Jump to content

Πρόσθετη λάμπα

BabisGold

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!!

Θα ήθελα να μοιραστώ ένα προβληματισμό σχετικά με την επιλογή extra λάμπας στο ενυδρείο μου.

Χαρακτηριστικά 

Haquos evolution eco led 77 λίτρα

Ψαροσυνθεση : 1 ancistrus ,1 sae προς το παρόν, θα  πάω για αλλαγή σε ξιφοφορους 

Φωτισμός :novolux 80 white (6500k, 819 lumen, 10w) 

Φιλτρο: Aquael turbo filter 500 το οποίο καθαρίζεται συχνά (πριν είχα εξωτερικό dophin 800lt/h)

Φυτά κερατοφυλλο,anubia mini 

Βυθός: χαλαζιακο χαλίκι 1-2mm

Διακόσμηση : Τίποτα πλαστικό μόνο ένα κεραμικό για τον pleco μου

Το ενυδρείο τρέχει 7 χρόνια περίπου . 

Γενικά δεν είχα ποτέ καλή ανάπτυξη φυτών ακόμα και στα εύκολα φυτά και σχεδόν πάντα είχα διατομικη καφέ άλγη άλλοτε πολύ άλλοτε λίγο. Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα εύκολα φυτά.

Λόγω χαμηλής ιχθυοφορτωσης δεν είχα ποτέ υψηλά νιτρικά. Ποτέ δεν έβαλα και ούτε θέλω να βάλω co2 γι'αυτό επέλεγα εύκολα φυτά. 

Μόνο flourish από βοηθήματα φυτών.

Βάση της tropica τα 819 lumen είναι πολύ λίγα για τα λίτρα μου. Και αναρωτιέμαι αξίζει να αγοράσω ένα ίδιο δεύτερο novolux στα 6500κ,819lumen ή να κοιτάξω κάτι άλλο;

Καλησπερα.

Πες λιγο ποιο ειναι το προβλημα σου. Δεν καταλαβα καλα.

Για τα φυτα, οπως anubias, moss, microsorum, cladophora, marsilea hirsuta, εχινοδορους, κρυπτοκορινες - φτανει και αυτος ο φωτισμος, που εχεις.

Αν θελεις κατι παραπανω απο τα φυτα και πιανουν τα χερια σου , μπορεις να βαλεις 3-4 σειρες απο μια λεντ ταινια, ομως.... αν θα εχεις παραπανω φως, πρεπει να εχεις και παραπανω λιπανση και μπορει και CO2.

• Like 1

Καλησπερα! Το προβλημα μου ειναι η αναπτυξη των φυτων  + η καφε διατομικη. Ελεγα λοιπον με ενα εξτρα φως να πετυχω περιπου το 20 lumen ανα λιτρο ((819lm + 819lm) / 77lt) για να διορθωθει το προβλημα . Μαλλον με βλεπω για λεντοταινιες σιλικονης με IP68 κοντα στα 6000κ και να τις κολλησω στο καπακι (αν και θα μπλεξω γιαυτο ελεγα για δευτερο novolux 80 , βεβαια και αυτο ενα 50ρικο εχει ). Δυστυχως δεν θελω να βγαλω το καπακι γιατι εχω αρκετη εξατμιση το καλοκαιρι καθως εχω φτιαξει συστημα με pc fans + stc 1000 controller πανω στο καπακι. 

Καλησπέρα η ανουμπια και το κέρατο φύλλο δεν χρειάζονται ιδιαίτερο φως. Όπως σου είπε η Ναταλία ποιο πάνω , ο έξτρα φωτισμός θα θέλει και περισσότερη λίπανση και ίσως και CO2.  Το κέρατο φύλλο θέλει νιτρικά για να αναπτυχθεί. Η καφέ άλγη δημιουργείται όταν έχουμε πολύ πυρίτιο σε συνδυασμό με ακτίνες φωτός από τον Ήλιο.

• Like 1

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Το είχα διαβάσει αυτο για το διοξείδιο του πυριτίου στην καφέ διατομή από το φορουμ.

Έχω μια απορία πάνω σ' αυτό. Εφόσον οι περισσότεροι από εμάς στα ενυδρεία γλυκού έχουμε χαλαζιακη άμμο ή χαλίκι που είναι πρακτικά διοξείδιο του πυριτίου κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα?

πριν 2 ώρες, το μέλος BabisGold έγραψε:

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Το είχα διαβάσει αυτο για το διοξείδιο του πυριτίου στην καφέ διατομή από το φορουμ.

Έχω μια απορία πάνω σ' αυτό. Εφόσον οι περισσότεροι από εμάς στα ενυδρεία γλυκού έχουμε χαλαζιακη άμμο ή χαλίκι που είναι πρακτικά διοξείδιο του πυριτίου κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα?

Κανονικά θα έπρεπε να έχεις ξεμπλέξει με αυτήν την άλγη από το υπόστρωμα. Κάτι άλλο είναι που την τροφοδοτεί. Προσπάθησε να κάνεις πιο συχνές αλλαγές νερού.

• Like 1

Μακάρι να φύγει. Παρατήρησα σήμερα και ότι το φωτιστικό σαν να παραδίδει πνεύμα σιγά σιγά όσο πάει και πέφτει η ένταση του φωτός.Μαλλον ήρθε η ώρα.  Κούρεψα σήμερα και ότι φύλλα από ανουμπιες είχαν πιάσει άλγη. Θα κάνω και πιο συχνές αλλαγές  + φωτιστικό και βλέπουμε.

• Agree 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...