Eirini Margiolaki 12 Ιανουαρίου #1 Share 12 Ιανουαρίου Καλημέρα έχουμε ένα ενυδρείο AQUASYNCRO STK10 37.8lt με φίλτρο GF400 , μέσα έχω 5 glofish tetra . Από χθες το ένα είχε περίεργη συμπεριφορά...μαγκωνε πίσω από το φίλτρο στις βεντούζες και σήμερα το πρωί ήταν μέσα στις εσοχές του φίλτρου και νεκρό. Ξέρετε γιατί μπορεί να έγινε αυτο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 12 Ιανουαρίου #2 Share 12 Ιανουαρίου (edited) Καλημέρα. Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο σου? Έχεις κάνει την διαδικασία να στρώσει το ενυδρείο σου? Και αν ναι με ποιο τρόπο? Έχεις κάνει μετρήσεις στο νερό σου ? Αμμωνία Nh3/4, Νo2 Νιτρώδη, Νο3 Νιτρικά . Γενικά πες μας και Ρουτίνες του ενυδρείου σου . Αλλαγές νερού Καθαρισμό φίλτρου Και λίγα λόγια για το ενυδρείο σου Τι έχει μέσα Θερμοκρασία κτλ Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου - Taxiarchis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirini Margiolaki 12 Ιανουαρίου Author #3 Share 12 Ιανουαρίου (edited) Το είχα μια εβδομάδα πριν βάλω τα ψαράκια με αντιχλωριο και προσέθετα ζωντανά βακτηρια 5ml κάθε μερα , έχω βάλει το θερμοστάτη στο 25 μισό και το φίλτρο σε χαμηλή λειτουργία. Οι μετρήσεις που είχα πριν 5 ημερες που έβαλα τα ήταν pH: 8.4KH: 15 dGH:>21 dΝΗ3 (αμμωνια):ΝΟ2(νιτρώδη):2ΝΟ3(νιτρικά):0 δεν έχω ξανακάνει μέτρηση το ψαρακι είχε μαγκωσει κάτω αριστερά στην εσοχή που έχει το φίλτρο και τραβαει Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου - Eirini Margiolaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirini Margiolaki 12 Ιανουαρίου Author #4 Share 12 Ιανουαρίου πριν 6 λεπτά, το μέλος Eirini Margiolaki έγραψε: Το είχα μια εβδομάδα πριν βάλω τα ψαράκια με αντιχλωριο και προσέθετα ζωντανά βακτηρια 5ml κάθε μερα , έχω βάλει το θερμοστάτη στο 25 μισό και το φίλτρο σε χαμηλή λειτουργία. Οι μετρήσεις που είχα πριν 5 ημερες που έβαλα τα ήταν pH: 8.4KH: 15 dGH:>21 dΝΗ3 (αμμωνια):ΝΟ2(νιτρώδη):2ΝΟ3(νιτρικά):0 δεν έχω ξανακάνει μέτρηση το ψαρακι είχε μαγκωσει κάτω αριστερά στην εσοχή που έχει το φίλτρο και τραβαει Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 12 Ιανουαρίου #5 Share 12 Ιανουαρίου (edited) Δυστυχώς το ενυδρείο δεν είναι έτοιμο για να φιλοξενεί κάποια ζωντανά. Πρέπει πρώτα να στρώσει το ενυδρείο/ φίλτρο αλλιώς θα χάσεις όλα τα ψάρια σου από δηλητηρίαση από Αμμωνία και Νιτρώδη . Τώρα τι κάνεις, εγώ θα πρότεινα να πας πίσω στο pet τα ψάρια η σε κάποιον γνωστό/ συγγενή με ενυδρείο να τα φιλοξενεί για λίγο διάστημα μέχρι να στρώσει το ενυδρείο σου. Διάβασε και για των κύκλο του άζωτου , γενικά θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Διάβασε μία τα παρακάτω 👇 Ότι και να κάνεις δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι , βήμα βήμα θα στήθη σωστά το ενυδρείο σου για να μπορέσεις να απολαύσεις το αγαπημένο μας χόμπι 🙂 https://www.aquazone.gr/forums/topic/110565-στήνοντας-ένα-ενυδρείο-από-το-μηδέν/ Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου - Taxiarchis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirini Margiolaki 12 Ιανουαρίου Author #6 Share 12 Ιανουαρίου πριν 1 λεπτό, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Δυστυχώς το ενυδρείο δεν είναι έτοιμο για να φιλοξενεί κάποια ζωντανά. Πρέπει πρώτα να στρώσει το ενυδρείο/ φίλτρο αλλιώς θα χάσεις όλα τα ψάρια σου από δηλητηρίαση από Αμμωνία και Νιτρώδη . Τώρα τι κάνεις, εγώ θα πρότεινα να πας πίσω στο pet τα ψάρια η σε κάποιον γνωστό/ συγγενή με ενυδρείο να τα φιλοξενεί για λίγο διάστημα μέχρι να στρώσει το ενυδρείο σου. Για να καταλάβω δηλαδή, επειδή δεν έχω γνώσεις και θέλω να το προσπαθήσω... πρέπει να μείνει το ενυδρείο άδειο σε λειτουργία; και ποιες είναι οι σωστές μετρήσεις που πρέπει να έχω για να επιστρέψουν τα ψαράκια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 12 Ιανουαρίου #7 Share 12 Ιανουαρίου (edited) πριν 9 λεπτά, το μέλος Eirini Margiolaki έγραψε: Για να καταλάβω δηλαδή, επειδή δεν έχω γνώσεις και θέλω να το προσπαθήσω... πρέπει να μείνει το ενυδρείο άδειο σε λειτουργία; και ποιες είναι οι σωστές μετρήσεις που πρέπει να έχω για να επιστρέψουν τα ψαράκια; Ναι σωστά πρέπει να μείνει άδειο περίπου για 40 μέρες χρειάζεται η διαδικασία να στρώσει. Σωστές μετρήσεις θα πρέπει να είναι αφού γίνει ο κύκλος , Αμμωνία Νh3/4 =0 No2 Νιτρώδη =0 , Νο3 Νιτρικά = 15 ppm . Τότε θα είναι έτοιμο να μπουν τα πρώτα ψάρια 2 με 3 σιγά σιγά Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου - Taxiarchis 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirini Margiolaki 12 Ιανουαρίου Author #8 Share 12 Ιανουαρίου Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 12 Ιανουαρίου #9 Share 12 Ιανουαρίου (edited) Ότι χρειαστείς τα παιδιά είναι εδώ να σε καθοδηγήσουν σωστά. Καλή αρχή και καλώς ήρθες στο Aquazone. gr🙂 Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου - Taxiarchis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ 13 Ιανουαρίου #10 Share 13 Ιανουαρίου πριν 22 ώρες, το μέλος Eirini Margiolaki έγραψε: Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Καλή αρχή!! Ακολούθα τις οδηγίες του @Taxiarchis και μην απογοητεύεσαι!!! Το σωστό στρώσιμο είναι το βασικό για να μην χάνεις μετά συνέχεια τα ψαράκια!! Διάβασε αυτά που σου στείλαν! Και δες και διάφορα βίντεο ενυδρεία κτλ Θα σε βοηθήσουν και σιγά σιγά θα στήσεις ένα ενυδρείο στολίδι! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Ιανουαρίου #11 Share 13 Ιανουαρίου On 12/1/2025 at 10:45 ΠΜ, το μέλος Eirini Margiolaki έγραψε: Για να καταλάβω δηλαδή, επειδή δεν έχω γνώσεις και θέλω να το προσπαθήσω... πρέπει να μείνει το ενυδρείο άδειο σε λειτουργία; και ποιες είναι οι σωστές μετρήσεις που πρέπει να έχω για να επιστρέψουν τα ψαράκια; Καλημερα! Δεν πιστευω να μπορεσεις να επιστρεψεις τα ψαρακια πισω στο καταστημα, δεν θα τα παρουν.... Υπαρχουν, ομως, λύσεις για να αντιμετωπίσεις την κατασταση αυτη, χωρις να δοσεις τα ψαρακια σου. 1- Πρεπει να κάνεις αλλαγες νερου στο ενυδρειο σου καθε μερα περιπου 50% απο τα συνολικα λιτρα, δηλ, βγαζεις απο το ενυδρειο 17-18 λιτρα και βαζεις φρεσκο νερο απο την βρυση με αντιχλωριο. Το νερο αλλαγης πρεπει να ειναι ιδιας θερμοκρασιας με νερο ενυδρειου. Συν μερα παρα μερα να ριχνεις βακτηρια ενυδρειου στο ενυδρειο. 2- Αλλαγη νερου καθε δεύτερη μερα 30%, ομως, πρεπει καθε δεύτερη μερα να βαζεις μεσα στο νερο ενυδρειου 3-4 πλασια δοση απο seachem prime. Και παλι βακτηρια ενυδρειου ριχνεις καθε φορα, που αλλαζεις το νερο. Ετσι και θα στρωσει το ενυδρειο και τα ψαρακια θα μεινουν ζωντανα. 3- Ψαχνεις για ετοιμο βιολογικο υλικο για το φιλτρο σου απο ενα ώριμο ενυδρειο . Δεν μιλαμε για ενα μικρο σφουγγαρακι ή 5 κομματακια βιολογικου υλικου τυπου siporax sera, μιλαμε για μια ποσοτητα τουλαχιστον οσο μισο ποτήρι νερου. Σε καθε περιπτωση τα ψαρια ταιζεις πολυ λιγο και μόνο μια φορα την ημερα. Δεν παθαινουν τιποτα και να μην τα ταιζεις καθε μερα, τουλαχιστον στην αρχη, μεχρι να στρωσει το ενυδρειο. Περιπου 3-4 εβδομαδες. Αν πια μετρας τα νιτρωδη, τοτε και 2 εβδομαδες. Και για να ξερεις αν το νερο του ενυδρειου σου ειναι καταλληλο για τα ζωντανα, πρεπει να κανεις τεστ νερου τουλαχιστον μερα παρα μερα στην αρχη. Το τεστ, που πηρες (strip test), δειχνει στα περιπου τις τιμες του νερου. Αν θελεις να ασχοληθείς με το χομπι, παρε υγρα τεστ. Χρειαζεται στην αρχη για αμμωνια, νιτρωδη, νιτρικα. Το δικο σου τεστ δεν μετραει την αμμωνια, που ειναι η πιο βασικη μετρηση στα νεοστημενα ενυδρεια. Η αμμωνια ειναι ενα ισχυρό δηλητηριο για ολους τους ζωντανους οργανισμους. Σιγουρα θα εχεις και άλλες ερωτησεις. Θα βοηθησουμε , οσο μπορουμε. Καλη αρχη! 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Ιανουαρίου #12 Share 13 Ιανουαρίου Και ξεχασα ακομα μια λυση - ζεολιθος ενυδρειο. Το βαζεις στο φιλτρο και απορροφα την αμμωνια.Υπαρχει σε ολα τα μεγαλα πετ σοπ. https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5113-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Αξεσουάρ-Ενυδρείων-/-Υλικά-Φιλτραρίσματος-Ενυδρείου/4927-amtra-zeo-stone-ζεόλιθος1200g-8023222038837.html Αν θελεις, παρε τηλ στον Μισιρλη, θα σου βρει μια λυση εχει πολυ ωραιο καταστημα , ειναι και κοντα σου. Καλος άνθρωπος και επαγγελματιας. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirini Margiolaki 13 Ιανουαρίου Author #13 Share 13 Ιανουαρίου (edited) Μία ώρα πριν, το μέλος natateo έγραψε: Καλημερα! Δεν πιστευω να μπορεσεις να επιστρεψεις τα ψαρακια πισω στο καταστημα, δεν θα τα παρουν.... Υπαρχουν, ομως, λύσεις για να αντιμετωπίσεις την κατασταση αυτη, χωρις να δοσεις τα ψαρακια σου. 1- Πρεπει να κάνεις αλλαγες νερου στο ενυδρειο σου καθε μερα περιπου 50% απο τα συνολικα λιτρα, δηλ, βγαζεις απο το ενυδρειο 17-18 λιτρα και βαζεις φρεσκο νερο απο την βρυση με αντιχλωριο. Το νερο αλλαγης πρεπει να ειναι ιδιας θερμοκρασιας με νερο ενυδρειου. Συν μερα παρα μερα να ριχνεις βακτηρια ενυδρειου στο ενυδρειο. 2- Αλλαγη νερου καθε δεύτερη μερα 30%, ομως, πρεπει καθε δεύτερη μερα να βαζεις μεσα στο νερο ενυδρειου 3-4 πλασια δοση απο seachem prime. Και παλι βακτηρια ενυδρειου ριχνεις καθε φορα, που αλλαζεις το νερο. Ετσι και θα στρωσει το ενυδρειο και τα ψαρακια θα μεινουν ζωντανα. 3- Ψαχνεις για ετοιμο βιολογικο υλικο για το φιλτρο σου απο ενα ώριμο ενυδρειο . Δεν μιλαμε για ενα μικρο σφουγγαρακι ή 5 κομματακια βιολογικου υλικου τυπου siporax sera, μιλαμε για μια ποσοτητα τουλαχιστον οσο μισο ποτήρι νερου. Σε καθε περιπτωση τα ψαρια ταιζεις πολυ λιγο και μόνο μια φορα την ημερα. Δεν παθαινουν τιποτα και να μην τα ταιζεις καθε μερα, τουλαχιστον στην αρχη, μεχρι να στρωσει το ενυδρειο. Περιπου 3-4 εβδομαδες. Αν πια μετρας τα νιτρωδη, τοτε και 2 εβδομαδες. Και για να ξερεις αν το νερο του ενυδρειου σου ειναι καταλληλο για τα ζωντανα, πρεπει να κανεις τεστ νερου τουλαχιστον μερα παρα μερα στην αρχη. Το τεστ, που πηρες (strip test), δειχνει στα περιπου τις τιμες του νερου. Αν θελεις να ασχοληθείς με το χομπι, παρε υγρα τεστ. Χρειαζεται στην αρχη για αμμωνια, νιτρωδη, νιτρικα. Το δικο σου τεστ δεν μετραει την αμμωνια, που ειναι η πιο βασικη μετρηση στα νεοστημενα ενυδρεια. Η αμμωνια ειναι ενα ισχυρό δηλητηριο για ολους τους ζωντανους οργανισμους. Σιγουρα θα εχεις και άλλες ερωτησεις. Θα βοηθησουμε , οσο μπορουμε. Καλη αρχη! Δεν μπόρεσα να τα επιστρέψω.Εγωιστικο από μεριά μας αλλά δεν ήθελα να στεναχωρήσω την κόρη μου. Εχουμε άλλο ένα ενυδρείο στην οικογένεια με 2 μονομαχίνες 5 Danio neon...δεν τα έβαλα εκεί γιατί φοβήθηκα τη συνύπαρξη ...είδα ότι δεν ταιριάζουν....Μόλις άλλαξα το 50% του νερου με νέο χλωριωμενο και προσθεσα τα βακτηρια ζωηρεψαν τα ψαρακια πήγαιναν σαν τρελά.... αύριο θα προμηθευτώ και τεστ όπως με συμβούλεψατε.. ελπίζω να τα καταφέρουμε!! Έγινε επεξεργασία 13 Ιανουαρίου - Eirini Margiolaki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Ιανουαρίου #14 Share 13 Ιανουαρίου Αυριο κανε ακομα μια αλλαγη νερου 30-40%. Μόνο καλο θα κανεις. Τεστ παρε τωρα μόνο για αμμωνια και νιτρωδη. Τα νιτρικα και με ταινιες θα μετρας πανω- κατω, μεχρι να τελειωσουν. Απο τεστ μπορεις να παρεις https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5101-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Τροφές-and-Χημικά-Ενυδρείων-/-Test-Παραμέτρων-Νερού-Ενυδρείου/2091-sera-nh4-nh3-test-60-test-4001942049108.html ή αυτο https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5101-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Τροφές-and-Χημικά-Ενυδρείων-/-Test-Παραμέτρων-Νερού-Ενυδρείου/3428-api-ammonia-nh3-nh4-test-kit-130-tests-317163000861.html της ΑΡΙ ειναι για 120 τεστ και παρά , που ειναι πιο ακριβο, εχει πολυ πιο καλη τιμη ανα καθε τεστ νερου σε σχεση με το τεστ της Sera Για νιτρωδη αυτο - https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5101-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Τροφές-and-Χημικά-Ενυδρείων-/-Test-Παραμέτρων-Νερού-Ενυδρείου/2090-sera-no2-nitrite-test-75-tests-4001942044103.html Ακομα υπαρχουν τεστ της Salifert 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος