Jump to content

Σύνθεση ενυδρείου

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και όλες!!

Όπως εχω ξανά αναφέρει ύστερα από διάφορους προβληματισμούς Έχω ένα ενυδρείο 40 λίτρων με υπόστρωμα με χαλίκι και ένα ζωντανό  φυτό εδώ και 10 μήνες περίπου. Ύστερα από διάφορα προβλήματα ανά τους μήνες κατάφερα να το στρώσω με το φίλτρο, τα βακτήρια του, το βιολογικό του υλικό κλπ. Οι συνθέσεις που είχα ήταν platies με γκαπις και ένα Κινέζο αλγοφαγο. Με τα πολλά έχω μείνει με ένα αρχείο γκαπι μόνο του. Το νερό είναι τεσταρισμενο και πλέον υγιές (είχε υψηλή αμμωνία). Η απορία μου είναι η εξής: με τι σύνθεση ψαριών να προχωρήσω από εδώ και πέρα? Ένας άνθρωπος του χώρου με προέτρεψε να κάνω σύνθεση με τετρα. Αλλά γενικά θα εκτιμούσα γνώμες σχετικά με το τι είναι καλύτερο και ασφαλές για τη ζωή των ψαριών μου με αυτά τα δεδομένα.

Ευχαριστώ πολύ!

Καλησπέρα. Δεν έχεις πολλές επιλογές για τα λίτρα σου . Τα γκαπι με τα νέον απέχουν στη διαβιωση. Αρκετοί το κάνουν αλλά το καθένα ζει σε άλλη σκληρότητα νερού. Θα πρότεινα να μην βάλεις άλλο είδος. Εκτος απο αυτο ,στα λιτρα σου ,η γνώμη μου είναι ότι δεν χωραει ούτε ένα χαρέμι γκαπι . 

• Agree 1

Καλύτερα να βάλεις μόνο έναν μονομάχο. Όμορφο ψαράκι και για τα λίτρα σου μια χαρά. 

• Agree 1

πριν 3 ώρες, το μέλος Marr έγραψε:

Καλύτερα να βάλεις μόνο έναν μονομάχο. Όμορφο ψαράκι και για τα λίτρα σου μια χαρά. 

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντηση!

Ισχύει ότι μπορεί να ζήσει ο μονομάχος με γαρίδες? Μου φαίνεται δύσκολο από τα όσα έχω διαβάσει αλλά το έχω ακούσει να το προτείνουν 

Κατά τη γνώμη μου όχι. Εύκολα θα υπάρξει τραυματισμός (γαρίδας από μονομάχο) , ακόμη κι αν βάλεις κρυψώνες ,υπάρχουν πιθανότητες επίθεσης. Εξαρτάται μερικές φορές από τον χαρακτήρα του ψαριού. Αλλά καλύτερα μόνοι τους. Το γκαπι που έχεις δώσε το κάπου, κρίμα είναι. 

Συμφωνώ με την @Marr. Φτιάξε μια ωραία μονομαχιέρα και μην σκέφτεσαι άλλες επιλογές. Ο μονομάχος θα εκτιμήσει πραγματικά τα 40 λίτρα. Η αλήθεια είναι ότι η συμβίωση με άλλα είδη εγκυμονεί ένα ρίσκο. Παίζει μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας στο συγκεκριμένο ψάρι. Υπάρχουν μονομάχοι που είναι αρνάκια και άλλοι που μανουριάζουν με τον εαυτό τους. Αν σκέφτεσαι παρόλαυτα να βάλεις γαρίδες κάντο καλύτερα πριν βάλεις τον μονομάχο. Φτιάξε κρυψώνες, φύτεψε φυτά και βάλε moss. Ο μονομάχος σαν εδαφοκυριαρχικό ψάρι που είναι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχτεί είδη που υπάρχουν ήδη στο ενυδρείο, παρά είδη που θα προστεθούν αφού είναι ήδη μέσα αυτός. Βέβαια ο κίνδυνος υπάρχει πάντα και δεν είναι σίγουρο ότι η συμβίωση θα είναι αρμονική. Απλά αυξάνεις έτσι τις πιθανότητες.

• Agree 1

πριν 3 ώρες, το μέλος Marr έγραψε:

Κατά τη γνώμη μου όχι. Εύκολα θα υπάρξει τραυματισμός (γαρίδας από μονομάχο) , ακόμη κι αν βάλεις κρυψώνες ,υπάρχουν πιθανότητες επίθεσης. Εξαρτάται μερικές φορές από τον χαρακτήρα του ψαριού. Αλλά καλύτερα μόνοι τους. Το γκαπι που έχεις δώσε το κάπου, κρίμα είναι. 

