Jump to content

Περίεργο άδειασμα ενυδρείου

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Διατηρώ ένα ενυδρείο 60 λίτρων προσωρινά με 3 corydoras κι ένα ansistrus μέχρι να μεταφερθούν τον επόμενο μήνα σε 350 λίτρα και να φτιάξω και τον πληθυσμό τους. Χρειάστηκε να λείψω για λίγες μέρες, ωστόσο ερχόταν άνθρωπος να ελέγχει αν όλα είναι καλά και μετρούσε και με υγρά τέστ ώστε να μην ξεφύγουν τα νιτρικά. Προχθές ήταν όλα καλά από όσο μου είπε αλλά σήμερα που επέστρεψα το ενυδρείο ήταν σχεδόν άδειο από νερο. Από τα ψαράκια ένα cory δεν τα κατάφερε, τα υπόλοιπα έζησαν. Τα έβγαλα γρήγορα σε μικρό ενυδρείο καραντίνα, άδειασα το υπόλοιπο νερό του ενυδρείου και προσπαθούσα με αλλαγές νερού και prime σε 5πλη δοση να ρίξω την αμμωνία που βρήκα. Η μέτρηση ήταν στο 0,5. Στη συνέχεια επέστρεψα τα ψάρια στο ενυδρείο γιατί φοβήθηκα ότι στο μικρό θα είναι χειρότερη η κατάσταση, πρώτη φορά συναντώ αμμωνία στο ενυδρείο μου κι η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω, αλλά και γιατί άδειασε το νερο. Διαρροή δεν υπάρχει στο ενυδρείο, νερό στο πάτωμα δε βρήκα και τόση εξάτμιση μέσα σε δύο μέρες είναι αδύνατον. Τα ψάρια ανεπνεουν γρήγορα, το ένα έχει χάσει το χρώμα του και δυστυχώς καταλαβαίνω ότι είναι δηλητηρίαση από αμμωνία.Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη μήπως καταφέρω και τα σώσω, σας ευχαριστώ πολύ. 

Εξήντα λίτρα δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε εξάτμιση. Μήπως έγινε κάποια αλλαγή και ξέχασε να το γεμίσει; 

Για την αμμωνία έκανες τις ενδεδειγμένες κινήσεις. Απλά συμπλήρωσε και λίγα βακτήρια.

• Agree 1

Το νερό δύο μέρες πριν έρθω ήταν γεμάτο και εντέλει με τον άντρα μου καταλήξαμε ότι ίσως έγινε σπηλαίωση της αντλίας του φίλτρου (καταλήξαμε εκεί γιατί όλα τα υπόλοιπα δεν έβγαζαν λογική!). 

Σε κάθε περίπτωση τα ψαράκια επανήλθαν, βλέπω κανονική συμπεριφορά, συνεχίζω με καθημερινές αλλαγές 50-60% και πενταπλη δόση prime, και σήμερα η αμμωνία έπεσε στο 0,25. Μέτρησα και ελάχιστα νιτρικά πριν την αλλαγή οπότε φαντάζομαι ότι η βιολογία δεν πέθανε εντελώς, απλώς θα χρειαστεί χρόνος να αυξηθεί πάλι.

• Like 1

Επειδή δεν το γνωρίζω, τι είναι η σπηλαίωση της αντλίας του φίλτρου;

Το βρήκα και το παραθέτω για όσους δεν το γνωρίζουν αλλά το ακούω πρώτη φορά σε φίλτρο ενυδρείου.

Τι προκαλεί τη σπηλαίωση;

Η σπηλαίωση συμβαίνει σε μια αντλία όταν η θερμοκρασία και η πίεση του υγρού στην αναρρόφηση της πτερωτής είναι ίσες με την πίεση ατμών. Μπορεί να συμβεί σε χαμηλές πιέσεις και κανονικές θερμοκρασίες λειτουργίας. Τοπικά, έχει ως αποτέλεσμα το υγρό να μετατρέπεται σε ατμό και να δημιουργεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν περίπου τα 10.000K και 1GN/m2. Καθώς το νερό εισέρχεται στην αντλία, σχηματίζονται φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες στη συνέχεια προσκολλώνται στα πτερύγια της πτερωτής και καθώς η πίεση στην αντλία αυξάνεται, αυτές οι φυσαλίδες καταρρέουν με τη μορφή ενδόρηξης – εξίσου βίαιη με μια έκρηξη.

Η ενδόρηξη προκαλεί κρουστικά κύματα τα οποία ταξιδεύουν μέσα στο υγρό και χτυπούν την πτερωτή προκαλώντας απόξεση υλικού ή και τμηματικό σπάσιμο που σταδιακά οδηγεί και απώλεια της ζυγοστάθμισης της πτερωτής και συνεπώς σε μηχανική βλάβη.

• wow 1

@marinos διάβασα αυτό που ανέβασες και πραγματικά έπαθα 🤯. Λογικά αυτός που το έγραψε τόσο 'απλά και κατανοητά", απευθύνονταν σε μηχανολόγους μηχανικούς 😂. Εγώ σαν σπηλαίωση ήξερα ότι είναι η δημιουργία για κάποιον λογο κενών αέρος στην αντλία, με αποτέλεσμα η προπέλα να λειτουργεί ναι μεν αλλά να μην προωθεί το νερό, καθώς υπάρχει απώλεια πίεσης. Αυτό τουλάχιστον είχα εγώ σαν εικόνα. Τώρα και να έχει γίνει κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι δικαιολογεί με κάποιον τρόπο την απώλεια νερού. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω και κάπου λάθος. Περίεργο πάντως χωρίς να υπάρχουν ίχνη διαρροής.

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco

πριν 44 λεπτά, το μέλος ChrisEco έγραψε:

@marinos διάβασα αυτό που ανέβασες και πραγματικά έπαθα 🤯. Λογικά αυτός που το έγραψε τόσο 'απλά και κατανοητά", απευθύνονταν σε μηχανολόγους μηχανικούς 😂. Εγώ σαν σπηλαίωση ήξερα ότι είναι η δημιουργία για κάποιον λογο κενών αέρος στην αντλία, με αποτέλεσμα η προπέλα να λειτουργεί ναι μεν αλλά να μην προωθεί το νερό, καθώς υπάρχει απώλεια πίεσης. Αυτό τουλάχιστον είχα εγώ σαν εικόνα. Τώρα και να έχει γίνει κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι δικαιολογεί με κάποιον τρόπο την απώλεια νερού. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω και κάπου λάθος. Περίεργο πάντως χωρίς να υπάρχουν ίχνη διαρροής.

Ας περιμένουμε την απάντηση της @Fani3

Ειλικρινά στο κεφάλι μου δε βγάζει τίποτα νόημα, ούτε η σπηλαίωση ούτε τίποτα άλλο παρόλα αυτά, χαχαχα! Με ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να ξανασυμβεί κι από τη στιγμή που δε γνωρίζω την αιτία δε μπορώ να το προλάβω. Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο της εξάτμισης, γιατί τόσο νερό δε θα χανόταν ούτε καλοκαίρι με 45 βαθμούς μέσα σε 2 μέρες, το πιθανότερο είναι να έπεσε εκτός ενυδρείου και να στεγνωσε. Όμως για την αιτία ειλικρινά δε βγάζω άκρη.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...