Jump to content

Πρώτο ενυδρείο

Stavros Lithoxopoulos

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

μετά από πολλά χρόνια το τόλμησα. Είναι κάτι που ήθελα να το κάνω εδώ και πολύ καιρό, αλλά πάντα κάτι με σταματούσε. Τώρα όμως το έκανα και νομίζω το πέτυχα από την πρώτη φορά. Μετά από πολλή έρευνα και διάβασμα ξεκίνησα το εγχείρημα ξέροντας ότι έχω μάθει αρκετά ώστε να μην έχω κάποια αποτυχία. Σκοπός μου ήταν να φτιάξω κάτι σαν βυθό ρηχού ποταμού. Να έχει αρκετές κρυψώνες και πολλά φυτά. 

Ξεκίνησα αγοράζοντας το Juwel Rio 125 ( έπρεπε να πάω για το 240 όμως). Για υπόστρωμα πήρα το Colombo Flora Nutribase (καλύφθηκε το μισό πίσω ενυδρείο). Για να το κρύψω έβαλα:

• Aquael Aquadecoris Natural 1,4-2mm 
  • Aquael Aquadecoris Natural 3-5mm 
  • Aquael Aquadecoris Natural 5-10mm 
  • Aquael Aqua Decoris 0.1-0.3mm

To 3-5 κάλυψε όλο το πίσω μέρος. Σταδιακά όσο πήγαινα από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πίσω προς τα εμπρός κατέβαινα από 3-5 σε 1,4-2 και στο τέρμα δεξιά, μπροστά απο το φίλτρο σε μίγμα χαλίκι 1.4-2 με άμμο 0,1-0,3.

Τα ξύλα είναι ένα mystic (αριστερό) και δύο mopani (δεξιά). Μούλιασαν σε βραστό νερό μέρες με πολλές συχνές αλλαγές. Οι πέτρες είναι από τα μέρη μου, από το άλσος του Αγίου Νικολάου στην Νάουσα. Πήγα για ''ψάρεμα πετρωμάτων'' δίπλα στο ποτάμι της Αραπίτσας. Και αυτές μούλιασαν και καθαρίστηκαν ενδελεχώς. Ξύλα ωραία δεν βρήκα από εκεί για να πάρω δυστυχώς.

Τα φυτά είναι:

• Hygrophila polysperma.
  • Ludwigia super red.
  • Vallisneria spiralis ''Tiger'', (μπήκε πριν ένα μήνα).
  • Anubias barteri (δεν άντεξε πολύ και σάπισε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί).
  • Anubias barteri sp ''coin leaf''.
  • Anubias nana.
  • Cryptocoryne indonesii.
  • Hygrophila dwarf.
  • Microsorum pteroptus, (μπήκε πριν ένα μήνα).
  • Lilaeopsis brasiliensis, (μπήκε πριν ένα μήνα).
  • Salvinia auriculata, (μπήκε πριν ένα μήνα).
  • Christmass moss.

Από ψάρια, σαλιγκάρια και γαρίδες έχω:

• 7 WCMM
  • 6 Golden WCMM
  • 9 Neon tetra
  • 4 Hillstream loch
  • 1 Nerite zebra
  • 1 Nerite tiger
  • 10 cherry shrimp και τώρα πάνω από 50 καθώς έχω μια γέννα και πάω για δεύτερη. (Όποιος θέλει του δίνω κάποιες).

Το στρώσιμο έγινε χρησιμοποιώντας το quick start της API. Μέσα σε 7 μέρες το ενυδρείο είχε στρωθεί. Μετρήσεις γινόταν καθημερινά με τα τεστ της API. Το ενυδρείο το ξεκίνησα τέλη Οκτώβρη. Οι παράμετροι του νερού είναι σταθεροί από το στρώσιμο και μετά:

• pH                  8-8.2
  • GH                 15
  • KH                 10
  • °C                   Σταθερά στους 22°C
  • NH3-NH4      0
  • NO2               0
  • NO3              10-20

Για λίπασμα χρησιμοποιώ ταμπλέτες της Tetra (δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη ακόμα γιατί τα έβαλα πριν ένα μήνα μαζί με τα lilaeopsis) και το Leaf zone της API. Αλλαγές νερού κάνω μια φορά τον μήνα, μπορεί και παραπάνω. Το ενυδρείο πάει καταπληκτικά, τα φυτά έχουν συνεχόμενη ανάπτυξη και ζωντανά χρώματα. Από γέννες έχω μία από τις γαρίδες και πάω για δεύτερη τώρα. Περιμένω από τα ψάρια κάτι αλλά ακόμα τίποτα.  Ακολουθούν φωτογραφίες.

PXL_20250129_175213304.jpg

• Like 3

Ομορφο ενυδρειο, πολλά συγχαρητήρια! Εχεις κανει καλη δουλεια.

Λιγες παρατηρήσεις πρεπει να κανω , ομως :)

1- εβαλες μαζι τα ψαρια κρυου νερου και τα τροπικά.

2- Για τα ψαρια , που διαλεξες, το νερο του ενυδρειου ειναι παρα πολυ σκληρο και με υψηλό ΡΗ.

Και... το ενυδρειο δεν στρωνει σε μια εβδομαδα και χρυσό να βαλεις μεσα. Δεν υπαρχουν μαγικά σκευάσματα.

Και δεν στρωνει μια και εξω, ξανα στρωνει  και ξανα στρωνει καθε φορα, που βαζουμε ακομα ενα ψαρακι-γαριδα- σαλιγκαρι μεσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...