Jump to content

Επιστροφή στο θαλασσινό,(..και γενικά στα ενυδρεία) μετά απο 10 χρόνια!!!

Recommended Posts

Εγω εκλεινα σκιμμερ εβγαζα ανθρακα και εκλεινα UV.Εριχνα το φαρμακο με την δοσολογια του αφου το ανακατευα πρωτα για να διαλυθει σε ενα ποτηρι και το αφηνα ετσι για 2 μερες.Μετα εβαζα ανθρακα ανοιγα UV και σκιμερ.Το σκιμερ βγαζει πολυ πραγμα και πολυ γρηγορα.Αδειαζα καθε 1 λεπτο το δοχειο του!Η σταθμη του νερου ειχε κατεβει αρκετα.Αλλα πρεπει για μια μερα να το αφησεις ως εχει και μετα να κανεις μεγαλη αλλαγη νερου.Εμενα χρειαστηκε να το κανω ολο αυτο 3 φορες μεσα σε 3-4 βδομαδες.Οποτε να εχεις ετοιμο το νερο της αλλαγης μηπως σου αδειασει ετσι κ αλλιως πολυ νερο το σκιμμερ και πρεπει να προσθεσεις λιγο για να δουλεψει πχ η υπερχιληση!!!

Το φάρμακο κατευθείαν στο ενυδρείο, η μέσω sub και τον αντιφώσφορο δεν τον έβγαζες καθόλου;

Σε ευχαριστώ πολύ γιά τις οδηγίες...

Έγινε επεξεργασία - Big Blue

• Απαντήσεις 609
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επίσης ξέχασα να ρωτήσω εαν την ποσότητα του Chemi clear που πρέπει να ρίξω την υπολογίζω σε λίτρα μαζί με την χωρητικότητα του sub η μόνο του κυρίως ενυδρείου.

Επίσης αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα σχετικά με την δοσολογία-υπολογισμός καθαρών λίτρων, αφού έχω προσθέσει βράχο και έτσι δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος γιά το πόσα λίτρα καθαρού νερού υπάρχουν αυτη την στιγμή.

Πως μπορώ να υπολογίσω στην πιό πιθανή προσέγγιση τα καθαρά λίτρα μου έτσι ώστε να ξέρω ακριβώς την ποσότητα φραμάκου που πρέπει να ρίξω;

Παντα βάζουμε οποιοδηποτε πρόσθετο στο sump...

Υπολογίζεις και τα λίτρα του sump για το φάρμακο.

Τώρα πως να υπολογίσεις τα λίτρα που σε εκτοπίζει ο βράχος ειναι μια πολυ καλή ερώτηση!!!!

Τώρα πως να υπολογίσεις τα λίτρα που σε εκτοπίζει ο βράχος ειναι μια πολυ καλή ερώτηση!!!!

Λοιπον βαλε νερο καπου 10 ποντους πιο χαμηλα απο το υψος του ενυδρειο και βαλε ενα σημαδι εκει.

μετα βαλε και τον βραχο που θες και ξανακανε ενα σημαδι.

Οποτε μετα μετρας την διαφορα και πολλαπλασιαζεις.... :thumbup: Ελπιζω να βοηθησα....

Εγω εχω το red sea max 130l που τα 20λιτρα ειναι σαμπ απο πισω οποτε δεν μπορω να σου απαντησω.Εγω το εριξα εκει που ειναι κ ο βραχος.Νομιζω και εσυ εκει να το κανεις.Καπου που να εχει καλη κυκλοφορια. :thumbup:

Λοιπον για να ειμαι ακριβης μολις ειδα το ημερολογιο μου...Τις πρωτες 2 φορες αφησα σκιμερ κτλ κλειστα για 1 μερα και την την μεθεπομενη που το εβαλα εκανα την αλλαγη του νερου.Τις 2 αυτες φορες τις εκανα συνεχομενες.Δηλαδη την επομενη μερα απο την πρωτη αλλαγη ξαναεβαλα το φαρμακο.Μετα απο 1 +1/2 δβομαδα μου ξαναβγηκε.Ξανα κανω την διαδικασια απλα αφηνω εξω τα πραγματα για 4 μερες :thumbup: με επαναληπτικη δοση στις 2 μερες,αλλαγη νερου στην 5η μερα.Εκει ειναι που εφυγα για διακοπες και με ενημερωνοθν οι δικοι μου οτι εχει ξαναβγει :thumbup::thumbup::rasp: ενω λειπω.Δινω εντολη και βαζουν φαρμακο και κλεινει το σκιμερ για 4 μερες.Αφου γυρισα (και δεν ειχε μπει καθολου χερι μεσα) το ενυδρειο ειχε γινει τζαμι!!! Να προσθεσω οτι μετα απο καθε φορα που το εκανα εβαζα χερια μεσα και προσπαθουσα να το βγαλω,μαλιστα εβαζα με το χερι μου και κυκλοφορητη να βαραει τον βραχο για να φυγει :thumbup: .Ηθικο διδαγμα μετα απο τρελη ταλαιπωρια ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ(μονο με φαρμακο) :thumbup: Ελπιζω να βοηθησα με την εμπειρια μου...

Λοιπον για να ειμαι ακριβης μολις ειδα το ημερολογιο μου...Τις πρωτες 2 φορες αφησα σκιμερ κτλ κλειστα για 1 μερα και την την μεθεπομενη που το εβαλα εκανα την αλλαγη του νερου.Τις 2 αυτες φορες τις εκανα συνεχομενες.Δηλαδη την επομενη μερα απο την πρωτη αλλαγη ξαναεβαλα το φαρμακο.Μετα απο 1 +1/2 δβομαδα μου ξαναβγηκε.Ξανα κανω την διαδικασια απλα αφηνω εξω τα πραγματα για 4 μερες :thumbup: με επαναληπτικη δοση στις 2 μερες,αλλαγη νερου στην 5η μερα.Εκει ειναι που εφυγα για διακοπες και με ενημερωνοθν οι δικοι μου οτι εχει ξαναβγει :thumbup::thumbup::rasp: ενω λειπω.Δινω εντολη και βαζουν φαρμακο και κλεινει το σκιμερ για 4 μερες.Αφου γυρισα (και δεν ειχε μπει καθολου χερι μεσα) το ενυδρειο ειχε γινει τζαμι!!! Να προσθεσω οτι μετα απο καθε φορα που το εκανα εβαζα χερια μεσα και προσπαθουσα να το βγαλω,μαλιστα εβαζα με το χερι μου και κυκλοφορητη να βαραει τον βραχο για να φυγει :thumbup: .Ηθικο διδαγμα μετα απο τρελη ταλαιπωρια ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ(μονο με φαρμακο) :thumbup: Ελπιζω να βοηθησα με την εμπειρια μου...

Αν βοήθησες λεει...να'σαι καλά...

Λοιπον βαλε νερο καπου 10 ποντους πιο χαμηλα απο το υψος του ενυδρειο και βαλε ενα σημαδι εκει.

μετα βαλε και τον βραχο που θες και ξανακανε ενα σημαδι.

Οποτε μετα μετρας την διαφορα και πολλαπλασιαζεις.... :thumbup: Ελπιζω να βοηθησα....

Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί και εγω, αλά πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να πετύχει απόλυτα και αυτό γιτί έχω περίπου 100 κιλά βράχους με εντελώς διαφορετικά σχήματα μεταξύ τους.Με το δεδομένο ότι το νερό που εκτοπίζεται απο αυτούς αξαρτάται κυρίως απο τον όγκο του κάθε ενα, άντε να βγάλεις άκρη.

Με τό μάτι πάντως απο ότι θυμάμαι και με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα το ποσοστό πρέπει είναι περίπου 20%.Αυτο το ποσοστό δίνουν και διάφοροι άλοι χομπίστες που διάβασα σε διάφορα ιντερνετικά στέκια.Υπολογίζουν σε reef ενυδρεία γιά κάθε 100 λίτρα νερού περίπου 20 λίτρα εκτόπιση απο τους βράχους.

Οκ.....απλά ρώτησα επειδή πρόκειται γιά ειδικό φάρμακο ,μήπως πρέπει να πάει κατευθείαν στο κυρίως ενυδρείο.

Η θεραπεία με το Chemiclean ξεκίνησε απο χθές το βράδυ.Ελπίζω όλα να πάνε καλά.Προς το παρών δεν φαίνεται καμία αλλαγή.

Λοιπόν, επειδή μπορεί να χρειαστεί σε κάποιους φίλους με ίδιο πρόβλημα ας δούμε τι έχω κάνει μέχρι στιγμής....

Εβγαλα απο το sub τα πάντα, δηλαδή υαλοβάμβακα-αντιφώσφορο-άνθρακα.Εκλεισα επίσης λάμπα uv και skimmer.Παράλληλα έκανα μιά καλή οξυγόνοση μέσα στο ενυδρείο με μιά εξωτερική αεραντλία.Στην συνέχεια έριξα 21 κουταλάκια απο το Chemi Clean, μέσα στο sub, που αντιστοιχούν στα συνολικά καθαρά λίτρα του ενυδρείου μου, συν τα λίτρα του sub.Ο φωτισμός λειτουργούσε κανονικά και έτσι πήγα μέχρι τις 48 ώρες απο την στιγμή που έριξα το φάρμακο.Μέχρι τις 48 ώρες οι διαφορές ήταν πολύ μικρές και το τάισμα γινόνταν με πολύ προσοχή και ήταν πολύ λίγο.Μετά τις 48 ώρες έκανα αλλαγή περίπου 25%-200 λίτρα νερού(οι οδηγίες συνηστούν αλλαγή τουλάχιστον 20%) που είχα έτοιμο σε θερμοκρασία και πυκνότητα σε ένα βαρέλι μέσω Α/Ο, και έβγαλα την οξυγόνοση απο το ενυδρείο.Αμέσως έβαλα καινούργια υλικά στο sub,δηλαδή νέο άνθρακα-αντιφώσφορο και υαλοβάμβακα.

Σε 2 περίπου ώρες περνάει ένα 24ωρο απο την τελευταία μου ενέργεια, δηλαδή λειτουργία του ενυδρείου με καινούργια υλικά στο sub μετά την θεραπεία, ενώ έχω ήδη ετοιμάσει και νέο νερό στο βαρέλι γιατί σε 2 περίπου ώρες και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες θα πρέπει να ανοίξω λάμπα uv και skimmer με αποτέλεσμα το τελευταίο να βγάλει πολύ βρωμιά, άρα και νερό απο το sub.....είδωμεν...

Πάντως αυτη την ώρα το κυανό έχει φύγει κατά πολύ μεγάλο βαθμό απο το ενυδρείο, χωρίς όμως να έχει εξαφανιστεί.Σε αρκετά σημεία κυρίως στον βράχο παραμένει.Ελπίζω σε κανά δύο ημέρες και μετά την λειτουργία κυρίως του skimmer να εξαφανιστεί πλήρως, διαφορετικά θα προχωρήσω και σε δεύτερη δόση.

Θα σας ενημερώσω σχετικά...

Διευκρινήσω ότι η σκόνη στο Chemi Clean είναι η κανονική άσπρη και όχι η προβληματική καφέ που υπήξε συχνή στο παρελθόν.

Στην άμο και στα βράχια παραμένει μιά πράσινη άλγη όπως και σε σημεία των τζαμιών.Ξέρω ότι σε αρκετές των περιπτώσεων η πράσινη άλγη μπορεί να θεωρηθεί και ως υγεία στο ενυδρείο, αλά αυτο το έχω διάβάσει γιά τα ζάμια.Αμέσως όμως γεννάται η απορία μου...πως είναι δυνατόν να έχει κάποιος πράσινη άλγη στα ζάμια και όχι σε βράχους η άμμο;Θα πρέπει να ανυσυχώ γιά αυτη την πράσινη άλγη, αφού η θεραπεία δεν αφορά αυτη αλλά το κυανό;

Πριν λίγο τελικά έβαλα ξανά εμπρός το skimmer και την uv λάμπα.Το καπελάκι του skimmer γέμιζε πολύ γρήγορα ,αλά δεν μπορώ να σας πω πόσα καπέλα γέμιζε γιατί έχω συνδέσει λαστιχάκι στην έξοδο του και όλο το βρώμικο νερό πάει κατευθείαν στην αποχέτευση χωρίς έτσι να χρειάζεται να βγάζω και να βάζω το καπελλάκι κάθε φορά.Πάντως βγαίνει ακόμη και τώρα που σας γράφω πολύς αφρός και να δω πότε θα σταματήσει.....

Στο ενυδρείο δεν έχει ακόμη αλλάξει τίποτε απο την τελευταία περιγραφή μου, ενω οι ζωές μέσα στο ενυδρείο δεν δείχνουν να έχουν επιρεαστεί στο ελάχιστο.Μάλιστα πριν λίγο τάισα κι'όλας.

Θα περιμένω λοιπόν άλες 2 ημέρες και εαν δεν καθαρίσει πλήρως το κυανό θα προχωρήσω σε δεύτερη δόση.

Σας παραθέτω και μερικές φωτογραφίες που τράβηξα μόλις τώρα, γιά να δείτε πως έχει αυτη την στιγμή το ενυδρείο και να συγκρίνετε την τώρα κατάσταση με τις foto απο το 294 και 295 post, πως ήταν πριν αρχίσω την θεραπεία...

post-4577-1234125566_thumb.jpg

post-4577-1234125596_thumb.jpg

post-4577-1234125610_thumb.jpg

Οπως βλέπετε και οι φουσκαλίτσες απο την φωτοσύνθεση σε σχέση με πριν έχουν μειωθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

post-4577-1234125842_thumb.jpg

post-4577-1234125858_thumb.jpg

Καλη επιτυχια σου ευχομαι!!!

Δυσκολη περιπτωση αλλα θα τα καταφερεις!!!

Και εγω σε αυτό ελπίζω Νίκο....μακάρι.Αυτο που δεν ξέρω είναι γιατί τόσο πολύ κυανό...

Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες, διακρίνω ότι καθαρίζει το κύανο αλλά παραμένει η άλγη.

Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες, διακρίνω ότι καθαρίζει το κύανο αλλά παραμένει η άλγη.

Ακριβώς Νίκο....με το κυανό πλέον και απο ότι είδα με την θεραπεία, νομίζω ότι θα το εξαφανίσω όλο, με δεύτερη δόση εαν χρειαστεί.Με την πράσινη όμως άλγη τι κάνουμε;.....πως μπορεί αυτη να υπα΄ρχει στα τζάμια και να την θεωρούμε ως ένα βαθμό φυσιολογική και να μην υπάρχει στον βυθό και στους βράχους;

Αν τηρεις ολες τις προυποθεσεις τοτε ολα θα πανε καλα. Καλο νερο, αντιφωσφορο, καλη κυκλοφορια, καλο φωτισμό.

Αυτα ειναι τα βασικα!

Βέβαια δεν θα φυγει απο τη μια μερα στην αλλη, θελει υπομονη!

Αν τηρεις ολες τις προυποθεσεις τοτε ολα θα πανε καλα. Καλο νερο, αντιφωσφορο, καλη κυκλοφορια, καλο φωτισμό.

Αυτα ειναι τα βασικα!

Βέβαια δεν θα φυγει απο τη μια μερα στην αλλη, θελει υπομονη!

Νίκο, θεωρώ ότι αυτά που λές τα τηρώ....γιά να δούμε...

Καλή τύχη σου εύχομαι και εγώ με την σειρά μου .

Αρχισε να εφοδιάζεις το ενυδρείο σου με μια καλή ομάδα καθαρισμού. :(

Καλή τύχη σου εύχομαι και εγώ με την σειρά μου .

Αρχισε να εφοδιάζεις το ενυδρείο σου με μια καλή ομάδα καθαρισμού. :(

Σε ευχαριστώ πολύ....

Ηδη κατά κύριο λόγο το siganus uspi και το zebrasoma veliferum και κατά δεύτερο λόγο ένα Lactoria Cornuta ML που προστέθηκε τελευταία συνεχώς τρώνε άλγες απο τους βράχους και τον βυθό.Ιδιαίτερα απο χθές που το κυανό έφυγε κατά πολύ δεν έχουν σταματημό στο να τρώνε άλγες.

Εχετε να μου πρωτίνετε τους πρωταγωνιστές γιά αυτό τον σκοπό, μπάς και πετύχω κανέναν;

Είναι νομίζω καιρός να σας ενημερώσω γιά το τι έχω κάνει μέχρι τώρα γιά την καταπολέμηση του κυανο΄΄υ και της πράσινης άλγης...

ΚΥΑΝΟ...

Θεραπεία με Chemi Clean γιά μιά φορά.Ενω πίστεψα ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη τελικά δεν χρειάζεται προς το παρών αφού πλέον δεν διακρίνω κυανό στο ενυδρείο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΓΗ

1)Εχω ξεκινήσει συχνές αλλαγές νερού...100 περίπου λίτρα την εβδομάδα δηλαδή περίπου 15%

2) Συχνή αντικατάσταση αντιφωσφορου με βάση το σίδηρο

3) Συχνή αντικατάσταση του άνθρακα

4) Προσθήκη ενός ακόμη κυκλοφορητή nano tunze 4.000 L/h γιά να καλύψει ένα μεγάλο σημείο που ήταν σχετικά νεκρό.Συνολικά λοιπόν αυτή την στιγμή μέσα στο ενυδρείο απο θέμα κυκλοφορίας τέρχουν 4 nano tunze x 4.000 L/h και ακόμη ένας που καλύπτει την ανατάραξη στην επιφάνεια.Δηλάδή βρίσκομαι περίπου 29 φορές τα καθαρά λίτρα του κυρίως ενυδρείου εκτός των 4.000 L/h της κυκλοφορίας ανατάραξης επιφάνειας.

Ακόμη όλοι οι προηγούμενοι κυκλοφορητές αφού καθαρίστηκαν επαναπροσδιορίστηκε η θέση τους και σχεδόν σε όλους μετά απο αρκετή παρατήρηση χρειάστηκε να μετατοπίσω την κλήση τους προς τους βράχους και το βασικότερο να κατέβουν σε χαμηλότερο σημείο στα τζάμια προς τον βράχο σε σχέση με το πως ήταν πριν.

5) Χρειάστηκε να αλλάξω σημεία σε μερικούς βράχους(..ευτυχώς όχι πολλούς...)έτσι ώστε να υπάρχουν περάσματα κυκλοφορίας νερού αλά και ψαριών εμπρός και πίσω τους.

6) Με οδοντόβουρτσα, αλά και με χέρια και όσο καλύτερα μπορούσα, αφαίρεσα απο τους βράχους κομμάτια πράσινης άλγης.Επίσης καθάρισα τζάμια απο δαύτη με μαγνήτη και ξύστρα,ενώ παράλληλα σιφωνάρισα με μεγάλη προσοχή και τον βυθό στα κομμάτια που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα πλέον να φαίνεται ο αραγωνίτης σαν καινούργιος.

7) Αφαίρεσα μία ακτινκή λάμπα Τ5 και στην θέση της μπήκε μία Τ5 ημέρας στο μπροστινό μέρος του ενυδρείου.Παράλληλα προχώρησα σε αισθητή μείωση στην φωτοπερίοδο αφαιρώντας συνολικά 3 ώρες.Πλέον όλες οι λάμπες ανάβουν μαζί γιά 4 ώρες ενώ πριν και μετά προηγούνται και ακολουθούν σταδιακά άλες 3 ώρες μιάμιση στην αρχή και μιάμιση στο τέλος , διάστημα στο οποίο ανά μισή ώρα ανάβουν και απο ένα ζευγάρι λάμπες ,έως να παραμείνουν όλες μαζί αναμένες γιά 4 ώρες και στην συνέχεια να κλείσουν σταδιακά όπως άναψαν.

Πλέον με όλα αυτά το ενυδρείο φώτισε απίστευτα, και φυσικά κυανό-πράσινη άλγη-φωτοσύνθεση ανήκουν πιά στο παρελθόν.Απο εδω και πέρα θα παρατηρώ προσεκτικά τι θα γίνει ελπίζοντας να μην ξανακυλήσει πάλι η κατάσταση.Αυτη την στιγμή πάντως οι μετρήσεις σε όλα είναι τέλειες ενώ το πρόγραμμα αλλαγής νερού και υλικών στο sub θα συνεχιστεί γιά κανέναν μήνα, ελπίζοντας ότι στο τέλος δεν θα έχω κανένα σημείο μαλιού άλγης, αφού ναι μεν μπορεί αυτη να έφυγε σε μεγάλο βαθμό, αλά δεν παύει να υπάρχει σε περίεργα σημεία που ήταν αδύνατον να επέμβω χωρίς να βγάλω τους βράχους έξω.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόσεξα πάρα πολύ και μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα με τις ζωές που υπάρχουν μέσα..αντίθετα αμέσως μετά το τέλος όλοι πλακώθηκαν γιά φαγητό...και το παράξενο;δεν τους κάνει αίσθηση κατεψυγμένη τροφή που τους πήρα γιά δοκιμή...προτιμούν τα φυλαράκια!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...