Jump to content

Συμβουλές καλοδεχούμενες

MariaChrysa

Recommended Posts

Διαβάζω όσο μπορώ και έχω πελαγώσει..

Τα δεδομένα είναι τα εξής.

Ενυδρείο 54 λίτρων , δύο χρυσόψαρα που τα είχα για μία εβδομάδα στην γυάλα καθώς δεν ήξερα και δεν ενημερώθηκα πριν. Λάθος μου ; Σαφώς! Θέλω να το αλλάξω; 100% 

Μίλησα με φίλο που είχε κάποιες γνώσεις και μου είπε πως αφού πήρα το ενυδρείο και αφού ήδη ήταν σε ακατάλληλο περιβάλλον τουλάχιστον να τα μετακομίσω για αρχή στο ενυδρείο να έχουν περισσότερο χώρο. 

Το έστρωσα με βότσαλο  Aqua nona colour grave 4-8 mm λευκό και τα μετέφερα εκεί. Δεν έβαλα το φυτό που είχα πάρει ούτε το υπόστρωμα γιατί κατάλαβα ότι θα το έτρωγαν και θα γινόταν το ενυδρείο καφέ από το σκάψιμο. Έχω πάρει το Dennerle all in one elixier και ακολούθησα τις οδηγίες για την ποσότητα που πρέπει να μπει όπως και το dennerle aqua elixier. 
Όποιος έχει διάθεση να με καθοδηγήσει για να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται θα είμαι υπόχρεη. Τα ψαράκια είναι στο ενυδρείο 2 μέρες.  

Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

Καλησπέρα και καλώς ήλθες στον κόσμο των ενυδρείων. Μπράβο σου που προσπαθείς να διορθώσεις τα αρχικά λάθη. Ελπίζω να διάβασες στο άλλο θέμα τα άρθρα που ανέβασε ο Μαρίνος. Απ'όσο καταλαβαίνω το ενυδρείο δεν είναι στρωμένο. Θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες μετρήσεις και ανάλογες ίσως αλλαγές νερού στην αρχή. Τα υγρά που σου έδωσαν πως τα χρησιμοποιείς; Έχεις ακολουθήσει επ'ακριβως τις οδηγίες; Αν δεν έχεις προμηθευτεί ήδη, πάρε υγρά τέστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών. Επίσης πάρε Prime της Seachem. Κάνε και μια παρουσίαση του ενυδρείου σου σύμφωνα με την παρακάτω φόρμα έτσι ώστε να υπάρχει πιο σαφής εικόνα. Επίσης γράψε πέραν από τον τύπο, μάρκα κλπ του φίλτρου, τι υλικά έχεις μέσα και ανέβασε και μερικές φωτό του ενυδρείου αν μπορείς.

Γενική κατηγορία ενυδρείου:

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):
Συνολικά Λίτρα:
Sump (λίτρα):

Οργανισμοί
Φυτά:
Ψάρια:
Άλλα είδη:

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο:
Πέτρες:
Ξύλα:
Άλλα διακοσμητικά :
Υπόστρωμα:
Βυθός:

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος):
Διάρκεια φωτισμού:

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση:
Θέρμανση/ Ψύξη:
Λίπανση:
Παροχή CO2:
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:

Διατροφή:

Παράμετροι
pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C):

Συντήρηση:
Αλλαγές νερού:
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:
Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco

Tα έχω διαβάσει ! Κάποια είναι κατανοητά κάποια δυσκολεύομαι αλλά το παλεύω. Δεν είναι στρωμένο. Σωστά καταλάβατε...

Γενικές Πληροφορίες
Haquoss Evolution 60 , 54lt
Διαστάσεις: 60x30x38h εκ.
Όγκος νερού: 57 lt
Σύστημα φωτισμού: LED 7 watt το έχω κλειστό γιατί διάβασα για ευαισθησία στο έντονο φως...
Αντλία: Haquoss P-160 compact 300 lt/h – 4 Watt
Θερμαντήρας: Haquoss Clima 50 watt
Φίλτρο: Haquoss Quick Filter -Βιολογικό / Μηχανικό φίλτρο
Εξοπλισμός: Απόχη, θερμόμετρο

Οργανισμοί
2 χρυσόψαρα
είχα πάρει S.I Pogostemon helferi δεν το έβαλα γιατί μου είπαν πως θα το φάνε

Διακοσμητικά υλικά

βότσαλα λευκά 4-8 mm
φόντο ο τοίχος

Υποστήριξη οργανισμών
θερμοκρασία ρυθμισμένη στους 22 βαθμούς
φαγητό 2 φορές την ημέρα από μία μικρή τσιμπιά

Ακόμα δεν έχω κάνει αλλαγή νερού . Σκοπεύω αύριο αλλά περιμένω τα φώτα σας. . Έπλυνα με νερό και λίγο ξύδι το ενυδρείο και το ξέπλυνα καλά πριν τα βάλω. Τα βότσαλα πλύθηκαν με νερό.
Θα παραγγείλω Δευτέρα τα τεστ γιατί το pet shop δίπλα μου δεν είχε τίποτα (το ενυδρείο το παρήγγειλα από Αθήνα) Τα απλά τεστ για αρχή αρκούν να πάρω μία ιδέα πιο νωρίς (αν έχει και από αυτά)?
Τα υγρά βάση οδηγιών αναλόγως με τα λίτρα που γέμισα.

Συγχωρέστε με αν έχω γράψει κάτι μη κατανοητό αλλά τώρα μαθαίνω.
Σας ευχαριστώ πολύ ειλικρινά!

20241109_154334.jpg

20241109_154307.jpg

20241109_160325.jpg

20241109_160331.jpg

20241109_160313.jpg

20241109_160040.jpg

20241109_160028.jpg

Άλλαξα σήμερα το 50 του νερού. Έπλυνα τα περισσότερα βότσαλα, έβαλα εκ νέου υγρά στη μισή ποσότητα.

Από petshop όταν ρώτησα για τεστ νερού την Παρασκευή μου είπαν να μην τρελαίνομαι και πως όλα αυτά είναι υπερβολές και απλά να αλλάζω το νερό κάθε δύο μέρες. Πως και αυτός έχει ένα χρυσόψαρο και πως δεν βάζει ούτε αντιχλώριο...Συμπεράσματα δικά σας.

• Sad 1

Σήμερα και πριν την αλλαγή και μετά κάθεται συνέχεια το ένα από τα δύο στο σημείο μεταξύ φίλτρου και τοιχώματος ενυδρείου..Το βρίσκει για κρυψώνα; Είναι πιο ζεστά; Γιατί μπορεί να το κάνει;

20241110_091604.jpg

Καλημέρα. Πολύ σωστά έκανες αλλαγή. Το υπόστρωμα δεν χρειάζονταν να το πλύνεις. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις υγρά τέστ αμμωνίας, νιτρωδών νιτρικών και να κάνεις μέτρηση αμμωνίας σε πρώτη φάση, καθως και το prime. Το prime έχει διπλή δράση γιατί εκτός από αντιχλώριο, αποτοξικοποιεί την αμμωνία που είναι πολύ βλαβερή και σίγουρα θα έχεις μιας και το ενυδρείο σου είναι άστρωτο. Δεν ξέρω την διάταξη του φίλτρου σου αλλά άσε στην εισαγωγή το σφουγγάρι που σίγουρα θα έχει και στον υπόλοιπο χώρο βάλε όση περισσότερη ποσότητα μπορείς βιολογικό υλικό (substrat, siporax, matrix ο,τι βρεις). Εν ανάγκη και για εξοικονόμηση χώρου κόψε και λίγο από το σφουγγάρι. Αν και άλλα επειγουν τώρα, μιας και το είδα, για υπόστρωμα εγώ προσωπικά θα έβαζα  χαλικάκι μεσαίο. Όχι ότι δεν κάνει αυτό που έχεις, απλά τα χρυσόψαρα αρέσκονται να βάζουν χαλικάκια στο στόμα και να πιπιλάνε, αλλά κυρίως γιατί αυτό που έχεις βάλει θα μαζεύει ακαθαρσίες ενδιάμεσα και μπορεί να είναι δύσκολος ο καθαρισμός του ακόμη και με σκούπα βυθού. Όπως καταλαβαίνεις τώρα το ενυδρείο θα στρώσει με τα ψάρια μαζί, κάτι το οποίο σημαίνει στενή παρακολούθηση τον πρώτο καιρό, καθημερινές μετρήσεις και αλλαγές νερού. Το στρώσιμο σου ίσως αργήσει λίγο λόγω της θερμοκρασίας την οποία ναι μεν σωστά την έχεις στους 22 για τα ψάρια, ωστόσο δεν είναι στα ιδανικά επίπεδα για την γρήγορη ανάπτυξη των βακτηρίων. Από εδώ και πέρα τις κάνεις:

-Βαζεις βιολογικά υλικά στο φιλτρο σου. Αν έχει ενεργό άνθρακα μέσα τον πετάς όπως είναι στα σκουπίδια.

-Η έξοδος του φίλτρου σου να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην επιφάνεια έτσι ώστε να έχεις καλή ανατάραξη (βασικό)

-Μειώνεις το τάισμα (1 φορά την ημέρα φθάνει)

-Καθημερινες μετρήσεις για αμμωνία τις πρώτες μέρες και αργότερα για νιτρώδη

-Οταν δεις ότι η αμμωνία ξεφεύγει πάνω από 0,5 προς 1 άμεσα αλλαγή γύρω στο 50%.

-Το νερό της αλλαγής να είναι στην ίδια θερμοκρασία με αυτό του ενυδρείου

-Στις αλλαγές πάντα prime σε 2-3πλασια δοσολογία από τα συνολικά σου λίτρα (αν είναι παραπάνω η αμμωνία μπορείς να βάλεις μέχρι 5πλη δόση). Το prime αποτοξικοποιεί την αμμωνία για 48 ώρες. Οπότε αν δεν χρειαστεί να κάνεις αλλαγή μετά από 48 ώρες, συμπληρώνεις απλά.

-Συνεχιζεις να βάζεις βακτήρια σύμφωνα με τις οδηγίες και το πιο βασικό υπομονή, όχι άγχος και όλα θα πάνε καλά.

• Like 1

πριν 11 λεπτά, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Σήμερα και πριν την αλλαγή και μετά κάθεται συνέχεια το ένα από τα δύο στο σημείο μεταξύ φίλτρου και τοιχώματος ενυδρείου..Το βρίσκει για κρυψώνα; Είναι πιο ζεστά; Γιατί μπορεί να το κάνει;

20241110_091604.jpg

Το βλέπεις να πασχίζει να αναπνεύσει, σαν να ψάχνει οξυγόνο; Αν ναι αύξησε την ανατάραξη όπως σου έγραψα παραπάνω και κανε άλλη μια μικρότερη αλλαγή καλού κακού.

• Like 1

Αύξησα την αναταραχή αλλά αυτά ακόμα εκεί. Τώρα παρασύρθηκε και το δεύτερο το μικρότερο και χώνεται πίσω από το φίλτρο με αποτέλεσμα να φαίνεται πως έχει τραυματιστεί λίγο στα λέπια του.. Να τους πάρω καμία κρυψώνα;

πριν 3 ώρες, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Αύξησα την αναταραχή αλλά αυτά ακόμα εκεί. Τώρα παρασύρθηκε και το δεύτερο το μικρότερο και χώνεται πίσω από το φίλτρο με αποτέλεσμα να φαίνεται πως έχει τραυματιστεί λίγο στα λέπια του.. Να τους πάρω καμία κρυψώνα;

Καλησπέρα από τα προηγούμενα που έχουμε πει, τι έχουμε κάνει; Αμμωνία έχεις μετρήσει; Βγάλε μια φωτό του ψαριού να δούμε τι τραυματισμός είναι, γιατί υπάρχει πιθανότητα να μην έχει τραυματιστεί από καπου, αλλά να είναι καμένο από την αμμωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί δεν πήγε να κάνει παρέα στο άλλο, ούτε ότι θέλει κρυψώνα.

Βρήκα ένα άλλο pet shop που θεωρητικά είναι πιο ενημερωμένο με τα ψάρια και του παρήγγειλα όλα όσα μου προτείνατε. Μου είπε πως δεν έχει prime και πως το all in one κάνει μία χαρά. Μου ζήτησε φωτογραφίες από φίλτρο , ψάρια, επιφάνεια νερού και είμαι σε επικοινωνία μαζί του για να με καθοδηγήσει με τα προιόντα. Επιμένει και αυτός πως τα υγρά τεστ είναι υπερβολή για το νερό που έχουμε εδώ..Το θέμα είναι πως φαίνεται μονόδρομος η παραγγελία από αλλού αλλά ήθελα ειλικρινά να βρω και κάποιον εδώ να μπορώ να απευθύνομαι πιο άμεσα και να νιώσω μία εμπιστοσύνη.  

πριν 35 λεπτά, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Βρήκα ένα άλλο pet shop που θεωρητικά είναι πιο ενημερωμένο με τα ψάρια και του παρήγγειλα όλα όσα μου προτείνατε. Μου είπε πως δεν έχει prime και πως το all in one κάνει μία χαρά. Μου ζήτησε φωτογραφίες από φίλτρο , ψάρια, επιφάνεια νερού και είμαι σε επικοινωνία μαζί του για να με καθοδηγήσει με τα προιόντα. Επιμένει και αυτός πως τα υγρά τεστ είναι υπερβολή για το νερό που έχουμε εδώ..Το θέμα είναι πως φαίνεται μονόδρομος η παραγγελία από αλλού αλλά ήθελα ειλικρινά να βρω και κάποιον εδώ να μπορώ να απευθύνομαι πιο άμεσα και να νιώσω μία εμπιστοσύνη.  

Για την ακρίβεια μου είπε ότι σε νέο ενυδρείο απαγορεύεται η αλλαγή νερού, να βεβαιωθώ αν το πέτρωμα είναι χαλαζιακό και όχι ασβεστολιθικό..Ότι η εικόνα των ψαριών δείχνει στρεσαρισμένα ψάρια και πως κάτι στο ενυδρείο τα ενοχλει. Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτά που μου είπε?

πριν 13 λεπτά, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Για την ακρίβεια μου είπε ότι σε νέο ενυδρείο απαγορεύεται η αλλαγή νερού, να βεβαιωθώ αν το πέτρωμα είναι χαλαζιακό και όχι ασβεστολιθικό..Ότι η εικόνα των ψαριών δείχνει στρεσαρισμένα ψάρια και πως κάτι στο ενυδρείο τα ενοχλει. Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτά που μου είπε?

Και να μην πειράξω τα φίλτρα! Το σημαντικότερο ξέχασα.

@ChrisEcoδιόρθωσέ με άλλα πιστεύω πως είναι "εκτεθειμένα ". Όπως ένα πτηνό όταν το έχεις στη μέση ενός δωματίου και κανένα μέρος του κλουβιού να μην είναι στον τοίχο. Δεν ξέρω πως να το θέσω δεν είμαι ψαρι να ξερω 🤣αλλά αν ήμουν θα ένιωθα περίεργα και άγχος το να με βλέπουν από 3 μεριές και να μην έχω να κρυφτώ πουθενά 😅

@Marr Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να καταλάβεις το τι ενοχλεί πραγματικά τα ψάρια. Μπορεί να είναι το ο,τιδηποτε και πηγαίνεις βάσει ενδείξεων και πιθανοτήτων. Το ότι είναι άδειο σαν ενυδρείο, όντως. Θα μπορούσαν π.χ. να υπάρχουν κάνα δυο φυτακια που δεν τα πειράζουν τα χρυσόψαρα και ένα ξύλο. Σιγουρα θα ένιωθαν περισσότερη ασφάλεια αλλά όταν έχεις ένα άστρωτο ενυδρείο με ψάρια να είναι κοντά στην επιφάνεια και χωρίς μετρήσεις θέλεις να δεις άλλα πράγματα πρώτα τα οποία και επειγουν περισσότερο.

Μία ώρα πριν, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Το all in one είναι διαφορετικό σκεύασμα από το prime. Το elixier είναι αντιχλώριο όπως το prime, αλλά είπαμε ότι το δεύτερο έχει διπλή δράση. Αν τα υγρά τέστ είναι υπερβολή, οκ πάω πάσο. Εδώ ο άλλος έλεγε ότι δεν χρειάζεται αντιχλώριο 😂. Κοίταξε, εγώ ούτε σχετική εμπορική δραστηριότητα ασκώ, ούτε μετοχές στην Seachem ή στις εταιρείες που βγάζουν υγρά τέστ έχω (δυστυχώς). Προσπαθώ να βοηθήσω όπως και τα άλλα παιδιά εδώ βάσει της μικρής εμπειρίας μου και της αγάπης μου για το χόμπι χωρίς κέρδος και όπως θεωρώ ότι θα ενεργούσα εγώ αν ήμουν στη δική σου θέση. Άλλωστε το ενυδρείο δικό σου είναι και το διαχειρίζεσαι όπως θες εσύ και κανείς ότι νομίζεις εσύ ότι είναι το σωστό. Επειδή ο γραπτός λόγος μπορεί να παρεξηγηθεί, εννοείται ότι όλα αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα. Προς Θεού, μην θεωρήσεις ότι σε επιπλήττω, απλά προσπαθώ να βοηθήσω και κατανοώ ότι είσαι μπερδεμένη και προσπαθείς να βγάλεις άκρη.

Εν μέρει σωστό αυτό. Στο στρώσιμο δεν κάνουμε αλλαγές αν δεν υπάρχει λόγος. Αν όμως έχεις ήδη μέσα ψάρια και έχεις και υψηλή αμμωνία; Θα αφήσεις τα ψάρια να δηλητηριάζονται και να καούν; Το χαλίκι μπορείς να το τσεκαρεις αν είναι ασβεστολιθικό ή όχι με aquaforte (εκτός ενυδρείο εννοείται). Αν ρίξεις στα χαλίκια aquaforte και αφρησουν τότε είναι ασβεστολιθικά. Είπαμε ότι τα ψάρια μπορεί να στρεσαρονται για οποιονδήποτε λόγο. Ο πιο βασικός είναι η ποιότητα του νερού και αυτό θα πρέπει να δεις. Για αυτό λέμε για τέστ.

πριν 19 λεπτά, το μέλος ChrisEco έγραψε:

Το all in one είναι διαφορετικό σκεύασμα από το prime. Το elixier είναι αντιχλώριο όπως το prime, αλλά είπαμε ότι το δεύτερο έχει διπλή δράση. Αν τα υγρά τέστ είναι υπερβολή, οκ πάω πάσο. Εδώ ο άλλος έλεγε ότι δεν χρειάζεται αντιχλώριο 😂. Κοίταξε, εγώ ούτε σχετική εμπορική δραστηριότητα ασκώ, ούτε μετοχές στην Seachem ή στις εταιρείες που βγάζουν υγρά τέστ έχω (δυστυχώς). Προσπαθώ να βοηθήσω όπως και τα άλλα παιδιά εδώ βάσει της μικρής εμπειρίας μου και της αγάπης μου για το χόμπι χωρίς κέρδος και όπως θεωρώ ότι θα ενεργούσα εγώ αν ήμουν στη δική σου θέση. Άλλωστε το ενυδρείο δικό σου είναι και το διαχειρίζεσαι όπως θες εσύ και κανείς ότι νομίζεις εσύ ότι είναι το σωστό. Επειδή ο γραπτός λόγος μπορεί να παρεξηγηθεί, εννοείται ότι όλα αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα. Προς Θεού, μην θεωρήσεις ότι σε επιπλήττω, απλά προσπαθώ να βοηθήσω και κατανοώ ότι είσαι μπερδεμένη και προσπαθείς να βγάλεις άκρη.

Στην δική σας περίπτωση νιώθω ακριβώς το πως το λέτε. Δεν έχω νιώσει στιγμή επίπληξη ή οτιδήποτε τέτοιο . Αντιθέτως θα έλεγα και εκτιμώ πραγματικά τον χρόνο που μου αφιερώνετε και τις συμβουλές που μου δίνετε. Μου είπε πως θα περάσει να πάρει δείγμα νερού να κάνει τις μετρήσεις. Με την πρώτη ευκαιρία και εφόσον μου "στηθούν" να τα φωτογραφίσω θα σας δείξω τι εννοώ για τους "τραυματισμούς". Και πάλι ο λόγος σας είναι πολύ ευγενικός και βοηθητικός. Ίσως και εγώ να έχω αγχωθεί πολύ και να ανοίγω πολλά μέτωπα ταυτόχρονα μη γνωρίζοντας τα βασικά και έχω χαωθεί! 

• Like 1

Και να μην πειράξω τα φίλτρα! Το σημαντικότερο ξέχασα.

Πάω πάσο ξανά 🙄. Το να προσθέσεις βιολογικό υλικό ή να αντικαταστήσεις τα έξτρα σφουγγάρια έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσφορη επιφάνεια για αποίκηση βακτηρίων, μόνο πείραγμα δεν είναι.

πριν 3 λεπτά, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Στην δική σας περίπτωση νιώθω ακριβώς το πως το λέτε. Δεν έχω νιώσει στιγμή επίπληξη ή οτιδήποτε τέτοιο . Αντιθέτως θα έλεγα και εκτιμώ πραγματικά τον χρόνο που μου αφιερώνετε και τις συμβουλές που μου δίνετε. Μου είπε πως θα περάσει να πάρει δείγμα νερού να κάνει τις μετρήσεις. Με την πρώτη ευκαιρία και εφόσον μου "στηθούν" να τα φωτογραφίσω θα σας δείξω τι εννοώ για τους "τραυματισμούς". Και πάλι ο λόγος σας είναι πολύ ευγενικός και βοηθητικός. Ίσως και εγώ να έχω αγχωθεί πολύ και να ανοίγω πολλά μέτωπα ταυτόχρονα μη γνωρίζοντας τα βασικά και έχω χαωθεί! 

Κοίταξε, η αλήθεια είναι ότι όταν βομβαρδιζομαστε με πληροφορίες από πολλές πλευρές μπερδευομαστε περισσότερο. Για εμένα το πώς θα πορευτείς είναι καθαρά επιλογή δική σου. Απλά ακολούθησε μια γραμμή και μην αγχώνεσαι. Εγώ δεν σου λέω αν είμαι σωστός. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να δω τα αποτελέσματα από τα τεστ και αν θα κάνει μέτρηση αμμωνίας και αν είναι υψηλή τι θα σου πει. Υπόψη την αμμωνία θα την μετρήσει, αν την μετρήσει, με τα "υπερβολικά" υγρά τέστ γιατί εξ όσων γνωρίζω τεστ αμμωνίας σε στικ δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά.

πριν 22 λεπτά, το μέλος ChrisEco έγραψε:

Πάω πάσο ξανά 🙄. Το να προσθέσεις βιολογικό υλικό ή να αντικαταστήσεις τα έξτρα σφουγγάρια έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσφορη επιφάνεια για αποίκηση βακτηρίων, μόνο πείραγμα δεν είναι.

Πως θα διαταράξω το φίλτρο όπως το έχει φτιάξει ο κατασκευαστής  και ότι  μπορεί να του κάνω ζημιά..Και εγώ δεν έχω τις γνώσεις να απαντήσω σε όλα αυτά. Λέω "ναι ναι ναι" σαν την άσχετη. 

Μόλις τώρα, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Πως θα διαταράξω το φίλτρο όπως το έχει φτιάξει ο κατασκευαστής  και ότι  μπορεί να του κάνω ζημιά..Και εγώ δεν έχω τις γνώσεις να απαντήσω σε όλα αυτά. Λέω "ναι ναι ναι" σαν την άσχετη. 

Μα δεν αλλάζει η λειτουργία του φίλτρου αν βάλεις κάτι άλλο μέσα. Όλοι βάζουμε διαφορετικά υλικά στα φίλτρα μας από αυτά που έχει ο κατασκευαστής μέσα. Κάποια φίλτρα έρχονται με ενεργό άνθρακα, με αντιφωσφορο και χίλια άλλα δύο που ουσιαστικά δεν χρειάζονται και δεν προσφέρουν κάτι. Δεν είπαμε να κόψεις και να αλλάξεις την διαμόρφωση του φίλτρου. Απλά εκτός του σφουγγαριού που βρίσκεται στην είσοδο (πάντα στην είσοδο θα πρέπει να υπάρχει σφουγγάρι για να κρατάει τις χοντρές ακαθαρσίες), να μπουν βιολογικά υλικά στον υπόλοιπο χώρο έτσι ώστε να αναπτυχθεί η βιολογία.

• Like 1

@ChrisEcoναι σίγουρα και εγώ αυτό σκέφτηκα . Εδω ο χρονος είναι πολύτιμος για τα ψάρια και το στρώσιμο. @MariaChrysaθα σου έλεγα να επιλέξεις ποιες συμβουλές θα κρατήσεις από ποιον . Προσωπικά στον Κρις έχω εμπιστοσύνη και στα παιδιά που βρίσκονται εδώ ,όπως είπε ο κρις οι συμβουλές έρχονται από καρδιάς για το χόμπι χωρίς προσωπικό κέρδος. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα το να ασχολείσαι με οργανισμούς του νερού, για πάντα θα μαθαίνουμε όλοι γι αυτά. Το θέμα είναι να παίρνουμε πληροφορίες από έγκυρες πηγές 

• Like 1
  • Thanks 1

Σήμερα άναψα το φως του ενυδρείου και τράβηξα αυτές από το ένα ψάρι που είχε την περίεργη συμπεριφορά. Θα δείτε αυτά τα λευκά στίγματα πάνω του .  Σήμερα πολύ χειρότερα από κάθε άλλη μέρα, κουνούσε μόνο ουρά και εν τέλη με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο ότι πέθανε...Το άλλο ακόμα ζωηρό. Αύριο θα πάρει δεςίγμα νερού λογικά και πέτρες για να δει τι τύπος είναι και θα έρθω με νέα αποτελέσματα...Πολύ κρίμα..

20241113_070345.jpg

20241113_070333.jpg

20241113_070501.jpg

On 12/11/2024 at 6:58 ΜΜ, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

. Μου είπε πως δεν έχει prime και πως το all in one κάνει μία χαρά.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι σου εδωσαν αυτο. Για το ενυδρειο σου δεν υπαρχει πιο άχρηστο πραγμα.

On 10/11/2024 at 9:30 ΠΜ, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

20241110_091604.jpg

Ετοιμαζεται για ψοφο

/////

Οπως εχεις καταλαβει, ενα ζωντανο δεν πεθαινει απο την καλοπέραση....Τωρα βλεπεις και εσυ , το που σε οδηγησαν οι πετ σοπαδες...

Τι κάνεις τωρα....

πριν 7 ώρες, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Το άλλο ακόμα ζωηρό. Αύριο θα πάρει δεςίγμα νερού λογικά και πέτρες για να δει τι τύπος είναι και θα έρθω με νέα αποτελέσματα...Πολύ κρίμα..

Το ψαρακι αυτο ειναι πια πολυ ταλαιποριμενο απο την αμμωνια και μου φαινεται οτι πια εχει και δευτερογενείς μολύνσεις. Θα χρειαστει να κανεις θεραπεια.

Για να πιασει η θεραπεια , χρειαζεται και το νερο του ενυδρειου να ειναι καταλληλο για την επιβιωση του ζωντανου.

Αν αντέξει - άντεξε.....

Πρωτα - βγαλε απο το φιλτρο τον ανθρακα. Εμποδίζει την θεραπεια.

2- κανε μεγαλη αλλαγη νερου στο ενυδρειο σου, δηλ το λιγοτερο 50% με αντιχλωριο, οπως ειπαμε , παρε seachem prime.Να ξερεις, για να δεσμεύσει την αμμωνια χρειαζεται 3-4 πλασια ποσοτητα απο την κανονικη για τα συνολικα λιτρα ενυδρειου.

3- παρε Aquarium Münster Medimor και κανε θεραπεια.

Εγω σχεδον πότε δεν αγοραζω πραγματα απο τα τοπικα πετ σοπ. Πρωτα - δεν εχει ποικιλια, 2- τα περισσοτερα ειναι ληγμένα, 3- αν θα μου πουν καμια βλακεια, θα τους "στολίσω" στο φουλ.....

//////

άλλο....

η τροφη , που πηρες, δεν ειναι και απο τις καλυτερες της αγορας.... Παρε Tetra, παρε Ocean nutrition - υπαρχουν σε ολα τα μεγαλα πετ σοπ

https://www.aquario.gr/shop/frontida/trofes-glykou/kshres-glukou?filter_product_brand=ocean-nutrition%2Ctetra&query_type_product_brand=or

διαλεξε τροφες για χρυσοψαρα (αν θα σου μεινει ζωντανο).....

//////

On 8/11/2024 at 6:54 ΜΜ, το μέλος MariaChrysa έγραψε:

Το έστρωσα με βότσαλο  Aqua nona colour grave 4-8 mm

Aqua Nova NCG-     Fraction 4-8mm
Colored gravel coated with epoxy resin, completely safe for fish.

Ναι, μπορει να μην επιρεαζει την ποιοτητα νερου, ομως δεν προσφερει κατι. Το υποστρωμα ενυδρειου δεν πρεπει ειναι μόνο ενα αχρηστο διακοσμητικό. Παιζει πολλους σημαντικούς ρολους σε ενα κλειστο συστημα, οπως ειναι το ενυδρειο. Πχ - ειναι ενα βιολογικό φιλτρο, γιατι σε αυτο  αναπτυσσονται αποικίες νιτροποιητικων ωφέλιμων βακτηριων,  λειτουργει και σαν μηχανικη φιλτρανση νερου, σε πολλα ψαρια αρεσει να σκαβουν, να ψαχνουν τροφη σ αυτο...

το υποστρωμα, που πηρες, δεν εχει την κοκκομετρια, που χρειαζεται (πολυ χοντρο) για το ενυδρειο σου και ειναι και βαμμενο - δηλ, κακη αγορα....το βαμμενο υποστρωμα δεν εχει μεγαλη επιφανεια για τα ωφελιμα βακτηρια. Θα παρεις ενα χαλαζιακο 1-3mm, πχ

https://www.aquario.gr/product/fysiko-chalikaki-chalazia-1-7-2-5mm-5kg/

ή κατι παρομοιο και καλυτερα σκουρο χρωμα να εχει.

• Like 2
  • Agree 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...