Jump to content

Ενυδρείο στο ύπαιθρο!


Recommended Posts

Το θέμα έχει αναφερθεί και άλλες φορές και θα ήταν χρήσιμο για τους πειραματιστές του χόμπυ να συγκεντρώσουμε κάποια στοιχεία για το πόσο αξίζει και πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, δηλαδή προσαρμογή της τροπικής ζωής στο ελληνικό κλίμα.

Δύο αναφορές που μπορώ να κάνω είναι αυτά τα project: Ισπανία, Καλιφόρνια. Ειδικά ο πρώτος είναι φυσιολάτρης διαβασμένος και έξω του ανθίζουν φυτά που στο ενυδρείο είναι δύσκολο ή αδύνατο.

Θα ήθελα απόψεις για τη χρήση του ηλιακού φωτός, λόγο θερμοκρασίας ξεχνάμε την άμεση έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, κάποιο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν φίλτρο του ηλιακού φωτός?

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 109
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιώργο εδώ στη Βόρια Ελλάδα από αυτήν την εποχή και έως τον φθινόπωρο δεν υπάρχει πρόβλημα τον χειμώνα όμως είναι πολύ σκούρα τα πράγματα. Το έχω δοκιμάσει πέρση και το χειμώνα όλα κατέρρευσαν θα το επιχειρήσω και φέτος ξανά αλλά για άλλους λόγους.

Πάντως το ηλιακό φώς είναι άλλο πράγμα, φυτά που δεν ανθίζουν στο ενυδρείο θα τα δεις να ανθίζουν στο υπαίθριο ενυδρείο. Και η ανάπτυξη των φυτών είναι ανεπανάληπτη.

Πάντως ένα μειονέκτημα παρατήρησα αν έχουμε μικρό ενυδρείο τότε η εξάτμιση του νερού δεν επαρκή για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του νερού και η ακτίνες του ήλιου κάνουν το νερό να βράζει.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα 90x36,5x55 καθαρό νερό δηλ. 200 λίτρα σχεδόν, μεταχειρισμένο, όχι για σαλόνι και είναι ότι πρέπει για πειράματα, θα ήθελα κάποιες συμβουλές για τη θέση του μιάς και έχεις κάνει κάποιες δοκιμές.

Κάτω λέω να μπεί μόνο άμμος χοντρή ποταμίσια και ταμπλέτες για αρχή αλλά και η χαλαζιακή άμμος με την πετέντα τη δική σου (ενέσεις με υγρό λίπασμα στην αρχή και μετά ότι ιζήματα συγκεντρωθούν...) μου αρέσει και θα ήθελα να τη δοκιμάσω.

Φίλτρο ένα εξωτερικό Fluval 305 με είσοδο από 2 σημεία και έξοδο από άλλα 2 για να μην έχω πολύ μεγάλη ροή, ψάρια μάλλον zebra danio ή White Cloud Mountain Minnow ή... ακούω προτάσεις...

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Βυθός δηλαδή ala viciouscircle :excl:

Εγώ τα ενυδρεία που είχα στήσει τα είχα στήσει χωρίς ψάρια οπότε μέσα στο ενυδρείο είχα μόνο έναν κυκλοφορητή για να μην έχω στάσιμο νερό. Φέτος σκοπεύω να βάλω και ψαράκια αλλά λίγα και χωρεις φίλτρο. Πιστεύω επειδή η μάζα των φυτών θα είναι μεγάλη και τα ψάρια σχετικά λίγα δεν θα προλαβαίνουν να ανεβούν οι επικίνδυνες μετρήσεις διότι θα απορροφούνται από τα φυτά.

Το πρόβλημα της θερμοκρασίας το έλυσα πέρση με την συνεχή ροή νερού στο ενυδρείο από την μια έμπαινε λίγο λίγο και από την άλλη έβγαινε και πότιζα τον κήπο. Αλλά θέλω να το λύσω τώρα αλλιώς γιατί γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού.

Λύση όμως δεν έχω βρει ακόμη και εγώ ψάχνομαι ακόμη. Πάντως μια κουφή ιδέα μου έχει έρθει. Έχω ένα παλιό ψυγείο λέω με κάποιες τροποποίησης να κάνω μέσα στο ψυγείο και με ένα είδους sub ίσος να λύσω το πρόβλημα αλλά το σκεφτομε ακόμη.

