Jump to content

Φοβισμένο ενυδρείο

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα, είμαι κάτοχος ενός ενυδρείου 100 λίτρων (hailea 100, διαστάσεις68x35x51 cm ) φυτεμένο (κρυπτοκορίνες, κερατοφυλλο, λιμνοφιλα σεσιφλορα)με κατοίκους ένα κοπάδι με 10 silvertip tetra (προστέθηκε τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες),  3 glo fish tetras, 3 ancistrus και γαρίδες red cherry , εσωτερικό φίλτρο fluval u3 και ένα μικρό -χαμηλών απαιτήσεων  εσωτερικό φίλτρο με μπάρα ψεκασμού για καλύτερη οξυγόνωση του νερού  (σε αυτό περιστασιακά και για 3 εβδομάδες περίπου τοποθετώ ενεργό άνθρακα).

Τα glo fish tetras είναι 3 μόνο γιατί μου τα έδωσε φίλος  και για να είμαι ειλικρινής  σκέφτομαι να προσθέσω άλλα 3-4 για να είναι μεν κοπαδάκι αλλά από την άλλη δε θέλω να φορτώσω το ενυδρείο. 

Το πρόβλημα ειναι  το ενυδρείο δείχνει φοβισμένο , δεν υπάρχει φυσική κίνηση και εάν για τα glo fish tetras τα οποία είναι μικρός ο αριθμός για τα silvertip tetra περίμενα πιο διαρκή κίνηση. 

Αντίθετα τα silvertip tetra κάθονται στη μια μεριά του ενυδρείου που και που 1-2 ψαράκια κάνουν μία βόλτα και επιστρέφουν στο κοπάδι που στεκει σχεδόν ακίνητο.

Τα silvertip tetra δεν έχουν πολύ καιρό στο ενυδρείο, όταν τα έβαλα αρχικά ήταν πιο κινητικά. Τώρα ζωηρεύουν κυρίως όταν έρθει η ώρα για φαγητό.

Το ενυδρείο βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού οπότε πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με κίνηση.

Αλλαγές νερού κάνω κάθε εβδομάδα το 30% περίπου και προσθέτω μετά από κάθε αλλαγή API Stress Coat.

Ψάχνω λοιπόν τρόπο να δώσω μια πιο φυσική κίνηση στο ενυδρείο, πολλές φορές νομίζεις ότι το ενυδρείο έχει λίγα ψάρια γιατί κάθονται όλα μαζεμένα. Παλιά που είχα guppies υπήρχε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα.

πριν 10 ώρες, το μέλος zoolander έγραψε:

Καλησπέρα στην ομάδα, είμαι κάτοχος ενός ενυδρείου 100 λίτρων (hailea 100, διαστάσεις68x35x51 cm ) φυτεμένο (κρυπτοκορίνες, κερατοφυλλο, λιμνοφιλα σεσιφλορα)με κατοίκους ένα κοπάδι με 10 silvertip tetra (προστέθηκε τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες),  3 glo fish tetras, 3 ancistrus και γαρίδες red cherry , εσωτερικό φίλτρο fluval u3 και ένα μικρό -χαμηλών απαιτήσεων  εσωτερικό φίλτρο με μπάρα ψεκασμού για καλύτερη οξυγόνωση του νερού  (σε αυτό περιστασιακά και για 3 εβδομάδες περίπου τοποθετώ ενεργό άνθρακα).

Τα glo fish tetras είναι 3 μόνο γιατί μου τα έδωσε φίλος  και για να είμαι ειλικρινής  σκέφτομαι να προσθέσω άλλα 3-4 για να είναι μεν κοπαδάκι αλλά από την άλλη δε θέλω να φορτώσω το ενυδρείο. 

Το πρόβλημα ειναι  το ενυδρείο δείχνει φοβισμένο , δεν υπάρχει φυσική κίνηση και εάν για τα glo fish tetras τα οποία είναι μικρός ο αριθμός για τα silvertip tetra περίμενα πιο διαρκή κίνηση. 

Αντίθετα τα silvertip tetra κάθονται στη μια μεριά του ενυδρείου που και που 1-2 ψαράκια κάνουν μία βόλτα και επιστρέφουν στο κοπάδι που στεκει σχεδόν ακίνητο.

Τα silvertip tetra δεν έχουν πολύ καιρό στο ενυδρείο, όταν τα έβαλα αρχικά ήταν πιο κινητικά. Τώρα ζωηρεύουν κυρίως όταν έρθει η ώρα για φαγητό.

Το ενυδρείο βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού οπότε πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με κίνηση.

Αλλαγές νερού κάνω κάθε εβδομάδα το 30% περίπου και προσθέτω μετά από κάθε αλλαγή API Stress Coat.

Ψάχνω λοιπόν τρόπο να δώσω μια πιο φυσική κίνηση στο ενυδρείο, πολλές φορές νομίζεις ότι το ενυδρείο έχει λίγα ψάρια γιατί κάθονται όλα μαζεμένα. Παλιά που είχα guppies υπήρχε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα.

IMG_20250304_202829.HEIC

On 4/3/2025 at 10:23 ΠΜ, το μέλος zoolander έγραψε:

Ψάχνω λοιπόν τρόπο να δώσω μια πιο φυσική κίνηση στο ενυδρείο, πολλές φορές νομίζεις ότι το ενυδρείο έχει λίγα ψάρια γιατί κάθονται όλα μαζεμένα.

Μετρησε αμμωνια και νιτρωδη, γιατι τα φιλτρακια σου δεν επαρκουν για τα λιτρα σου και για τον συνολικο αρυθμο των ψαριων στο ενυδρειο.

Εισαγωγη 10 ψαριων μαζι στα 100λ (οχι καθαρα), με ανύπαρκτη απο πλευρα βιολογιας φιλτρα, ίσον αυξημενη αμμωνια παντα.

Κανε αλλαγη νερου σημερα 50% με αντιχλωριο και αυριο ακομα 30%, και βαλε βακτηρια ενυδρειου.

Πες πόσο βιολογικο υλικο σε μλ χωραει στο φιλτρο σου.

εσωτερικό φίλτρο με μπάρα ψεκασμού για καλύτερη οξυγόνωση του νερού  (

η οξυγονωση του νερου δεν επιτυγχάνεται μ αυτο τον τροπο, αλλα μόνο με καλη αναταραξη επιφανειας του νερου στο ενυδρειο.

(σε αυτό περιστασιακά και για 3 εβδομάδες περίπου τοποθετώ ενεργό άνθρακα).

ο λογος?

• Like 1

Τα φοβισμένα ψαρια ειναι ενδειξη, οτι κατι δεν παει καλα στο ενυδρειο (κακης ποιοτητας νερο, αρρωστιες), και δεν ειναι θεμα, οτι εχεις ενυδρειο στο σαλονι.

Σχεδον ολοι στο σαλονι εχουμε τα ενυδρεια.

Και ανεβασε φωτο, γιατι δεν μου ανοιγουν.... τουλαχιστον στον υπολογιστη....

• Like 1

πριν 7 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Μετρησε αμμωνια και νιτρωδη, γιατι τα φιλτρακια σου δεν επαρκουν για τα λιτρα σου και για τον συνολικο αρυθμο των ψαριων στο ενυδρειο.

Εισαγωγη 10 ψαριων μαζι στα 100λ (οχι καθαρα), με ανύπαρκτη απο πλευρα βιολογιας φιλτρα, ίσον αυξημενη αμμωνια παντα.

Κανε αλλαγη νερου σημερα 50% με αντιχλωριο και αυριο ακομα 30%, και βαλε βακτηρια ενυδρειου.

η οξυγονωση του νερου δεν επιτυγχάνεται μ αυτο τον τροπο, αλλα μόνο με καλη αναταραξη επιφανειας του νερου στο ενυδρειο.

ο λογος?

Fluval u3 είναι για 90-150 λίτρα και νομίζω για τα 100 λίτρα , όχι καθαρά κάνει δουλειά. Εχει 2 αφρώδεις επιθέματα, 2 κασέτες πολυανθρακικού άνθρακα και βιολογικά δαχτυλίδια BioMax. Επιπλέον προσθέτω και το έξτρα φιλτρακι με σφουγγάρι, βιολογικά δαχτυλίδια και άνθρακα ανά διαστήματα για να κατεβάζω το ph. Το ενυδρείο τρέχει πάνω από 2 χρόνια με διαφορετική ψαροσυνθεση μεν αλλά με τα ίδια φίλτρα άρα  είναι στρωμένο. Μπάρα ψεκασμού στην επιφάνεια του ενυδρείου, δημιουργεί ανατάραξη άρα και οξυγόνωση. 

Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 25οC 

πριν 8 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

ο λογος?

Τα silver tip δεν τα έβαλα κ τα 10 ταυτόχρονα 

Αρχικά έβαλα 6αδα κ στην αρχή είχε κίνηση το ενυδρείο αλλά είχε κ πολύ κυνήγι και ξύλο. Μετά πρόσεξα ότι ήταν 3 αρσενικά και 3 θηλυκά και έτσι αγόρασα άλλα 4 θηλυκά μετά από μια βδομάδα περίπου. Από τότε ηρέμησαν μεν τα πράγματα αλλά παρά ηρέμησαν φαίνεται 

Στο σαλόνι υπάρχουν παιδιά που μπορεί να είναι άτακτα με το ενυδρειο ας πούμε όταν δεν βλεπεις; Έβαλες κάτι δίπλα του που τα φοβίζει; Κανένα κατοικίδιο άλλο που ίσως ασχολείται λίγο παραπάνω με το ενυδρείο;

Συνήθως όταν τα ψάρια είναι τρομαγμένα σημαίνει κάτι δεν πάει καλά, συνήθως με το νερό αλλά όχι πάντα! Πριν σε πιάσει πανικός με την χημεία του νερού έλεγξε για αστάθμητους παράγοντες στο εξωτερικό περιβάλλον.

πριν 2 ώρες, το μέλος Sturm έγραψε:

Στο σαλόνι υπάρχουν παιδιά που μπορεί να είναι άτακτα με το ενυδρειο ας πούμε όταν δεν βλεπεις; Έβαλες κάτι δίπλα του που τα φοβίζει; Κανένα κατοικίδιο άλλο που ίσως ασχολείται λίγο παραπάνω με το ενυδρείο;

Συνήθως όταν τα ψάρια είναι τρομαγμένα σημαίνει κάτι δεν πάει καλά, συνήθως με το νερό αλλά όχι πάντα! Πριν σε πιάσει πανικός με την χημεία του νερού έλεγξε για αστάθμητους παράγοντες στο εξωτερικό περιβάλλον.

Καλησπέρα, εξωτερικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν, κατοικίδιο δεν έχω και τα παιδιά δεν ασχολούνται παρά ελάχιστα. Αυτό είναι τσεκαρισμενο. Επειδή διάβασα για τα silvertip Tetra ότι δεν τους αρέσει πολύ το φώς αρχισα να σκέφτομαι μήπως γίνεται κάτι εκεί. Η αλήθεια είναι ότι μόλις σβήσει η λάμπα μου φαίνεται ότι είναι πιο δραστήρια. Και επίσης θέλω να δοκιμάσω το φίλτρο αντί για κάθετα που το έχω κολλημένο στο τζάμι να το βάλω ξαπλωτο στο βυθό και να στέλνει προς την επιφάνεια τη ροή 

Το φίλτρο δεν νομίζω να φοβίζει τα ψάρια. Ούτε το φως που έχεις εκτός κι αν είναι κανένας τεράστιος προβολέας. Βάλε μια φωτό του ενυδρείου να το δούμε. 

Κάποια ψάρια είναι πιο φοβιτσιαρικα από αλλά. Όπως ας πούμε τα biotodoma cupido. 

πριν 3 ώρες, το μέλος Sturm έγραψε:

Το φίλτρο δεν νομίζω να φοβίζει τα ψάρια. Ούτε το φως που έχεις εκτός κι αν είναι κανένας τεράστιος προβολέας. Βάλε μια φωτό του ενυδρείου να το δούμε. 

Κάποια ψάρια είναι πιο φοβιτσιαρικα από αλλά. Όπως ας πούμε τα biotodoma cupido. 

Screenshot_2025-03-06-22-38-07-213_com.miui.gallery-edit.jpg

IMG_20250304_202807.HEIC

• Like 1

Μόλις τώρα, το μέλος zoolander έγραψε:

Επίκαιροποίηση: Μετά από άλλη μια αλλαγή νερού περίπου 30% , άλλαξα τη ροή στο φίλτρο να βγαίνει από την άνω έξοδο και όχι από τη μεσαία σκάλα γύρισα και τη λάμπα από εκεί που φώτιζε κέντρο το γύρισα ελαφρώς να φωτίζει πλάτη του ενυδρείου και έχει επανέλθει η κίνηση και η χαρά στο ενυδρείο και σε εμένα φυσικά. 

Ευχαριστώ για τις συμβουλές και τη στήριξη την ομάδα . 

Θέλω να πιστεύω ότι βρέθηκε λύση! 

• Like 1

Εντάξει μια χαρά φαίνεται. Μπορεί απλά να είναι κάτι παροδικό. Μπορεί η χήρες που βλέπω να τα τραμπουκιζουν.

Μέτρα όμως όπως σου είπαν πιο πάνω να μάστε σιγουροι ότι η χημεία του νερού σου είναι κομπλέ.

• Like 1

On 5/3/2025 at 11:25 ΜΜ, το μέλος zoolander έγραψε:

Fluval u3 είναι για 90-150 λίτρα και νομίζω για τα 100 λίτρα , όχι καθαρά κάνει δουλειά. Εχει 2 αφρώδεις επιθέματα, 2 κασέτες πολυανθρακικού άνθρακα και βιολογικά δαχτυλίδια BioMax.

Οταν εννοουμε, οτι φτανει το φιλτρο, δεν εννοουμε την ροη μόνο. Το φιλτρο πρεπει να χωραει βιολογικο υλικο και να εχει και ροη. Το δικο σου δεν χωραει αρκετο....

Και.... Μην κοιτας αυτο, που γραφουν οι εταιριες (πχ το φιλτρο κανει για 100λ). Στα βακτηρια γραφουν- βαλε ψαρια οσα θελεις και βακτηρια και μην περιμενεις να στρωσει το ενυδρειο.

Βγαλε ανθρακα και βαλε στην θεση του βιολογικο υλικο. Δεν σου προσφερει κατι η χρηση του ανθρακα στο φυτεμενο ενυδρειο.

Και κατι άλλο.... Δεν βλεπω καθολου αναταραξη επιφανειας νερου και εχεις και βιοφιλμ στην επιφανεια, βαλε το φιλτρο πιο πανω να βαραει στιν επιφανεια του νερου, να κανει κύματα. Και καλου κακου κάνει ακομα μια αλλαγη νερου.

Κατα τα άλλα, καθαρο ενυδρειο με αρκετα φυτα - ο τι πρεπει για τα ψαρακια σου. :thumbup:

Αν θελεις, βαλε ακομα μια μεγαλουτσικη ριζα μεσα.

• Like 1

Έχεις δίκιο. Αυτό θα κάνω. Άλλη μια αλλαγή νερού σύντομα, αν όχι αύριο σίγουρα την Κυριακή. Όντως έχει βιοφιλμ στην επιφάνεια, δεν μου είχε ξανασχηματιστει από ότι διάβασα μπορεί να προκαλείται και από υπερβολικό τάισμα. Έβαλα το fluval να βγάζει από την άνω έξοδο οπότε δημιουργεί και αυτό πλέον ανατάραξη στην επιφάνεια.

Κρατάω όλες τις συμβουλές και ευχαριστώ για το χρόνο!

Πάει καλύτερα πάντως το ενυδρείο!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...