Jump to content

Καταστροφή ενυδρείου μετά από διακοπές

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

μετά από δυόμισι εβδομάδες απουσίας γύρισα και τα βρήκα όλα σε αποσύνθεση ψάρια και φυτά Φυσικά όλο το σπίτι μύριζε σαπιλα και αναγκαστικά τα πέταξα όλα βιολογία, σφουγγάρια, υποστρώματα (έδαφος, gravel). Το εσωτερικό φίλτρο της juwel δούλευε ακόμη, ενώ το εξωτερικό fluval είχε βουλώσει. Πριν φύγω είχα κάνει αλλαγή νερού και καλό καθαρισμό, αυτόματη ταιστρα αλλά αυτό, δεν μου έχει ξανασυμβεί. Όταν έλειπα στο παρελθόν το πολύ να είχα 2 -3 απώλειες σε ψαράκια και μέχρι εκεί. Πιθανότατα φταίει η υψηλή θερμοκρασία (32οC, δεν έχω ψύξη), σε συνδυασμό με τον ελλιπή αερισμό (χωρίς αεραντλία μόνο από την ανατάραξη και πυκνο φυτεμένο) και το ότι είχαν μεγαλώσει τα 7 puntius denisoni μαζί με ένα κοπάδι neon. Διαπίστωσα επίσης και διακοπές ρεύματος καθώς ο χρονοδιακόπτης ήταν 3 ώρες πίσω. Καθαρίζω τα πλαστικά των φίλτρων με ξιδονερο, στην δεξαμενή έβαλα και λίγη χλωρίνη και την γέμισα. Δεν ξέρω τι άλλο να χρησιμοποιήσω για απολύμανση. Στα ξύλα και στα φιλτρα (φτερωτές, δοχεία) επιτρέπεται διάλυμα χλωρίνης?

• Sad 4

πριν 10 ώρες, το μέλος Sotis153 έγραψε:

Δεν ξέρω τι άλλο να χρησιμοποιήσω για απολύμανση. Στα ξύλα και στα φιλτρα (φτερωτές, δοχεία) επιτρέπεται διάλυμα χλωρίνης?

Δεν χρειαζεται απολυμανση. Απλα ολα καλο πλυσιμο  με σοδα φαγητου και χλιαρο νερο ή με ξιδι. Δεν χρειαζεται χλωρινη. το βιολογικο υλικο, αν εχεις δυνατοτητα να παρεις καινουριο- παρε. Αν δεν εχεις, ναι, χλωρινη 1:10 χλωρινη με νερο. Αφηνεις για μια εβδομαδα το πολυ (ανακατευεις καθε μερα) μετα σε καθαρο νερο παλι για μια εβδομαδα και καθε μερα αλλαζεις ολο το νερο και ανακατευεις καλα.

Οταν φευγω, ποτέ δεν αφηνω το ενυδρειο χωρις ψυξη. Εβγαλα και ανεμιστηρακια πριν 2 χρόνια. Αφήνω το κλιματιστικο να δουλευει - μόνο στο δωματιο , που εχω ενυδρειο.

Τα κλειδια στον φιλο (φιλη) να περναει μια φορα στις 2 μερες για να ταιζει (αφηνεις ετοιμα φακελακια με ποσοτητα τροφης , που πρεπει) και να ριχνει και μια ματια αν δουλευει το φιλτρο κτλ. Αλλιως καμερα WiFi - με 45€ πια παιρνεις μια Full HD.

• Like 1

Σε ευχαριστώ πολύ Ναταλία,

δεν είχα κουράγιο να καθαρίσω βιολογικό υλικό και σφουγγάρια γι'αυτό πετάχτηκαν Ήδη το κόστος είναι μεγάλο (μόνο τα υποστρώματα..) Ανεμιστηρακια έχω αλλά δεν τα έβαλα γιατί πρέπει και αναπλήρωση νερού μαζί. Ναι μια κάμερα θα έσωζε..Προς το παρόν δεν νομίζω να το ξαναστήσω το ενυδρείο άμεσα Ίσως πάω σε πιο εύκολη ιχθυοσύνθεση ζωοτόκα ή κιχλίδες Αλήθεια οι κιχλίδες είναι πιο εύκολες στην συντήρηση ph>7,5?

• Sad 1

On 26/8/2024 at 10:06 ΜΜ, το μέλος Sotis153 έγραψε:

Αλήθεια οι κιχλίδες είναι πιο εύκολες στην συντήρηση ph>7,5?

Αν μιλαμε για αφρικανες, πιστευω ειναι πιο δυσκολες. Ακριβως επειδη το ΡΗ ειναι 8 και λιγο πιο πανω για καποια ειδη. Οσο πιο πανω ΡΗ εχουμε, τόσο πιο επικίνδυνη γινεται και η αμμωνια στο ενυδρειο. Τα λάθη κοστιζουν σε κιχλιδαδικα. Χρειαζεται να εχεις πολυ  καλη και γερη φιλτρανση

Έγινε επεξεργασία - natateo

On 26/8/2024 at 10:06 ΜΜ, το μέλος Sotis153 έγραψε:

Σε ευχαριστώ πολύ Ναταλία,

δεν είχα κουράγιο να καθαρίσω βιολογικό υλικό και σφουγγάρια γι'αυτό πετάχτηκαν Ήδη το κόστος είναι μεγάλο (μόνο τα υποστρώματα..) Ανεμιστηρακια έχω αλλά δεν τα έβαλα γιατί πρέπει και αναπλήρωση νερού μαζί. Ναι μια κάμερα θα έσωζε..Προς το παρόν δεν νομίζω να το ξαναστήσω το ενυδρείο άμεσα Ίσως πάω σε πιο εύκολη ιχθυοσύνθεση ζωοτόκα ή κιχλίδες Αλήθεια οι κιχλίδες είναι πιο εύκολες στην συντήρηση ph>7,5?

Τι διαστάσεις έχει το ενυδρείο σου και πόσα λίτρα είναι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...