Και για βυθό Γιώργο αφού το ξέρεις έχω κώλυμα με την άμμο δεν θα μπορούσα να είχα τίποτε άλλο.

Επίσης το καινούργιο που θα χρησιμοποιήσω φέτος θα είναι λίπασμα της βουφουλου :D

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζονται το ποστ σου μου έδωσες μια ιδέα να χρησιμοποιήσω και εγώ φίλτρο αλλά χωρίς τα υλικά απλός να τοποθετήσω το φίλτρο μέσα στο ψυγείο. :D

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος του θέματος δεν αντιπροσωπεύει πλέον την απόφαση που τελικά πήρα για το δικό μου project αλλά ας μην ανοίξω νέο θέμα αφού υπάρχουν και άλλα ζωηρά παιδιά που ίσως ποστάρουν εδώ... :buttrock:

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Η όλη προσπάθεια γίνεται για να δούμε κατά πόσο θα επιβιώσει ένα τροπικό ενυδρείο με πολλά φυτά στις καιρικές συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά αμέσως έχουμε κάποια μειονεκτήματα που με αποθαρρύνουν... :rasp::thumbup::thumbup:

1) Αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας μεταξύ μέρας νύχτας.

2) Δυσκολία στην ψύξη.

3) Μη ελεγχόμενη εξάτμιση λόγω αέρα.

4) Μη ελεγχόμενος φωτισμός (άμεσο-έμμεσο ηλιακό φώς)

5) Κίνδυνος από πτώση διαφόρων υλικών και εντόμων στο νερό.

6) Σκόνη.

7) Στρες ψαριών από κινήσεις και ήχους εξωτερικά.

8) (το κυριότερο...) θα πρέπει τον χειμώνα να ξεστήσω ένα 200 λιτρο τίγκα στο φυτό και με πολύ άμμο... :hysterical:

9) Στρες δικό μου να δουλεύω μέσ' στη ζέστη...! :rasp:

Έτσι θα περιορίσω τους παράγοντες δυσκολίας και θα επικεντρώσω στην παράμετρο που με ενδιέφερε απ' την αρχή: Aνάπτυξη φυτών με ηλιακό φώς.

Οι λόγοι που έχω να το κάνω ενισχύονται σημαντικά απ' το γεγονός οτι έχω ένα δροσερό υπόγειο, δίπλα σε διψασμένο κήπο, στο οποίο πατάω μόνο εγώ για μαστορέματα και διαθέτει: ένα παράθυρο 2 μέτρων σε ιδανικό ύψος για ύψος του ενυδρείου, καλοριφέρ κάτω απ' το παράθυρο και ένα παλιό ψυγείο (ακούς Χρήστο...! :buttrock: )

Είναι δηλαδή το ιδανικό μέρος για να κάνω όσα πειράματα θέλω! :bowdown:

Οι εργασίες αρχίζουν αύριο πρωί και θα ενημερώνω με φωτό...

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα απόψεις για τη χρήση του ηλιακού φωτός, λόγο θερμοκρασίας ξεχνάμε την άμεση έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, κάποιο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν φίλτρο του ηλιακού φωτός?

Λόγω του περασμένου της ώρας, θα σου αναφέρω μόνο ότι με το ηλιακό φως δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον τα φυτά θα συνηθίσουν εξ αρχής σ' αυτό, δηλαδή σε ένα πλήρες φάσμα.

Το πρόβλημα με το ηλιακό φως παρουσιάζεται όταν ο φωτισμός του ενυδρείου γίνεται με λάμπες που έχουν 3 peak, και εκτεθεί το ενυδρείο στο ηλιακό φως.

Δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν τα φυτά και εμφανίζεται άλγη.

Συγκεκριμένα έχει γράψει ο Dr. Rainer Keppler βιολόγος στα εργαστήρια της JBL GmbH για να υποστηρίξει προφανώς τους λαμπτήρες "Πλήρους Φάσματος" της εταιρίας.

Για τα υπόλοιπα θα τα ξαναπούμε... έχω κάποιες ιδέες για συζήτηση, βάλτες στο ψυγείο μια που είναι πρόχειρο να μείνουν φρέσκες. :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

1) Αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας μεταξύ μέρας νύχτας.

Προσωπικά δεν διαπίστωσα πρόβλημα σε αυτές της αυξομείωσης βέβαια δεν είχα ψάρια μέσα.

Φέτος είπα ότι σκοπεύω να βάλω ψάρια αλλά όχι τροπικά αλλά ελληνικά άγρια Guppy μάλλον τα Gambusia affinis*

2) Δυσκολία στην ψύξη.

αυτό είναι όντος πρόβλημα λύσης υπάρχουν αλλά σκοπός είναι να βρούμε μια φτηνή και εύκολη και όχι ακριβή και δύσκολη.

3) Μη ελεγχόμενη εξάτμιση λόγω αέρα.

Αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα ακόμη και πολλά εκατοστά να πέσει η στάθμη δεν υπάρχει πρόβλημα για τα φυτά αλλά υπάρχει πρόβλημα για την τσέπη.

Αν δεν βαριέσαι μπορείς να κάνεις αυτόματη αναπλήρωση νερού με τα εξαρτήματα από τα καζανάκια της τουαλέτας

4) Μη ελεγχόμενος φωτισμός (άμεσο-έμμεσο ηλιακό φώς)

Εγγυημένα μηδέν πρόβλημα.

5) Κίνδυνος από πτώση διαφόρων υλικών και εντόμων στο νερό.

Τα ζουζούνια λιώνουν και γίνονται λίπασμα εκτός αυτού θα έχεις και προνύμφες από κουνούπια (αν δεν έχεις ψάρια). Τουλάχιστον εγώ εδώ στην ύπαιθρο είχα πολλά και το θετικό ήταν ότι είχαν τα ψαράκια μου μια επιπλέων λιχουδιά. Τώρα αν βάλεις μέσα και ψάρια τότε θα εξαφανίζουν κάθε μικρό έντομο που θα πέφτει μέσα. Τώρα με πτώση υλικών τη εννοείς μην πέσει κανένα τούβλο μέσα :buttrock:

6) Σκόνη.

Και εδώ δεν διαπίστωσα πρόβλημα, ίσως επειδή το νερό συνέχεια ανακυκλώνονταν. Αλλά και να μην ανακυκλώνεται δεν θα έχεις πρόβλημα παρά μόνο αισθητικό.

7) Στρες ψαριών από κινήσεις και ήχους εξωτερικά.

Εεε δεν πιστεύω να στήσεις στο πεζοδρόμιο το ενυδρείο σου… :bowdown: υποθέτω σε κάποιο μπαλκόνι ή κήπο αφού θα είναι υπαίθριο

Όσο για τους θορύβους δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που ενοχλεί τα ψάρια είναι η κραδασμοί.

8) (το κυριότερο...) θα πρέπει τον χειμώνα να ξεστήσω ένα 200 λιτρο τίγκα στο φυτό και με πολύ άμμο... :rasp:

Φτιάξε ένα πιο μικρό ενυδρείο και δεν χρειάζεται να το ξεστήσεις. Προσωπικά το άφηνα μέχρι που δεν άντεχαν άλλο τα φυτά, και μετά λίγο λίγο αφαιρούσα και κάτι χαλαρά χαλαρά.

9) Στρες δικό μου να δουλεύω μέσ' στη ζέστη...! :buttrock:

Προτού πιάσεις δουλειά πιες ένα ποτηράκι αντιχλώριο λένε έχει και αντιστρες ουσίες μέσα. :rasp:

Aνάπτυξη φυτών με ηλιακό φώς.

Κάποιους από τους προβληματισμούς που αναφέρεις θα τους αντιμετωπίσεις και στο σκέτο φυτεμένο.

*Επειδή παλιότερα εδώ είχαμε λίμνη-βούρκο εισήχθηκαν τα συγκεκριμένα ψάρια μάλλον για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Η λίμνη αργότερα αποξεράθηκε και τα ψάρια επιβιώνουν σε μια μικρή δυσκολοπρόσιτη περιοχή κοντά σε μια από της πυγές της πρώην λίμνης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνεχίζω μετά από μια περίοδο τεμπελιάς και εξεταστικής. ;)

Έκανα pimp-my-tank σε ένα 200άρι που είχα και καθόταν στο μπαλκόνι με το μπροστινό τζάμι να λείπει...

Το τζάμι αντικαταστάθηκε με άλλο λεπτότερο (8mm), μπήκαν κόντρες παντού και η πλάτη βάφτηκε με μαύρο spray εξωτερικά.

Kαθαρίστηκε η ασημένια αμμος που μάζεψα από θάλλασα με ΗCl και μπήκε.

Σείρα έχει τώρα ένας μεγάααααλος ανακλαστήρας :) με κοντρα πλακέ και αυτοκόλλητο καθρέπτη για να οδηγεί το φως από το παράθυρο μέσα στο ενυδρείο.

So far so good...

post-3972-1214514160_thumb.jpg

post-3972-1214514176_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω τα πειράματα ;):thumbup::( , το νερό προορίζεται για ψάρια Αμαζονίου οπότε προσπαθώ να κατεβάσω λίγο σκληρότητες και pH, ρίχνω στο ενυδρείο καμιά 10αριά φύλλα καρυδιάς για να δω πόσο έντονα επιδρούν, αποτέλεσμα... σε 2 ημέρες δεν έχει αλλάξει τίποτα, παραμένουν οι τιμές βρύσης kH=6, gH=9, pH=7.5

Ένα ρίσκο που παίρνω είναι οτι η άμμος θαλάσσης που έχω βάλει, αντέδρασε με HCl και έτσι την έριξα σε μια λεκάνη με 4 μπουκάλια ακουαφόρτε 16% μήπως και είναι λίγο το ασβέστιο και διαλυθεί όλο... αν όμως έχει μείνει και προσπαθήσω να κατεβάσω το pH κάτω από 7, ίσως κάνει buffering και να τα ανεβάσει όλα :)

Από την άλλη, μπορώ να παίξω και με CO2+pH controller στο 7 και να βάλλω ψάρια με απαιτήσεις σε αυτή τη περιοχη...

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμάζω σε 30λιτρο αυτή την άμμο εδώ και μερικούς μήνες με πολύ καλά αποτελέσματα, συγκεκριμένα, τα είδη cryptocoryne wentii και vallisneria var. nana σε 3-4 πόντους άμμου, αναπτύσσονται κανονικά και χαίρουν άκρας υγείας, έχοντας τριπλασιάσει τη μάζα τους σε 3 μήνες και με μοναδική λίπανση 1 ταμπλέτα sera florenette A στην αρχή, μοιρασμένη στις ρίζες και φυσικό λίπασμα μονομάχου. :)

post-3972-1214825177_thumb.jpg

post-3972-1214825514_thumb.jpg

post-3972-1214825973_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Ααααργκ...!!! :thumbup::);):rasp:

Τζίφος με το pH... έκανα δοκιμή κατεβάζοντάς το με ξύδι στο 6-6.5 αλλά σε 1 μέρα ανέβαινε στο 7.5-8, τα ίδια και με τύρφη ακόμα και αν οι σκληρότητες έπεφτας 1-2 βαθμούς...

Άλλο ένα μειονέκτημα ήταν οτι όταν άδειασα το νερό, η άμμος μύριζε έντονα μεθάνιο (7,5 πόντους πάχος) και τελικά δεν αξίζει να ρισκάρω τόσο ακόμα και αν τα φυτά πήγαν καλά σε μικρότερο ενυδρείο με 3 πόντους πάχους.

Τώρα πάμε στη πεπατημένη με χαλαζιακή άμμο από Ερμή... :(

Επίσης μιάς και το άδειασα ίσως το πάω έξω γιατι όσο και να μελετήσω τον ανακλαστήρα, το έμμεσο φως μέσα απ' το παράθυρο...δεν φτάνει...

(Σας έχω ζαλίσει λίγο (...?) αλλά με έχει φάει η περιέργεια και κάνω πειραματάκια... :bigemo_harabe_net-180: )

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Θα δεις μεγάλη διαφορά μεταξύ άμεσου και έμμεσου φώς από τον ήλιο.

Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει αυτήν την στιγμή σε εμένα.

Επίσης και τα emers φυτά που έχω στον ήλιο παρουσιάζουν διαφορετική ανάπτυξη από ότι τα φυτά στην σκιά (έμμεσο φώς).

Επίσης δεν κατάλαβα γιατί θέλεις να ρίξεις το Ph. Πάντως μια καλή λύση για να κατεβάσεις το Ph είναι το υδροχλωρικό οξύ.

Link to comment
Share on other sites

To ιδανικότερο pH για τα περισσότερα φυτά είναι 6 τουλάχιστον όσον αφορά την απορόφηση θρεπτικών από το ριζικό σύστημα, επίσης θα φιλοξενηθούν corydoras και ancistrus με σκοπό την αναπαραγωγή και όσο νά 'ναι το θέλουν το ξινό τους. :thumbup:

Το υδροχλωρικό οξύ πιστεύω δεν θα καθιστά το pH σταθερό και θα προτιμούσα έναν ρυθμιστικό παράγοντα όπως η τύρφη που αν είναι μαύρη, όση και να βάλεις, το pH δεν θα κατέβει πάνω από 5.5-6 και θα μαλακώνει και το νερό.

Θα ήθελα βοήθεια σε ανεύρεση κατάλληλης τύρφης γιατί δοκίμασα μία αλλά σε μεγάλη συγκέντρωση του ζουμιού της, ανίχνευσα λίγη αμμωνία... :blink:

Link to comment
Share on other sites

Το υδροχλωρικό οξύ πιστεύω δεν θα καθιστά το pH σταθερό και θα προτιμούσα έναν ρυθμιστικό παράγοντα όπως η τύρφη που αν είναι μαύρη, όση και να βάλεις, το pH δεν θα κατέβει πάνω από 5.5-6 και θα μαλακώνει και το νερό.

Tο υδροχλωρικό οξύ καταστρέφει το ΚΗ, δεν έχει αποσταθεροποιητικές παρενέργειες. Τα μόνα αρνητικά που έχει είναι ότι ανεβάζει την ηλεκτρική αγωγιμότητα και επιφέρει ιονική ανισορροπία. Παράδειγμα με 1,6ml υδροχλωρικό οξύ κατεβάζεις το ΚΗ από 10 στο 5, ανεβαίνει η ηλεκτρική αγωγιμότητα κατά 55µS/cm και κατεβαίνει το ph κατά 0,3 από το αρχικό. Λογικά θα κατέβει όμως λίγο παραπάνω αν έχουμε αυξημένο CO2 στο ενυδρείο.

Αφού όμως πρόκριτε να βάλεις ψάρια μέσα το υδροχλωρικό οξύ δεν ενδείκνυται κατά εμέ για διάφορους λόγους. Αλλά υπάρχουν άτομα που το χρησιμοποιούν.

Ενδείκνυται πάντως για ενυδρεία μόνο με φυτά. Το έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρο χωρίς πρόβλημα.

Αν το αρχικό σου ΚΗ δεν είναι μικρό δεν θα μπορέσεις με καμιά ''μαμουνιά'' να κατεβάσεις το Ph στο 6

Link to comment
Share on other sites

Tο kH της βρύσης είναι 6 και το gH 9, με τύρφη πιστεύω να τα καταφέρω αφού θα ρίξει το kH τουλάχιστον στο 4 και το gh ίσως και στο 6, επίσης προμηθεύτηκα πρόσφατα μια ωραία δίκιλη CO2 οπότε θα πέσει το pH, θέλει δε θέλει. :blink:

Για καμιά καλή τύρφη όμως ρε παιδιά για πείτε γιατί και στα φυτώρια και στη σχολή δεν ξέρουν καμία συγκεκριμένη... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν γνωρίζω δεν χρησιμοποιώ τύρφη συνήθως ότι χρειάζομαι τα μαζεύω μόνος μου από την μητέρα φύση.

