panagiotis_dms 21 Μαρτίου #1 Share 21 Μαρτίου Χαιρετώ την παρέα, Έχοντας ένα 180 άρι που έχει πιάσει σκόνη θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει species ενυδρείο με κάποιο mbuna. Δεν έχω καμία εμπειρία με κιχλίδες malawi και ελάχιστη με αφρική γενικότερα κ αυτή με tanganyika που έτρεξα για περίπου 6 μήνες. Στο δια ταύτα γνωρίζω τα περί διακόσμησης (πέτρες, άμμο κτλ) και θα ήθελα να προσθέσω και κάποια φυτά εννοώντας μόνο ανούμπιες μιας και κάτι άλλο δεν νομίζω να πιάσει. Φίλτρο θα τρέξω fluval 307 και τον μαμίσιο φωτισμό του rio 180. Διαβάζοντας τα προφίλ των ψαριών, και εδώ και σε ξένα σαιτ, καθώς και τα προτεινόμενα λίτρα θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν είδη που θα μπορούσα να βάλω πχ τα κλασικά labidochromis αλλά τι άλλο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να μπει και σε τι αριθμό και αναλογία αρσ/θηλ προκειμένου βασικά να μην γίνει σφαγή. Κάποια είδη που έχω ξεχωρίσει: 1) pseudotropheus demasoni 2) cynotilaptia zebroides 3) melanochromis auratus (νομίζω τα ξεχνάω αυτά) 4) labidochromis sp. hongi 5) pseudotropheus saulosi 6) pseudotropheus msobo Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 22 Μαρτίου #2 Share 22 Μαρτίου Εδω μπορουν να σε βοηθησουν οι γνωστοι "κιχλιδαδες" @marinos , @johnbaggios , @tkalamat, @adlib 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 22 Μαρτίου #3 Share 22 Μαρτίου (edited) pseudotropheus demasoni 1 αρσενικό με 4 ή 5 θηλυκά και θα είσαι άρχοντας. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D/pseudotropheus-demasoni/&ved=2ahUKEwiM1c2q6p6MAxVm-gIHHZmuO9YQFnoECDgQAQ&sqi=2&usg=AOvVaw3bPHrnffbIXocEP91_ny8E Έγινε επεξεργασία 22 Μαρτίου - marinos 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 22 Μαρτίου #4 Share 22 Μαρτίου (edited) Μην ξεχνάς θα έχεις και γέννες, υπολόγισε και αυτά στα 180λ Από φυτά μπορείς και vallisneria να βάλεις και στον πάτο flourish tabs . Έγινε επεξεργασία 22 Μαρτίου - Taxiarchis 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anathema 24 Μαρτίου #5 Share 24 Μαρτίου κατά τη γνώμη μου διάλεξε ότι είδος σου αρέσει από pseudotropheus, labidochromis, cynotilapia απέφυγε καλύτερα όμως τα είδη που γίνονται πάνω 10-12 εκατοστά. φρόντισε να βάλεις αρκετά ψάρια (12-15) και αν είναι δυνατό με μικρή χρονική διαφορά. προσπάθησε να έχεις τουλάχιστον ένα σωρό από πέτρες, σχετικά μικρές και πολλές, κοντά στο βυθό χωρίς να δίνεις πολύ ύψος. Κάτι που έχω παρατηρήσει ότι μειώνει την επιθετικότητα είναι το ύψος του ενυδρείου, καθώς έτσι τα ψάρια χωρίζονται σε επίπεδα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 25 Μαρτίου Author #6 Share 25 Μαρτίου (edited) Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις! Μερικές απορίες που έχω: 1) Καταρχάς εφ'όσον πάω για species μιλάμε για αυστηρά 1 αρσενικό και όχι παραπάνω σωστά? Δηλαδή θα μπορούσα να βάλω πχ 2 αρσ με 7 θυληκά? 2) Θα ήταν προτιμότερο να βάλω τα θηλυκά πρώτα και στο τέλος το αρσενικό ή υπάρχει πιθανότητα να του επιτεθούν? Επίσης θα ήταν προτιμότερο να βάλω νεαρής ηλικίας ψάρια ή θα μπορούσα και ενήλικα? Τέλος, κάπου διάβασα ότι αν δεν υπάρχει αρσενικό τότε κάποιο θυληκό παίρνει τα χρώματα του, ισχύει κάτι τέτοιο? 3) Η άμμος θα μπορούσε να είναι μαύρη ή πρέπει να είναι αυστηρά λευκή-μπεζ? Σε τι ύψος περίπου να υπολογίσω στο ενυδρείο μιας και τα ψάρια σκάβουν? 3) Για τις πέτρες, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σοδαλίτη? Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου - panagiotis_dms Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 25 Μαρτίου #7 Share 25 Μαρτίου (edited) Όσο περισσότερο είναι τα θηλυκά τόσο καλύτερα είναι γιατι τα κυνηγάνε για να ζευγαρώσουν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται πολύ, δεν θα τα αφήνουν σε ησυχία τα θηλυκά😉. Η αναλογία είναι περίπου 1 αρσενικό 5-6 θηλυκά ,αλα όπως σου είπα και παραπάνω μην ξεχνάς θα έχεις γέννες που δεν θα ξέρεις τι να τα κάνεις 😅 οπότε υπολόγισε και αυτό στα 180λ. Ναι μπορεις να τα βάλεις όλα μαζί αρσενικό, θηλυκά. Για εμένα καλυτερα να βάλεις νεαρής ηλικίας να τα δεις να μεγαλώνουν , γενικά να το ζεις. Δεν υπάρχει κάτι αυστηρά αν δεν κάνει ζημιά στα ψάρια. Απλά η άμμος πρέπει να είναι ψηλή γιατι την περνάνε από τα βράγχια τους και η λευκή άμμος θα βοηθούσε στο ph να ανέβει λίγο. Γενικά ότι ασβεστόλιθηκα υλικά πέτρες, άμμο έχει για το αφρικανικό μας κάνουν . Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου - Taxiarchis 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos Τετάρτη στις 10:42 πμ #8 Share Τετάρτη στις 10:42 πμ Άμα τα πάρεις μικρά δεν θα ξέρεις αν είναι αρσενικά ή θηλυκά και όταν μεγαλώσουν θα πρέπει να δώσεις τα παραπάνω αρσενικά που θα προκύψουν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms Τετάρτη στις 12:06 μμ Author #9 Share Τετάρτη στις 12:06 μμ Μία ώρα πριν, το μέλος marinos έγραψε: Άμα τα πάρεις μικρά δεν θα ξέρεις αν είναι αρσενικά ή θηλυκά και όταν μεγαλώσουν θα πρέπει να δώσεις τα παραπάνω αρσενικά που θα προκύψουν. Το σκέφτηκα και αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Πιστεύεις αν απευθυνθώ σε χομπίστα-εκτροφέα θα είναι καλύτερα? και βασικά θα με ενδιέφερε ακόμα και να εισαγάγω ψάρια από εξωτερικό, αν γνωρίζεις κάποιον θα με βοηθούσε πολύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anathema Πέμπτη στις 05:06 πμ #10 Share Πέμπτη στις 05:06 πμ θα πρότεινα το https://thesscichlids.gr/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos Πέμπτη στις 11:15 μμ #11 Share Πέμπτη στις 11:15 μμ https://thesscichlids.gr/ είναι εισαγωγής τα δικά του. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms πριν 18 ώρες Author #12 Share πριν 18 ώρες Ευχαριστώ πολύ όλους για την βοήθεια. Μετά από πολύ ψάξιμο και διάβασμα κατέληξα τελικά στα saulosi. Πανέμορφα ψαράκια, με διχρωμία και μένουν και σχετικά μικρά για mbuna. Σε πρώτη φάση σκέφτομαι μια αναλογία 1/6. Για την επιθετικότητά τους δεν μπόρεσα να βρω πολλές λεπτομέρειες αλλά απ'ότι διάβασα δεν φαίνονται και για πολύ επιθετικά. Αν κάποιος τα είχε στο παρελθόν θα ήθελα μια βοήθεια. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis πριν 13 ώρες #13 Share πριν 13 ώρες Τα είχα και εγώ , πραγματικά είναι πανέμορφα ψάρια και όταν σε μάθουν θα τρωνε και από το χέρι σου . Γενικά θα χαίρεσαι να έχεις Αφρικανικό. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος