Jump to content

Φωτιστε με!

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολα τα φιλαρακια...

Πανε γυρω στις 3 εβδομαδες οπου ξεκινησα να στηνω σιγα σιγα το ενυδρειο μου (ενα juwel trigon 190) και θα ηθελα να με βοηθησετε σε ορισμενα βηματα.

Αρχικα για να παρετε μια εικονα αυτη τη στιγμη δουλευει κανονικα το skimmer, το φιλτρο (eheim 2217 με ανθρακα και αντιφοσφωρο), 4 κυκλοφορητες και θα γινει και συντομα η μετατροπη απο 2 hi lite T5 λαμπες των 28 watt σε 4.

1)Πριν απο 4 ημερες γεμισα το ενυδρειο με νερο της βρυσης και εριξα μεσα το αλατι. Η αλατοτητα αυτη τη στιγμη ειναι 1025.

2)Πριν απο 3 ημερες εριξα μεσα αραγωνιτη 30 κιλα νεκρο.

3)Προχθες εβαλα γυρω στα 15 κιλα βραχο (σε μικρα ποσοστα ζωντανο) σαν βαση και λιγο μπολι αραγωνιτη που μου εδωσε ενας φιλος που το συντηρουσε σε μια γυαλα τον οποιο δεν ξερω κατα ποσο ειναι (αν ειναι) ενεργος.

Πειτε μου τωρα ποιο ειναι το επομενο βημα που θα πρεπει να κανω για να στρωσει σιγα σιγα το ενυδρειο η τι θα πρεπει να προσεξω και ποτε θα ειναι ετοιμο για να κατοικηθει?

Ποιες οι μετρησεις του νερου και πως θα καταφερω να τις πετυχω?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ προκαταβολικα και ελπιζω να με βοηθησετε.

Καλυτερα να μεταφερεις το αρθρο σου στις κατηγοριες του θαλλασινου για να σε

συμβουλεψουν οι ειδικοι :blink:

Κάλος όρισες στην παρέα μας φίλε μου.

Ρίξε μια μάτια στα παρακάτω άρθρα και για ότι περισσότερο θες ρωτάς.

Στο μόνο μου πρέπει να καταλήξεις είναι στο αν θα κάνεις reef η fish-only

Και πάνω από όλα να εξοπλιστείς με μπόλικη υπομονή

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=125

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=151

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=391

Έγινε επεξεργασία - peris

Κατ' αρχήν, σε καλωσορίζω στη θαλασσινή παρέα μας!

Θα σου πρότεινα να προμηθευτείς λίγα κομμάτια καλού ζωντανού βράχου, ώστε να είσαι σίγουρος ότι το σύστημά σου θα εμπλουτιστεί, με το χρόνο, με ποικιλία οργανισμών.

Βασικό είναι να δημιουργήσεις μια καλή και σωστή κυκλοφορία νερού, τοποθετώντας κάποιους κυκλοφορητές σε στρατηγικές θέσεις, που θα εξασφαλίσει τη σωστή οξυγόνωση και διατροφή του συστήματος.

Τα φώτα πρέπει να τα έχεις κλειστά για ένα μήνα τουλάχιστον, ρίχνοντας λίγα φυλλαράκια τροφής, κάθε δυο-τρεις μέρες και κάνοντας μετρήσεις αμμωνίας και νιτρωδών, ώστε να παρακολουθείς την πορεία ωρίμανσης του φυσικού συστήματος.

Μέχρι το Σεπτέμβριο καλό θα είναι να προμηθευτείς μια συσκευή α/ο και ένα ρεφρακτόμετρο.

Καλή σου συνέχεια.

καλως ορισες και καλη συνεχεια!

Και μια ερωτηση τωρα περι φωτισμου....

Το ενυδρειο ειναι τριγωνικο 190 λιτρα (υπολογιζω γυρω στα 130 καθαρο τωρα με τονβ βραχο και τα συναφη).

Εχω βαλει και δουλευουνε 2x28 λευκες και 2x24 ακτινικες. Οι λαμπες παρολλα αυτα ειναι Τ5 hi-lite που υποτιθεται οτι ειναι 150% πιο δυνατες απο τις Τ8 ....σωστος?

Ο φωτισμος πιστευετε οτι ειναι καλος ?

Δηστυχως λωγω του σχηματος του ενυδρειου δεν μπωρω να προσαρμωσω αλλες λαμπες στα καπακια.

Guest aquarius

...

Ο φωτισμος πιστευετε οτι ειναι καλος ?

...

Φίλε, καλώς ήρθες!

Ο φωτισμός εξαρτάται από τα ζωντανά που θέλεις να φιλοξενήσεις. Αν το πάς για Fish-Only, τότε υπερκαλύπτεσαι. Αν θέλεις όμως, να βάλεις απαιτητικά SPS και άλλα "δύσκολα" ζωντανά, τότε χρειάζεσαι το "κάτι παραπάνω" (συνήθως > 1Watt/Ltr).

Προσωπικά, πιστεύω ότι όπως είσαι, μπορείς να διατηρείς άνετα μαλακά κοράλλια και πιθανόν κάποια "εύκολα" LPS. 'Οταν αργότερα θελήσεις περισσότερα από το σύστημά σου, τότε μπορείς άνετα να πας σε κρεμαστό φωτιστικό MH και να ανέβεις ακόμη και στα 400W!!! ^_^

'Ολα θα έρθουν στη πορεία, μη βιάζεσαι... :buttrock:

Οχι δεν βιαζωμαι καθολου απλα θελω να κανω σωστη δουλεια και πανω απ ολα να μην πεταω τα λεφτα μου σε πραγματα που αργοτερα θα μου ειναι αχρηστα.

Λοιπον σημερα εκανα καποιες μετρησεις για να δω αν βρισκωμαι σε καλο δρομο και θα ηθελα την γνωμη σας.

Μετα απο 1,5 μηνα στρωσιματος εχουμε.

Αλατοτητα- 1025

KH - 15.2

N03 - 5

N02 - 0.025

Αμμωνια - 0

PH - 8

CA - 415

Θερμοκρασια - 31 βαθμους !!!!!

Αυτο που νομιζω πως χρειαζεται φτιαξιμο ειναι το ΚΗ και μαλλον εχει ανεβει τοσο πολυ απο την χρηση του REEF BUILDER για το στρωσιμο του ενυδρειου.Μαλλον θα πρεπει να ελαττωσω την δοση.

Εσεις πως τα βλεπετε τα πραγματα?

Θεωρω οτι το ΚΗ κανει κακο αυτη τη στιγμη στο βαθμο που ειναι και επειδη δυσκολα στη φαση του στροσηματος θα πεση κανε μια γενναια αλλαγη νερου και μην βαζεις τιποτα μεσα απολυτος ασε το ενυδρειο μονο του να κανει το κυκλο του χωρις επεμβασεις δικες σου με προσθετα καθολου!Θα αργησουν ακομα να σε απασχολησουν τα προσθετα!!!Καλη συνεχεια και απο μενα και οτι θες εδω ειμαστε!!!

• 2 weeks later...

Λοιπον σημερα εκανα μετρησεις παλι και ειναι οι εξης...

θερμοκρασια: 28 (με ανεμιστηρακια)

αλατοτητα: 1026

αμμωνια: 0.35

νιτρικα : 4

νιτρωδη: 0.05

ασβεστιο: 375

ph: 8.3

kh: 11.2 (τωρα πλεον οι αλλαγες γινωνται με νερο απο οσμωση).

φοσφωρικα: 0.1

Ειναι εμφανες οτι εχω προβλημα με τα νιτρωδη και την αμμωνια τα οποια δεν λενε να πεσουνε με τιποτα. Το ενυδρειο εχει ξεκινησει το στρωσιμο απο την πρωτη ιουλιου.

Εχετε να μου προτεινετε τιποτα?

[quote name='jimmy19111977' date='22/08/2008, 11:30:29' post='154988'

Εχετε να μου προτεινετε τιποτα?

να κάνεις ΥΠΟΜΟΝΗ εως να μηδενιστούν οι τιμές ΝΗ3 - ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3, PO4.

ανεβασε CA 400 - 425, και ΜG 1300 - 1500

...

3)Προχθες εβαλα γυρω στα 15 κιλα βραχο (σε μικρα ποσοστα ζωντανο) σαν βαση και λιγο μπολι αραγωνιτη που μου εδωσε ενας φιλος που το συντηρουσε σε μια γυαλα τον οποιο δεν ξερω κατα ποσο ειναι (αν ειναι) ενεργος.

Ο γενικος κανονας ειναι 10% των λιτρων σου σε ΖΒ αρα μιλαμε για περιπου 20 κιλα στην περιπτωση σου.

Οπως αναφερεις πιο πανω εχεις βαλει 15 και απο αυτο μικρη ποσοτητα ΖΒ.

Πολυ πιθανον γι αυτο να καθυστερει το συστημα σου να στρωσει. Μπορεις να κανεις υπομονη η μπορεις να το "βοηθησεις" με 4-5 κιλα ΖΒ ακομη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...