Ναι ναι και εγώ έτσι νόμιζα απλά ήθελα να ρωτήσω για σίγουρα 

• Like 1

πριν 1 ώρα, το μέλος ChrisEco έγραψε:

Συμφωνώ με την @Marr. Φτιάξε μια ωραία μονομαχιέρα και μην σκέφτεσαι άλλες επιλογές. Ο μονομάχος θα εκτιμήσει πραγματικά τα 40 λίτρα. Η αλήθεια είναι ότι η συμβίωση με άλλα είδη εγκυμονεί ένα ρίσκο. Παίζει μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας στο συγκεκριμένο ψάρι. Υπάρχουν μονομάχοι που είναι αρνάκια και άλλοι που μανουριάζουν με τον εαυτό τους. Αν σκέφτεσαι παρόλαυτα να βάλεις γαρίδες κάντο καλύτερα πριν βάλεις τον μονομάχο. Φτιάξε κρυψώνες, φύτεψε φυτά και βάλε moss. Ο μονομάχος σαν εδαφοκυριαρχικό ψάρι που είναι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχτεί είδη που υπάρχουν ήδη στο ενυδρείο, παρά είδη που θα προστεθούν αφού είναι ήδη μέσα αυτός. Βέβαια ο κίνδυνος υπάρχει πάντα και δεν είναι σίγουρο ότι η συμβίωση θα είναι αρμονική. Απλά αυξάνεις έτσι τις πιθανότητες.

Ναι καταλαβαίνω 

Ίσως για αυτό δεν κατάφερα να δημιουργήσω μια αρμονική σύνθεση ψαριών για όλους αυτούς τους μήνες και τελικά όντως πρέπει να βάλω έναν μονομάχο που θα ζήσει όντως καλά σε αυτά τα λίτρα?

Υπάρχει κάποιος παράγοντας που πρέπει να γνωρίζω στην αγορά μονομάχου?

Παράγοντας? Τι εννοείς?

πριν 11 ώρες, το μέλος Marr έγραψε:

Παράγοντας? Τι εννοείς?

Αν υπάρχει κάποια παγίδα αλλά φαντάζομαι θα τα βρω όλα ψάχνοντας για τις συνθήκες ζωής  των μονομάχων 

Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω ,συγγνωμη 🥲. Αν εννοείς τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά εναι : να είναι ενεργός , να παρατηρήσεις αν έχει κάποιο σημάδι ασθένειας ή τραυματισμού, και από όσο θυμάμαι τα ψάρια αυτά πολλές φορές χάνουν το χρώμα τους λόγω ψυχολογίας αν δε κάνω λάθος. Δλδ (χαζό παράδειγμα αλά τυχαίνει) μπορεί να δεις ένα ψαράκι άσπρο ροζ ,και το κανονικό του χρώμα να εναι κόκκινο-μπλε . Για ακραίες περιπτώσεις. Γιατί δυστυχώς τα περισσότερα τα κρατάνε σε μια γυαλιά οριακά 4 φορές το μέγεθος τους και δεν αντέχουν προφανώς 

πριν 51 λεπτά, το μέλος Marr έγραψε:

Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω ,συγγνωμη 🥲. Αν εννοείς τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά εναι : να είναι ενεργός , να παρατηρήσεις αν έχει κάποιο σημάδι ασθένειας ή τραυματισμού, και από όσο θυμάμαι τα ψάρια αυτά πολλές φορές χάνουν το χρώμα τους λόγω ψυχολογίας αν δε κάνω λάθος. Δλδ (χαζό παράδειγμα αλά τυχαίνει) μπορεί να δεις ένα ψαράκι άσπρο ροζ ,και το κανονικό του χρώμα να εναι κόκκινο-μπλε . Για ακραίες περιπτώσεις. Γιατί δυστυχώς τα περισσότερα τα κρατάνε σε μια γυαλιά οριακά 4 φορές το μέγεθος τους και δεν αντέχουν προφανώς 

Ναι ναι αυτό εννουσα συγνώμη αν το διατύπωσα λάθος. 

Είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς αυτό δηλαδή αν είναι όντως υγιές? Από την άποψη ότι πολλές φορές έχω δει μονομάχους σε ποτήρια νερού οριακά...

Ναι ναι . Καταλαβαινεις αμεσως αν κατι δε παει καλα.  Θα δεις κατεστραμμένο πτερύγιο ή ουρά (σαν να ναι δαγκωμενο- σκισμένο), λευκές κηλίδες στο σώμα καιι στο στομα ,περίεργη κολύμβηση, (σαν να ζορίζεται κυρίως) πρησμενη κοιλια , υψωμένα λέπια, διογκωμένα μάτια, το χρώμα να έχει ξεθωριάσει ... και άλλα τα οποία αν έχει θα τα δεις όταν το πάρεις. Αυτά που σου λεγα τώρα θα τα δεις μόλις παρατηρήσεις τα ψάρια στο πετσοπ που θα πας 

πριν 20 ώρες, το μέλος Marr έγραψε:

Ναι ναι . Καταλαβαινεις αμεσως αν κατι δε παει καλα.  Θα δεις κατεστραμμένο πτερύγιο ή ουρά (σαν να ναι δαγκωμενο- σκισμένο), λευκές κηλίδες στο σώμα καιι στο στομα ,περίεργη κολύμβηση, (σαν να ζορίζεται κυρίως) πρησμενη κοιλια , υψωμένα λέπια, διογκωμένα μάτια, το χρώμα να έχει ξεθωριάσει ... και άλλα τα οποία αν έχει θα τα δεις όταν το πάρεις. Αυτά που σου λεγα τώρα θα τα δεις μόλις παρατηρήσεις τα ψάρια στο πετσοπ που θα πας 

Ναι ναι καταλαβαίνω 

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις χρήσιμες συμβουλές!!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...