NicholasP Τρίτη στις 11:17 πμ #1 Share Τρίτη στις 11:17 πμ Γειά σας! Ήρθε η ώρα να στήσω τον πρωτο μου ύφαλο, έχοντας προσπαθήσει με ελλειπή εξοπλισμό παλαιότερα για μεσογειακο, το οποίο άντεξε το χειμώνα αλλά καλοκαίρι λόγω μεγάλης θερμοκρασίας κ απουσίας Τσίλερ επέστρεψα τα ζωντανά στη θάλασσα. Πήρα μεταχειρισμένο ένα Red Sea Reefer 250 το οποίο μαζί με το σαμπ έχει χωρητικότητα 300 λίτρα. Έχει φώτα για κοραλια, φίλτρο, σκιμμερ, κυκλοφορητής, wavemaker, θερμοστάτη. Ο κύριος π μ.το πούλησε μ το έδωσε με 2 ψάρια κλόουν τα οποία τα έχω για την ώρα σε έναν κουβά π αλλάζω νερό καθημερινά μέχρι να γεμίσω το ενυδρείο γτ θέλει 24 ώρες ή αντίστροφη όσμωση να φτιάξει την επιθυμητη ποσότητα νερού. Θα βάλω μέσα την άμμο και πέτρα, αλλά θα ήθελα τη καθοδήγηση σας με το πως να το ξεκινήσω. Εννοώ πως να κάνω την αλλαγή νερού κ την ανάμειξη με το αλάτι αλάτι α τόσο μεγάλη ποσότητα, τι τεστ να κάνω και τι να βάλω μέσα, κλπ. Έχω πάρει seacheem prime κ βακτήρια και ένα μικρό κομμάτι ζωντανό βράχο, για να καλύψει κ τον υπόλοιπο. Έχω επίσης kh buffer και ασβέστιο. Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalos Τρίτη στις 04:24 μμ #2 Share Τρίτη στις 04:24 μμ Καλή αρχή Πρώτα από όλα το αλάτι μπορείς να το διαλυσεις μέσα στο ενυδρείο αλλά χωρίς να έχεις βάλει άμμο κ βράχο Όταν φτιάξεις την αλατότητα στο 1025-2026 (μέτρηση με ρεφακτομετρο ), μετά βάζεις άμμο κ βράχο Και τα φώτα στην διαδικασία στρωσιματος να είναι κλειστά για να αποφύγεις άλγες κ να στρώσει γρηγορότερα Αυτά από εμένα για αρχή, θα σου πουν κ άλλοι κ τα υπόλοιπα Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP Τρίτη στις 07:24 μμ Author #3 Share Τρίτη στις 07:24 μμ Ευχαριστώ πολύ. Τον βράχο τον οποίο πήρα ζωντανό με το ενυδρείο τον έβαλα σε ένα κουβά με χλωρίνη να τον κάνω νεκρό διότι είχε πολλή aiptasia, bristleworms και σαλιγκάρια. Διάβασα 7 μέρες και μετά ξέπλυμα νερό και dechlorinator μέχρι να βγάζει καθαρά τεστ. Το σκιμμερ για να το καθαρίσω να το έχω να τρέχει μέσα σε ένα κουβά με νερό κ ξύδι λευκό 30 βαθμων; Το ψαράκι το έβαλα σε ένα άλλο ενυδρείο 25 λίτρα μόνο του, 1025 αλατοτητα, 8,6ph 26 βαθμούς Κελσίου, το βλέπω να πήρε τα πάνω του. Θα μπορέσω να το στρώσω με ένα ψάρι μέσα, άμα βάζω κ conditioner; Έχω πάρει κ βακτήρια για να βοηθησω το στρώσιμο Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP Τρίτη στις 07:31 μμ Author #4 Share Τρίτη στις 07:31 μμ Θα ξεκινήσω να το στήνω αύριο που θα έχω τελειώσει το καθάρισμα. Είχε σκιμμερ, κυκλοφορητής, αυτόματη αναπλήρωση με αντλία, 2 wavemakers, θέρμανση, και ένα σύστημα αυτόματης δοσολογίας. Μπορώ να ανεβάσω φώτο να με καθοδηγήσει κάποιος έμπειρος της κοινότητας στο πως να τα συνδέσω σωστά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP Τρίτη στις 10:12 μμ Author #5 Share Τρίτη στις 10:12 μμ Αυτό είναι το σκιμμερ το έχω βάλει να δουλέψει μόνο του σε νερό με ξύδι λευκό, και βγάζει αρκετή βρώμα, είναι αρκετο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo Τετάρτη στις 02:28 μμ #6 Share Τετάρτη στις 02:28 μμ πριν 18 ώρες, το μέλος NicholasP έγραψε: Τον βράχο τον οποίο πήρα ζωντανό με το ενυδρείο τον έβαλα σε ένα κουβά με χλωρίνη να τον κάνω νεκρό διότι είχε πολλή aiptasia, bristleworms και σαλιγκάρια. Διάβασα 7 μέρες και μετά ξέπλυμα νερό και dechlorinator μέχρι να βγάζει καθαρά τεστ. Δεν αρκει αυτο. Που θα ξεπλυνεις τον βραχο, βαλ το σε νερο οσμωσης (να εχει αρκετα λιτρα) και βαλε μεσα ενα κυκλοφορητη να δουλευει. Καθε 1-2 ημερες πρεπει να πετας το νερο και να βαζεις φρεσκο. Μετα απο μια εβδομαδα με αλλαγες νερου, βαζεις φρεσκο νερο με αντιχλωριο + και παλι κυκλοφορητη και αφηνεις για ακομα 1-2 ημερες. πριν 18 ώρες, το μέλος NicholasP έγραψε: Θα μπορέσω να το στρώσω με ένα ψάρι μέσα, άμα βάζω κ conditioner; Τι εννοεις - αμα βαζω conditioner? Ποιο conditioner? πριν 18 ώρες, το μέλος NicholasP έγραψε: Έχω πάρει κ βακτήρια για να βοηθησω το στρώσιμο Εννοειται θα ριχνεις τα βακτηρια. Ποιο σκευασμα πηρες? πριν 18 ώρες, το μέλος NicholasP έγραψε: Θα μπορέσω να το στρώσω με ένα ψάρι μέσα Σε τόσα λιτρα δεν νομιζω να υπαρχει θεμα με ενα ψαρι, αρκει να μην ριχνεις μεγαλες ποσοτητες τροφης. Το ενυδρειο δεν στρωνει μια και εξω. Καθε φορα, που βαζεις μεσα καποιο ζωντανο οργανισμο, αρχιζει και παλι το στρωσιμο, γιατι καθε νεος οργανισμος παράγει αμμωνια. Το καλο ειναι, οτι αυτο το στρωσιμο γινεται παρα πολυ γρηγορα, γιατι ηδη υπαρχουν μεγαλες αποικιες βακτηριων στο ενυδρειο. Πες πόσο μεγαλο κομματι ζωντανου βραχου πηρες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP Τετάρτη στις 06:37 μμ Author #7 Share Τετάρτη στις 06:37 μμ (edited) πριν 4 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Δεν αρκει αυτο. Που θα ξεπλυνεις τον βραχο, βαλ το σε νερο οσμωσης (να εχει αρκετα λιτρα) και βαλε μεσα ενα κυκλοφορητη να δουλευει. Καθε 1-2 ημερες πρεπει να πετας το νερο και να βαζεις φρεσκο. Μετα απο μια εβδομαδα με αλλαγες νερου, βαζεις φρεσκο νερο με αντιχλωριο + και παλι κυκλοφορητη και αφηνεις για ακομα 1-2 ημερες. Τι εννοεις - αμα βαζω conditioner? Ποιο conditioner? Εννοειται θα ριχνεις τα βακτηρια. Ποιο σκευασμα πηρες? Σε τόσα λιτρα δεν νομιζω να υπαρχει θεμα με ενα ψαρι, αρκει να μην ριχνεις μεγαλες ποσοτητες τροφης. Το ενυδρειο δεν στρωνει μια και εξω. Καθε φορα, που βαζεις μεσα καποιο ζωντανο οργανισμο, αρχιζει και παλι το στρωσιμο, γιατι καθε νεος οργανισμος παράγει αμμωνια. Το καλο ειναι, οτι αυτο το στρωσιμο γινεται παρα πολυ γρηγορα, γιατι ηδη υπαρχουν μεγαλες αποικιες βακτηριων στο ενυδρειο. Πες πόσο μεγαλο κομματι ζωντανου βραχου πηρες? Ο βράχος δεν είναι πλέον ζωντανός,καθώς τον έβαλα σε νερό με χλωρίνη και από αύριο σε καθαρό νερό με seachem prime μέχρι να σταματήσει να βγάζει χλώριο. Ήταν γεμάτος σκουλήκια,σαλιγκάρια και aiptasia, δε το ρισκάρω να έχω μέσα στο ενυδρείο μ τίποτα από αυτά. Θα αγοράσω μόνο ένα μικρό κομμάτι ζωντανού βράχου το οποίο θα βάλω σε καραντίνα και θα πάρω μόνο κοραλλιμη από αυτό να κάνω seed το δικο μ ενυδρειο. Conditioner αναφέρομαι στο seachem prime. Ο ζωντανός βράχος είναι γύρω στα 25 με 30 κιλά. Το σκιμμερ καθάρισε εντελώς π το άφησα να δουλέψει με νερο κ ξύδι. Θα ποντάρω φώτο τον κυκλοφορητη και το σαμπ, αν μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει στο πως να τα στήσω γτ ο άλλος τα είχε πολύ μπερδεμένα, και γενικά το είχε εντελώς ατημέλητο το ενυδρειο Ευχαριστώ για τη βοήθεια! Υ.Γ η φώτο είναι χθεσινή μετα τη πρώτη αλλαγή νερού, σήμερα είναι κατασπρος ο βράχος, έτριψα ότι άλγη και ανεμώνες είχε πάνω και έβγαλα όλα τα σκουληκια. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να το κάνω γτ ήταν καλυμενος με πολλή μωβ και ροζ κοραλινη Έγινε επεξεργασία Τετάρτη στις 06:38 μμ - NicholasP Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP Τετάρτη στις 09:31 μμ Author #8 Share Τετάρτη στις 09:31 μμ (edited) Αυτό είναι το σαμπ, χωρίς το σκιμμερ. Είναι σωστά συνδεδεμενο; Επίσης η εξαγωγή του σκιμμερ που να τοποθετηθει; στο δωματιο της αντλίας επιστροφής ή κάπου αλλου; Έγινε επεξεργασία Τετάρτη στις 09:34 μμ - NicholasP Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalos πριν 16 ώρες #9 Share πριν 16 ώρες (edited) Αυτό είναι το στήσιμο του δικού μου sump Το νερό ξεκινά πιο ψηλά κ μετά σαν σκαλοπάτια χαμηλώνει η στάθμη μέχρι την αντλία επιστροφής Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις την φιλοσοφία Το skimmer κ ο θερμοστάτης μπαίνει στο μεσαίο διαμέρισμα κ όχι στο τελευταίο για να υπάρχει πάντα νερό κ να μην μείνει στεγνός Στο τελευταίο διαμέρισμα μπαίνει η αντλία επιστροφής κ η αυτόματη αναπλήρωση Έγινε επεξεργασία πριν 16 ώρες - michalos Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo πριν 16 ώρες #10 Share πριν 16 ώρες πριν 21 ώρες, το μέλος NicholasP έγραψε: Αυτό είναι το σαμπ, χωρίς το σκιμμερ. Είναι σωστά συνδεδεμενο; Επίσης η εξαγωγή του σκιμμερ που να τοποθετηθει; στο δωματιο της αντλίας επιστροφής ή κάπου αλλου; δες εδω-https://g1.redseafish.com/support/manuals/products/reefer-170/tabs/videos/DJypjaV_6n4 το σκιμμερ παει στο διαμερισμα αμεσος μετα τα filter socks. Ενα μικρο θεματακι ειναι , οτι δεν υπαρχει χώρια διαμερισμα για το βιολογικο υλικο. Αυτο , ομως, δεν ειναι προβλημα. Αν θελεις, κολλας ενα χωριστικό....ή δεν κολλας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo πριν 15 ώρες #11 Share πριν 15 ώρες On 19/2/2025 at 8:37 ΜΜ, το μέλος NicholasP έγραψε: Θα αγοράσω μόνο ένα μικρό κομμάτι ζωντανού βράχου το οποίο θα βάλω σε καραντίνα και θα πάρω μόνο κοραλλιμη από αυτό να κάνω seed το δικο μ ενυδρειο. Δεν υπαρχει λογος να παρεις ζωντανο βραχο και να το κρατας σε καραντινα (για πόσο? για ενα δίμηνο?). Και παλι δεν υπαρχει εγγύηση, οτι δεν θα βγει απο κι κανα καβουρι, σκουλικι ή μικρο γκοτζιλακι... Γνωμη μου παντα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NicholasP πριν 15 ώρες Author #12 Share πριν 15 ώρες (edited) πριν 54 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε: Δεν υπαρχει λογος να παρεις ζωντανο βραχο και να το κρατας σε καραντινα (για πόσο? για ενα δίμηνο?). Και παλι δεν υπαρχει εγγύηση, οτι δεν θα βγει απο κι κανα καβουρι, σκουλικι ή μικρο γκοτζιλακι... Γνωμη μου παντα. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια με το sump. Έχει διαχωριστικό για media ανάμεσα από την αντλία επιστροφής και το σκιμμερ απλά δε φαίνεται. Για τον βραχο επειδή έχω ένα μικρό ενυδρειακι που κρατάω το κλόουν, έλεγα να το βαλω εκεί, μόνο 2κιλα θα πάρω από έναν που πουλάει εδώ κ δεν έχει θέματα μέχρι τώρα, και λέω να το κρατήσω μέσα για λίγες εβδομάδες. Αιπτασια και σκουλήκια δε θέλω, τώρα κανένα καβουράκια άμα βγει μπορώ να το βγάλω, δεν αναπαραγονται μόνα τους γαι να κάνουν θέμα νομιζω. Και πάλι ευχαριστώ πολύ! Edit: Αντιχλωριο seachem prime και βακτηρια seachem pristine για να απαντήσω στη παραπάνω ερώτηση σου Έγινε επεξεργασία πριν 15 ώρες - NicholasP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος