαριστω πολύ,

καποιο σχόλιο για πιο ηρεμα haps?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...