Χρήστος 17 Νοεμβρίου 2007 #1 Share 17 Νοεμβρίου 2007 πολύ από εμάς όταν έχουμε μικρά να ταΐσουμε από γέννες καταφεύγουμε στην αρτεμια θα έλεγα είναι σχεδόν αναπόφευκτο εάν επιθυμούμε να μεγαλώσουν μπόλικα ψαράκια. θα ήταν ενδιαφέρων να μάθουμε πόση από εμάς εκτρέφουν αρτέμια και με ποιον τρόπο. Ο σκοπός είναι μια ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μάθει ο ένας από των άλλων και να βελτίωση ενδεχόμενα λάθει στην αναπαραγωγή και συντήρηση της αρτεμιας. Μια μικρή περιγραφή της αυτόκατασκευής. Αν υπάρχουν και εικόνες ακόμη καλλίτερα. Τη νερό χρησιμοποιούμε. Πόσο Ph. Πόσο αλάτι βάζουμε στο ένα λίτρο νερού. Και τη αλάτι απλό με ιώδιο χωρίς ιώδιο αλάτι ιδικό για αρτέμιες. Πόσα γραμμάρια ή κουταλάκια αρτέμια βάζουμε στο ένα λίτρο νερό Πόσο της εκατό εκκολάπτονται Με πια μέθοδο αφαιρείτε της ζωντανές αρτέμιες. Ξεχωρίζεται τα τσόφλια από της αρτέμιες Χρησιμοποιείτε οξυγόνο, πώς και κάθε πότε. Χρησιμοποιείτε φωτισμό, πώς και κάθε πότε. Πως συντηρείτε την ζωντανή αρτέμια για της επόμενες μέρες Τη την ταΐζεται, εάν την ταΐζεται. Πόσο καιρό ταΐζεται τα μικρά με αρτεμια. Παρακαλώ θυσιάστε λίγο χρόνο και απαντήστε στης παραπάνω ερωτήσεις. Και συμπληρώστε οτιδήποτε άλλο θεωρείτε άξιο λόγου. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
chchhypno 17 Νοεμβρίου 2007 #2 Share 17 Νοεμβρίου 2007 Εγώ είμαι μάλλον ένας μέτριος εκτροφέας αρτέμιας (θα έλεγα με περίπου 60% ποσοστό εκκόλαψης)… (άρα Χρήστο ανέβασες πολύ καλό θέμα ) Χρησιμοποιώ, 4 κουτάλια (γλυκού) αλάτι σε ένα λίτρο νερό βρύσης αποχλωριωμένο (ph περίπου 8,2-8,3) και 1,5 κουτάλι αυγά αρτέμιας. Θερμοκρασία δωματίου περίπου 25οC. Φωτισμό σε όλη την περίοδο εκκόλαψης (36 ώρες περίπου) σε δοχείο ενός λίτρου με συνεχή παροχή αέρα. Στην συγκομιδή αφήνω 10-15 λεπτά τα τσόφλια και λοιπά να κατακάτσουν (έχοντας φως στην κορφή του δοχείου), και παίρνω το περιεχόμενο του δοχείου (ατρέμιες και νερό) από οπή περίπου μισό εκατοστό από τον πάτο. Από εκεί και πέρα δεν κάνω τίποτα το ιδιαίτερο (δεν ταϊζω) καθώς αυτή η ποσότητα αυτή διαρκεί για δύο μέρες. Απλά μετά την συγκομιδή βάζω νέα παραγωγή. Φωτίζω την ζωντανή αρτέμια συνεχώς. Τα μικρά (δισκάκια) ταΐστηκαν για πρώτη φορά με αρτέμια μετά από περίπου 20 ημέρες free swimming, και από εκεί και πέρα αποκλειστικά για περίπου 1 μήνα (5 φορές την ημέρα). Για τους επόμενους 3 μήνες μικτά, αρτέμια, κονιορτοποιημένη ξηρά τροφή και μετά τον δεύτερο μήνα τριμμένη καρδιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiapas 17 Νοεμβρίου 2007 #3 Share 17 Νοεμβρίου 2007 με το μιγμα της sera(φακελακι) σε αυτοσχεδιο μπουκαλι με αεραντλια και τα γνωστα. παντως μεγαλο ποσοστο εκκολαψης.ταισμα σε νεογεννητα kribensis επι 2 μηνες 4 φορες την ημερα.τωρα επειδη δεν εχω μικρα στο σπιτι τερμα και η αρτεμια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christipan 17 Νοεμβρίου 2007 #4 Share 17 Νοεμβρίου 2007 Καλησπέρα! θα σας περιγράψω τον δικό μου τρόπο εκκόλαψης και συντήρησης (εως 4 μερες) αρτεμια που εχω εφαρμόσει με αρκετά μεγάλη επιτυχία(ίσως και πάνω 90%)στης 2 τελευταίες γέννες που έχουν κάνει τα σκαλαρια μου. 1.Χρησιμοποιώ νερό του ενυδρείου που είναι PH 7 GH 6 2.Η δοσολογία είναι 2 κουταλιές της σούπας αλάτι 1 αρτεμια 3.Η κατασκευη είναι απλή. χρειάζεται: 1 μπουκάλι ενάμιση λίτρου αναψυκτικού και μισο μπουκάλι από την μέση και κάτω.. 1αεροπετρα.. 1 κομμάτι σωληνάκι για αέρα.. 1 αεραντλία.. 1 λάμπα.. 1 ανεπίστροφη βαλβιδα.. 1 συνδετήρα για σωληνάκι αέρα ή μια μικρή βάνα(φωτο 4). κάνουμε μια τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού και προσαρμόζουμε μια αεροπετρα όπως στην δεύτερη φώτο. κάνουμε άλλη μια τρύπα στο πατο του μπουκαλιού περίπου 1cm πριν το τέλος και προσαρμόζουμε μια μικρή βάνα-ρυθμιστή(για να μαζεύουμε της αρτεμιες αλλά και για να βγαίνει ο αέρας που θα μπαίνει απο την αεραντλία. φωτο 4). Μας απομένει μια τρύπα στο μισό μπουκάλι που χρησιμοποιείτε σαν βάση της κατασκευής για να περνάει το σωληνάκι. Προσθέτουμε της αρτεμιες και το νερό, γυρίζουμε το μπουκάλι ανάποδα και βάζουμε την λάμπα περίπου στην μέση του μπουκαλιού, την κάλαμε με μονωτική ταινία η φροντίζουμε να ακουμπάει στο μπουκάλι ώστε η θερμότητα που θα βγάζει να βοηθήσει την εκκόλαψη, ενώνουμε το σωληνάκι με την αεραντλία. Η κατασκευη μας είναι έτοιμη για χρήση! 4.Αφού έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευη μας και λειτουργεί σωστά, σε 24 με 36 ώρες η αρτεμιες έχουν εκκολαφτεί. σβήνουμε το φως, κλείνουμε την αεραντλία, αποσυνδέουμε το σωληνάκι απο την αεραντλία και συνδέουμε την είσοδο και την έξοδο του μπουκαλιού με αυτό. Γυρίζουμε το μπουκάλι ανάποδα και περιμένουμε 5-10 λεπτά, μόλις περάσει αυτός ο χρόνος τα τσόφλια πάνε στην επιφάνεια του νερού, τα άσκαστα αυγά στο πατο και η αρτεμιες περιπου ένα εκατοστό πανω από τα αυγά(εκεί περιπου που έχουμε κάνει την τρύπα για την έξοδο). 5. εγώ στην έξοδο βάζω ένα φίλτρο του καφέ ώστε να μένουν η αρτεμιες πάνω στο φίλτρο και να φεύγει το νερό. αφού μαζέψω της αρτεμιες εχω προετοίμασες νερό με αναλογία 1 λίτρο νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. βάζω της αρτεμιες εκεί μαζι με μια αεροπετρα και αεραντλία. την επόμενη μέρα της ταΐζω σκόνη spirulinas της tropica μια φορά την ημέρα και μια αλλαγή νερού μετά από δυο μέρες. Αντέχουν περιπου 4 μέρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sterba2 18 Νοεμβρίου 2007 #5 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Τι αλατι προσθετουμε??Αλατι σαν και αυτο που βαζουμε για θεραπεια ή για θαλασσινο?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Νοεμβρίου 2007 Author #6 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Επικρατούν πολλές απόψεις, άλλος λέει ότι χρειαζόμαστε αλάτι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στο θαλασσινό, άλλος λέει οτιδήποτε αλάτι αρκεί να μην περιέχει ιώδιο. Και η Τρίτη άποψη λέει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας δηλαδή το κλασικό ιωδιούχο αλάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiapas 18 Νοεμβρίου 2007 #7 Share 18 Νοεμβρίου 2007 (edited) Επικρατούν πολλές απόψεις, άλλος λέει ότι χρειαζόμαστε αλάτι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στο θαλασσινό, άλλος λέει οτιδήποτε αλάτι αρκεί να μην περιέχει ιώδιο. Και η Τρίτη άποψη λέει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας δηλαδή το κλασικό ιωδιούχο αλάτι. μια φορα απο περιεργια και εγω και μονο ειχα χρησιμοποιησει μαγειρικο αλατι-καλσσικο μπορω να πω οτι το ποσοστο εκκολαψης ηταν τρομερα μικρο!!! πιστευω μαλλον οτι εφτεγε το αλατι.εχω παρατηρησει μεγαλυτερη επιτυχια σε αλατι για θαλασσινο ενυδρειο-δεν ξερω αν ειναι τυχαιο ή οντως ευθυνεται το ειδος του αλατιου παντως εχω δοκιμασει και τις τρεις μεθοδους και θα τα εβαζα σε βαθμολογικο πινακα (το 1 ειναι το καλυτερο)ως εξης: 1)θαλασσινο αλατι 2)αλατι μη ιωδιουχο 3)κοινο -μαγειρικο αλατι Έγινε επεξεργασία 18 Νοεμβρίου 2007 - yiapasdiscus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Νοεμβρίου 2007 Author #8 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Ενδιαφέρον αυτό που λες και σε πιστεύω αλλά κατά τον Kurt Quitschau δεν ευθύνεται το ιώδιο. Παρατήρησε ότι είχε τα ίδια αποτελέσματα εκκόλαψης αυγών. Με το ιώδιο η αρτέμιες είχαν μια πιο έντονη ενεργητικότητα Κατά άλλους πάλη λένε ότι δεν ευθύνεται το ιωδιούχο αλάτι για το μικρό ποσοστό εκκόλαψης των αυγών αλλά τα πρόσθετα που έχουν στο αλάτι και τα όποια αποτρέπουν το αλάτι ως ένα βαθμό να κρύσταλλοποιηθεί από την υγρασία. Θα ήταν ενδιαφέρων να ακούγαμε και άλλες απόψεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiapas 18 Νοεμβρίου 2007 #9 Share 18 Νοεμβρίου 2007 αλλά τα πρόσθετα που έχουν στο αλάτι και τα όποια αποτρέπουν το αλάτι ως ένα βαθμό να κρύσταλλοποιηθεί από την υγρασία. ευχαριστω χρηστο που ξεκινησες αυτο το ποστ. ειναι πραγματι πολυ ενδιαφεροντα αυτα τα πραγματα. παντως εγω εγραψα αυτα πριν βαση παρατηρησης που εκανα με τις 3 μεθοδους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Νοεμβρίου 2007 Author #10 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Θα σας παρουσιάσω και την δική μου μέθοδο εκτροφής αρτέμιας. Βασικά και εγώ στην αρχή χρησιμοποιούσα το μπουκάλι αναψυκτικού κάτι παρόμοιο όπως πολύ ωραία περιγράφει ο christipan. Επειδή όμως με αρέσει να πειραματίζομαι αποφάσισα να φτιάξω μια νέα κατασκευή η οποία νέμε φτιάχνεται λίγο πιο δύσκολα από ότι η άλλες κατασκευές αλλά η μετέπειτα χρήση της είναι πιο απλή. Βασικά η πρώτη μου συσκευή την οποία και παρουσιάζω λειτούργησε σχεδόν άψογα μόνο θέλει κάποιες μελλοντικές διορθώσεις. Καταρχήν η κατασκευή λειτουργεί χωρίς αεραντλία φωτισμό και θέρμανση διότι κάποιοι Guru στης αρτεμιες με ενημέρωσαν ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα . Αυτή είναι η συσκευή μου. Στο παρακάτω γράφημα εξηγώ με πιο σκεπτικό την έφτιαξα. Το συγκεκριμένο υλικό που βλέπεται το χρησιμοποιούμε στα μαιευτήρια και ρουφάμε τα υγρά από την τραχέα για να απελευθερώσουμε τα πνευμόνια των νεογνών μετά τον τοκετό. Λόγο λοιπόν του επαγγέλματος έχω την δυνατότητα να αποκτήσω μια τέτοια συσκευή. (Αν έχετε κάποιο γνωστό ίσως να μπορούσε να σας προμηθεύσει μια τέτοια συσκευή). Με την συσκευή ρουφάω της αρτέμιες Μετά στραγγίζω της αρτεμιες από ένα πολιό φίλτρο καφέ και το νερό το ξανά ρίχνω μέσα Ξέχασα να αναφέρω ότι χρησιμοποιώ απλό ιωδιούχο αλάτι και η εκκόλαψη των αυγών κυμαίνεται στο 70%-80%. Στο ένα λίτρο νερό προσθέτω 30 γραμμάρια αλάτι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yiannis59 18 Νοεμβρίου 2007 #11 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Εχει την ιδια αρχη λειτουργιας με την συσκευή που χρησιμοποιώ εγω απο την Hobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiapas 18 Νοεμβρίου 2007 #12 Share 18 Νοεμβρίου 2007 μια καλη λυση για σουρωτηρι ειναι σε καταστημα με χρωματα(κυριως αυτ/των) να ζητησετε σουρωτηρι για χρωμα (ειναι απιστευτα ψιλη η σιτα) και παμφθηνη λυση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Νοεμβρίου 2007 Author #13 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Εχει την ιδια αρχη λειτουργιας με την συσκευή που χρησιμοποιώ εγω απο την Hobby Η δικιά μου (λέγοντας δικιά μου δεν είναι αποκλειστική δικιά μου πατέντα από χομπιστες την πείρα και εγώ την ιδέα).κατά την κατασκευή έκανα φαίνεται κάποια λαθάκια και περνάν παρόλο αυτά κάποια τσόφλια, ενα 5% αλλά είναι αποδεκτό. Με ενδιαφέρει εσύ που χρησιμοποίησες την συσκευή από την hobby πως είναι ο διαχωρισμός της αρτέμιας από τα αυγά και γενικά είσαι ευχαριστημένος. Γιατι αν δεν καταφέρω να βελτιώσω την DIY σκοπεύω να την αγοράσω φαίνεται πρακτική μια καλη λυση για σουρωτηρι ειναι σε καταστημα με χρωματα(κυριως αυτ/των) να ζητησετε σουρωτηρι για χρωμα (ειναι απιστευτα ψιλη η σιτα) και παμφθηνη λυση Και αυτή καλή ιδέα δεν το είχα σκεφτεί Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yiannis59 18 Νοεμβρίου 2007 #14 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Εαν ειναι σε επίπεδο και δεν την κουνήσεις (εξήγησε το αυτο στην γυναίκα μου) ο διαχωρισμός ειναι 100% εχω πρόβλημα τον χειμώνα με το ποσοστό εκκόλαψης αλλα βρήκα τροπο να ζεσταίνω το νερό την βαζω ολη σε λεκανη με νερο και θερμαντήρα στους 23-26 C παει πολυ καλα Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiapas 18 Νοεμβρίου 2007 #15 Share 18 Νοεμβρίου 2007 Εαν ειναι σε επίπεδο και δεν την κουνήσεις (εξήγησε το αυτο στην γυναίκα μου) ο διαχωρισμός ειναι 100% εχω πρόβλημα τον χειμώνα με το ποσοστό εκκόλαψης αλλα βρήκα τροπο να ζεσταίνω το νερό την βαζω ολη σε λεκανη με νερο και θερμαντήρα στους 23-26 C παει πολυ καλα μονο με το κουνημα της συσκευης εχεις προβλημα εσυ?.....τυχερεεεε!!! ρωτα και εμας (χρονοδιακοπτες - συσκευες - διακοπτες γενικα -τζαμια κτλ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
freedom 9 Σεπτεμβρίου 2008 #16 Share 9 Σεπτεμβρίου 2008 (edited) με το μιγμα της sera(φακελακι) σε αυτοσχεδιο μπουκαλι με αεραντλια και τα γνωστα. παντως μεγαλο ποσοστο εκκολαψης.ταισμα σε νεογεννητα kribensis επι 2 μηνες 4 φορες την ημερα.τωρα επειδη δεν εχω μικρα στο σπιτι τερμα και η αρτεμια. Μετά από πόσες ώρες σου εκκολάυθηκαν; Το μπουκάλι το είχες κοντά στο φως; Τι θερμοκρασία περίπου είχες; Η αεραντλία έστελνε έβγαζε πολύ αέρα στο μπουκάλι ή είχες ρυθμιστή και το είχες βάλει ίσα που να ανακατεύει το νερό με τα αυγά; Και μια ερώτηση για όλους. Την αρτέμια που την φυλάτε και πόσες μέρες κρατάει; Έγινε επεξεργασία 9 Σεπτεμβρίου 2008 - freedom Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 11 Σεπτεμβρίου 2008 #17 Share 11 Σεπτεμβρίου 2008 1. Γιατι δεν μπορω να δω κανενα καμμια απο τις φωτο που εχουν μπει;;; 2. Εγω δεν το εχω κανει επιστημη. Μπουκαλι νερου (λιτρου), αυγα της Ocean Nutrition, αλατι της ΑΡΙ, αεραντλια και τελος. Ουτε φωτα, ουτε θερμαντηρες (χειμωνα-καλοκαιρι). Η ποσοτητα που φιαχνω καταναλωνεται σε μια το πολυ δυο μερες. Εκανα μια αποτυχημενη προσπαθεια για να τις μεγαλωσω αλλα δεν ειχα τον απαραιτητο χρονο, οποτε θα ξαναπροσπαθησω εν καιρω. 3. Freedom σου εχω απαντησει στο αλλο. Παλι ανοιγεις ιδια θεματα;;; Κοντευεις τα χιλια σε μια εβδομαδα.- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 11 Σεπτεμβρίου 2008 Author #18 Share 11 Σεπτεμβρίου 2008 Και μια ερώτηση για όλους. Την αρτέμια που την φυλάτε και πόσες μέρες κρατάει; Μέρες μπορεί να ζήσει αρκετές αλλά δεν έχει μετά σχεδόν καμιά θρεπτική αξία για τα μικρά. Η αρτέμια μετά που θα εκκολαφτεί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 12-24 ώρες. Εκτός και αν την ταΐζουμε. 1. Γιατι δεν μπορω να δω κανενα καμμια απο τις φωτο που εχουν μπει;;; Δεν μπορείς να δεις της φωτογραφίες διότι στης αρχές του χρόνου είχε χαλάσει ο σερβερ και χάθηκαν αρκετές φωτογραφίες και ποστ (δυστυχώς). Link to comment Share on other sites More sharing options...
freedom 11 Σεπτεμβρίου 2008 #19 Share 11 Σεπτεμβρίου 2008 Μέρες μπορεί να ζήσει αρκετές αλλά δεν έχει μετά σχεδόν καμιά θρεπτική αξία για τα μικρά. Η αρτέμια μετά που θα εκκολαφτεί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 12-24 ώρες. Εκτός και αν την ταΐζουμε. Εάν βάλω ένα μέρος από αυτή που έφτιαξα σε αλατόνερο θα κρατήσει για 1-2 μέρες μέχρι να φτιάξω άλλη γιατί κάποιος φίλος που παράγει συχνά μου είπε ότι δεν ζει τόσο. Εντομεταξύ παρατήρησα ότι τις μεγαλύτερες (αυτές που βλέπω με γυμνό μάτι) δεν τις τρώει ο γόνος. Πρέπει προφανώς να τρώει πιο μικρές που ίσως φαίνονται με μεγενθυντικό φακό ή με μικροσκόπιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος