Jump to content

Χρυσόψαρα με λευκά στίγματα και θολά ματια

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Πριν περίπου 2 μηνες ανέλαβα 3 χρυσοψαρα.

Αγοράστηκε ενυδρειο juwel 190 lt ,φωτισμός juwel hialux εσωτερικό και εξωτερικό φίλτρο.

Το ενυδρείο στρωθηκε για περίπου 10 μερες με μπόλι και βακτήρια, οταν τα χρυσόψαρα μπηκαν οι μετρήσεις ηταν μηδέν νιτρικά και σταθερα αμμωνία 0,5 με ph 7,0(οι μετρήσεις παραμένουν σταθερές μεχρι και σημερα, γινονται με στριπς καο η αμμωνια με σταγονες).αλλαγες νερου κανω καθε 2 εβδομαδες το 30% .

Πριν 2 εβδομαδες προσθεσα φυτά αφου πρωτα απολυμανα με χλώριο και στη συνέχεια έμειναν ωρες σε αντιχλωριο και ξεπούλησαν καλα.

Πριν  μια εβδομαδα, το ένα χρυσοψαρο εμφάνισε νοθροτητα και πεθανε σε λίγες ώρες χωρίς κανένα σημάδι πανω του.

Σήμερα παρατήρησα στα άλλα 2 λευκα στιγματα στα πτερυγια και θολά ματια.

Τι μπορω να κανω?

20241102_114839.jpg

20241102_114834.jpg

Καλησπέρα. Για ich φαίνεται και μάλιστα προχωρημένο. Κάνεις αλλαγή νερού και ξεκινάς άμεσα θεραπεία με Esha Exit ακολουθώντας τις οδηγίες του σκευάσματος. Ακόμη και να εξαφανιστούν τα σημάδια, καλό είναι να κάνεις και δεύτερο κύκλο θεραπείας. Μετά αλλαγή νερού και άνθρακα στο φίλτρο. Τι θερμοκρασία έχεις στο ενυδρείο; Έτσι όπως το γράφεις καταλαβαίνω ότι μετά από 2 μήνες έχεις ακόμη αμμωνία και μάλιστα πολύ. Όντως; Από φίλτρο τι έχεις και με τι υλικά μέσα; Επίσης τις ταινίες πέταξέ τες. Μόνο με υγρά τέστ έχεις ξεκάθαρη εικόνα.

Καλησπερα.

Σ ευχαριστώ πολύ για την  άμεση απάντηση. 

Ξεκινησα πριν από μια ώρα θεραπεία με FMC.

Αφαίρεσα το φίλτρο άνθρακα.

Από φιλτρα έχω το εσωτερικό της juwel (με την προτεινόμενη συνθεση φιλτρων biopad, εν. άνθρακα,  βιολογικό υλικο και 2 μπλε φίλτρα) και εξωτερικό oasis biomaster 350 (με τα φιλτρα του + siporax).

Θερμοκρασία στους 23. Έβαλα τώρα θερμοστάτη να ανεβάσω σταδιακά μέσα σε 2-3 μέρες στους 28-29...

Αμμωνια έχω όντως 0,5mg/l με βαση τα υγρά test που κάνω και ph κοντα στο 7 με βάση τις χάρτινες ταινίες. Δεν έχουμε καταφέρει να τη μηδενισουμε και επειδη τα ψαρακια, μας τα εφεραν σε ενα ενυδρειο 10L με πολύ κακές μετρήσεις σε ολα τα επίπεδα, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος αζώτου.

Οπότε 10 μέρες μετά τα βάλαμε σε αυτό το ενυδρείο... 

Ο άνθρακας δεν μένει μόνιμα στο φίλτρο. Μπαίνει μόνο για συγκεκριμένους λόγους πχ μετά από θεραπεία για να τραβήξει τα υπολείμματα της φαρμακευτικής ουσίας και για λίγες μέρες. Μετά τον βγάζουμε και τον πετάμε . Την θερμοκρασία μην την ανεβάσεις στους βαθμούς που γράφεις. Μιλάμε για ψάρια κρύου νερού και όχι τροπικά. Το πολύ στους 26 αν απαιτείται για όσο θα διαρκέσει η θεραπεία και μετά ξανά την κατηφόρα στους 23. Για να βλέπεις αμμωνία και να έχεις μηδέν νιτρικά πάει να πει ότι δεν έχεις καθόλου βιολογία και δύο μήνες μετά, δεν δικαιολογείται. Κάνεις σωστά το τεστ της αμμωνίας σύμφωνα με τις οδηγίες; Δες μην έχει λήξει. Κάνε και μια μέτρηση στο νερό της βρύσης. Έχεις κάτι άλλο στο ενυδρείο πέρα από τα χρυσόψαρα;

Με την φωτο, που βλεπω, δεν μπορω να πω, οτι βλεπω το ich..... δεν ειναι τόσο καθαρη η φωτογραφια...

Σαν να μου φαινεται , οτι εχει κατι σαν βακτηριακη+ μπορει , βεβαια , να συνυπαρχουν και τα πρωτόζωα....και πανω στο καπακι βραγχιου μου φαινεται πιο πολυ σαν breeding stars....

Σε καθε περιπτωση το exit καλυπτει εν μερει και βακτηριακη μολυνση.

Πριν την θεραπεια ειναι απαραιτητο να κάνεις μια μεγαλη αλλαγη νερου (50%) για να μειωσεις την αμμωνια - καλυτερα 2 αλλαγες νερου και μόνο μετα ξεκινας.

Δεν χρειαζεται να αυξανεις την θερμοκρασια - τζαμπα κοπος και περισσοτερο στρεςς για τα ψαρια και φυτα, γιατι  για να "ψοφησει" το ικ, χρειαζεται να αυξησεις την θερμοκρασια τουλαχιστον μεχρι 31-32 βαθμους!

Για να καταλαβεις την διαφορά ικ με breeding stars, δεε το βιντεο -

Έγινε επεξεργασία - natateo
  • love 1

Καλησπέρα, 

Τα ψαρακια έχουν πλέον και συμπεριφορα που παραπέμπει σε ich (αν έχω διαβάσει σωστα)

Πηγαμε σε pet shop.και μας επιβεβαίωσαν επισης , ξεκινήσαμε χθες το απογευμα θεραπεια με FmC .

Δυστυχώς δεν έγινε αλλαγή νερού, πάνω στον πανικό μας απλα αφαιρέσαμε το φίλτρο άνθρακα και ξεκινησαμε.

Το ενυδρείο εχει 2 χρυσοψαρα, το ένα ξεκινησε χθες το απογευμα να είναιληθαργικό ,  σημερα ειναι και τα δύο στο πάτο του ενυδρείου και φοβαμαι πολύ οτι δε θα τα καταφέρουν.

Διαβασα πως το αλάτι βοηθαει αλλα δεν εχω καταλαβει αν πρεπει ν προστεθεί σε συνδυασμό με την αγωγή.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τα ανακουφίσουμε?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,  έχω ειλικρινα στεναχωρηθει πολύ και δεν ξερω τι να κανω για να τα σώσω !

Είμαστε αρχάριοι με τον σύντροφο μου και πηγαινουμε ψάχνοντας...

Καλησπέρα και πάλι,

Το χρυσοψαρο ειχε κρυφτεί και το ειδα ξανα προν λιγο (ανταποκρίνεται στο τάισμα )

Παρατήρησα ότι έχει κάποια λευκη ουσία στο στομα του και σκεφτομαι πως ίσως πραγματι τα λευκά σημάδια στ πτερυγια είναι breading stars και τελικα έχει fungus (από ότι έψαξα ταιριάζει σε όψη,δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγακω φωτο).

Το FMC που έχουμε ξεκινήσει ήδη θα εχει καποιο αποτέλεσμα? Ή θα πρέπει να πάρουν κατι αλλο? Και αν ναι γίνεται τωρα που έχει ξεκινησει η θεραπεία με FMC??

Παραθέτω και φωτογραφίες γιαβοποιον μπορεί μα βοηθησει!

Ευχαριστώ!

IMG-38c283ddbfbfb700399bf16cc625231a-V.jpg

IMG-d36cb7a52f6e7b2fdebff33130954fb9-V.jpg

IMG-f9e74766138a4fae06154bdda0fd4108-V.jpg

IMG-393fb3e1b44ed69ffb233d5ea6df46a4-V.jpg

1000%  δεν ειναι  το ich!

chilodonella ή costia συν μπορει να εχει και βακτηρια.

Σαν φαρμακο θα πάρεις sera costapur , το φαρμακο πρεπει να περιεχει malachite green και formaldehyde.

Δεν ξερω τι ειναι το FMC.   Δεν γνωριζω τι ειναι , δεν εχω ακουσει για κατι τετοιο. Δωσε λινκ για το φαρμακο ή βγαλε φωτο, να καταλαβω τι ειναι.

Και σε καθε περιπτωση κανε μεγαλη αλλαγη νερου στο ενυδρειο και βαλε costapur!

Δεν γινεται να κανεις θεραπεια στα ψαρια, οταν εχεις 0.5 αμμωνια στο νερο.

Μ αυτη την αμμωνια εχεις αποτελειωσει τα ψαρια - μακροχρονια εκθεση σ αυτη προκαλεσε ολα αυτα τα προβληματα, που εχεις σημερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...