Stella B 21 Μαρτίου #1 Share 21 Μαρτίου Καλησπέρα σας, έχω ενα ενυδρείο 85 λίτρων με πλατι, τετρα και αμανο και έναν bristlenose pleco. Τρέχει έναν χρόνο περίπου, πριν 1,5 μήνα υπήρξε αύξηση της αμμωνίας και είχαμε κάποιες απωλειες όμως πλέον έχουμε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αλλαγή κάνω μια φορά την εβδομάδα 20%. Σχετικά με τον πλεκο τρώει κροκέτες βυθού για πλεκο, μια φορά την εβδομάδα ρίχνω κατεψυγμένη τροφή αρτεμια ή bloodworms (δεν είμαι σίγουρη αν τρώει από αυτή ομως) και πιο αραιά καμια πρασινάδα. Τις τελευταίες μέρες όμως παρατήρησα ότι σαν κάπως να έχει σκιστεί ένα κομμάτι στο πάνω μέρος της ουράς και έχει αλλάξει χρώμα αλλά δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Γενικά έχω δει να του τσιμπάνε τα άλλα ψάρια τα πτερύγια και να του τρωνε το φαι. Μήπως όμως βλέπετε κάτι άλλο στις φώτο, μήπως ειναι άρρωστο ή υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει και πως μπορώ να το βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 22 Μαρτίου #2 Share 22 Μαρτίου πριν 11 ώρες, το μέλος Stella B έγραψε: Τις τελευταίες μέρες όμως παρατήρησα ότι σαν κάπως να έχει σκιστεί ένα κομμάτι στο πάνω μέρος της ουράς Τα σκισίματα μπορει να ειναι ή απο κακης ποιοτητας νερο ή απο καποια διακοσμητικά , που υπαρχουν στο ενυδρειο. Καθε φορα, που ανεβαίνει η αμμωνια στο νερο, τα ψαρια παθαινουν ανεπανόρθωτες ζημιες και γινονται πιο ευάλωτα σε παθογονους μικροοργανισμούς, παράσιτα, μύκητες. Για αυτο - πρεπει να κάνεις πιο μεγαλες και πιο συχνες αλλαγες νερου (νιτρικα μετρας?), να πάρεις ενα μεγαλυτερο φιλτρο, να χωραει αρκετο βιολογικο υλικο μεσα. Γιατι αναφέρω το φιλτρο..... επειδή μόνο όταν εχεις ανύπαρκτη φιλτρανση, αναβαζεις την αμμωνια στο ενυδρειο. Πες τι φιλτρο εχεις, πόσα ψαρια εχεις και βγαλε μια φωτογραφια να φαινεται ολο το ενυδρειο. Και καλη μας μερα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stella B Σάββατο στις 06:13 μμ Author #3 Share Σάββατο στις 06:13 μμ Καλησπέρα! Ευχαριστώ για την απάντηση. Πιο μεγάλες και πιο συχνές αλλαγες δηλαδή πιο συγκεκριμένα σε τι ποσοστό /συχνότητα;; Φιλτρο είχαμε ένα αεροφιλτρο αλλά του κάναμε μετατροπή και τώρα το σφουγγάρι είναι συνδεδεμένο με αντλια 350 lt/h και το νερό περνάει από ένα καλάθακι με μια συσκευασία 30g siporax Mini και μερικά έξτρα μεγάλα μακαρόνια. Υπάρχει μια σκέψη για εξωτερικό αλλά ακόμα ψαχνόμαστε πιο είναι πιο κατάλληλο. Από τεστ υγρά έχουμε μόνο αμμωνίας και οι υπόλοιπες μετρήσεις γίνονται με το χαρτινο στικακι. Από ψάρια είναι 4 ενηλικα πλατι 7 μικρά δύο μηνών από την τελευταία γεννα, 8 τετρα νέον και καρδινάλιοι, 2 αμανο και ο πλεκο. Η αύξηση της αμμωνίας προέκυψε όταν πέθανε ένα ψαράκι και δεν το εντοπίσαμε για να το βγάλουμε εγκαίρως. Παράλληλα την ίδια περίοδο τα φυτά δεν πήγαιναν πολύ καλά και ξεράθηκε όλη η μος και ίσως έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του. Φώτο Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo Σάββατο στις 07:27 μμ #4 Share Σάββατο στις 07:27 μμ Δεν γινεται να εχεις τόσα ψαρακια και να μην εχεις ενα καλο φιλτρο στο ενυδρειο..... Ο τι μετατροπές και να κάνεις, δεν θα βγει κατι καλο. Και απο ενα μικρο πεθαμενο ψαρακι δεν ανεβαίνει τόσο πολυ η αμμωνια για να εχεις απώλειες , οταν εχεις καλο φιλτρο στο ενυδρειο, βεβαια. Η καλη οξυγόνωση του νερου δεν πετυχαίνουμε με την χρηση αεραντλιας, αλλά με καλη αναταραξη του νερου στην επιφανεια. Και αυτο γινεται μόνο οταν υπαρχει καλη ροη στο ενυδρειο, δηλ οταν ανακατεύεται η επιφανειακη στηλη νερου με πιο βαθιες. Παλι θελουμε καλο φιλτρο με αρκετη ροη. πριν 53 λεπτά, το μέλος Stella B έγραψε: το νερό περνάει από ένα καλάθακι με μια συσκευασία 30g siporax Mini σταγονα στον ωκεανό.... Τα ψαρακια βλεπω μαζεμενα στην επιφανεια.... αυτο σημαινει - ή παλι η αμμωνια ανέβηκε (μετρησε και πες πόσο εχει) ή νιτρωδη ανέβασες ή ελλειψη οξυγονου εχει στο ενυδρειο.... Τα τεστ με χαρτακια τι τιμες νιτρικων δειχνουν? Και τι σκληροτητα νερου? Για το εξωτερικο φιλτρο... Τωρα πηρε το ματι μου ενα καλουτσικο κινεζο σε καλη τιμη - https://www.petsupermarket.gr/dophin-exoteriko-filtro-2208-700l-t-eos-200l μια χαρα θα ειναι για το ενυδρειο σου. Με φουλ υλικα μεσα η ροη θα ειναι καπου στα 500λ/ωρα. Ο τι πρεπει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo Σάββατο στις 07:34 μμ #5 Share Σάββατο στις 07:34 μμ Μία ώρα πριν, το μέλος Stella B έγραψε: Πιο μεγάλες και πιο συχνές αλλαγες δηλαδή πιο συγκεκριμένα σε τι ποσοστό /συχνότητα;; ενας μπούσουλας ειναι 30% μια φορα την εβδομαδα, οταν η μετρηση των νιτρικων δειχνουν 40-50ppm πριν την αλλαγη νερου. Αν το τεστ δειχνει παραπανω, τότε και η αλλαγη νερου πρεπει να ειναι μεγαλυτερη, δηλ 40-50%. Αν μετρας αμμωνια ή νιτρωδη πανω απο μηδεν, πρεπει να γινει άμεσα αλλαγη νερου 40-60% (εξαρταται τι τιμες εχεις) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stella B Κυριακή στις 06:42 μμ Author #6 Share Κυριακή στις 06:42 μμ Σε ευχαριστώ πολύ για τα τιπς! Μολις τα χα ταΐσει πριν τη φώτο, γενικά τα πλατι κόβουν βόλτες σε όλα τα στρώματα, τα νέον κυρίως στα μεσαια. Τα χαρτάκια δίνουν No3 25, Νο2 0, και gh 150 σημερινές μετρήσεις, αύριο θα γίνει η εβδομάδιαια αλλαγη. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει πως επηρεάζει και επηρεάζεται η σκληρότητα του νερού, ξέρω μονάχα ότι κάποια ψάρια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Όσον αφορά το φίλτρο έχεις να προτείνεις μήπως κάποια φθηνότερη εναλλακτική που να κανει τη δουλειά είτε σε εσωτερικό, εξωτερικό ή hob; Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo πριν 18 ώρες #7 Share πριν 18 ώρες On 23/3/2025 at 8:42 ΜΜ, το μέλος Stella B έγραψε: Όσον αφορά το φίλτρο έχεις να προτείνεις μήπως κάποια φθηνότερη εναλλακτική που να κανει τη δουλειά είτε σε εσωτερικό, εξωτερικό ή hob; η πιο φθηνη λυση - δες το λινκ στο ποστ #5..... Σαν το εξωτερικό φιλτρο- δεν εχει. On 23/3/2025 at 8:42 ΜΜ, το μέλος Stella B έγραψε: Τα χαρτάκια δίνουν No3 25, Νο2 0, και gh 150 σημερινές μετρήσεις, αύριο θα γίνει η εβδομάδιαια αλλαγη. Τα χαρτακια δειχνουν τις τιμες στα περιπου, να ξερεις. Δηλ εκει, που σου δειχνει 25, μπορει να ειναι και 40 και 50.... Βασικα και 50ppm να δειξει το χαρτακι πριν την αλλαγη νερου - καλα ειναι. Να εχεις ΝΗ3/4 (αμμωνια) μηδεν και μηδεν τα νιτρωδη και ολα καλα θα πανε. Για αμμωνια εχεις τεστακι? On 23/3/2025 at 8:42 ΜΜ, το μέλος Stella B έγραψε: Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει πως επηρεάζει και επηρεάζεται η σκληρότητα του νερού, ξέρω μονάχα ότι κάποια ψάρια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις Σκληροτητα νερου.... Διαβασε εδω- Γενικος, αν θελεις, μπορεις να διαβασεις τα αρθρα σ αυτη την ενοτητα. Εχει πολλες χρήσιμες πληροφοριες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος