Gregor21 χθες στις 11:38 πμ #1 Share χθες στις 11:38 πμ Καλησπέρα σας παιδιά έχω μια απορία λάμπα uv να βάλω ή όχι σε θαλασσινό ενυδρείο; Άλλοι λένε ναι και άλλοι όχι και είμαι σε δίλημμα θα ήθελα να μου πείτε της απόψεις σας σας ευχαριστώ πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis χθες στις 12:25 μμ #2 Share χθες στις 12:25 μμ (edited) Ανάλογα τι θελεις να κάνεις με το uv Για ποιο λόγο το θελεις? Έχει και θετικά αλλα και αρνητικά Ενα από τα αρνητικά σκοτώνει σχεδόν όλα τα θρεπτικά που χρειάζονται και τα κοράλλια και τα ψάρια. Πόσα w? Θα είναι το uv Έγινε επεξεργασία χθες στις 12:27 μμ - Taxiarchis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregor21 χθες στις 12:57 μμ Author #3 Share χθες στις 12:57 μμ πριν 25 λεπτά, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Ανάλογα τι θελεις να κάνεις με το uv Για ποιο λόγο το θελεις? Έχει και θετικά αλλα και αρνητικά Ενα από τα αρνητικά σκοτώνει σχεδόν όλα τα θρεπτικά που χρειάζονται και τα κοράλλια και τα ψάρια. Πόσα w? Θα είναι το uv Ή ιστορία έχει ως εξής έχω βγάλει ich στο ενυδρείο μου και έτσι πήρα όλα μου τα ψάρια και τα έβαλε σε καραντίνα για να τα περάσω με χαλκό και θα μείνει άδειο για 3 μήνες καθοδ διάβασα ότι το ich μπορεί να μείνει στο ενυδρείο ζωντανό για 90 μέρες και έτσι σκέφτομαι να βάλω μια uv στα 13w και το ενυδρείο μου είναι 450+250 το σαμπ για να είμαι σίγουρος ότι θα το σκοτώσει και σκέφτομαι να την κρατήσω και για αργότερα καθώς έχω και μερικά προβλήματα με άλγη ( γιατί είμαι καινούργιος στο χόμπι και τώρα προσπαθώ να τα φέρω σε ισορροπία) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magok πριν 22 ώρες #4 Share πριν 22 ώρες 7 hours ago, Gregor21 said: Ή ιστορία έχει ως εξής έχω βγάλει ich στο ενυδρείο μου και έτσι πήρα όλα μου τα ψάρια και τα έβαλε σε καραντίνα για να τα περάσω με χαλκό και θα μείνει άδειο για 3 μήνες καθοδ διάβασα ότι το ich μπορεί να μείνει στο ενυδρείο ζωντανό για 90 μέρες και έτσι σκέφτομαι να βάλω μια uv στα 13w και το ενυδρείο μου είναι 450+250 το σαμπ για να είμαι σίγουρος ότι θα το σκοτώσει και σκέφτομαι να την κρατήσω και για αργότερα καθώς έχω και μερικά προβλήματα με άλγη ( γιατί είμαι καινούργιος στο χόμπι και τώρα προσπαθώ να τα φέρω σε ισορροπία) Καλησπερα, το ενυδρείο θα πρέπει να μείνει χωρίς ψάρια για 76 ημέρες το 90 ειναι ακραίο και δεν ξερω που βασίζεται. Το uv είναι χρήσιμο για κάποιους τύπους dinos, για αλγες και μικρόβια και στην διαχείριση του ich οταν εχεις ψάρια μέσα. Επίσης το uv ειναι ποιο αποτελεσματικό οταν ειναι συνδεδεμένο στο κύριο ενυδρείο και οχι στο sump. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregor21 πριν 19 ώρες Author #5 Share πριν 19 ώρες πριν 2 ώρες, το μέλος Magok έγραψε: Καλησπερα, το ενυδρείο θα πρέπει να μείνει χωρίς ψάρια για 76 ημέρες το 90 ειναι ακραίο και δεν ξερω που βασίζεται. Το uv είναι χρήσιμο για κάποιους τύπους dinos, για αλγες και μικρόβια και στην διαχείριση του ich οταν εχεις ψάρια μέσα. Επίσης το uv ειναι ποιο αποτελεσματικό οταν ειναι συνδεδεμένο στο κύριο ενυδρείο και οχι στο sump. Καλησπέρα σου και σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση Όπως είπα και ποιο πάνω είχα βγάλει ich και είχα διαβάσει ότι μπορεί να ζήση και 90 μέρες σε ένα ενυδρείο ( αν και δεν με ενοχλεί να το κρατήσω τόσο καιρό καθώς έχω και άλλο ενυδρείο σε άλλο χώρο ) Οπότε είναι χρήσιμο για εμένα που έχω θέμα με άλγη και με το ich και να την κρατήσω μετά μόνιμα ή για λίγο καιρό; και πόσα w πρέπει να είναι ; και γιατί πρέπει να συνδέεται κατευθείαν με το ενυδρείο και όχι με το σαμπ; Συγγνώμη για της πολλές ερωτήσεις αλλά είναι απορίες που έχω 😅 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magok πριν 1 ώρα #6 Share πριν 1 ώρα Γενικα για να δουλεύει το uv πρεπει να εχει την σωστη ροή νερου αναλογα για το τι θέλεις να καταπολέμησεις. Ich και ιους ειναι σύνθετοι οργανισμοί οποτε θελει περισσοτερη επαφή με την λαμπα το νερο, αρα βαζεις την αντλία του uv σε αργή ροή. Οι αλγες καταστρεφονται ποιο ευκολα, οποτε θελει ποιο γρήγορη ροή για να προλαβαίνεις και την εξάπλωση τους. Αν το έχεις στο sump δεν είναι άχρηστο, απλα δεν επεξεργαζεται απευθείας το νερο τηςς δεξαμενης αλλα εχει επανακυκλοφορία. Κάποιοι το βάζουν ανάμεσα στην αντλία επιστροφής και το ενυδρείο, ειναι αποτελεσματικό αλλα δύσκολο να πετύχεις την ροή που στοχεύεις. Για watt θα κοιτούσα 13 watt αλλα και τα προτεινόμενα λίτρα του κατασκευαστή που θα βρεις. Επίσης με βάση τα στοιχεία του κατασκευαστή θα δεις και τα ελάχιστα και μέγιστα λιτρα ανα ώρα, αν θες ιους και βακτήρια βαζεις την ποιο χαμηλή ροη που προτείνει ο κατασκευαστής, αν θες αλγες βαζεις προς τα υψηλά. Οτι απορία έχεις ρώτα δεν υπάρχει θεμα! Happy reefing! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος