Vagg Δευτέρα στις 05:29 μμ #1 Share Δευτέρα στις 05:29 μμ Γεια σε όλους 🙂 Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος που να γνωρίζει απο φυτεμενα? Ευχαριστώ προκαταβολικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ Δευτέρα στις 07:03 μμ #2 Share Δευτέρα στις 07:03 μμ Καλωσήρθες στο χόμπι! Μπορείς να μας ρωτήσεις ότι θέλεις 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg Δευτέρα στις 08:03 μμ Author #3 Share Δευτέρα στις 08:03 μμ Γεια σου Γρήγορη 🙂 Είμαι παλιό μέλος στο φόρουμ (mr. Fox) αλλα για κάποιο λογο δεν μπορώ να συνδεθώ στον παλιό μου λογαριασμό... Στο θέμα μας τώρα 😁 Σορρυ για το κατεβατό που θα γραψω.. Αγόρασα ενα μεταχειρισμένο oase scaperline 90 φυτεμένο με co2, controller, αυτόματη λίπανση κτλπ. Το θεμα είναι οτι δεν εχω ιδέα απο φυτεμένα μιας και τα ψάρια που είχα πάντα τα είχαν για μεζέ.. Σύνδεσα το co2 και πιστεύω οτι ειναι όλα σωστά. Το co2 λειτουργεί συνέχεια ( με ηλεκτροβανα και controller) και το ph ειναι 6,43 Μεχρι εδω καλά? Εκεί που χρειάζομαι βοήθεια είναι στα λιπάσματα και μετρήσεις. Εχω ενα μεγάλο βαλιτσάκι της jbl που πιστεύω τα εχει όλα οσα θα χρειαστώ. Απο λιπάσματα εχω τα παρακάτω της φωτογραφίας. (ποία χρειάζομαι?) Θα χρειαστώ επίσης βοήθεια με την αυτόματη λίπανση μιας καιστην μεταφορά τα ξεσυνδεθηκαν όλα και δεν εχω ιδεα τωρα τι πρέπει να κάνω.. Το ενυδρειο στην μεταφορά άδειασα το νερό μόνο και τα φυτα μείνανε ολα μέσα. Αν μπορείς να με βοηθήσεις θα ειμουν πολυ ευγνώμων 🙏 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg Δευτέρα στις 08:04 μμ Author #4 Share Δευτέρα στις 08:04 μμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg Δευτέρα στις 08:05 μμ Author #5 Share Δευτέρα στις 08:05 μμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg Δευτέρα στις 08:06 μμ Author #6 Share Δευτέρα στις 08:06 μμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg Δευτέρα στις 08:07 μμ Author #7 Share Δευτέρα στις 08:07 μμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 20 ώρες #8 Share πριν 20 ώρες πριν 8 ώρες, το μέλος Vagg έγραψε: Γεια σου Γρήγορη 🙂 Είμαι παλιό μέλος στο φόρουμ (mr. Fox) αλλα για κάποιο λογο δεν μπορώ να συνδεθώ στον παλιό μου λογαριασμό... Στο θέμα μας τώρα 😁 Σορρυ για το κατεβατό που θα γραψω.. Αγόρασα ενα μεταχειρισμένο oase scaperline 90 φυτεμένο με co2, controller, αυτόματη λίπανση κτλπ. Το θεμα είναι οτι δεν εχω ιδέα απο φυτεμένα μιας και τα ψάρια που είχα πάντα τα είχαν για μεζέ.. Σύνδεσα το co2 και πιστεύω οτι ειναι όλα σωστά. Το co2 λειτουργεί συνέχεια ( με ηλεκτροβανα και controller) και το ph ειναι 6,43 Μεχρι εδω καλά? Εκεί που χρειάζομαι βοήθεια είναι στα λιπάσματα και μετρήσεις. Εχω ενα μεγάλο βαλιτσάκι της jbl που πιστεύω τα εχει όλα οσα θα χρειαστώ. Απο λιπάσματα εχω τα παρακάτω της φωτογραφίας. (ποία χρειάζομαι?) Θα χρειαστώ επίσης βοήθεια με την αυτόματη λίπανση μιας καιστην μεταφορά τα ξεσυνδεθηκαν όλα και δεν εχω ιδεα τωρα τι πρέπει να κάνω.. Το ενυδρειο στην μεταφορά άδειασα το νερό μόνο και τα φυτα μείνανε ολα μέσα. Αν μπορείς να με βοηθήσεις θα ειμουν πολυ ευγνώμων 🙏 Καλημέρα! Εφόσον συνδέσεις σωστά το controller μέχρι εδώ όλα καλά. Το controller θέλει συντήρηση ανά δίμηνο - τρίμηνο για να σου δείχνει σωστές τιμές και επίσης το ph probe θέλει αντικατάσταση γύρω στο χρόνο. Εμένα τόσο μου πάνε. Τα λιπάσματα της jbl μια χαρά είναι. Αυτά έχω και γώ. Βέβαια μετρήσεις κάνεις κυρίως στην αρχή. Αν βρεις σταθερότητα στις παραμέτρους του νερού και στη δόση των λιπασμάτων μετά δεν πειράζεις τίποτα. Τώρα με την αυτόματη λίπανση. Έχω άλλης εταιρείας συσκευή. Από ότι βλέπω έχεις Chihiros. Ρώτα τι θέλεις και αν μπορώ να σε βοηθήσω..🙂 Αλλιώς ας πει κάποιος άλλος που έχει την ίδια 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 20 ώρες #9 Share πριν 20 ώρες Για τα λιπάσματα δεν την ξέρω την εταιρεία αλλά αυτά είναι. Τώρα δοσολογία εξαρτάται από το κάθε ενυδρείο. Συνήθως λένε πάνω τα λιπάσματα πόσο να βάζεις. Ξεκινάς από λίγο πιο χαμηλά και βλέπεις πως πάει. Επίσης υπάρχουν διάφοροι τρόποι λίπανσης. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 20 ώρες #10 Share πριν 20 ώρες Δες εδώ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 16 ώρες Author #11 Share πριν 16 ώρες πριν 3 ώρες, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Καλημέρα! Εφόσον συνδέσεις σωστά το controller μέχρι εδώ όλα καλά. Το controller θέλει συντήρηση ανά δίμηνο - τρίμηνο για να σου δείχνει σωστές τιμές και επίσης το ph probe θέλει αντικατάσταση γύρω στο χρόνο. Εμένα τόσο μου πάνε. Τα λιπάσματα της jbl μια χαρά είναι. Αυτά έχω και γώ. Βέβαια μετρήσεις κάνεις κυρίως στην αρχή. Αν βρεις σταθερότητα στις παραμέτρους του νερού και στη δόση των λιπασμάτων μετά δεν πειράζεις τίποτα. Τώρα με την αυτόματη λίπανση. Έχω άλλης εταιρείας συσκευή. Από ότι βλέπω έχεις Chihiros. Ρώτα τι θέλεις και αν μπορώ να σε βοηθήσω..🙂 Αλλιώς ας πει κάποιος άλλος που έχει την ίδια Καλημέρα Γρήγορη Εχεις δικιο για το ph controller, To εχω καλιμπράρει. Η αυτόματη λιπανση ειναι ρυθμισμένη ποσο δοση να ρίχνει αλλα δεν γνωριζω πιο μπουκάλι παει που.. Τα ειχα βγαλει όλα στην μεταφορά...😩 Θα σου στείλω μερικες φωτογραφιες απο το app της αυτοματης λίπανσης μπας και βγάλουμε άκρη. Τα δυο νομιζω τα εχω συνδέσει σωστά... Το κίτρινο ας πούμε ειναι σίγουρα micro και macro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 16 ώρες Author #12 Share πριν 16 ώρες Λοιπόν η αυτόματη λίπανση ειναι στο app με την εξής σειρά (αν και δεν ξέρω εαν την έχουν σωστά ρυθμισμένη και εαν ισχύουν οι ονομασίες απο τα λιπασματα κτλπ. Στην πρώτη αντλία απο αριστερά προς δεξιά 1)NO3 7ml καθημερινά μια δόση 2)Ιron 1.00ml Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 3)Carbo 5ml καθημερινά μια δόση 4)PO4 6ml καθημερινά μία δόση Πιστεύεις οτι ειναι σωστά? Γιατι υπάρχει το ενδεχόμενο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ενυδρείου να ειχε βαλει λαθος ονομασίες η να τα εχει αντικαταστήσει με κατι αλλο μαι να άφησε τις παλιές ονομασιες και δόσεις στο app. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 16 ώρες Author #13 Share πριν 16 ώρες Η δεύτερη αντλία στο app γράφει iron αλλα εχει συνδεμένο micro και macro 100% γιατι ειναι το μονο κιτρινο υγρό απο όλα οσα εχω εδώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 15 ώρες #14 Share πριν 15 ώρες πριν 57 λεπτά, το μέλος Vagg έγραψε: Λοιπόν η αυτόματη λίπανση ειναι στο app με την εξής σειρά (αν και δεν ξέρω εαν την έχουν σωστά ρυθμισμένη και εαν ισχύουν οι ονομασίες απο τα λιπασματα κτλπ. Στην πρώτη αντλία απο αριστερά προς δεξιά 1)NO3 7ml καθημερινά μια δόση 2)Ιron 1.00ml Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 3)Carbo 5ml καθημερινά μια δόση 4)PO4 6ml καθημερινά μία δόση Πιστεύεις οτι ειναι σωστά? Γιατι υπάρχει το ενδεχόμενο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ενυδρείου να ειχε βαλει λαθος ονομασίες η να τα εχει αντικαταστήσει με κατι αλλο μαι να άφησε τις παλιές ονομασιες και δόσεις στο app. Τα ονόματα μπορείς να τα αλλάξεις. Επίσης δεν ακολουθούν όλοι την ίδια μέθοδο λίπανσης αν διαβάσεις το άρθρο. Εγώ ακολουθώ την μέθοδο EI. Βάζω macro και micro, άρα χρησιμοποιώ μόνο τις 2 αντλίες. Βέβαια μπορείς να τα βάλεις και ξεχωριστά. 1. μην παίρνεις υπόψη σου τη δοσολογία και τα λιπάσματα που είχε ο προηγούμενος. Κάθε ενυδρείο δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε λίπανση. Εξαρτάται από το πόσο φυτά έχεις, αν είναι εύκολα ή δύσκολα, αν έχεις co2 ή όχι, τι φώτα έχεις και σε τι ένταση δουλεύουν. 2. ακόλουθα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ξεκινά από λίγο χαμηλότερα και παρακολουθα ανά βδομάδα. Αν χρειάζεται να ανεβάσεις λίπανση ανεβάζεις λίγο κτλ μέχρι να σταθεροποιηθεί. Πότε δεν κάνεις μεγάλες αλλαγές στις δοσολογίες και μέσα σε λίγες μέρες. Θέλει υπομονή μέχρι να βρεις ισορροπία. Θα ταλαιπωρηθείς στην αρχή και από άλγες αν είναι φρέσκο το ενυδρείο αλλά θα το αντιμετωπίσεις. 3. Με τη μέθοδο EI δεν χρειάζεσαι μετρήσεις τόσο. Ουσιαστικά βάζεις κάθε μέρα λίπασμα και έχεις περίσσεια ώστε να μην σου λείπει κάτι αλλά με αυστηρή προϋπόθεση 50% αλλαγή νερού εβδομαδιαία. 4. την δόση του λιπάσματος με την αυτόματη λίπανση θα σου πρότεινα να την σπάσεις μέσα στη μέρα. Για πχ 2ml στις 15:00, 2ml στις 16:00 κτλ Εγώ τα ρίχνω σπαστά όταν ανάβουν τα φώτα. Σε σχέση με το πότε τα ρίχνεις υπάρχουν βέβαια και άλλες απόψεις αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι το βασικό. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 14 ώρες Author #15 Share πριν 14 ώρες πριν 48 λεπτά, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Τα ονόματα μπορείς να τα αλλάξεις. Επίσης δεν ακολουθούν όλοι την ίδια μέθοδο λίπανσης αν διαβάσεις το άρθρο. Εγώ ακολουθώ την μέθοδο EI. Βάζω macro και micro, άρα χρησιμοποιώ μόνο τις 2 αντλίες. Βέβαια μπορείς να τα βάλεις και ξεχωριστά. 1. μην παίρνεις υπόψη σου τη δοσολογία και τα λιπάσματα που είχε ο προηγούμενος. Κάθε ενυδρείο δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε λίπανση. Εξαρτάται από το πόσο φυτά έχεις, αν είναι εύκολα ή δύσκολα, αν έχεις co2 ή όχι, τι φώτα έχεις και σε τι ένταση δουλεύουν. 2. ακόλουθα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ξεκινά από λίγο χαμηλότερα και παρακολουθα ανά βδομάδα. Αν χρειάζεται να ανεβάσεις λίπανση ανεβάζεις λίγο κτλ μέχρι να σταθεροποιηθεί. Πότε δεν κάνεις μεγάλες αλλαγές στις δοσολογίες και μέσα σε λίγες μέρες. Θέλει υπομονή μέχρι να βρεις ισορροπία. Θα ταλαιπωρηθείς στην αρχή και από άλγες αν είναι φρέσκο το ενυδρείο αλλά θα το αντιμετωπίσεις. 3. Με τη μέθοδο EI δεν χρειάζεσαι μετρήσεις τόσο. Ουσιαστικά βάζεις κάθε μέρα λίπασμα και έχεις περίσσεια ώστε να μην σου λείπει κάτι αλλά με αυστηρή προϋπόθεση 50% αλλαγή νερού εβδομαδιαία. 4. την δόση του λιπάσματος με την αυτόματη λίπανση θα σου πρότεινα να την σπάσεις μέσα στη μέρα. Για πχ 2ml στις 15:00, 2ml στις 16:00 κτλ Εγώ τα ρίχνω σπαστά όταν ανάβουν τα φώτα. Σε σχέση με το πότε τα ρίχνεις υπάρχουν βέβαια και άλλες απόψεις αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι το βασικό. Η αντλία λιπασμάτων ηταν σε αυτό το ενυδρείο συνδεμένη. Το πηρα όλο κομπλε μεταχειρισμένο με φυτα, co2, τα παντα έτοιμα. Απλα τα ξεσυνδεσα για την μεταφορά. Το ενυδρείο ετρεχε 1,5 χρόνο Τα μπουκαλακια τα βρηκα με τι σειρα ήταν στην αντλία👍🏻 εγραφαν με μαρκαδόρο επάνω. (τωρα εανεχουν το ιδιο περιεχομενο μεσα δεν γνωρίζω. Τα λιπασματα παντως που μου εδωσε ηταν αυτα που σου έστειλα φώτο συν ενα carbo που ξέχασα να βαλω στην φωτογραφία. Το ενυδρείο το πηρα ολοκληρο οπως στην φωτογραφία Το μονο που εκανα ηταν να ξεσυνδεσω τα παντα καινα το μεταφέρω σπιτι μου 10 λεπτα δρόμος Κατα την μεταφορά αδειασα το νερο και κρατησα μονο 10-15% μεσα στο ενυδρείο ισα ίσα για τα ψάρια.(δεν τα επιασα, τα άφησα μεσα) Μολις το εφερα σπιτι ειχα έτοιμο νερο με αντιχλωριο απο το πρωί σε ένα βαρελι με την ιδια θερμοκρασία και απλα το γεμισα αργά με αντλια και λαστιχο με βανακι για να γεμιζει σιγα σιγα και να μην παθουν μεγαλύτερο σοκτα ψάρια. Το ενυδρείο το ειχα σκεπάσει με μεμβράνη πλαστική που τυλίγουμε φαγητά κτλπ. για να μην στεγνωσουν τα φυτά. Μετα σύνδεσα το co2 και το ph απο 7,2 περίπου κατέβηκε σταδιακά στο 6,4 περιπου αν θυμάμαι καλά και εχει μείνει εκει μια και ειναι συνδεμένο με το κοντρολερ. Το co2 εχω συνέχεια ανοιχτό δεν το κλεινω γιατι απ'οτι διάβασα ειναι καλύτερα για να μην εχεις συνέχεια αλλαγές στο ph. Λιπάσματα δεν εχω ριξει ακόμη Τα φωτα τα εχω ανοιχτα 7 ώρες Το ενυδρείο το αγόρασα την περασμένη παρασκευη Αλγη ειδα μονο στην ακρη ενός φύλλου μιας vallisneria (μαυρη αλγη νομιζω οτι είναι.. Αλλα ηταν διπλα ακριβώς απο την έξοδο του φίλτρου και ισως παίζει ρόλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #16 Share πριν 12 ώρες πριν 1 ώρα, το μέλος Vagg έγραψε: Τα λιπασματα παντως που μου εδωσε ηταν αυτα που σου έστειλα φώτο συν ενα carbo που ξέχασα να βαλω στην φωτογραφία. Τα λιπάσματα με carbo πχ seachem excell, easy carbo, κτλ δεν αντικαθιστούν το Co2. Από τη στιγμή που έχεις σύστημα CO2 μπορείς να τα χρησιμοποιείς προληπτικά με βάση τις οδηγίες που έχουν. Εγώ τα χρησιμοποιώ μια φορά την εβδομάδα μόνο με τοπική χρήση με σύριγγα για να καίω καμιά άλγη BBA, αφού δουλεύουν σαν αλγοκτονα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #17 Share πριν 12 ώρες πριν 1 ώρα, το μέλος Vagg έγραψε: Μετα σύνδεσα το co2 και το ph απο 7,2 περίπου κατέβηκε σταδιακά στο 6,4 περιπου αν θυμάμαι καλά και εχει μείνει εκει μια και ειναι συνδεμένο με το κοντρολερ. Το ph σταθεροποίησε το με βάση τις ανάγκες που έχουν τα φυτά και τα ψάρια σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #18 Share πριν 12 ώρες πριν 1 ώρα, το μέλος Vagg έγραψε: Το co2 εχω συνέχεια ανοιχτό δεν το κλεινω γιατι απ'οτι διάβασα ειναι καλύτερα για να μην εχεις συνέχεια αλλαγές στο ph. Αφού έχεις controller άστο έτσι. Και εγώ έτσι το δουλεύω για να έχω σταθερό ph. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #19 Share πριν 12 ώρες πριν 1 ώρα, το μέλος Vagg έγραψε: Λιπάσματα δεν εχω ριξει ακόμη Ξεκίνα τα κανονικά όπως σου είπα παραπάνω 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #20 Share πριν 12 ώρες πριν 1 ώρα, το μέλος Vagg έγραψε: Τα φωτα τα εχω ανοιχτα 7 ώρες 7-8 ώρες είναι καλά 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 12 ώρες #21 Share πριν 12 ώρες Soil εχει για υπόστρωμα ; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 12 ώρες Author #22 Share πριν 12 ώρες πριν 8 λεπτά, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Το ph σταθεροποίησε το με βάση τις ανάγκες που έχουν τα φυτά και τα ψάρια σου. Το ph το εχω αφησει οπως το είχε εδω και ενάμιση χρόνο στο 6,4 Δεν αλλαξα ρυθμίσεις στο ph controller Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 12 ώρες Author #23 Share πριν 12 ώρες πριν 9 λεπτά, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Ξεκίνα τα κανονικά όπως σου είπα παραπάνω Εριξα 2,5ml micro/macro την ωρα που άνοιξα τα φώτα και έριξα ακόμη 2,5ml μια ωρα αργότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg πριν 12 ώρες Author #24 Share πριν 12 ώρες πριν 11 λεπτά, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Soil εχει για υπόστρωμα ; Στην μέση εχει μόνο soil Μπροστά και πίσω εχει χαλικάκι ψιλό περίπου 1mm και απο επάνω πάλι soil. (Φωτογραφία απο αριστερή μεριά) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ πριν 11 ώρες #25 Share πριν 11 ώρες πριν 28 λεπτά, το μέλος Vagg έγραψε: Εριξα 2,5ml micro/macro την ωρα που άνοιξα τα φώτα και έριξα ακόμη 2,5ml μια ωρα αργότερα. Δες τις οδηγίες και δες πόσο χρειάζεσαι με βάση τα λίτρα του ενυδρείου σου 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος