Jump to content

περίεργο σημάδι στο χρυσόψαρο


Recommended Posts

καλησπέρα παιδιά. λοιπόν, σε ενυδρείο που τρέχει μία χαρά για πάνω από δυο χρόνια, ξαφνικά είδα το σημάδι της φωτογραφίας στο χρυσόψαρο. τώρα, σε μια περιγραφή, θερμοκρασία νερού σταθερή στους 25, αλλαγές μια κάθε 10-11 μέρες το καλοκαίρι και πιο συχνά το χειμώνα. η τελευταία αλλαγή την Τρίτη, και ΔΕΝ είχε κανένα σημάδι. τις τελευταίες δέκα μέρες μάλλον έφαγαν πολύ. όταν συμπλήρωνα τροφή στην ταΐστρα, μάλλον κούνησα από λάθος το ρυθμιστή. ξεκινάω μετρήσεις, και τις ανεβάζω. επίσης, σε ένα διακοσμητικό, σαν να υπάρχει κάτι που "κρέμεται"..IMG_20240905_213629.thumb.jpg.7cc2d47049288d531ed9991a14a8011d.jpgIMG_20240905_213702.thumb.jpg.70ed738e6b3ac08783bbff3c14d47ba4.jpgIMG_20240905_213758.thumb.jpg.4d0bbdfbcf8399194d2c5ae179b1bfa4.jpg

Link to comment
Share on other sites

upd 1, αμμωνία δεν έχω. (και το τεστ είναι ακριβές)

νιτρώδη δεν φαίνεται να έχω, αλλά το τεστ έχει λήξει.

νιτρικα δε μπορώ να δω γιατί δε βρίσκω το "κουταλάκι" της sera. 

 

προφανώς κόβω τροφή.

κάνω μεγάλη αλλαγή νερού τώρα. εννοείται μαζί θα καθαρίσω και τα φίλτρα (εσωτερικό και εξωτερικό, σωλήνες κλπ).

να αλλάξω άνθρακα και ζεόλιθο;

να βάλω melafix ή αλάτι;

από υπόλοιπα έχω το erasecl της Brit, stability, και microbe lift της arka.

Έγινε επεξεργασία - bananasplit
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Καταρχάς δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι και να κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Επειδή στις φωτογραφίες δεν φαίνεται πολύ καλά, είναι σημάδι ή έχει κάτι κολλημένο πάνω το ψαράκι;

Ρίξε λίγο μια ματιά εδώ, να δεις τι μπορεί να είναι https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_GR.pdf .

Ως προς τα υπόλοιπα:

Η τροφή δεν νομίζω να παίζει ρόλο στην παρούσα φάση. Άλλωστε δεν φαίνεται υπερταϊσμένο το ψαράκι. Μπορείς να την μειώσεις αλλά δεν χρειάζεται να την κόψεις σε πρώτη φάση.

Μεγάλη αλλαγή με ταυτόχρονους καθαρισμούς φίλτρων καλό είναι να αποφεύγονται γιατί διαταράσσεται η βιολογία. Από την στιγμή που η αμμωνία σου είναι 0, κάνε την ρουτίνα σου, την αλλαγή που θα έπρεπε να κάνεις ούτως ή άλλως και μετά αναλόγως. Καλό είναι βέβαια να κάνεις και τις άλλες μετρήσεις, να ξέρεις που βρίσκεσαι.

Άνθρακα και ζεόλιθο γιατί έχεις στο ενυδρείο σου; Βιολογικό υλικό υπάρχει;

Το ποια θεραπεία θα ακολουθήσεις θα εξαρτηθεί από το τι είναι αυτό που έχει το ψαράκι. Μην κάνεις πειράματα.

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco
Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ για την ψύχραιμη απάντηση! ομολογώ πως με έπιασε ένα άγχος. φαίνεται σαν να είναι κάτι κολλημένο επάνω του.. θα το έβαζα στην αποχη, για να δω μήπως φύγει (και το πιάσω μετά, να δω τι στο καλό είναι. σαν να έχει κολλήσει επάνω του κάτι μικρό άσπρο.). δυστυχώς ταΐστηκαν πολύ, σίγουρα. για δέκα μέρες βέβαια (δεν ξέρω σε ποιο σημείο των 10 ημερών άδειασε η ταΐστρα. και δε μπορώ να καταλάβω πως άνοιξε το πλαστικό τόσο πολύ. αν με ρωτάς όμως, πιστεύω πως έπεσε τουλάχιστον 1/4 με 1/3 από την τροφή.) όντως ποτέ δεν έδινα πολλή τροφή. Ζεολιθο και άνθρακα είχα από την αρχή, γιατί από το στήσιμο μου είχαν προτείνει να βάλω, για να προλαμβάνει την αμμωνία. επειδή λοιπόν, παράπονο με τις μετρήσεις δεν είχα (αμμωνία δεν είχα ποτέ και είμαι σχεδόν σίγουρος -δε μπορώ να είμαι απόλυτα- πως μέτρησα ΚΑΙ τη μέρα που γύρισα και είδα ότι είχε αδειάσει η τροφή). την έκανα την αλλαγή, για να είμαι σίγουρος.. βιολογία δε νομίζω να επηρεάσει. έχω και το εσωτερικό φίλτρο της juwel, γεμάτο με βιολογικό (όσο χωράει τελοσπαντων), αλλά και το εξωτερικό της eheim. μέχρι σωλήνες καθάρισα. είχαν πιάσει αρκετή αλγη πάντως.. δηλαδή και ο κάδος ήταν γεμάτος, και οι σωλήνες. το μόνο που βαρέθηκα, δεν έκανα, και ξέρω πως χρειάζεται, είναι πως δεν καθάρισα σωλήνες από το chiller.. 

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι σαν κολλημενο, τοτε ή argulus ή lernaea.

Δες το λινκ, που σου εδωσε ο φιλος @ChrisEco πιο πανω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...