Γιατί δεν παίρνεις μια ΑΟ να βρεις την υγεια σου, δεν θα έχεις και το άγχος να ψάχνεις να βρεις τύρφη κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Μπα... δεν μου πάει να πετάω τόσο νερό... :thumbup: είναι ο λόγος που μου κόβεται η όρεξη και για δίσκους και για θαλλασινό... μου αρέσει να κάνει τον κύκλο του και το νερό, με τελικό προορισμό τον κήπο. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Εγω χρησιμοποιω τυρφη.

Ναι μ'αρεσει το τσαι :thumbup:

Λοιπον βαζω τυρφη και στο φιλτρο του ενυδρειου αλλα και προετοιμαζω νερο σε βαρελι, για τις αλλαγες με τυρφη.

Εχω δοκιμασει 3-4 τυρφες (ενυδρειακες).

Στο βαρελι που δεν εχει βιολογια, ολες οι τυρφες μου δειχνουν παντα αμμωνια στο πρωτο "γυρισμα" του νερου Τι κανω? πεταω το πρωτο νερο βαζω φρεσκο και απο κει και μετα ολα καλα. (μεχρι να αλλαξω με φρεσκια τυρφη, που ξανακανω παλι τα ιδια.

Στο ενυδρειο που εχω καλη βιολογια δεν δειχνει τπτ απο αμμωνια.

Δοκιμασε το.

ΥΓ οφτοπικ Δεν τη γλυτωνω ομως θα παρω και ΑΟ, χρειαζεται το απιονισμενο τι να κανουμε? :blink:

Το περισσευουμενο νερο θα ποτιζει τα φυτα μου εξω. (Καλο δεν ειναι για τα φυτα? ή θα μου χαλασουν?)

Εχω γεμισει με πλαστικα μπετονακια απιονισμενου για τις αναπληρωσεις του εξατμιζομενου νερου τωρα με τη ζεστη. Χειροτερο κακο κανουν αυτα και στη φυση και στην τσεπη μου.

Link to comment
Share on other sites

Μπα... δεν μου πάει να πετάω τόσο νερό... :thumbup: είναι ο λόγος που μου κόβεται η όρεξη και για δίσκους και για θαλλασινό... μου αρέσει να κάνει τον κύκλο του και το νερό, με τελικό προορισμό τον κήπο. :blink:

Γιώργο σε έπιασε το οικολογικό πνεύμα ε… :thumbup:

Θα σε κάνω μια πιο δύσκολη ερώτηση αν και είναι λίγο εκτός θέματος.

Πιο επιφέρει μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή το σπατάλησμα νερού από την ΑΟ, ή η καταστροφή βιότοπων για να πάρουν την τύρφη που έκανε μερικές εκατοντάδες χρόνια να δημιουργηθεί;

Αφού δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις νερό από ΑΟ πως θα λύσεις το πρόβλημα της εξάτμισης.

Μια εναλλακτική λύση για οικονομία νερού είναι αυτή.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το τι είναι πιό οικολογικό μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε, προς το παρόν έχω να αναφέρω οτι η πατέντα με το ψυγείο πέτυχε :blink: και με κανονική λειτουργία (ίσως και λιγότερο) η θερμοκρασία του νερού διατηρείται στους 24-27 βαθμούς ανάλογα με την εξωτερική, σύντομα θα μπεί και eliwell στο ψυγείο για σταθερότερη για να μπορώ να βάλλω και ψαράκια. Τα φυτά τα πηγαίνουν περίφημα με τη βοήθεια μπουκάλας CO2 και μία βασική λίπανση με υγρό flourish.

ο τρόπος με τον οποίο περνούν οι σωλήνες του φίλτρου μέσα στο ψυγείο.

post-3972-1217457016_thumb.jpg post-3972-1217457051_thumb.jpg

η λεκάνη με το νερό και το σπείραμα ειδικού σωλήνα τροφίμων 15 μέτρα

post-3972-1217457087_thumb.jpg

το ενυδρείο...

post-3972-1217457146_thumb.jpg post-3972-1217457171_thumb.jpg post-3972-1217457192_thumb.jpg post-3972-1217457214_thumb.jpg post-3972-1217457233_thumb.jpg

και με φυσικό ηλιακό φως...

post-3972-1217457279_thumb.jpg

Μη μου το ματιάξετε το καμάρι μου... :thumbup::thumbup:

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...