Jump to content

400λ mix reef


Recommended Posts

Γεια σε όλους! ελπίζω να ειστε καλά μετά απο τόσο καιρό που έχω να φανώ....
Κάποιος είχε πει παλιά εδώ μέσα οτι αν αργώ πολύ καιρό να εμφανιστώ σημαίνει ότι κάτι φτιάχνω. Well... περίπου, το 2024 ετσι πήγε πάντως!


Επειδή πάντα χαλβάδιαζα τα red sea και επειδή εμφανίζουν διαρροές (βασικά ας μη γελιόμαστε δεν είναι οι διαρροές τους το πρόβλημα αλλά το ότι δεν θα είχα ποτέ να δώσω μαζεμένα 5 χιλιάρικα για ενα φουλ εξτρα red sea) είπα να φτιάξω ένα μόνος μου....


Οπότε ξεκινάμε, οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι 121χ51χ50 με 12mm τζάμι με επιπλέον δεύτερο πάτο 8mm και μόνο κάτω κόντρες.  Το  σαμπ είναι  70 χ 35 χ 35 με 8μμ τζάμι και κάτω κόντρες.
  Για έπιπλο χρησιμοποίησα  τo γνωστό αρκετά καλό και φτηνό  Rio 300/350 SBX του οποίου το εσωτερικό τροποποιήθηκε όσο αφορά τα δομικά του στοιχεία ώστε να μπορεί να μπει ενα μικρό σαμπ χωρίς να μειωθεί η ικανότητα στήριξης μεγάλου φορτίου. Με 2 λόγια με 240€,  λίγο σίδερο μπόλικο λιμάρισμα  και λίγη ηλεκτροσυγκόλληση ήμασταν οκ από έπιπλο.... (πήρα αυτό και γιατί στο ίδιο δωμάτιο υπάρχει ένα ακόμη ριο 125 και ταίριαξε πολύ ωραία).
Στο ίδιο έπιπλο τοποθετήθηκε και συρόμενος μηχανισμός σαν ένας πίνακας ελέγχου για όσα μηχανήματα του ενυδρείου έχουν χειριστήριο ή οθόνη... Φυσικά δεν πήρα τον έτοιμο με τα 150€ έφτιαξα έναν εγώ και πλήρωσα μόνο τη συρόμενη ράγα ένα 20αρικο. Ξόδεψα πολύ χρόνο για να είναι όλα τα καλώδια τακτοποιημένα. Τα βλέπετε και στις φωτό.
  Για σαμπ τροποποίησα το παλιό μου θαλασσινό των 90 λίτρων.  Όχι δεν πλημμυρίζω σε καμία περίπτωση (δοκίμασα όλα τα πιθανά σενάρια) αλλά μου πήρε μια γεμάτη μέρα να το πετύχω αυτό. Υπάρχει διαμέρισμα και για χαετό or something για αργότερα.
  Για Υπερχείλιση θεώρησα καλύτερο και πιο αθόρυβο να φτιάξω ένα καλό κουτί από πλέξι μέσα από το οποίο περνάνε και οι επιστροφές για να είναι όλα μαζεμένα και ομορφότερα στο μάτι.
3 σωλήνες 40mm για κατέβασμα (τελικά αρκούσαν και 30αραρες) και  δυο 25αρες για ανέβασμα με τις λιγότερες δυνατές γωνίες στο μήκος τους. Έφτιαξα και εσωτερικό διαμέρισμα με μαύρο πλέξι και ένα καπάκι επίσης μαύρο για να τα καλύψει ολα.
Όσον αφορά τα λοιπό από ηλεκτρολογικά στο ντουλάπι υπάρχει λεντοταινία rgb που ενεργοποιείται μόνη της με το άνοιγμα των πορτών και επίσης αισθητήρες ειδοποίησης στο κινητό αν ανοίξει κάποιο από τα φύλλα του ντουλαπιού καθώς και εσωτερική κάμερα στο σαμπ.
  Ο βράχος είναι ο γνωστός σε όλους (εκτός από εμένα που δεν θυμάμαι την εταιρία) αγοράστηκε νεκρός και στρώθηκε επί μήνες όσο κατασκευαζόταν το ενυδρείο. το σχέδιο και η κόλληση έγινε πάντως σε μια μέρα. ελπίζω να βγήκε καλό.
  Για τη παροχή του ηλεκτρικού στο ενυδρείο υπάρχει ξεχωριστή παροχή απο τον πίνακα με  αντικεραυνικό και σταθεροποιητή τάσης. Για τις συσκευές μετέπειτα δεν προτιμήθηκε η χρήση κάποιου wifi πολύμπριζου γιατί καταρχήν θα έπρεπε να αγοράσω σίγουρα 2 τέτοια (είπαμε ολη η φάση έγινε με πολύ μειωμένο μπατζετ) και επίσης δεν μου άρεσε η ιδέα του να χαλάσει κάποια στιγμή το πολύπριζο και να σβήσουν οι μισές ή όλες οι συσκευές ενώ λείπω μέρες από το σπίτι. Ετσι έφτιαξα ενα δικό μου πολύμπριζο με διάφορα modules που καθόντουσαν σπίτι χωρίς λόγο, με ξεχωριστό module σε κάθε γραμμή ώστε αν χαλάσει ενα να μην επηρεαστούν τα υπόλοιπα. έχουμε λοιπόν 5 απλές γραμμές με δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης και προγραμμάτων ενεργοποίησης κτλπ και 5 με επιπλέον μέτρηση κατανάλωσης (για τις αντλίες και τους stc). Ολο αυτό μου βγήκε τσάμπα μιας και είχα τα υλικά σπίτι. (το μοντάρισμα όμως πήρε εβδομάδες). Επίσης υπάρχει παροχή 12
v με ελεγκτή θερμοκρασίας και υγρασίας στο ντουλάπι για να ενεργοποιεί εξαερισμό όταν χρειαστεί. (το συγκεκριμένο έπιπλο είναι ανοιχτό σε μεγάλο βαθμό από πίσω αλλά έχω πάρει και ηχομονωτικά φύλλα να το κλείσω οπότε θα χρειαστεί).
  Η δοσομετρική αντλία είναι μονή για την ώρα αλλά έχει γίνει προεγκατάσταση στο πάνελ για 4αρα ήδη να ξεμπερδεύω ενώ υπάρχουν και 2αισθητηρες πλημμύρας, ένας στο ντουλάπι και ένας στο οριακό άνω σημείο του σαμπ με ειδοποίηση στο κινητό.
Να σημειώσω πως δόξα το θεό όλο το σύστημα χωρίς το σκιμμερ είναι εντελώς αθόρυβο σε σημείο που και την ηχομόνωση στο ντουλάπι δεν εχω βάλει ακόμη αλλά και το μονο που ακούγεται είναι το ψυγείο της κουζίνας απο το δίπλα δωμάτιο. το σκιμμερ ακούγεται λίγο αλλά η μόνωση θα το σιγάσει εντελώς γιατί είναι στη πόρτα της κρεβατοκάμαρας και θέλω απόλυτη ησυχία (αν και ειναι τόσο λίγος ο θόρυβος που δεν με ενοχλεί).

Ο εξοπλισμός συνοπτικά είναι ο εξής: (στη παρένθεση το συνολικό κόστος και όπου έχει αστεράκι σημαίνει πως η τιμή είναι προ 3ετίας γιατί το είχα ήδη από παλιά).

Έπιπλο:                            Rio 300/350 SBX   (240€)
Φωτισμός:                      Δυο smart reef reefflare small  με κρεμαστές βάσεις  (800€)

αντλίες Επιστροφής:   Δυο blau 4k  (200€)

wave makers              :   Δυο Current USA eFlux LOOP  8κ και 4κ λίτρων. (200$ )
skimmer                     :   Nyos Quantum 120  (300€)

θερμοκρασίες          :   Δυο stc controllers και επιπλέον Module Παρακολούθησης θερμοκρασίας με ειδοποίηση στο κινητό με δυο shego τιτανίου ένας 300w και ένας 100w (σύντομα 300w).

αυτόματη αναπλ.     :   Kamoer Ato One (80€*)

δοσομετρική            :  D-D Single Channel Dosing Pump (85€*)
 

 

 

τώρα για φωτογραφίες... θέλουν συμπίεση στο μέγεθος για να με αφήσει να τις ανεβάσω, οπότε όταν θα μπορέσω.... εντωμεταξύ σας βάζω λινκ από αυτές του φβ που πρόσθεσα και 2 ακόμη.



https://www.facebook.com/share/p/GrLA1uAvgscZADzo/

 

και ενα βίντεο με αρκετά κοντινά πλάνα




 

 

FJIMG_20240521_223217~2.jpg

FJIMG_20240514_005812~2.jpg

FJIMG_20240430_191242~2.jpg

  • Like 1
  • Agree 1
  • love 2
Link to comment
Share on other sites

FJIMG_20240927_202534.jpg

FJIMG_20240927_202605.jpg

FJIMG_20240927_202658.jpg

  • Like 3
  • Agree 2
  • wow 2
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη μου αρεσει που εισαι περιγραφικός ,επισεις μου αρεσει που διαβαζεις,και ψαχνεις.Εδω θελει προσοχη μην παρασυρθεις απο τις πολλες γνωμες,αποψεις ,προτάσεις. Εξαιρετικη μελετη και δουλεια φαίνεται να εχει γίνει Η υπομονή σου θα σε δικαιωσει σίγουρα στο μέλλον. Μπράβο σου. 

Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστώ πολύ όλους, εχει πλάκα που το κοιτάω στο δωμάτιο και σκέφτομαι οτι αυτό έτοιμο κάνει μια περιουσία και δεν θα μπορούσα ποτέ να το έχω και να που το εχω όμως! μόνο με λαχείο πίστευα οτι θα μπορούσα να εχω κάτι τέτοιο κάποια στιγμή....
Πλέον δεν εχει μείνει κάτι για να παρασυρθώ... εχω στο μυαλό μου ήδη τα περισσότερα από τα ψάρια που θα ήθελα να πάρω και από κοράλλια.... οι ζωάνθοι εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι μου και αυτοί θα κυριαρχήσουν! (λίγο αμαρτία μιας και το setup είναι αρκετά sps ready νομίζω).  οι πρώτες αγορές θα γίνουν στο black friday μιας και δεν έχει μείνει φράγκο πλέον. Επίσης θα αρχίσω να κοιτάω τις αγγελίες των μελών για μικρά φραγκ σε κάνα μήνα που θα έχω δυναμώσει τα φώτα σε ικανοποιητικό επίπεδο (όσο πιο σταδιακά τοσο το καλύτερο....γλιτώνεις πραγματικά πολλές αλγες ετσι)!
Ενα μεγάλο στοίχημα στο ολο σεταπ είναι τα φώτα. Η ερευνά μου δείχνει οτι είναι πολύ καλή επιλογή ενώ στο εξωτερικό υπάρχει κόσμος που αντικαθιστά τα ραντιον του με αυτά. και αυτό λέει κατι σίγουρα. Να ξέρετε πάντως οσοι μπορεί να ενδιαφέρεστε οτι τα προβλήματα που θα διαβάσετε σχετικά με την εφαρμογή του κινητού είναι όλα αληθινά και το app είναι προβληματικό. Επίσης να ξέρει ο κόσμος οτι δεν παίζει ρόλο μιας και μπορείς να ελέγξεις τα πάντα και απο υπολογιστή (μεσω web interface) χωρίς κανένα πρόβλημα. και εγώ δεν χρησιμοποιώ smartphone όπου μπορώ να το αποφύγω.  Τωρα τι διάολο ρυθμίσεις να τους κάνω πραγματικά δεν ξέρω....
Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη βοήθεια μελών του φόρουμ τόσα χρόνια τώρα που μου εμαθαν τουλάχιστον τα μισά από όσα ξέρω σήμερα (τα άλλα μισά τα έμαθα από ερεύνα σε ξένα φόρουμ). Και φυσικά μην ξεχνάω και οτι  στο συγκεκριμένο ενυδρείο ο Νιντάλ με ξέμπλεξε με πολύ χαμηλό κόστος μιας και υπήρχε θέμα με το ενυδρείο όταν το παρέλαβα!

 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Στο θεμα εντασης του φωτισμου εχω μια διαφορετική αποψη αλλα οκ.Τωρα οσο για ψαρια -κοραλια που ξερεις τι θα βαλεις,χαμογελω,γιατι ολοι έτσι λεγαμε και στο τελος νομίζαμε οτι ξεραμε. Χαχαχα. 

Link to comment
Share on other sites

Ε καλά έτσι και αλλιώς το τι θα μπει εξαρτάται και από το κόστος οπότε η λίστα με αυτά που μπορώ να αγοράσω είναι μικρή αναγκαστικά! Για το φως τι εννοείς? 3 φορές που το έχω κάνει έτσι δεν είχα σχεδόν καθόλου διατομικη και άλλες άλγες 

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος Δημήτρης Tρεχαγυρευόπουλος έγραψε:

Ε καλά έτσι και αλλιώς το τι θα μπει εξαρτάται και από το κόστος οπότε η λίστα με αυτά που μπορώ να αγοράσω είναι μικρή αναγκαστικά! Για το φως τι εννοείς? 3 φορές που το έχω κάνει έτσι δεν είχα σχεδόν καθόλου διατομικη και άλλες άλγες 

Μην το αλλαξεις ,απλα εγω πρωτεινω ανοιγμα στο full ,οτι ειναι να βγει ,να βγει να τελειωνεις.Παντως να θυμάσαι το οτι δεν εβγαλες διατομικη ,δεν σημαίνει οτι δεν θα βγαλεις ποτε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...